Geologie, mediu şi ştiinţe planetare > Incalzirea globala: efecte si cauze

De ce parte va situati in disputele actuale pe tema incalzirii globale? De ce?

(1/23) > >>

morpheus:
Momentul in care Al Gore a primit Premiul Nobel pentru Pace alaturi de IPCC, in 2007, cred ca a constituit varful expunerii mediatice a sustinatorilor teoriilor care vorbeau despre influenta activitatilor comunitatilor umane (in principal agricultura pe scara larga si arderea combustibililor fosili) in ceea ce priveste incalzirea planetei.

A urmat, in opinia mea, o perioada de recul, in care o serie de teorii alternative au inceput sa castige teren.  Am senzatia ca usor-usor s-a ajuns la folosirea mai degraba a sintagmei "schimbari climatice", in defavoarea "incalzirii globale".

Pentru un nespecialist ca mine, care la un moment dat am urmarit cu foarte mare interes problematica aceasta, a trage o concluzie solida si a avea o parere bine fundamentata in acest domeniu a devenit un lucru foarte dificil de realizat. Se ajunsese, tin minte, la un moment dat, ca orice film documentar ori articol pentru publicul larg care sustinea una dintre variante, sa fie foarte repede "demontat" sau macar "nuantat" de altele care contracarau ideile celui dintai.

Credeti ca "stiinta" din spatele tuturor discutiilor despre incalzirea globala este una caracterizata de rigoare? Credeti ca poate exista adevar absolut in acest domeniu?

Si daca da, atunci aveti o parere cu privire la schimbarile climatice care au loc pe Terra? Trebuie sa ne ingrijoreze? Sunt cauzate ele in principal de actiunea omului din ultimele 200 de ani ori imaginea de ansamblu este una mult mai complexa?

Adi:
Eu unul cred in general in stiinta oficiala si cum stiinta oficiala crede in incalzirea globala, cred si eu in incalzirea globala.

EllaKosta:
Inainte de stiinta, eu stiu cum era vremea cand eram copil, si era diferita. Si stiu cum era cand era mama copil. La fiecare 20 de ani se pot vedea cu ochiul liber schimbari semnificative, literalmente se vede ca e mai cald. Apoi, este clar ca multi ghetari se topesc, si asta se vede. iar 20 de ani inseamna o clipa la scara geologica.

Sunt multe influente interconectate, toata problema e prea complexa ca sa o putem descifra in intregime. Si daca luam masuri, nu stim exact ce impact vor avea.

In istoria Pamantului, au existat multe perioade cand era apreciabil mai cald decat acum. Dar schimbarile s-au facut pe perioade foarte lungi, ceea ce da timp speciilor sa se adapteze, iar pe atunci traiau alte forme de viata, mamiferele nu stiu cat de bine s-ar simti la temperaturi ridicate. Apoi, mai sunt si mii de substante toxice care invadeaza mediul.

Cert este ca planeta si viata nu mor. Poate ne redresam, cu voie sau de la sine, poate provocam o alta extinctie, inclusiv a noastra, si lasam loc unor alte specii care vor fi mai destepte. Planeta o sa se vindece singura in cele din urma.

florin_try:

 Eu cred in incalzirea globala. In opinia mea, cam 20 de ani probabil vom avea efecte vizibile irefutabile (consecinte reale vreau sa zic). 

morpheus:
Cred ca nu m-am facut foarte bine inteles. Nu contest faptul ca se petrec modificari climatice. Datele sunt clare in acest sens. Temperaturile medii globale cresc, ghetarii se topesc, etc. Spuneam ca la un moment dat am avut senzatia ca in disputa dintre cei care pun asta pe seama activitatilor umane si ceilalti (nu stiu care sunt mai multi si nu mi-e clar daca "stiinta oficiala" a emis opinii clare in acest sens) nu ma puteam decide intre cele doua tabere. Ambele pareau a veni cu argumente interesante. E vorba, desigur, in principal de pareri formate in urma vizionarii unor filme documentare. Din astfel de filme incercam la un moment dat sa imi formez o opinie, si incet-incet am renuntat la a mai urmari fenomenul tocmai din cauza faptului ca lucrurile nu pareau deloc clare.

Practic discutia este: daca, presupunand prin absurd ca civilizatia pe Terra s-ar modifica in mod esential in urmatorii 10 ani, iar arderea combustibililor fosili ar fi, daca nu eliminata complet, macar drastic limitata, s-ar rezolva problema (daca este intr-adevar o problema) ?.

Dar oare daca s-ar demara astazi la nivel planetar un program de impaduriri masive, care ar fi efectul asupra temperaturilor medii in 30 de ani?

Cam la asemenea lucruri ma gandeam. Are stiinta instrumentele necesare sa raspunda acum unor asemenea provocari? Poate face prognoze serioase in cazul unor asemenea scenarii? Ori in ecuatie intervin si alti termeni, dincolo de controlul nostru (de pilda exploziile solare), din cauza carora orice verdict definitiv e imposibil de dat?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă