Forumul Scientia

Fizică, astronomie şi aerospaţiale => Staţia spaţială internaţională, sonde spaţiale şi călătorii spaţiale => Subiect creat de: mircea_p din Noiembrie 18, 2009, 12:26:15 AM

Titlu: ARCA??
Scris de: mircea_p din Noiembrie 18, 2009, 12:26:15 AM
Stie cineva care mai sant noutatile in legatura cu lansarea rachetei ARCA?
Nu gasesc decat stiri referitoare la amanarea lansarii din 14 noiembrie.
Pare ca dupa aceea ziarele si-au pierdut interesul
Titlu: Re: ARCA??
Scris de: HarapAlb din Noiembrie 18, 2009, 01:13:19 AM
S-a amanat lansarea.
Titlu: Re: ARCA??
Scris de: Adi din Noiembrie 18, 2009, 01:27:06 AM
Cum sa nu, toate ziarele au scris despre ARCA. Chiar si noi la Stiinta Azi am pus stiri la zi in aceste doua zile de pe 13, 14, 15. In prima zi nu a fost vreme buna. In a doua zi au incercat lansarea, dar vantul le-a rasturnat balonul. L-au pus la loc, dar era deja prea frig pentru a se mai ridica. Au amanat pentru la primavara, ca de acum vremea va fi tot frig. Vezi pe prima pagina la Stiinta Azi.
Titlu: Re: ARCA??
Scris de: mircea_p din Noiembrie 18, 2009, 02:23:48 AM
Am vazut ca au scris. Insa nu mi-era clar pentru cand s-a amanat, dupa incercarea din 14 noiembrie.
Ma steptam sa mai fie incercari in zilele urmatoare si nu am mai gasit nimic mai nou de 15 noiembrie.

Abia acum am vazut ca ai actualizat articolul de pe site, se dusese cam jos. De fapt de acolo am aflat de ARCA pentru prima data.
Titlu: Re: ARCA??
Scris de: Adi din Noiembrie 18, 2009, 03:58:01 AM
ARCA e foarte buna la promovare in conferinte de presa, dar numai cand se lauda ca vor face si vor drege. Cand o dau in bara, nu mai actualizeaza siteul lor www.arcaspace.com cu informatii. Insa unii jurnalisti i-au sunat si au spus ca vor amana pe termen nedefinit, adica pe cateva luni, pana vine iar caldura. Ar mai fi incercat ei, dar era deja frig. Daca era totul cu doua saptamani in urma, poate ar fi reusit in toamna asta.
Titlu: Re: ARCA??
Scris de: paul din Noiembrie 18, 2009, 07:08:26 AM
Am urmarit cu interes experimentul din toamna asta al celor de la ARCA. La inceputul lunii noiembrie cand fusese programata initial lansarea, conditiile meteo au fost deosebit de favorabile dar poate ca n-au fost pregatiti ( cu toate ca erau la mare de o saptamana). Ei dau vina pe vreme dar cred ca sunt probleme de baza si chiar principiale in incercarea lor. Eu am facut diverse estimari pentru baloane umplute cu heliu care este un gaz mult mai usor ca aerul oricat ar fi el de cald...(mai ales incalzit de la Soare) Ca sa ridice si ceva sarcina utila (din franturile de informatii pe care cei de la ARCA le-au scapat spre presa am estimat ca atelajul lor ar fi trebuit sa aiba  vreo 7 tone), balonul cu aer cald trebuie sa aiba dimensiuni foarte mari si atunci e greu de controlat iar fortele laterale create de cea mai mica adiere de vant pot fi chiar mai mari decat forta ascensionala si balonul va pluti in deriva in apropiere de suprafata Pamantului sau a marii. Sunt curios daca au facut un bilant energetic referitor la energia absorbita de la Soare si cea pierduta prin radiatie termica, daca au luat in calcul ca gradientul de temperatura din balon poate provoca curenti interni de aer, etc. E laudabil ca cineva sa incerce o metoda "exotica" dar cred ca fac greseli fundamentale, nepermise unor cercetatori. Iar declaratiile lor de presa, in care arunca de-a valma cuvinte mari, incercand sa creeze impresia ca ei reprezinta varful de lance al cercetarii aeronautice din Romania aduce doar deservicii, derutand cititorii neavizati si dand apa la moara celor ce se intreaba de ce are cercetarea romaneasca nevoie de fonduri. Nu va faceti probleme, la primavara, daca nu fac schimbari principiale, rezultatele vor fi similare.
Titlu: Re: ARCA??
Scris de: Adi din Decembrie 22, 2010, 03:00:47 PM
Inca o gluma a ARCA. Nici nu au lansat racheta ca ei anunta ca deja vor lansa primul avion romanesc ... supersonic!

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8148410-video-testele-primul-avion-supersonic-romanesc-incep-mijlocul-lui-2011-scopul-arca-ramane-trimiterea-unui-robot-suprafata-lunii-pana-2015.htm

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Program-spatial-primul-supersonic-romanesc_0_394760859.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/primul-supersonic-romanesc-construit-sub-ochii-publicului-916482.html

http://www.realitatea.net/e-111-primul-avion-supersonic-romanesc-construit-de-arca_785452.html

http://www.antena3.ro/high-tech/romania-va-avea-un-avion-supersonic-capabil-sa-lanseze-o-racheta-spre-luna-115594.html

http://www.ziuaonline.ro/eveniment/8-eveniment/8352-incep-testele-cu-primul-avion-supersonic-romanesc.html

http://www.descopera.ro/dnews/7839759-primul-avion-supersonic-romanesc-este-gata-de-lansare-fotovideo



Poze cu macheta lor:
http://picasaweb.google.com/arcaorbital/FOTO_AVION_SUPERSONIC#

Animatia video cu avionul ce va lansa de la inaltime mare racheta pe mai departe
http://www.youtube.com/watch?v=qRG7OlS1nCg&feature=player_embedded

Si mai zice ca vor sa puna un robot pe Luna pana in 2015 ca parte a concusului Google. Dar nu era termenul limita la acest concurs in 2012? Ah, am citit acum aici http://www.googlelunarxprize.org/lunar/about-the-prize/rules-and-guidelines si se pare ca termenul limita absolut la concurs e 2015. Premiul e de 20 de milioane de dolari pentru echipa care reuseste prima, dar scade la 15 milioane dupa ce un proiect guvernamental va reusi acelasi lucru, ceea ce e preconizat sa se intample in 2013.

Directorul Agentiei Spatiale Romane ia atitudine:

Directorul Agenţiei Spaţiale Române despre avionul supersonic: "Sunt nişte amatori care îşi fac publicitate" (http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Directorul-Agentiei-Spatiale-Romane-publicitate_0_394760942.html)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Iunie 08, 2012, 11:21:38 AM
 :o ;D :o samd.......
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Octombrie 28, 2012, 05:47:36 AM
Alta tara, alti amatori, alta racheta, alte dovezi.Se poate!

Amateur Rocket Blasts Into Stratosphere (http://www.youtube.com/watch?v=XaI0n521C7E#ws)

8)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: virgil 48 din Octombrie 28, 2012, 08:19:27 AM
  Eu as fi bucuros sa aud ca ARCA nu a fost numai un balon de sapun sau o
inginerie tehnico-financiara. Cunoasteti postari romanesti echidistante, actuale,
  care abordeaza acest subiect?
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Octombrie 28, 2012, 11:15:52 AM
CitatCunoasteti postari romanesti echidistante, actuale,
 care abordeaza acest subiect?
Virgile draga, ca sa tratezi echidistant, este necesar ca ei sa depaseasca faza machetelor si sa aibe proiecte realiste(adica sustinute inginereste ...numai rugaciunile la moaste nu ajuta :'().
Daca dupa atatia ani, nu esti inca lamurit...asta e.
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Octombrie 28, 2012, 11:42:42 AM
Ce nu ştiţi voi (he, he, he) e că ARCA a căpătat o nouă "identitate vizuală":

10 Octombrie 2012

ARCA are o noua identitate vizuala care include o noua emblema si motto, noi culori si uniforme pentru echipa, un nou website. Am realizat aceste schimbari pentru a corespunde noii strategii adoptate de ARCA.

Pana in acest moment, strategia ARCA a fost adaptata pentru a raspunde necesitatilor mediului national. Noua strategie este adaptata mediului global.

Noua emblema pastreaza cele trei stele si textul "ARCA", dar utilizeaza un nou aranjament pentru cele trei stele si un nou font pentru text. Deasemenea culorile au fost schimbate. Noua emblema si motto-ul "ENGINEERING THE FUTURE", exprima o echipa mult mai dinamica, preocupata nu numai de dezvoltarea de vehicule spatiale, dar si de strategiile pe termen lung privind explorarea si colonizarea spatiului cosmic.


E puţin lucru?  :D global, adică

(aia cu "uniformele pentru echipă" m-a dat gata  ::))
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Octombrie 28, 2012, 12:07:58 PM
CitatPana in acest moment, strategia ARCA a fost adaptata pentru a raspunde necesitatilor mediului national. Noua strategie este adaptata mediului global.
Un mic amanunt...www.arcaspace.com (http://www.arcaspace.com) este acelasi si pentru vechea strategie nationala(trebuia sa fie www.arcaspace.ro (http://www.arcaspace.ro) da...n-a fost .ro(info de ultim moment, au decis sa ruteze si domeniul .ro), tot comercial a fost si inainte , adica .com), asa ca Maria a mai pus numai o pana la palarie.
Distractiv este ca deja ..."Marea Misiune 8" are fotografiile puse(cele din cosmos unde vor ajunge...), inca din septembrie!, chiar daca misiunea este declarata ca fiind intre oct-ian.Poligonul de lansare este langa Buzau(????)
Data: Octombrie 2011 - Ianuarie 2012 ???
Locatia: Dragasani - Buzau  :o
Vehicul: -  ???
Altitudinea lansarii: -  ???
Viteza maxima a vehiculului: -  ???
Distanta parcursa proiectata pe sol: -  ???
Vantul la sol in momentul lansarii: -  ???
Acoperire in momentul lansarii: -  ???
Incadrarea in zona de siguranta: Da  :o
[/quote]
[url=http://www.arcaspace.com/ro/misiunea_8.htm]http://www.arcaspace.com/ro/misiunea_8.htm (http://www.arcaspace.com/ro/misiunea_8.htm%3Cbr%20/%3E%5Bquote)[/url]
CitatARCA a lansat Misiunea 8, un program de zboruri de test pentru echipament cu destinatie speciala. Au fost efectuate teste de propulsie   si de transmisie de date, intr-o serie de cinci zboruri. Toate sarcinile utile au fost recuperate din zonele de siguranta alocate.
(http://www.arcaspace.com/images/Site_Mission_8.jpg)
1.Destinatie speciala=echipament de uz militar;
2.Au efectuat teste de propulsie! Pai tocmai au pus pozele cu podeaua de ciment de 83  de tone unde se va testa motorul lunar si interspatial...
3.O serie de cinci zboruri! - si asta intr-o singura misiune! Eeeeeeeeeeeeeeee!
(https://lh6.googleusercontent.com/-578uEAi7eUY/UIhKKEuxiUI/AAAAAAAAEOw/kF3wL2zb1Lo/s720/ARCA_Executor_engine_test_facility_construction_9.JPG)
Evident, este ..."o misiune secreta"  8)
Mai greseste si PR-ul ca si el este om.
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Octombrie 28, 2012, 12:19:18 PM
Citat din: ariel55 din Octombrie 28, 2012, 12:07:58 PM

Mai greseste si PR-ul ca si el este om.

Om, om ... acum serios vorbind, citesc uimită:
In 10 ani de activitate, noi am obtinut o experienta unica in lume, utilizand cele mai mici bugete raportate la realizarile proprii din domeniul aerospatial. Pe langa aceasta, avem capacitatea de a mobiliza sute de oameni, din diverse institutii, civile si militare si a le coordona pentru atingerea obiectivelor propuse de ARCA.

Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Octombrie 28, 2012, 12:37:08 PM
CitatOm, om ... acum serios vorbind, citesc uimită:
Hehe, da ce parca esti singura???? ;D
Apropos, am cautat daca sit-ul geniului ramnico-valcean www.dumitrupopescu.ro (http://www.dumitrupopescu.ro) mai este activ,nu, nu mai este, este rutat acum pe ARCASPACE, asa ca nu ne mai putem documenta in CV-ul domniei sale. Nu ne ramane decat http://en.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Popescu (http://en.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Popescu) suficient sa intre in istoria cuceririlor spatiale!
Si daca toate merg prost in economie, macar , bine ca mergem in cosmos alaturi de acest lider maximus! Sa nu uitam ca:
CitatPe langa aceasta, avem capacitatea de a mobiliza sute de oameni, din diverse institutii, civile si militare si a le coordona pentru atingerea obiectivelor propuse de ARCA.
Viitorul e de aur!
P.S.Au fost plecati sa le dea niste lectii la amaratii aia de la ESA, referitor la programul lor martian.Bine le-au facut ca bietii de ei habar nu au cu ce se mananca stiinta.
P.P.S. Parafrazez un "maistru" din copilarie, cand faceam practica in intreprindere: "Astronautica te halesc!"
:-\
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Octombrie 28, 2012, 12:52:42 PM
... ca tine nu găsesc!  :D :D :D

I mean, ce zace-n "Puterea PR-ului"   :P

JENNIFER RUSH - 'THE POWER OF LOVE' 1984 (http://www.youtube.com/watch?v=Lr0xJBsVbZY#)

Ariel, poţi să-mi spui de ce acum pe ecran îmi bagă reclama: Take the Free Chakra Test to Find Out Which of Your Chakras Are Weak

Ce naiba să am eu cu chakrele?

Jur cu mâna pe fundiţă că în viaţa mea n-am gugăluit măcar după aşa ceva.
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Octombrie 28, 2012, 01:02:24 PM
CitatPopescu Dumitru - Presedinte ARCA
(http://www.arcaspace.com/images/Echipa_Dani.jpg)
CitatData nasterii: 1 ianuarie 1977, in Ramnicu Valcea. Este casatorit si are un baiat, Luca. A studiat la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Ingineria Aerospatiala. Se retrage in anul III pentru a se dedica integral programului ARCA, pe care a infiintat-o in 1998. Este licentiat in Teologie. Pe langa pozitia de presedinte al ARCA este si conducatorul departamentului de propulsie. A fost conducatorul tuturor misiunilor de zbor ale ARCA.

Popescu Elena Simona -PR manager (sotia dl. Popescu)

(http://www.arcaspace.com/images/Echipa_Simona_mare.jpg)
Citat
Data nasterii: 23 Iunie 1980, in Dragasani. Este casatorita si are un baiat, Luca. A studiat la Universitatea din Sibiu, Facultatea de Limba Franceza. Este PR manager la ARCA din 2001. A organizat toate evenimentele publice ale ARCA si este responsabila cu stabilirea strategiei de comunicare.
Ehe....si n-ai crede!Adevarati tineri ai zilelor noastre.
CitatPe langa aceasta, avem capacitatea de a mobiliza sute de oameni, din diverse institutii, civile si militare si a le coordona pentru atingerea obiectivelor propuse de ARCA.
:o
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Octombrie 28, 2012, 01:04:32 PM
CitatAriel, poţi să-mi spui de ce acum pe ecran îmi bagă reclama: Take the Free Chakra Test to Find Out Which of Your Chakras Are Weak

Ce naiba să am eu cu chakrele?
Pai...google este o societate comerciala si strang si ei bani albi pentru zile negre. :-\
P.S. Sa nu te lasi ispitita , ca stiu eu ca ingrasa! ;D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Octombrie 28, 2012, 01:33:05 PM
Citat din: ariel55 din Octombrie 28, 2012, 01:04:32 PM
CitatAriel, poţi să-mi spui de ce acum pe ecran îmi bagă reclama: Take the Free Chakra Test to Find Out Which of Your Chakras Are Weak

Ce naiba să am eu cu chakrele?
Pai...google este o societate comerciala si strang si ei bani albi pentru zile negre. :-\
P.S. Sa nu te lasi ispitita , ca stiu eu ca ingrasa! ;D

Ok, îmi fac "meniul zilei": chakre pe pâine cu sare şi piper, în sos de PR

După ce le dau gata, revin  ;)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Octombrie 28, 2012, 06:19:03 PM
În 13 februarie 2012:

http://www.fishingtonpost.ro/invitatul-saptamanii/12694-invitatul-saptamanii-dumitru-popescu/#.UI1XZ4ba80U (http://www.fishingtonpost.ro/invitatul-saptamanii/12694-invitatul-saptamanii-dumitru-popescu/#.UI1XZ4ba80U)

Desi ARCA e un proiect ce aduce Romaniei ceva expunere si reputatie, el e un proiect in totalitate privat. Ati refuzat sa lucrati cu institutiile statului roman sau au refuzat ele sa lucreze cu ARCA?

R: Şi una şi alta. Initial am dorit sa colaboram cu organizatiile de profil ale statului, dar oamenii de acolo sunt preocupati mai mult de alte lucruri, decat de activitatile pentru care sunt platiti. In plus organizatiile de profil finantate de la buget desfaşoara proiecte mici (n.n.). ARCA gandeşte mare. Hai sa spunem ca a fost o nepotrivire de caracter.


În octombrie 2012, aveau deja "capacitatea de a mobiliza sute de oameni, din diverse institutii, civile si militare si a le coordona pentru atingerea obiectivelor propuse de ARCA."

Ariel, zi-mi că greşesc. Că ăştia nu visează la dimensiunea sau coloana a 5-a sau naiba ştie sc bor!
Mă mulţumesc şi c-un cal verde, zburdând vesel pe perete.

E-adevărat că Helen nu este altceva decât proiectul VECSS?
 
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Octombrie 29, 2012, 08:17:23 AM
CitatMă mulţumesc şi c-un cal verde, zburdând vesel pe perete.
E-adevărat că Helen nu este altceva decât proiectul VECSS?
Ca sa afirm ca, este proiectul VECSS, nu o pot face. Proiectul VECSS, care ar fi reprezentat o racheta tinta pentru antrenamentele armatei, nu mai apare pe noul sit, ca de altfel si alte controversatele proiecte de cercetare, pentru care s-au platit sau nu, niste bani.Istoria lor , de la un anumit moment, este stearsa....Au un nou look. ;D

Curios din fire fiind, caut in internet si gasesc:

http://caravanacarierei.bns.ro/wps/wcm/connect/2c80523c-1c3e-4361-b4fa-d68405662207/Ghid_ONG_oportunitati_voluntariat_jud_Valcea1.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=2c80523c-1c3e-4361-b4fa-d68405662207 (http://caravanacarierei.bns.ro/wps/wcm/connect/2c80523c-1c3e-4361-b4fa-d68405662207/Ghid_ONG_oportunitati_voluntariat_jud_Valcea1.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=2c80523c-1c3e-4361-b4fa-d68405662207)

Arca este un ONG, care acum beneficiaza intre 2007-2013 de un
Citat"Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013"
Adica de POSDRU

( http://www.fonduri-structurale.ro/Detaliu.aspx?t=resurseumane (http://www.fonduri-structurale.ro/Detaliu.aspx?t=resurseumane) )

O treaba buna! Bravo lor.
Din pacate, pentru Romania...proiectul ARCA nu apare la Proiecte de Succes pe sit...:

http://www.fonduri-structurale.ro/ProiecteSucces.aspx?t=ProiecteDeSuccess&country=115&domain=0 (http://www.fonduri-structurale.ro/ProiecteSucces.aspx?t=ProiecteDeSuccess&country=115&domain=0)

Aici apare ca O.N.G. & Asociatii & Fundatii & Organizatii   :

http://www.infocompanies.com/Asociatia-Romana-pentru-Cosmonautica-si-Aeronautica-Ramnicu-Valcea-67474.htm (http://www.infocompanies.com/Asociatia-Romana-pentru-Cosmonautica-si-Aeronautica-Ramnicu-Valcea-67474.htm)

Am sa explic, sumar si de ce am cautat. Pentru ca, in noul sit nu exista nici o informatie despre ARCA la acest capitol si este pacat.Ei reprezinta dupa cum spun Programul Spatial al Romaniei iar Romania este si tara mea.
In general sub acoperirea unor "fapte de mare curaj stiintific" nu transpare nimic...si devine interesant.

Eu zic totusi ca, un frumos "calutz verde" n-ar fi rau! 8)

P.S. Referitor la acea afirmatie socanta a lor, poate se gandesc sa cumpere Oltcim si sa devina consiliu de administratie, ca tot au experienta cu managementul maselor.Stiu eu?

S-auzim numai de bine in coZmonautica si aZtronautica noastra.Abia astept decolarea lui IAR 111 !

Completare (si americanii tot din fonduri structurale au trait la inceput-si nu beneficiau de specialistii nostri!) :-\

Early U.S. rocket and space launch failures and explosion (http://www.youtube.com/watch?v=13qeX98tAS8#)


Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Octombrie 29, 2012, 08:46:33 AM
Iata declaratia ARCA pe noul sit(in rosu , dialog cu mine insumi...):

CitatObiective


  ARCA este o organizatie non-profit al carei obiectiv este explorarea si colonizarea spatiului cosmic.

Corect!

Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieste si lanseaza cele mai eficiente vehicule spatiale din punct de vedere al costului. Folosim tehnologiile deja existente, intr-un mod inovativ, ceea ce permite accesul in spatiul cosmic, pe scara larga, reducand la minim constrangerile financiare.

Banuiesc ca asta este o declaratie de intentie, pana acum am vazut numai demonstrator 1B care a plecat se pare din greseala din cauza unei electrovalve (?) cu probleme si a ajuns pe baza de "motor ecologic" parca pe la 1200m

Dorim sa facem acest lucru deoarece credem cu tarie ca viitorul speciei umane este legat de explorarea si colonizarea spatiului cosmic.

De acord!



In conditiile in care omenirea se confrunta cu o crestere alarmanta a populatiei, cu o explozie a consumului si cu o scadere drastica a resurselor planetei, gasirea si exploatarea de noi resurse este vitala.

Deocamdata, ideea este preluata din romanele SF, da hai, treaca de la noi, e un argument   ;)

Explorarea si colonizarea spatiului cosmic nu va rezolva aceste probleme pe termen scurt, dar este singura optiune pe care omenirea o are pe termen lung.

Asta e....  :-\

Desi tehnologia exista de mult si fost posibila reducerea costurilor, totusi acest lucru nu s-a intamplat, din cauza ca activitatile spatiale au fost, pana nu de mult, o preocupare exclusiva a agentiilor guvernamentale, care nu au considerat eficienta financiara o prioritate la vremea respectiva. Acum, mai multe initiative private se nasc la nivel mondial. Acestea, datorita bugetelor limitate de care dispun abordeaza problema explorarii si colonizarii spatiului, in primul rand, prin prisma unor costuri cat mai mici.

Abureala...

In 10 ani de activitate, noi am obtinut o experienta unica in lume, utilizand cele mai mici bugete raportate la realizarile proprii din domeniul aerospatial. Pe langa aceasta, avem capacitatea de a mobiliza sute de oameni, din diverse institutii, civile si militare si a le coordona pentru atingerea obiectivelor propuse de ARCA.

Uau! :o

Pentru a facilita accesul in spatiul cosmic, am a creat o familie de rachete orbitale si un avion suborbital, avand la baza tehnologii ieftine, sigure si accesibile.

Astept zborul primei rachete din familie.Ce este pe hartie....offff!

Elementul central in atingerea obiectivelor este seria de motoare Executor, primul dintre ele avand un raport tractiune-greutate de 110, fiind al treilea motor din lume din acest punct de vedere. In acelasi timp este cel mai ieftin motor dezvoltat vreodata pentru prima treapta a unui lansator orbital.

Hmmm....al treilea? Cand il testati?

Un alt element care conduce la costul redus al rachetelor dezvoltate de ARCA sunt rezervoarele de combustibil realizate din materiale compozite, a caror masa, nealimentate, atinge doar 1,2% din masa de lansare. Si in acest caz, performanta vine la un pret scazut.

Aha! de efectul "Pogo" or fi auzit? Vedem la lansare

Pe langa costul scazut al tehnologiilor dezvoltate, ARCA realizeaza si lansarile vehiculelor proprii, ceea ce conduce, din nou, la economii importante.

Pi....huh......nu marina militara era pe langa voi? Sau ei erau asa...de decor?Ori poate gresesc, erau mobilizatii de mai sus?... ???

ARCA doreste sa devina un model al reducerii costurilor in industria aerospatiala mondiala, numai asa putand sa deschidem drumul omenirii spre cosmos. Credem ca este vital sa facem acum acesti pasi.

Asta e de bine!

Sa le uram succes!

Citat din: http://www.arcaspace.com/ro/obiective.htm (http://www.arcaspace.com/ro/obiective.htm)

Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: puriu din Octombrie 29, 2012, 10:12:23 AM
ARCA?? Masina nu merge pentru ca toata benzina curge in claxon.
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Octombrie 29, 2012, 11:16:31 PM
Citat din: ariel55 din Octombrie 29, 2012, 08:46:33 AM
Iata declaratia ARCA pe noul sit(in rosu , dialog cu mine insumi...):

CitatObiective


 ARCA este o organizatie non-profit al carei obiectiv este explorarea si colonizarea spatiului cosmic.

Corect!

Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieste si lanseaza cele mai eficiente vehicule spatiale din punct de vedere al costului. Folosim tehnologiile deja existente, intr-un mod inovativ, ceea ce permite accesul in spatiul cosmic, pe scara larga, reducand la minim constrangerile financiare.

Banuiesc ca asta este o declaratie de intentie, pana acum am vazut numai demonstrator 1B care a plecat se pare din greseala din cauza unei electrovalve (?) cu probleme si a ajuns pe baza de "motor ecologic" parca pe la 1200m

Dorim sa facem acest lucru deoarece credem cu tarie ca viitorul speciei umane este legat de explorarea si colonizarea spatiului cosmic.

De acord!



In conditiile in care omenirea se confrunta cu o crestere alarmanta a populatiei, cu o explozie a consumului si cu o scadere drastica a resurselor planetei, gasirea si exploatarea de noi resurse este vitala.

Deocamdata, ideea este preluata din romanele SF, da hai, treaca de la noi, e un argument   ;)

Explorarea si colonizarea spatiului cosmic nu va rezolva aceste probleme pe termen scurt, dar este singura optiune pe care omenirea o are pe termen lung.

Asta e....  :-\

Desi tehnologia exista de mult si fost posibila reducerea costurilor, totusi acest lucru nu s-a intamplat, din cauza ca activitatile spatiale au fost, pana nu de mult, o preocupare exclusiva a agentiilor guvernamentale, care nu au considerat eficienta financiara o prioritate la vremea respectiva. Acum, mai multe initiative private se nasc la nivel mondial. Acestea, datorita bugetelor limitate de care dispun abordeaza problema explorarii si colonizarii spatiului, in primul rand, prin prisma unor costuri cat mai mici.

Abureala...

In 10 ani de activitate, noi am obtinut o experienta unica in lume, utilizand cele mai mici bugete raportate la realizarile proprii din domeniul aerospatial. Pe langa aceasta, avem capacitatea de a mobiliza sute de oameni, din diverse institutii, civile si militare si a le coordona pentru atingerea obiectivelor propuse de ARCA.

Uau! :o

Pentru a facilita accesul in spatiul cosmic, am a creat o familie de rachete orbitale si un avion suborbital, avand la baza tehnologii ieftine, sigure si accesibile.

Astept zborul primei rachete din familie.Ce este pe hartie....offff!

Elementul central in atingerea obiectivelor este seria de motoare Executor, primul dintre ele avand un raport tractiune-greutate de 110, fiind al treilea motor din lume din acest punct de vedere. In acelasi timp este cel mai ieftin motor dezvoltat vreodata pentru prima treapta a unui lansator orbital.

Hmmm....al treilea? Cand il testati?

Un alt element care conduce la costul redus al rachetelor dezvoltate de ARCA sunt rezervoarele de combustibil realizate din materiale compozite, a caror masa, nealimentate, atinge doar 1,2% din masa de lansare. Si in acest caz, performanta vine la un pret scazut.

Aha! de efectul "Pogo" or fi auzit? Vedem la lansare

Pe langa costul scazut al tehnologiilor dezvoltate, ARCA realizeaza si lansarile vehiculelor proprii, ceea ce conduce, din nou, la economii importante.

Pi....huh......nu marina militara era pe langa voi? Sau ei erau asa...de decor?Ori poate gresesc, erau mobilizatii de mai sus?... ???

ARCA doreste sa devina un model al reducerii costurilor in industria aerospatiala mondiala, numai asa putand sa deschidem drumul omenirii spre cosmos. Credem ca este vital sa facem acum acesti pasi.

Asta e de bine!

Sa le uram succes!

Citat din: http://www.arcaspace.com/ro/obiective.htm (http://www.arcaspace.com/ro/obiective.htm)



Ariel, eu - mai slabă de înger, mdeh - am lăcrimat. E bine că România se gândeşte la viitorul omenirii, viitor pe care o mână de inimoşi s-au apucat să-l "inginerească". Parcă mai era cel puţin unul atins de vibraţia asta... enfin, aşa se justifică declaraţia lor de intenţie, de a folosi "tehnologiile deja existente, intr-un mod inovativ". Dacă aici intră şi 1 sau m.m. buc. proiect, nu mai contează.
Ştii tu: I was blind, but now I see  (Amazing Grace) :P
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Octombrie 30, 2012, 05:59:20 AM
CitatAriel, eu - mai slabă de înger, mdeh - am lăcrimat.
Pai da, iti inteleg sentimentul,... ca si eu, tocmai am taiat o ceapa la bucatarie.... :'(
;)

Noi in anul 2000 (http://www.youtube.com/watch?v=Zk-H3oRiuNg#)
Asa anticipau "batranii" unde o sa ajunga ARCA ;D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Octombrie 31, 2012, 09:24:10 AM
Un neamtz si un roman.
Interview Wernherr von Braun & Hermann Oberth [subtitle] (http://www.youtube.com/watch?v=8I_6KqlHZS8#)
Noul von Braun ? Dumitru Popescu? Iluminare sau reincarnare?  ;D
Apollo 17 interview with Von Braun & Walter Cronkite, Dec. 6, 1972 (http://www.youtube.com/watch?v=OJOq1NRG9fE#)
Ultimul Apolo si ultimul interviu....? :o
P.S. Programul Apollo, ca lumea sa inteleaga eforturile:
Apollo Program Part1 (http://www.youtube.com/watch?v=89GUtdnyEA0#)
dupa care cautati urmarea in episoade.  ;) Gravitatia , este inca greu de invins visatorilor.............In istorie se ramane cu fapte concrete, nu cu idei si machete......
Planets "Vangelis - Alpha" 720p (http://www.youtube.com/watch?v=NrXda-MDLn4#ws)
Si pentru ca PR-ul de la ARCA a terminat studiile pentru limbra franceza, este bine sa vada, daca are placerea, urmatorul film, precursor al misiunilor lunare:
Les armes secrètes d'Hitler - les V1 et V2 (http://www.youtube.com/watch?v=aLn1IYn-87A#)

Si'u dreamers!
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Decembrie 28, 2012, 05:01:35 PM
Am o ştire extraordinară, bucuraţi-vă:

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au semnat un contract de 1,1 milioane de dolari pentru programul ExoMars, în cadrul căruia ARCA va testa paraşutele ce vor fi utilizate de o navă spaţială pentru a se plasa pe suprafaţa planetei Marte.
   
Potrivit comunicatului de presă, ARCA va construi două baloane de mare altitudine şi două vehicule de test, cântărind o jumătate de tonă fiecare. Vehiculul - DTV (Drop Test Vehicle) - va fi lansat până la altitudinea de 30 de kilometri, deasupra Mării Negre. Vehiculul va cădea, până va atinge o viteză de 0,8 Mach. La această viteză transonică, DTV va declanşa sistemul de paraşute, pentru a le testa în zbor, în condiţiile atmosferice simulate ale planetei Marte. Datele de zbor vor fi transmise de la DTV la Centrul de control şi comandă a zborului aparţinând ARCA.

"ARCA va testa paraşutele pentru nava spaţială ExoMars în 2013, pe parcursul programului «High Altitude Drop Test». După încheierea programului, va trebui să calificăm paraşutele pentru integrarea la bordul navei spaţiale ExoMars, ceea ce îi va permite să se plaseze în siguranţă pe suprafaţa planetei Marte", a spus Don McCoy, ExoMars Project Manager, ESA.

"Explorarea spaţială este obiectivul ARCA pe termen lung şi implicarea în programul ExoMars este parte a viziunii noastre. Pentru programul ExoMars, ARCA va construi sistemele de zbor care vor permite testarea şi va efectua două zboruri pentru a testa paraşutele de recuperare", a spus Dumitru Popescu, preşedintele ARCA.

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/arca-va-efectua-teste-de-zbor-pentru-nava-de-explorare-exomars-a-agentiei-spatiale-europene-10413966 (http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/arca-va-efectua-teste-de-zbor-pentru-nava-de-explorare-exomars-a-agentiei-spatiale-europene-10413966)

Gata! Lună, Marte, urmează Venus şi Jupiter!   :D

P.S. Am tras puţin cu ochiul şi la ce zice AES (EDM Parachute System Test)   ;)

http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=49179 (http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=49179)

A sub-scale EDM parachute high-altitude drop test was performed in the UK early in 2011. This video was recorded while the camera was attached to EDM model during a preparatory flight. Following release from the balloon, after a short free-fall, the parachute was deployed at an altitude of about 30 km. The balloon can be seen in the background.

http://sci.esa.int/science-e-media/video/34/291_5-ParachuteSSHADT.mov (http://sci.esa.int/science-e-media/video/34/291_5-ParachuteSSHADT.mov)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Decembrie 29, 2012, 01:54:28 AM
Vai ce ma bucur! Asta inseamna ca:

AVEM ECHIPA, AVEM VALOARE!
YEEEEEEEEE!
[/b]

Dar...am o mareee nelamurire, citez:
CitatThe parachute test activities are carried out by Thales Alenia Space, France, and AeroSekur, led by Thales Alenia Space - Italy, including key contributions from Vorticity Ltd. and Cambridge University (sub-scale high altitude drop tests) and CNES / Swedish Space Corporation (full-scale high altitude drop tests to be performed in 2012), under the close supervision of ESA.

Pe astia: "Thales Alenia Space, France, and AeroSekur, led by Thales Alenia Space - Italy, including key contributions from Vorticity Ltd. and Cambridge University (sub-scale high altitude drop tests) and CNES / Swedish Space Corporation" i-au dat afara ca incapabili?
Ei, aici...pot sa spun ca avem si industrie! 8)
CitatProiecte în lucru
Printre obiectivele Programului Spaţial al României se numără:
- dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestră joasă;
- dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;
- câştigarea competiţiei de astronautică robotică de 30 milioane $, Google Lunar X Prize;
- dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5
tone.
Se vor crea noi locuri de munca, nu?La atatea proiecte in lucru, e ceva munca.
Ingineri, chimisti, fizicieni, biologi, matematicieni pregatiti CV-urile de angajare.

Ma bucur pentru ei, avem un nou episod al cuceririi spatiului in Romania.Zborul invers, din "ceruri catre solul patriei"!  ;D
Drop test, la asta ne pricepem cu adevarat! Din '89 numai "drop teste" experimentam.
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Decembrie 29, 2012, 09:01:37 AM
Was Blind, but now I see (http://www.youtube.com/watch?v=tGlMd53So0A#ws)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Decembrie 29, 2012, 09:32:54 AM
CitatCum au ajuns ESA şi ARCA să colaboreze

"Iniţial ni s-a cerut o părere despre un astfel de test, fiind invitaţi la ESA. N-am vrut să merg la ei pentru că aveam, oricum, un program foarte încărcat. Dar n-am scăpat de PR. Că e bine să mergem să vedem ce e, cum e... Măcar şi din curtoazie. Că nu e bine să refuzăm. Ei, şi m-am dus. Mi-am spus părerea, la care ei m-au întrebat: ei, şi cum faceţi asta?! Ce să facem? Asta, ce ne-aţi spus! Păi n-o facem noi... Ba, voi o faceţi!, au zis ei, şi aşa a rămas. Ne-am mai văzut de două ori, la ei şi la noi, am negociat şi am bătut palma" povesteşte Dumitru Popescu. Iar de atunci au început treaba. Primul DTV este aproape gata. "Sigur, termenul a fost în scurt, dar nu ne-am speriat. Lucrăm bine în regim de stres, de termene fixe. Ne place extraordinar", mai spune preşedintele.

Eeeeeeeeeeeeee!yessssssssss!Noi nu da ei da!
http://www.gandul.info/reportaj/cu-arca-pe-marte-romanii-arunca-europa-in-aer-10414439 (http://www.gandul.info/reportaj/cu-arca-pe-marte-romanii-arunca-europa-in-aer-10414439)

Olteni-s fruncea beyyyyyyyyy!
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Decembrie 29, 2012, 09:34:31 AM
Misiunea 8? si rezultate:
http://www.gandul.info/news/google-lunar-x-prize-arca-misiunea-de-testare-la-zbor-a-unor-echipamente-s-a-finalizat-9175468 (http://www.gandul.info/news/google-lunar-x-prize-arca-misiunea-de-testare-la-zbor-a-unor-echipamente-s-a-finalizat-9175468)
Sik, invidiosilor!
CitatTestele din cadrul Misiunii 8 s-au desfăşurat în ultimele trei luni, ultimul zbor efectuându-se săptămâna trecută, au explicat reprezentanţii ARCA. Aceştia nu au făcut public locul în care s-au desfăşurat testele din cadrul Misiunii 8.
Ie bine????????
http://infoinsider.ro/2012/06/03/racheta-alba-primul-satelit-fabricat-in-romania-lansare-pe-orbita-in-2013/ (http://infoinsider.ro/2012/06/03/racheta-alba-primul-satelit-fabricat-in-romania-lansare-pe-orbita-in-2013/)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Decembrie 29, 2012, 06:52:54 PM
Citat din: ariel55 din Decembrie 29, 2012, 01:54:28 AM
Vai ce ma bucur! Asta inseamna ca:

AVEM ECHIPA, AVEM VALOARE!
YEEEEEEEEE!

Dar...am o mareee nelamurire, citez:
CitatThe parachute test activities are carried out by Thales Alenia Space, France, and AeroSekur, led by Thales Alenia Space - Italy, including key contributions from Vorticity Ltd. and Cambridge University (sub-scale high altitude drop tests) and CNES / Swedish Space Corporation (full-scale high altitude drop tests to be performed in 2012), under the close supervision of ESA.

Pe astia: "Thales Alenia Space, France, and AeroSekur, led by Thales Alenia Space - Italy, including key contributions from Vorticity Ltd. and Cambridge University (sub-scale high altitude drop tests) and CNES / Swedish Space Corporation" i-au dat afara ca incapabili?

Thales Alenia Space - Italy rămâne pentru ambele misiuni (2016 şi 2018): ... is the industrial prime contractor for the ExoMars program, and is also responsible for design of the 2016 Entry, descent and landing Demonstrator Module (EDM), development of the Analytical Laboratory Drawer (ALD), which will carry instruments for the Pasteur scientific payload, its integration on the rover, the onboard computer and the radar altimeter for the EDM.

http://www.thalesgroup.com/Press_Releases/Markets/Space/2012/Exomars__the_story_continues!/ (http://www.thalesgroup.com/Press_Releases/Markets/Space/2012/Exomars__the_story_continues!/)

http://www.thalesgroup.com/Press_Releases/Markets/Space/2012/Documents/Exomars_Status/ (http://www.thalesgroup.com/Press_Releases/Markets/Space/2012/Documents/Exomars_Status/)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Decembrie 29, 2012, 07:10:07 PM
Citat din: ariel55 din Decembrie 29, 2012, 09:32:54 AM
CitatCum au ajuns ESA şi ARCA să colaboreze

"Iniţial ni s-a cerut o părere despre un astfel de test, fiind invitaţi la ESA. N-am vrut să merg la ei pentru că aveam, oricum, un program foarte încărcat. Dar n-am scăpat de PR. Că e bine să mergem să vedem ce e, cum e... Măcar şi din curtoazie. Că nu e bine să refuzăm. Ei, şi m-am dus. Mi-am spus părerea, la care ei m-au întrebat: ei, şi cum faceţi asta?! Ce să facem? Asta, ce ne-aţi spus! Păi n-o facem noi... Ba, voi o faceţi!, au zis ei, şi aşa a rămas. Ne-am mai văzut de două ori, la ei şi la noi, am negociat şi am bătut palma" povesteşte Dumitru Popescu. Iar de atunci au început treaba. Primul DTV este aproape gata. "Sigur, termenul a fost în scurt, dar nu ne-am speriat. Lucrăm bine în regim de stres, de termene fixe. Ne place extraordinar", mai spune preşedintele.

eeeeeeeee!yessssssssss!Noi nu da ei da!
http://www.gandul.info/reportaj/cu-arca-pe-marte-romanii-arunca-europa-in-aer-10414439 (http://www.gandul.info/reportaj/cu-arca-pe-marte-romanii-arunca-europa-in-aer-10414439)

Olteni-s fruncea beyyyyyyyyy!

Nu te mai lua de olteni!  ;D (moldoveni, ardeleni şi alţi -eni)!

Mai bine explică-mi pe îndelete ca să pricep şi eu, habarnistă:

CE MISIUNI AU REALIZAT ARCA-IŞTII PÂNĂ ACUM? în afară de baloane şi lansare cu paraşuta de la altitudini mari, transportul fiind asigurat cu aeronave (elicoptere) puse la dispoziţie de ... etc.?

Sper că mă înţelegi: nu-i vorba de chestii pe care le treci "în portofoliu" (termen care poate acoperi proiecte realizate şi planuri de viitor) sau de PR (capitol la care stau excelent; plus costumaţie şi design).

Ci vreau să ştiu în concret ce obiect construit de ei s-a desprins de la sol prin autopropulsie şi până la ce altitudine - ca să poată fi calificat drept "zbor".
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Decembrie 29, 2012, 07:31:37 PM
Eu unul , am cunostinta doar de misiunea DEMONSTRATOR.
Citat10 Septembrie: Echipa tehnica a ARCA s-a intalnit cu specialistii din Centrul de Control pentru analiza inregistrarilor zborului. In acest moment, este nevoie de timp pentru citirea datelor, dar preliminar, ele indica: o altitudine de 1200 m, o viteza de 630 km/h si o raza de actiune de 2100 m. In conditiile de vant extrem, recalcularea traiectoriei cu numai 10 min inainte de decolare a fost o reusita, Centrul de Control felicitand echipa pentru incadrarea in zona de siguranta alocata.
Echipa ARCA multumeaste sponsorilor si Ministerului Apararii Nationale, Statului Major al Fortelor Aeriene, Poligonului de la Capu Midia si Centrului de Cercetari si Incercari in Zbor.

vezi:

http://www.arcaspace.com/ro/demonstrator.htm (http://www.arcaspace.com/ro/demonstrator.htm)

in rest...si eu ma intreb. ???

cica, dupa cum spun ei, din balon au mai trimis una la 40km altitudine....

CitatAscensiunea balonlui a durat 40 de minute pana la o altitudine de 14.000 m. Viteza maxima a balonului a fost 120 km/h. Datele zborului au fost transmise la centrele de control ala ARCA si ROMATSA care au confirmat traiectoria zborului cu o eroare de doar 800 m fata de centrul zonei de siguranta.

La acea altitudine, de la centrul de comanda al ARCA, de la bordul navei 281, s-a comandat desprinderea rachetei de balon si pornirea motorului rachetei timp de 30 de secunde, plasand racheta pana la altitudinea de 40.000 m.
http://www.arcaspace.com/ro/misiunea_4b.htm (http://www.arcaspace.com/ro/misiunea_4b.htm)

Dar, in noua misiune ESA, trimit racheta in jos , asa ca nu se pune. ;D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Decembrie 29, 2012, 07:35:20 PM
Citat din: ariel55 din Decembrie 29, 2012, 07:31:37 PM
Eu unul , am cunostinta doar de misiunea DEMONSTRATOR.
Citat10 Septembrie: Echipa tehnica a ARCA s-a intalnit cu specialistii din Centrul de Control pentru analiza inregistrarilor zborului. In acest moment, este nevoie de timp pentru citirea datelor, dar preliminar, ele indica: o altitudine de 1200 m, o viteza de 630 km/h si o raza de actiune de 2100 m. In conditiile de vant extrem, recalcularea traiectoriei cu numai 10 min inainte de decolare a fost o reusita, Centrul de Control felicitand echipa pentru incadrarea in zona de siguranta alocata.
Echipa ARCA multumeaste sponsorilor si Ministerului Apararii Nationale, Statului Major al Fortelor Aeriene, Poligonului de la Capu Midia si Centrului de Cercetari si Incercari in Zbor.

vezi:

http://www.arcaspace.com/ro/demonstrator.htm (http://www.arcaspace.com/ro/demonstrator.htm)

in rest...si eu ma intreb. ???

cica, dupa cum spun ei, din balon au mai trimis una la 40km altitudine....

CitatAscensiunea balonlui a durat 40 de minute pana la o altitudine de 14.000 m. Viteza maxima a balonului a fost 120 km/h. Datele zborului au fost transmise la centrele de control ala ARCA si ROMATSA care au confirmat traiectoria zborului cu o eroare de doar 800 m fata de centrul zonei de siguranta.

La acea altitudine, de la centrul de comanda al ARCA, de la bordul navei 281, s-a comandat desprinderea rachetei de balon si pornirea motorului rachetei timp de 30 de secunde, plasand racheta pana la altitudinea de 40.000 m.
http://www.arcaspace.com/ro/misiunea_4b.htm (http://www.arcaspace.com/ro/misiunea_4b.htm)

Dar, in noua misiune ESA, trimit racheta in jos , asa ca nu se pune. ;D

Deci: septembrie 2004 din Poligonul Fortelor Aeriene de la Capu Midia.

Data: 9 septembrie 2004
Locatia: Poligonul Capu Midia
Vehicul: Demonstrator 2B
Altitudinea lansarii: 1,2 km
Viteza maxima a vehiculului: 680 km/h
Distanta parcursa proiectata pe sol: 2,1 km
Vantul la sol in momentul lansarii: 60 km/h
acoperire in momentul lansarii: 70%
Incadrarea in zona de siguranta: +100 m

În toată chestia asta eu apreciez un singur lucru. Profesionalismul jurnaliştilor noştri. Mereu la datorie, informându-l corect pe oltean, moldovean, ardelean, everybody măi hăi!

Succes tuturor în 2013. Încă un pas înainte în cucerirea Universului.
Citez:

Dacă pe uscat România i-a scos peri albi Europei, în aer pare să fie unul dintre partenerii ei stabili. În consecinţă, Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a fost luată pe sus de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi inclusă în programul ExoMars. Cele două au semnat deja un contract de 1,1 milioane de dolari pentru anul 2013, fiind posibilă continuarea colaborării lor şi în 2014.

Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Decembrie 29, 2012, 07:53:15 PM
Cum au ajuns ESA şi ARCA să colaboreze

"Iniţial ni s-a cerut o părere despre un astfel de test, fiind invitaţi la ESA. N-am vrut să merg la ei pentru că aveam, oricum, un program foarte încărcat. Dar n-am scăpat de PR. Că e bine să mergem să vedem ce e, cum e... Măcar şi din curtoazie. Că nu e bine să refuzăm. Ei, şi m-am dus. Mi-am spus părerea, la care ei m-au întrebat: ei, şi cum faceţi asta?! Ce să facem? Asta, ce ne-aţi spus! Păi n-o facem noi... Ba, voi o faceţi!, au zis ei, şi aşa a rămas. Ne-am mai văzut de două ori, la ei şi la noi, am negociat şi am bătut palma" povesteşte Dumitru Popescu. Iar de atunci au început treaba. Primul DTV este aproape gata. "Sigur, termenul a fost în scurt, dar nu ne-am speriat. Lucrăm bine în regim de stres, de termene fixe. Ne place extraordinar", mai spune preşedintele.

Ramane in istorie!  :D :D :D :D

http://www.gandul.info/reportaj/cu-arca-pe-marte-romanii-arunca-europa-in-aer-10414439 (http://www.gandul.info/reportaj/cu-arca-pe-marte-romanii-arunca-europa-in-aer-10414439)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Decembrie 29, 2012, 07:55:22 PM
Eu ce-ţi spuneam?  ;)   :D

Partizanii ratiunii - episodul 190 on Vimeo (http://vimeo.com/44151198)

Rămâne să demonstreze că pot să şi facă!

Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Decembrie 30, 2012, 02:07:40 AM
Avem echipa! Avem valoare! Avem si clip! ;D
ARCA in Programul ExoMars (http://www.youtube.com/watch?v=yNsenBi0_V0#ws)
CitatRămâne să demonstreze că pot să şi facă!
Pi....ce sa faca mai intai? Daca intra in testele baietilor de la ESA  :o , gata, se amana toate programele in 2014.
Te joci cu 1.1mil de USDei? ;D
P.S. ARCA devine "copilul de suflet" al lui Ioan Sabau!
CitatPana in present INFIRMAREA sa facut numai cu vorbe GOALE, infantile fara FOND

Acuma...dupa emisiunea asta...,Cristian a "incurcat-o" parca vad o noua scrisoare deschisa la Primul Ministru.  :D :D :D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Decembrie 30, 2012, 02:49:02 AM
Alta noutate din presa romaneasca:
http://jurnalul.ro/it/stiinta/arca-misiune-esa-exomars-marte-632520.html (http://jurnalul.ro/it/stiinta/arca-misiune-esa-exomars-marte-632520.html)
CitatProgramul ,,marţienilor" de la ARCA: până la 16 ore de muncă pe zi

Deci, o rachetă zboară 9 luni, ajunge pe orbita lui Marte şi lansează un obiect în "greutate" de un miliard de euro susţinut de paraşutele testate de ARCA. Mai dormiţi noaptea?
Dormim fiindcă e necesar, ca să fim a doua zi odhiniţi să lucrăm la program. Când sonda o să ajungă pe orbita planetei Marte cu paraşutele testate de noi, probabil că nu o să dormim liniştiţi până nu s-a încheiat aterizarea cu succes. E greu să dormi când te gândeşti că de tine depinde succesul unui program de peste 1 miliard de euro.

Deci pe Marte, vor ATERIZA. ;D

Este bine totusi, ca , in fine , cineva le testeaza parasutele celor de la ESA.  ;)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Decembrie 30, 2012, 02:55:52 AM
Citat din: ariel55 din Decembrie 30, 2012, 02:49:02 AM
Alta noutate din presa romaneasca:
http://jurnalul.ro/it/stiinta/arca-misiune-esa-exomars-marte-632520.html (http://jurnalul.ro/it/stiinta/arca-misiune-esa-exomars-marte-632520.html)
CitatProgramul ,,marţienilor" de la ARCA: până la 16 ore de muncă pe zi

Deci, o rachetă zboară 9 luni, ajunge pe orbita lui Marte şi lansează un obiect în "greutate" de un miliard de euro susţinut de paraşutele testate de ARCA. Mai dormiţi noaptea?
Dormim fiindcă e necesar, ca să fim a doua zi odhiniţi să lucrăm la program. Când sonda o să ajungă pe orbita planetei Marte cu paraşutele testate de noi, probabil că nu o să dormim liniştiţi până nu s-a încheiat aterizarea cu succes. E greu să dormi când te gândeşti că de tine depinde succesul unui program de peste 1 miliard de euro.

Deci pe Marte, vor ATERIZA. ;D

Şi pe Terra vor amartiza! Invidiosule !  ;D

Mai avem câteva luni până lansează - în primăvară - pe Haas2c. Nu poţi aştepta? eeeeeeeeee

Acum va avea una sau două trepte? (m-am încurcat şi eu în litere  :(  )

Iar paraşutele - se ştie - trebuie testate!
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Decembrie 30, 2012, 03:05:36 AM
Mos Craciun e deja in dum spre Marte!
(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/28030_10151596792973332_1140025069_n.jpg)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Decembrie 30, 2012, 03:24:31 AM
Sa ne amintim de momente exceptionale ale echipei:
Misiunea 4B la Antena 1 (http://www.youtube.com/watch?v=CJGL7E3EgjA#)
Se termina apoteotic , cu o simulare grafica.Cinste celui ce face simularile.Bune!
Se pare ca a fost misiunea 5.S-a folosit metoda de stabilizare POPESCU- Diaconu.
Dl.Diaconu este inginer chimist, membru al echipei ARCA.Deoarece, primul nume este al Dl.Presedinte Popescu, banui ca ideea a venit de la dansul si Dl.Diaconu , l-a ajutat la ajutat numai la calcule.
Argumentul pe care il am, referitor la calcule, consta in prezentarea ARCA a Dl.Dumitru:

CitatA studiat la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Ingineria Aerospatiala. Se retrage in anul III pentru a se dedica integral programului ARCA, pe care a infiintat-o in 1998. Este licentiat in Teologie. Pe langa pozitia de presedinte al ARCA este si conducatorul departamentului de propulsie. A fost conducatorul tuturor misiunilor de zbor ale ARCA.

"Se retrage in anul III pentru a se dedica integral programului ARCA, pe care a infiintat-o in 1998. Este licentiat in Teologie.", deci daca s-a retras in anul III, are cunostinte teoretice de anul II.De aici trag concluzia ca Dl.Diaconu a efectuat partea teoretica, dansul "A studiat la Universitatea din Craiova, Facultatea de Chimie. Este licentiat si in Teologie.". bine, nu se spune daca este diplomat sau nu, dar este posibil sa fi fost coleg la Teologie cu shefu si atunci se "pune".
Ma bucur, ca, cu ajutorul lui Dumnezeu, ajungem in Cosmos, Univers sau cum vreti sa ii spuneti spatiului de deasupra capului nostru. ;D
Daca se vor inscrie la urmatoarea legislatura candidati la Parlament, ii voi vota cu inima deschisa! 8)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Decembrie 30, 2012, 03:46:46 AM
Va rog, in acest vartej de stiri noi, sa nu uitati sa donati pentru EXECUTOR!
http://www.arcaspace.com/ro/donati.htm (http://www.arcaspace.com/ro/donati.htm)
Nu este reclama ascunsa.Este...statistica.... :-\
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Decembrie 30, 2012, 04:40:04 AM
Deoarece, Scientia Forum, este un sit ce isi propune sa discute stiinta si nu pseudo-stiinta, in urmatoarele mele postari, voi incerca, in limitele cunostintelor si experientei mele sa demontez pseudo-stiinta ARCA , propagata ca PROGRAM NATIONAL, ce implica tara mea si sub lozinca: "SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN" ce prinde bine la "manelisti", majoritari votanti in Romania de azi.Orice parere, pro/contra, va fi binevenita.
Personal, sunt licentiat in Fizica, am o vasta experienta in telecomunicatii si contributii la mai multe programe ESA,India,China, Rusia , prin livrarea unor componente satelitare aflate in uz.
Prima postare va fi transmisia si monitorizarea video a experimentelor celor de la ARCA.
"Gogosile ARCA" sunt prea mari..." Exista o limita a patriotismului, de la care incepem sa ne punem intrebari.
Poate, baietii de la arca, care "trag cu ochiul", isi vor imbogati cunostintele. ;D
Titlu: Analiza telecomunicatii Arca
Scris de: ariel55 din Decembrie 30, 2012, 05:48:22 AM
Analiza este facuta pe document foto, fara alte informatii.
(https://lh4.googleusercontent.com/-w8kKQGOwd8s/TKkYP7hT0vI/AAAAAAAACLc/WWAGKWaVkVg/s800/Helen_14b.JPG)
In imagine, se observa 2 tipuri de antene folosite pentru:
1.Receptia Imaginilor (cele doua parabole)
2.Pentru telemetrie si/sau transmisie comenzi(antena cross-yagi, plasata intre parabole) catre "racheta"

a.La prima vedere, parabolele de receptie TV sunt de aproximativ 2m si respectiv 3m (estimare vizuala.Parabolele au in focar receptoare pe 1.2GHz, dupa lungimea antenei(lungime de unda/4)-"betzisorul" ce iese din "cutiutza" din focar.
b.La prima vedere, a treia antena este realizata pentru a fi utilizata in jur de 400-450MHz.Ea a fost folosita ca element de receptie pentru telemetrie si/sau comenzi de la sol.Polarizarea antenei este circulara. (necesar pentru eventuale schimbari de rotatie ale emitatorului ce pot duce la o atenuare a semnalului de chiar 40dB)

Prima concluzie vis-a-vis de "sistemul de achizitie video/telemetrie" cu racheta este ca ea a fost propusa de radioamatori.Nu de profesionisti.

Alti radioamatori au ajuns la 36Km, deci sa nu aruncam anatema pe ei.
Zbor stratosferic - Stiinta&Tehnica (http://www.youtube.com/watch?v=_mPAge7xJRs#)
si ei au avut probleme cu transmisia video.Nu insa cu telemetria.
si al doilea , in timpul eclipsei 2012
Elipser 1 - zbor stratosferic în timpul eclipsei (http://www.youtube.com/watch?v=W_9eYcGIT88#ws)
depinde de ...radioamatori.Sa nu aruncam anatema!
Atentie! Ambele filmari sunt de la bordul capsulelor RECUPERATE CU AJUTORUL TELEMETRIEI!

ARCA...nu reuseste sa recupereze capsula...lipsa telemetrie la revenire?

Telemetrie: transmitere a datelor privind pozitia momentana a obiectului,acceleratii pe axe, vibratii,  date de presiune interna/externa, radiatie, presiune, umiditate si tot ce ne trece prin cap ca ar fi util de cunoscut pentru experiment.

Rezultate:
Misiunea 4B la ProTV (http://www.youtube.com/watch?v=qDeAyaCIOmk#)
Filmul incepe, evident, ca de obicei cu o ...simulare.Ok, sa derulam.Urmeaza realitatea.Miscare aleatorie a balonului cu Heliu, care are mari intrebari, "urc, nu urc"...in fine,... se hotaraste.Marina Militara e cu ochii cat "cepele" ca sa nu zic de Dl.Popescu.Poate urca?!....In fine, incepe sa urce!Si........?se termina filmul. :(
Continuare:
Misiunea 4B la PrimaTV (http://www.youtube.com/watch?v=fa6IEp5uv4I#)
Am ajun si in SPATIU, la 40Km(nu se precizeaza care-la dreapta...la stanga...nu avem date asupra traiectoriei ca e o limita NATO, eeeeeeee! Si atunci, estimam, ca de-aia suntem Romani. Reporteri PROTV....... :'().
Nu exista nici o confirmare oficiala!Aia e, da am fost in SPATIU LA 40Km!" sa fie clar!
Cum anume s-au facut calculele care sa confirme acest lucru...cred ca numai PR-ul poate sa stie.
40Km nu reprezinta SPATIUL COSMIC.Este ceea ce numim STRATOSFERA care se intinde intre 8.5-20Km pana la 50-60Km.

Avem insa animatii! Yeee! Cinste animatorului ca ridica moralul echipei.
CitatPacat ca s-a fisurat balonul. Mult succes in octombrie.
spune un comentator...oameni rai!

Telemetrie: .....ioc!(nu gasesc date...)
Singura telemetrie, pare a fi cea vizuala: "UITE-o BAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!" Minutul 0:13! ISORIA s-a scris!Televiziunile sunt in "delir", romanii sunt in COSMOS!
Misiunea 4B la Antena 1 (http://www.youtube.com/watch?v=CJGL7E3EgjA#)
Ops....
Va continua.Vom reveni la subiectul comunicatii.

Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 01, 2013, 02:50:12 AM
Alegerea antenelor.

1. Antena de telemetrie cross-yagi. Este cea care se observa intre cele doua parabole cu elemente metalice in cruce.
(http://lh5.ggpht.com/-q02cDqtzWfk/TKkY8iodoFI/AAAAAAAAEQY/65N13YLOt2c/s800/Helen_14a.JPG)
Dupa dimensiunile aparente este o antena folosita de radioamatori in banda de frecvente de la 432MHz la 438MHz, pentru comunicatii via satelit (sateliti ai radioamatorilor).Alegerea acestei forme "ciudate" , in "cruce", se datoreaza necesitatii de receptie a undelor electromagnetice cu polarizari diferite.Sunt de fapt doua antene la 90 de grade aflate pe acelasi ax.
Alegera unei astfel de antene , este buna, avand in vedere ca , antena emitatorului, aflata pe racheta, in cursul zborului poate lua diferite unghiuri care evident vor schimba polarizarea semnalului sosit la receptie.
Iata cum ar arata , teoretic vorbind(in practica lucrurile stau mai complicat), campul electric pentru o antena cu polarizare verticala si una cu polarizare orizontala.
(http://rfid.net/images/RFID_Network/Site_images/themes/tags/RFID5_Fig331.gif)

Daca una ar fi folosita la emisie si una la receptie, nivelul semnalului captat ar fi 0(teoretic) la receptie , in conformitate cu A*Cos(unghi antene). Pentru a evita acest lucru, se foloseste la receptie si de preferinta si la emisie, polarizarea circulara.
Si cum arata un camp circular (cel din mijloc)
(http://www.air-stream.org/files/polcls.png)
In felul acesta se evita pe cat posibil caderile de semnal ce antreneaza pierderile de date.

(Evident ca poate exista polarizare circular-dreapta sau circular-stanga , ce nu fac obiectul acestei descriei, nu imi propun o disertatie academica deoarece nu isi are sens.Incerc explicatii de "bun-simtz" in electronica, pentru o evaluare sumara a solutiilor tehnice ARCA.)

Deci, referitor la antena de tracking la receptie, nu sunt semne de intrebare.Evident ca exista si alte solutii, dar aceasta, este una simpla si ieftina. Ok.

2.Antenele parabolice de tracking video.

Folosite doua, pentru redundanta (probabil), sunt antene dedicate receptiei TV satelit in benzi de frecventa intre 10GHz si 12GHz.
In focarul lor se gasesc receptoare A/V comerciale pe 1.2GHz ce au antene "baston" cu o caracteristica de polarizare LINIARA.

Critica solutiei alese:
1.Tipul de antene ales , sunt critice la vant! Rezistenta opusa , datorita suprafetei compacte a reflectorului (partea parabolica) este foarte mare (depinzand de sirectia si caracteristica debitului de aer ce loveste suprafata).
Pentru a evita acest fenomen ce poate scoate antena de pe traiectoria de urmarire, se folosesc cele din plasa metalica cu ochiuri de lungimea de unda a frecventei folosite/10, care se comporta identic cu cele cu suprafata compact, avantajul fiind rezistenta mult mai redusa la vant.Iata un exemplu la 1.2GHz:
(http://www.rfhamdesign.com/images/img1195.jpg)

Este adevarat ca aceasta antena nu ar fi permis lipirea frumosului abtibild ARCA. 8)

Marea greseala este folosirea in focarul antenei a polarizarii liniare!
Trebuia utilizata o antena pentru partea de receptie cu polarizare circulara pentru a evita situatiile neplacute descrise mai sus.O antena de tip "patch" le rezolva problema.

Pentru cine doreste sa inteleaga cum functioneaza o antena parabolica (evident , nu articolul nu raspunde la toate intrebarile), urmariti acest link: https://www.wpi.edu/Pubs/E-project/Available/E-project-042811-161838/unrestricted/ChuckFungFinalMQPpaper2.pdf (https://www.wpi.edu/Pubs/E-project/Available/E-project-042811-161838/unrestricted/ChuckFungFinalMQPpaper2.pdf)

O alta mare problema a antenelor parabolice alese este unghiul lobului principal de receptie foarte ascutit.
un exemplu de ce inseamna acest unchi cand antena este corect construita:
(http://www.emcos.com/images/Examples/exam3_5_parabolic_reflector_far_field_pattern.jpg)

Urmarirea , cred ca s-a facut manual, cu un sistem electromecanic x/y (se observa ca bara de sustinere a parabolelor este prinsa de acest sistem.
S-a folosit pentru vizare o camera de luat vederi, aflata sub antena de telemetrie la mijloc, ca in fig de mai jos:

(http://lh3.ggpht.com/-cOWA2RKMU0o/TKkYMBCtE7I/AAAAAAAACLU/XVNtqL_bTU0/s800/Helen_19.JPG)

Un simplu joy-stick si un monitor AV, conectat si la un sistem recording, era suficient pentru urmarire.Partea proasta este ca la viteze mari , puterea furnizata de actuatoarele antenelor nu este suficienta pentru mentinerea in timp real a unei tinte racheta.
Altii, mai isteti, folosesc nivelul semnalului receptionat si faza lui pentru a dirija cu predictie sistemele de antene.Iata un sistem experimental in actiune:
Aerobotics - UAV Tracking Antenna (http://www.youtube.com/watch?v=FCHgS-0TUsE#)
Castigul semnalului acestor parabole folosite, este echivalent cu un grup de 4 antene yagi care erau mult mai usoare ,fara probleme la vant,etc care costau mult mai putin, insa nu dadeau bine la public.

Parerea mea este ca, mult mai importante erau rezultatele totusi!

Concluzia mea este ca alegerea acestor parabole a fost dictata numai de impresia pe care o pot face celor neavizati.
O legatura AV la 40Km nu este o problema. Problema este alegerea unei solutii tehnice corecte pentru a evita pierderile de link!
Iata un exemplu de legatura AV in linie dreapta, curent realizata de radioamatorii priceputi:
High Power Rocket with onboard amateur tv live video downlink (http://www.youtube.com/watch?v=dkj1vJu-Bs0#)

Sincer, nu stiu cat de mult ar interesa o astfel de scurta analiza asupra solutiilor ARCA, si daca isi are rostul, avand in vedere rezultatele de pana acum.Sistemul "secretos si lipsit de comunicare al acestei asociatii, nu va putea decat genera comentarii negative, din pacate.

Pentru mine, doua lucruri sunt bune la ARCA, machetele si simularile grafice (cele matematice, nu stiu daca se fac).Aici sunt buni.Insa asta este "butaforie" din pacate....

Astept comentarii de la forum-isti si daca va fi cazul voi continua.
UN AN NOU BUN!








Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 02, 2013, 03:12:07 PM
O noutate de la ROSA(interesant!):

Citat
Poziția Agenției Spațiale Române cu privire la contribuția și beneficiile României în calitate de stat-membru ESA

Luni, 31 Decembrie 2012   




Agenția Spațială Română (ROSA) atrage atenția asupra furnizării de informații corecte și complete în informarea opiniei publice cu privire la implicarea României în domeniul spațial. ROSA se distanțează de orice afirmații publicate în ultima vreme de o organizație nonguvernamentală din Râmnicu Vâlcea, auto-intitulată Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA).



Începând cu anul 2011, România a devenit al 19-lea stat membru al Agenției Spațiale Europene (ESA), fiind reprezentată de Agenția Spațială Română (ROSA) potrivit legii 262 din 7 decembrie 2011. Aderarea României la ESA este rezultatul multor ani de eforturi începute de ROSA încă din 1992 când România a fost una dintre primele ţări est-europene care a semnat un acord de cooperare cu ESA în domeniul utilizării paşnice a spaţiului cosmic.

În calitate de stat-membru, România plătește către ESA, nu către ROSA, o cotizație care pentru următorii șapte ani va fi de 85 de milioane de euro. În 2013, ea va fi de 1 euro pe cap de locuitor, în condițiile în care un european contribuie cu 15 euro pe an pe cap de locuitor, iar un american cu 200 de dolari pe an.

Un beneficiu major al aderării la ESA îl constituie dezvoltarea industriei și economiei naționale. Un principiu de bază al funcționării ESA este că orice leu investit în ESA sub forma cotizației se va întoarce în țară prin acordarea de contracte ESA furnizorilor români.

Furnizorii români, printre care se pot număra și organizații nonguvernamentale, sunt invitați la licitațiile închise ale ESA doar datorită faptului că România a devenit stat-membru ESA. Orice finanțare obținută de la ESA sub forma unui contract face parte din cei 82 de milioane de euro investiți de România în ESA și care se reîntorc astfel în țară. Orice contract obținut de la ESA de un furnizor român este așadar plătit din bani publici.

Ținând cont de acestea, ROSA se distanțează de recentele declarații din partea unei organizații nonguvernamentale din Râmnicu Vâlcea, pe care, la începuturile organizației (1998) a acceptat să o sprijine în demersurile ei spațiale. Din cauza neonorării continue a obiectivelor promise în cei 15 ani de activitate, ROSA s-a distanțat de această organizație care se bucură de o promovare realizată profesionist, dar nesusținută până acum de reușite concrete, științifice sau tehnologice.

În recentele competiții internaționale de la ESA, dar și naționale din cadrul Programului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare STAR — Tehnologie Spațială și Cercetare Avansată (Space Tehcnology and Advanced Research), această organizație nonguvernamentală a primit din partea evaluatorilor internaționali un punctaj sub minimum acceptabil pentru a primi finanțare. Dintre cele 117 proiecte depuse, cele patru proiecte ARCA s-au situat pe locurile 95, 104, 105 și 114 în urma evaluării. Lista punctajelor evaluatorilor străini pentru toate cele 117 proiecte depuse este disponibilă aici.

Agenția Spațială Română angrenează un număr de peste 600 de cercetători din instituții, universități și companii de renume din România în realizarea de proiecte de cercetare științifică și tehnologică.

De-a lungul anilor, ROSA a condus strategia de aderare a României la organizații europene și internaționale din domeniul spațial. Aderarea României la ESA din decembrie 2011 este rezultatul multor ani de eforturi începute de Agenția Spațială Română încă din 1992 când s-a semnat primul acord de cooperare cu ESA în domeniul utilizării paşnice a spaţiului cosmic.

Datorită eforturilor ROSA, cercetătorii români au participat în calitate de co-investigatori la misiuni spațiale ESA precum: Planck, Herschel, SOHO, COROT, Cluster, Gaia. De asemenea, România s-a implicat în programul de rachete lansatoare ale ESA — componente critice ale rachetei Ariane fiind realizate de o mașină concepută și fabricată în România


http://www.rosa.ro/index.php/ro.pdf?view=article&catid=48%3Anoutati&id=571%3Apoziia-ageniei-spaiale-romane-cu-privire-la-contribuia-i-beneficiile-romaniei-in-calitate-de-stat-membru-esa- (http://www.rosa.ro/index.php/ro.pdf?view=article&catid=48%3Anoutati&id=571%3Apoziia-ageniei-spaiale-romane-cu-privire-la-contribuia-i-beneficiile-romaniei-in-calitate-de-stat-membru-esa-)

http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/571-poziia-ageniei-spaiale-romane-cu-privire-la-contribuia-i-beneficiile-romaniei-in-calitate-de-stat-membru-esa-.pdf (http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/571-poziia-ageniei-spaiale-romane-cu-privire-la-contribuia-i-beneficiile-romaniei-in-calitate-de-stat-membru-esa-.pdf)

http://star.rosa.ro/downloads/STAR_C1-2012_lista_proiecte_CDI_punctaje.pdf (http://star.rosa.ro/downloads/STAR_C1-2012_lista_proiecte_CDI_punctaje.pdf)

;D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Ianuarie 02, 2013, 03:19:02 PM
Ariel, pe 29 decembrie am cercetat site-ul ROSA - şi încă nu era nimic, nicio reacţie.

Îmi pare bine că iau atitudine. Din păcate, nu ştiu dacă jurnaliştii (ăia "profesionişti" de nu se mai poate!) le vor acorda aceeaşi atenţie ca şi şnapanilor ălorlalţi (ce alt cuvânt să folosesc?).
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 02, 2013, 03:20:53 PM
Drept la replică al ROSA, către Jurnalul Național:

http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/570-drept-la-replic-ctre-jurnalul-naional.html (http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/570-drept-la-replic-ctre-jurnalul-naional.html)

8)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 02, 2013, 03:26:27 PM
Conferinta de presa a ARCA – Contract cu ESA

http://www.resboiu.ro/2012/12/28/conferinta-de-presa-a-arca-contract-cu-esa/ (http://www.resboiu.ro/2012/12/28/conferinta-de-presa-a-arca-contract-cu-esa/)

CitatDe la ARCA citire:

28 decembrie 2012

ARCA va efectua teste de zbor pentru nava de explorare ExoMars a Agenţiei Spaţiale Europene
CitatProiecte în lucru

Printre obiectivele Programului Spaţial al României se numără:
- dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestră joasă;
- dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;
- câştigarea competiţiei de astronautică robotică de 30 milioane $, Google Lunar X Prize;
- dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.
ARCA website: Aici

CitatIntra in scena ARCA...

...care a fost aleasa in defavoarea unor firme din SUA, Rusia si Japonia pentru a realiza testele de validare a  sistemului de franare a navetei ExoMars. Astfel contractul in valoare de 1.1 milioane de dolari prevede constructia si lansarea a doua baloane solare si a doua vehicule de testare DTV (Drop Test Vehicle). DTV-ul va avea aceeasi greutate ca si modulul ExoMars (604 kg) iar pentru a se obtine rezultate cat mai concludente in cadrul testelor, lansarea a acestuia se va face la o inaltime de 30000 metri (inaltime la care se va putea simula, cu o acuratete de aproximativ 98 de procente, atmosfera rarefiata a planetei Marte).

Testele vor avea loc in doua trasne, prima in perioada Aprilie-Mai 2013 iar a doua in Septembrie-Noiembrie, datele obtinute urmand sa fie transmise in timp real  la Centrul de Control si Comanda a Zborului apartinand ARCA, via legatura radio, precum si la sediul ESA, via satelit.
CitatDomnul Dumitru Popescu, Directorul ARCA, a precizat legat de colaborarea cu ESA la programul ExoMars, ca da oarecum peste cap celelalte doua programe ale asociatiei pe care o conduce: Haas 2C si IAR-111, resurse umane trebuind deturnate de la aceste doua programe si directionate catre proiectarea/executia DTV si a baloanelor. Dumitru Popescu a mai precizat ca ExoMars este un "program de prestigiu."

Aviz amatorilor: pentru a putea recupera intarzierile aparute la cele doua programe principale ale asociatiei, Haas 2C si IAR-111, ARCA face angajari de personal...

;D Este Resboi! 8)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Ianuarie 02, 2013, 03:28:54 PM
Poz. 95: KCT (pe lista de punctaje)

Bun acronim! se potriveşte perrr-fekt!   ;D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Ianuarie 02, 2013, 03:51:52 PM
Citat din: ariel55 din Ianuarie 02, 2013, 03:26:27 PM
Conferinta de presa a ARCA – Contract cu ESA

http://www.resboiu.ro/2012/12/28/conferinta-de-presa-a-arca-contract-cu-esa/ (http://www.resboiu.ro/2012/12/28/conferinta-de-presa-a-arca-contract-cu-esa/)

28 decembrie 2012

ARCA va efectua teste de zbor pentru nava de explorare ExoMars a Agenţiei Spaţiale Europene

...care a fost aleasa in defavoarea unor firme din SUA, Rusia si Japonia pentru a realiza testele de validare a  sistemului de franare a navetei ExoMars. Astfel contractul in valoare de 1.1 milioane de dolari prevede constructia si lansarea a doua baloane solare si a doua vehicule de testare DTV (Drop Test Vehicle). DTV-ul va avea aceeasi greutate ca si modulul ExoMars (604 kg) iar pentru a se obtine rezultate cat mai concludente in cadrul testelor, lansarea a acestuia se va face la o inaltime de 30000 metri (inaltime la care se va putea simula, cu o acuratete de aproximativ 98 de procente, atmosfera rarefiata a planetei Marte).

Testele vor avea loc in doua trasne, prima in perioada Aprilie-Mai 2013 iar a doua in Septembrie-Noiembrie, datele obtinute urmand sa fie transmise in timp real  la Centrul de Control si Comanda a Zborului apartinand ARCA, via legatura radio, precum si la sediul ESA, via satelit.


De pe site-ul res-boinic citat de tine. Linkul de mai sus.

Deci:

Testele vor avea loc in doua transe, prima in perioada Aprilie-Mai 2013 iar a doua in Septembrie-Noiembrie, datele obtinute urmand sa fie transmise in timp real  la Centrul de Control si Comanda a Zborului apartinand ARCA, via legatura radio, precum si la sediul ESA, via satelit.

ARCA a demarat deja fabricatia a doua uriase baloane solare cu volum de aproximativ 100000 metri cubi si a doua DTV-uri. Baloanele sunt fabricate din polietilena de inalta densitate urmand sa fie umplute cu Heliu. DTV-urile vor fi construite din materiale compozite si rasini epoxidice urmand ca echipamentele radioelectronice si de telemetrie aflate la bord sa provina de la ARCA. ESA va pune la dispozitie subansamblurile sistemului de franare. Parasuta (fabricata de o firma italiana), containerul de stocare al acesteia, cartusul pirotehnic de ejectare a acesteia si sistemele de declansare vor fi identice cu cele ce vor fi instalate pe ExoMars.

Dupa ce se va atinge inaltimea de 30 km, DTV-ul se va desprinde de balonul solar lansator. Dupa o cadere libera de 25 de secunde, timp in care DTV-ul va atinge o viteza de 0.8  Mach va fi deschisa parasuta de franare cu un diametru de 12 metri, parasuta ce va asigura o viteza de 14 m/s la amerizare, testele urmand sa se desfasoare deasupra Marii Negre. Deschiderea si functionarea parasutei vor fi supravegheate cu 3 camere de luat vederi: una HD (pusa la dispozitie de ARCA), una SD (pusa la dispozitie de ESA) si una de mare viteza, care va trage 10000 de cadre pe secunda.



Aici rămâne, ca reper. Pentru aprilie-mai!
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 03, 2013, 12:15:06 AM
Cel mai interesant este, ca, pe sit-ul ESA...nu gaseste nici o referinta a acestei colaborari... :-[
(a gasit cineva un link?)

In acelasi timp, in Aprilie-Mai 2013, cum o fi vantul la mare?
Balon de 100000mc...desfasurat tot pe apa, ca Marina Militara inca nu are portavion.Daca vor fi nori...trebuiesc facute filmari de pe o platforma giroscopica montata in cabina unui supersonic aflat la 15-20Km altitudine...etc.
Parca vad ca intarzie aprobarile de zbor... 8)
Din imaginea de mai jos, vad ca nimeni nu isi face probleme asupra integritatii balonului.E luat in picioare(si baietii sunt incaltati cu "bocanci de bocanci") urmand sa fie umplut cu ...Heliu!
(http://lh5.ggpht.com/-q02cDqtzWfk/TKkY8iodoFI/AAAAAAAAEQY/65N13YLOt2c/s800/Helen_14a.JPG)
Asa o fi procedura?
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Ianuarie 03, 2013, 12:58:32 AM
Ariel, se vede că nu citeşti cu atenţie articolele de ziar (îţi umblă privirea pe unde nu trebuie)  :D

Citat din: ariel55 din Decembrie 29, 2012, 07:31:37 PM


Dacă pe uscat România i-a scos peri albi Europei, în aer pare să fie unul dintre partenerii ei stabili. În consecinţă, Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a fost luată pe sus de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi inclusă în programul ExoMars. Cele două au semnat deja un contract de 1,1 milioane de dolari pentru anul 2013, fiind posibilă continuarea colaborării lor şi în 2014.


Altfel zis, snatched from (...) or forcibly abducted.

Cum naiba să o mai şi declare ESA pe site-ul lor?  :o

Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 04, 2013, 06:28:46 AM
 ;D Mai exista o posibilitate...prin aceasta manevra oculta, vor sa ii impiedice sa castige premiul Google. >:(
Invidia e mare!
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 09, 2013, 11:12:50 AM
Conferinta de presa ARCA din 2 ianuarie 2013:
(https://lh6.googleusercontent.com/-WGtVmVT8vAM/UOM5FbtZkmI/AAAAAAAAET0/cbLJ9zmBh7Y/s800/ARCA_ExoMars_Press_Conference_2.JPG)
Am senzatia ca cei din randul 2 sunt deja pe Marte!

Extras din: https://picasaweb.google.com/114503320666283130750/ConferintaExoMars# (https://picasaweb.google.com/114503320666283130750/ConferintaExoMars#)

CitatBRD sprijină lansarea primei rachete româneşti către Lună
Banca - A > Comunicare > Presă
BRD - Groupe Société Générale şi Asociaţia Română de Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) au semnat un parteneriat pe 3 ani pentru susţinerea implementării tehnologiilor inovatoare şi promovarea proiectelor ARCA din domeniul cercetării astronautice. În cadrul acestui parteneriat, BRD va sponsoriza ARCA cu suma de 300 000 euro în vederea realizării proiectului de lansare în spaţiu a primei rachete româneşti care are capacitatea să aselenizeze şi să trimită imagini pe Pământ.
Deci BRD pare a fi mai transparenta. Din pacate link-ul catre comunicat este "broken".
http://www.brd.ro/banca/cautare/ (http://www.brd.ro/banca/cautare/)         unde cuvantul de cautare este ARCA.
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Ianuarie 09, 2013, 11:22:20 AM
Mie asta mi se pare mai sugestivă

(https://lh6.googleusercontent.com/-28ka1_5zflY/UOM5KlR4IRI/AAAAAAAAEUU/F1JaAk1SWfg/s720/ARCA_ExoMars_Press_Conference_11.JPG)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Ianuarie 09, 2013, 11:22:53 AM
extrasă din acelaşi loc: (26 octombrie 2009)

BRD - Groupe Société Générale şi Asociaţia Română de Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) au semnat un parteneriat pe 3 ani pentru susţinerea implementării tehnologiilor inovatoare şi promovarea proiectelor ARCA din domeniul cercetării astronautice. În cadrul acestui parteneriat, BRD va sponsoriza ARCA cu suma de 300 000 euro în vederea realizării proiectului de lansare în spaţiu a primei rachete româneşti care are capacitatea să aselenizeze şi să trimită imagini pe Pământ.

Prin acest nou parteneriat, BRD îşi reafirmă sprijinul pentru performanţele româneşti din domeniul ştiinţei, într-o perioadă în care cercetarea şi educaţia necesită resurse financiare importante. De-a lungul timpului, banca a sprijinit prin proiectele sale de responsabilitate socială numeroase programe în domeniul artei, sportului sau ştiinţei. Banca a lansat în acest an programul "Căutam Oameni Mari", prin care sprijină oamenii cu potenţial care fac performanţă în diferite domenii.

Claudiu Cercel, Director General Adjunct al BRD, a declarat "Multi dintre noi trăim cu impresia că a face performanţă în România în domeniul ştiintei este o misiune aproape imposibilă. După ce îi cunoşti pe tinerii de la ARCA realizezi că acest lucru nu este valabil. Inovaţia, curajul, performanţa sunt valori pe le-am identificat din plin la această echipă, pe care şi noi la BRD le preţuim, şi din acest motiv îi susţinem pe acei oameni care îşi doresc să facă lucruri mari. Acest proiect poate duce mai departe numele României în domeniul aeronauticii, continuând succesele lui Vuia, Coandă, Vlaicu, şi de aceea el merită susţinut de întreaga societate românească."

La rândul său, Dumitru Popescu, Preşedinte ARCA, a spus: "BRD este un partener cu viziune care apreciază inovaţia, creativitatea şi susţine dezvoltarea. Sunt exact elementele pe care şi ARCA le preţuieşte şi le susţine. Împreună putem crea lucruri fascinante de care românii să fie mândri în anii următori."

În perioada următoare, ARCA va efectua la Constanţa ultimul test al rachetei Helen, prima rachetă spaţială românească, înaintea lansării spre Lună.

(...)
ARCA este o organizaţie neguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale.

Şi în engleză:

http://www.financiarul.ro/2009/10/27/brd-supporting-launch-of-first-romanian-space-rocket-to-moon/ (http://www.financiarul.ro/2009/10/27/brd-supporting-launch-of-first-romanian-space-rocket-to-moon/)

R.I.P. Helen (1 octombrie 2010)

http://www.arcaspace.com/ro/misiunea_4b.htm (http://www.arcaspace.com/ro/misiunea_4b.htm)

La reintrarea in atmosfera densa, parasuta capsulei rachetei nu s-a deschis, ceea ce a condus, cel mai probabil, la distrugerea capsulei la impactul cu apa.
(...) Cautarile au fost oprite la ora 22.00

Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 09, 2013, 11:28:10 AM
Citat
Sesiune de informare - programele optionale ale Agentiei Spatiale Europene (ESA)

Luni, 07 Ianuarie 2013    

Organizatiile din Romania vor participa, incepand cu anul 2013, la programe optionale ale Agentiei Spatiale Europene (ESA). Va invitam sa luati parte la prima sesiune de informare pentru stimularea participarii romanesti la aceste programe.
Evenimentul este deschis reprezentantilor tuturor organizatiilor din Romania (industrie, IMM-uri, institute de cercetare, universitati) care sunt interesate sa desfasoare in viitor activitati de specialitate prin programele ESA.
Evenimentul va avea loc in data de 11 ianuarie 2013 in Amfiteatrul 'Ion Heliade Radulescu' al Bibliotecii Academiei Romane, Str. Calea Victoriei, nr. 125 – intrarea din Bulevardul Dacia, Bucuresti.

Cei  care sunt interesati sa participe sunt  rugati sa se inregistreze online pana in data de 10 ianuarie ora 12:00.

http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/573-sesiune-de-informare-programele-optionale-ale-agentiei-spatiale-europene-esa.html (http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/573-sesiune-de-informare-programele-optionale-ale-agentiei-spatiale-europene-esa.html)
:o :o :o
@Sieglind:
CitatMie asta mi se pare mai sugestivă
:D :D :D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Ianuarie 09, 2013, 01:48:20 PM
@ ...

Aş aprecia mult dacă ţi-ai exprima poziţia şi prin câteva cuvinte. Căci poate greşim, şi eu şi Ariel - şi nu ne dăm seama de valoarea ştiinţifică a proiectelor ARCA.

Ştiu că din punct de vedere economic ne-ai putea lămuri şi prin ce se justifica această opţiune. Şi prin ce s-a concretizat (acordul a expirat).

P.S. Te-aş mai ruga să explici (presupunând că ştii şi poţi) de ce valoarea contractului încheiat de ARCA cu ESA (?) este exprimată în USD (aşa cum cei de la ARCA au scris şi au declarat peste tot: 1,1 milioane USD).

28 Decembrie 2012
ARCA va efectua teste de zbor pentru nava de explorare ExoMars a Agentiei Spatiale Europene

ARCA si Agentia Spatiala Europeana (ESA) au semnat un contract de 1,1 mil. $ pentru programul ExoMars. Pe parcursul contractului, ARCA va contribui la programul navei spatiale ExoMars 2016, prin testarea parasutelor, care-i vor permite aterizarea in siguranta pe suprafata Planetei Marte.

http://www.arcaspace.com/ (http://www.arcaspace.com/)

Pentru că aici scrie altceva:

http://www.innovation.public.lu/en/financer-projets/programmes-europeens/esa/contrats-ipr/general-clauses-conditions-2010.pdf (http://www.innovation.public.lu/en/financer-projets/programmes-europeens/esa/contrats-ipr/general-clauses-conditions-2010.pdf)

Clauza 27.1: Preţul contractului va fi exprimat în Euro

(la pag.30 - Cap.VII din Condiţiile generale ale contractelor ESA).
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 10, 2013, 03:07:55 AM
@Sieglind:
Stiu ca nu mie imi pui intrebarea de mai jos, dar  nu ma pot abtine sa nu comentez ... ;D ;D ;D
CitatTe-aş mai ruga să explici (presupunând că ştii şi poţi) de ce valoarea contractului încheiat de ARCA cu ESA (?) este exprimată în USD (aşa cum cei de la ARCA au scris şi au declarat peste tot: 1,1 milioane USD).
Cred ca , folosirea USD, s-a facut din punct de vedere publicitar , mareste in ochii publicului suma alocata.

Sau, cine stie, urmatorul pas al lor va fi "primul roman pe luna", in colaborare cu NASA (si atunci, vrei nu vrei or sa fie USD-ei), dar nu mai devreme de a "le prezenta viziunea ARCA despre cum se aselenizeaza".
Gandindu-se la chestia asta, au trecut deja la USD-ei ca sa nu mai incurce lucrurile ulterior.

In UE, toate tranzactiile se fac in Euro, fiind unitatea monetara comuna. 8)

P.S. In Franta fiind in perioada 2001-2010, si lucrand pentru un subcontractor ESA,de la trecerea de la Franc la Euro, toate contractele au fost incheiate in Euro.La fel, ele au fost incheiate cu alte tari din afara Euro in aceeasi moneda. Da bine, aia erau francezi...nu ARCA ;D

Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Ianuarie 10, 2013, 02:32:47 PM
Asta seamănă cu discuţia noastră despre crewed space missions (Mars 500)   ;D

Misiunea 4b poate fi imaginată şi aşa:

Rockoons Observe Sun Storms (http://www.youtube.com/watch?v=snxw-FD6bAE#ws)

http://en.wikipedia.org/wiki/Rockoon (http://en.wikipedia.org/wiki/Rockoon)

Ce voce "pătrunsă" are comentatorul! şi ce muzică (coloana sonoră)! (mdeh, anii '50)  :D

Ăstălalt cârcoteşte că nu: http://www.ptscientists.com/2009/07/03/rockoon-or-how-we-learned-to-love-the-rocket/ (http://www.ptscientists.com/2009/07/03/rockoon-or-how-we-learned-to-love-the-rocket/)

Dar nu te poţi baza pe el. Cică-i un semi  ;)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Ianuarie 10, 2013, 03:06:15 PM
. sorry. apăsat aiurea pe buton.  :D

dar dacă tot era loc de-o postare, am căutat informaţii despre primii rockooni:

http://rocketry.wordpress.com/2007/09/11/farside-rocket-flight-of-a-rockoon/ (http://rocketry.wordpress.com/2007/09/11/farside-rocket-flight-of-a-rockoon/)

Proiectul Farside

http://www.designation-systems.net/dusrm/app4/farside.html (http://www.designation-systems.net/dusrm/app4/farside.html)


Nimic din toate astea n-a reuşit să intre pe orbita Pământului.   ???
So?

Think big, think big, the ground shakes but we persist.  ;)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 11, 2013, 02:04:58 AM
Bun exemplu ai gasit!
Dar la filmul cu atmosfera solara...... :D :D :D, pe langa vocea comentatorului, tipica pentru anii aceia, imaginile solare sunt insa un banal decupaj(o minciunica propagandistica) de la o filmare terestra.Imaginea este foarte stabila pe durata achizitiei.Este folosit un coronograf. Nu cred ca in acei ani existau platforme giroscopice de stabilizare (sau erau mult prea grele pentru o astfel de misiune).
Oricum, experienta americana a anilor 50, a demonstat ca: "There were 6 launch attempts all failed except the 5th and 6th launches which approached the 4000 mile goal."
:'( :'( :'( Ai nostri la a doua, au ajuns la "40Km". ;D
Experienta romaneasca este impresionanta!Balonul nostru a fost mult mai balon! Sa fie clar!
Numai ideile sunt asemanatoare....eh...se mai intampla.Cate descoperiri nu au fost facute la 60 de ani distanta una de alta?
De altfel, solutia balon, in variatele sale aspecte (solar sau heliu), a fost in fine , cred abandonata, in favoarea transportarii rachetei lunare cu ajutorul supersonicului romanesc IAR111, care nu se compara cu:
P-6M Seamaster Jet Seaplane: Faster than today's B-2s, B-52s (http://www.youtube.com/watch?v=QowTqmxYZ1Q#)
De asta, americanii au si abandonat ideea de decolare dupa mare cand, au vazut de ce sunt in stare romanii!Uita-te ce frumos zboara solutia romaneasca(chiar daca , ai sa vezi in film, de dragul imaginii, evident pentru ca romanul s-a nascut poet, se sudeaza chiar si in ...materiale compozite!):
Împreună scriem istoria! (http://www.youtube.com/watch?v=h8-TZd1MJtw#ws)

(http://www.part-time-scientists.com/images/24t.jpg)
And the President says:
"We will go to the Moon!"
Team ARCA: From Ansari to the Google Lunar X PRIZE (http://www.youtube.com/watch?v=2WZfHkVc5gw#ws)
Postat : 16 déc. 2010

:D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 11, 2013, 05:05:47 AM
Dupa cate se poate vedea aici:
http://www.youtube.com/user/GoogleLunarXPRIZE?feature=watch (http://www.youtube.com/user/GoogleLunarXPRIZE?feature=watch)
Nimeni nu se gaseste la nivelul la care ...macar un satelit sa poata fi lansat.
Povesti vanatoresti cu lupul cel rau. ;D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Ianuarie 11, 2013, 11:56:45 AM
Preţul corect (exprimat)  :D

La fel cum Moon Express putea să se fălească în 2010 că a fost selectată de NASA pentru: its $30M Innovative Lunar Demonstration Data (ILDD) program.
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Ianuarie 11, 2013, 12:18:25 PM
Citat din: ariel55 din Ianuarie 11, 2013, 05:05:47 AM
Nimeni nu se gaseste la nivelul la care ...macar un satelit sa poata fi lansat.
Povesti vanatoresti cu lupul cel rau. ;D

Dar baloanele erau simpatice.  ;)
De altfel, şi pentru drop-testul Exomars tot pe astea le vor folosi (paraşuta care va fi calibrată de ESA după testare e făcută de italieni, cel mai probabil).

Astea-s o chestie concretă pentru 2013, în rest ...

Simultan cu participarea in ExoMars, echipa de propulsie de la ARCA urmeaza sa testeze o serie de motoare racheta de mare putere, care vor permite propulsia vehiculului orbital Haas2C, o racheta pe care vom testa mai multe tehnologii. Este vorba despre motoarele Executor si Venator care vor echipa cele doua trepte ale vehiculului de zbor si care functioneaza cu oxigen lichid si kerosen.

O alta echipa din cadrul ARCA va testa echipamentele electronice care vor fi instalate pe racheta Haas 2C si va pregati procedurile de lansare. Dupa negocierea care priveste locul de lansare al rachetei Haas 2C, vehiculul va fi urcat pe rampa de lansare si pregatit de zbor.


Da, mai e ceva, o extraordinară realizare: ARCA a atins 9800 de fani pe Facebook şi peste 1.100.000 vizualizări pe canalele de youtube.

Spre deosebire de celelalte, aici nu-i poveste.  :D

Mai sus, mai repede, mai departe!


Ariel, mereu rămâi în urmă cu informarea:  ::)

Citat din: ariel55 din Ianuarie 11, 2013, 02:04:58 AM
And the President says:
"We will go to the Moon!"
:D

Deci: Romanii vor ajunge pe Marte cu ARCA, ne anunţă din Iaşi
http://www.bzi.ro/romanii-vor-ajunge-pe-marte-cu-arca-335672# (http://www.bzi.ro/romanii-vor-ajunge-pe-marte-cu-arca-335672#)

... pentru că (de ce nu?) ei vor construi sistemele de zbor (briefly put)  :o

Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 19, 2013, 08:46:37 AM
In asteptarea parasutei ...de la ESA, echipa are motorul pregatit.
Intrebarea este: cine va fi primul testat?
Motorul sau Parasuta, care este mai tentanta?
(https://lh3.googleusercontent.com/-DbnAd6dVv00/T1PRMfa-dUI/AAAAAAAADts/b0hn3fyrK54/s800/ARCA_Executor_1_5.jpg)
Pana atunci, "mari succesuri" voinicilor din imagine. 8)
Sa nu uitam cum Romania a ajuns implicata:
CitatCum au ajuns ESA si ARCA sa colaboreze
"Initial ni s-a cerut o parere despre un astfel de test, fiind invitati la ESA. N-am vrut sa merg :o la ei pentru ca aveam, oricum, un program foarte incarcat. Dar n-am scapat de PR. ;D Ca e bine sa mergem sa vedem ce e, cum e... Macar si din curtoazie. :o Ca nu e bine sa refuzam. :o Ei, si m-am dus. :-\ Mi-am spus parerea, la care ei m-au intrebat: ei, si cum faceti asta?! Ce sa facem? :o Asta, ce ne-ati spus! Pai n-o facem noi... >:( Ba, voi o faceti! :o, au zis ei, si asa a ramas. :-X Ne-am mai vazut de doua ori, la ei si la noi, am negociat ;) si am batut palma" 8) povesteste Dumitru Popescu. Iar de atunci au inceput treaba. Primul DTV este aproape gata  :o. :o "Sigur, termenul a fost in scurt, dar nu ne-am speriat. Lucram bine in regim de stres, de termene fixe. Ne place extraordinar", mai spune presedintele.
Citat din: http://www.bzi.ro/romanii-vor-ajunge-pe-marte-cu-arca-335672# (http://www.bzi.ro/romanii-vor-ajunge-pe-marte-cu-arca-335672#)
(http://www.bzi.ro/public/upload/photos/363/w560xh316_marte.jpg)
Romanii vor ajunge pe Marte cu ARCA
| 384 vizualizari | Vineri, 28 Decembrie 2012  Comentarii :
Citat#304426 kokalarul | 28-12-2012 18:48:39
Nu cu ARCA, ci cu BARCA!
:'(
From: "Romanian space conquest history" !  8)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Ianuarie 19, 2013, 07:46:59 PM
Citat din: ariel55 din Ianuarie 19, 2013, 08:46:37 AM
In asteptarea parasutei ...de la ESA, echipa are motorul pregatit.
Intrebarea este: cine va fi primul testat?
Motorul sau Parasuta, care este mai tentanta?


Eu cred că merg mână-n mână  ;)


(http://www.arcaspace.com/glxp/concrete_slab.jpg)

Concrete slab for the Executor rocket engine test facility has been completed 

waw! :D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 20, 2013, 06:08:30 AM
Iti dai seama, cand va porni in teste motorul ala de 24t forta ? In spate , rezervorul care se vede o fi pentru pompieri? ???
Tipul cred ca evalueaza din ochi, rezistenta buloanelor alora mici incastrate in "betoing", iar prin sarituri repetate, elasticitatea.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: virgil 48 din Ianuarie 20, 2013, 08:14:27 AM
Citat din: ariel55 din Ianuarie 19, 2013, 08:46:37 AM

(https://lh3.googleusercontent.com/-DbnAd6dVv00/T1PRMfa-dUI/AAAAAAAADts/b0hn3fyrK54/s800/ARCA_Executor_1_5.jpg)
Imi pare rau sa remarc, dar motorul acesta, daca asta vrea sa reprezinte,
pare a fi facut din fibra de sticla. Stiam ca rusii, pentru motoarele lor, au
inventat un otel inoxidabil deosebit de rezistent.
Poate este vorba doar despre o macheta, iar Ariel i-a zis motor!
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Ianuarie 20, 2013, 09:56:20 AM
@Virgil48:
CitatImi pare rau sa remarc, dar motorul acesta, daca asta vrea sa reprezinte,
pare a fi facut din fibra de sticla.
Nu trebuie sa iti para rau, chiar este realizat din materiale compozite si face parte din categoria "ablativ".Astfel de motoare sunt folosite de catre unele firme , fiind ieftine(Space X).Principul este consumarea lenta a straturilor interioare ale camerei.Problema este sa le mearga si lor sau sa ramana in stadiu de macheta.
Iata un motor ablativ in functiune pe bancul de proba:
SpaceX Testing - Merlin Ablative (http://www.youtube.com/watch?v=JOHp0YMdfa0#ws)
SpaceX Testing: Merlin 1D Engine Firing (http://www.youtube.com/watch?v=976LHTpnZkY#ws)
SpaceX Merlin Engine Test (http://www.youtube.com/watch?v=YnGDU9Wz4f0#ws)
Au mai evoluat si motoarele de la rusi citire. ;D

CitatPoate este vorba doar despre o macheta, iar Ariel i-a zis motor!
Nu eu l-am denumit motor, ARCA il numeste asa. 8)
Uite-l aici cu turbopompele instalat...da...netestat.Cica urmeaza.
(https://lh5.googleusercontent.com/-qDFk9mVa2_8/UCyPPDTEkNI/AAAAAAAAEH0/nLe17OaEt7M/s512/6.JPG)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Februarie 04, 2013, 08:31:49 AM
Si iata ca un frumos desen 3D ne prezinta viitorul banc de proba.Fundatia de beton de 46 de tone deja realizata.Restul in curs de realizare.
(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/154097_10151666339823332_765382752_n.jpg)
Asa arata imprejurimile fundatiei, prezentat de "arca" cu ceva timp in urma:
(http://www.arcaspace.com/glxp/concrete_slab.jpg) in spate constructii in dreapta constructii , chiar si un rezervor de "ceva", buloane scoase din beton asimetric, nu conform necesitatilor ultimului design, in fine....ARCA.

Iata si un banc de proba operational si efectele unui motor de 15.5tf(31.000lbs) nu de 24tf ca al arcasilor:
G784Nov132009enginetest (http://www.youtube.com/watch?v=HNsKSnLWYDc#ws)

Ma intreb, ce se va intampla la pornire, in full tractiune cu cele 4 puncte de ancorare la sol si mai ales ce efect o sa aiba jetul de cateva mii de grade asupra metalului de sustinere si a constructiilor din jur  8)
Abia astept primul test! ;D
Sau o fi....numai asa...de reclama?
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Martie 02, 2013, 12:33:41 AM
Gasesc in internet un comentariu uluitor:

CitatMircea Goiaa comentat acum 2 luni

Din fericire, disciplinile tehnice nu totdeauna cer sa ai scoala (cum e medicina sau avocatura de exemplu ??? ). Ce scoala avea Thomas Edison, Nikola Tesla sau altii ca el? In disciplinile tehnice conteaza mai mult ce faci, nu diplomele. Iar ARCA face (se pare ca ignori faptul ca deja au un motor construit care curand va fi testat). In plus, fondatorul ARCA a stiut sa se inconjoare de oameni care se pricep la anumite segmente, ceea ce arata ca e un lider care stie sa conduca. Pionierii intr-un domeniu au fost totdeauna ridiculizati. Vorba lui Mahatma Gandhi: "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."

Mircea Goia este jurnalist la ADEVARUL iar aceea este parerea unui jurnalist roman al zilelor ce le traim.Formator de opinie!?

http://adevarul.ro/tech/stiinta/schimbA-romAnia-arca-space---potential-concurent-romanesc-piata-zborurile-cosmice-private-1_50aad8577c42d5a6637d7b53/comment/14148.html (http://adevarul.ro/tech/stiinta/schimbA-romAnia-arca-space---potential-concurent-romanesc-piata-zborurile-cosmice-private-1_50aad8577c42d5a6637d7b53/comment/14148.html)

Voi ce parere aveti? Eu cred ca ar trebui sa scrie un articol si despre Inventatorul Mileniului III, Ioan Sabau poate comenteaza si in cazul lui (este deja un caz!).
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Martie 02, 2013, 12:45:22 PM
Citat din: ariel55 din Martie 02, 2013, 12:33:41 AM
Gasesc in internet un comentariu uluitor:

CitatMircea Goiaa comentat acum 2 luni

Din fericire, disciplinile tehnice nu totdeauna cer sa ai scoala [/b] (cum e medicina sau avocatura de exemplu ??? ). Ce scoala avea Thomas Edison, Nikola Tesla sau altii ca el? In disciplinile tehnice conteaza mai mult ce faci, nu diplomele. Iar ARCA face (se pare ca ignori faptul ca deja au un motor construit care curand va fi testat). In plus, fondatorul ARCA a stiut sa se inconjoare de oameni care se pricep la anumite segmente, ceea ce arata ca e un lider care stie sa conduca. Pionierii intr-un domeniu au fost totdeauna ridiculizati. Vorba lui Mahatma Gandhi: "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."

Mircea Goia este jurnalist la ADEVARUL iar aceea este parerea unui jurnalist roman al zilelor ce le traim.Formator de opinie!?

http://adevarul.ro/tech/stiinta/schimbA-romAnia-arca-space---potential-concurent-romanesc-piata-zborurile-cosmice-private-1_50aad8577c42d5a6637d7b53/comment/14148.html (http://adevarul.ro/tech/stiinta/schimbA-romAnia-arca-space---potential-concurent-romanesc-piata-zborurile-cosmice-private-1_50aad8577c42d5a6637d7b53/comment/14148.html)

Voi ce parere aveti? Eu cred ca ar trebui sa scrie un articol si despre Inventatorul Mileniului III, Ioan Sabau poate comenteaza si in cazul lui (este deja un caz!).

Din fericire, ca să fii jurnalist român (formator de opinie) n-ai nevoie de şcoală - cu-atât mai puţin de limba română.

DISCIPLÍNĂ, discipline, s. f. 1. Totalitatea regulilor de comportare și de ordine obligatorii pentru membrii unei colectivități. ♦ Ordine; spirit de ordine, deprindere cu o ordine strictă. 2. Ramură a unei științe; p. gener. Știință.

http://dexonline.ro/definitie/disciplin%C4%83/paradigma (http://dexonline.ro/definitie/disciplin%C4%83/paradigma)

Vorba d-lui jurnalist Goia, e suficient "un lider care stie sa conduca"  :D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Martie 02, 2013, 12:49:19 PM
Ei, trebui sa recunosc, ca avand un sistem idiot de a citi, in diagonala, aia cu "DISCIPLINILII", nu mi-a sarit in ochi.
Bunaaaaaaaaaaaaaa! 8)
Este absolut relevanta!Totdeauna am recunoscut ca femeile sunt mulllt mai atente la text..... :-[ Buna observatie!
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Martie 02, 2013, 12:54:33 PM
Citat din: ariel55 din Februarie 04, 2013, 08:31:49 AM
Si iata ca un frumos desen 3D ne prezinta viitorul banc de proba.Fundatia de beton de 46 de tone deja realizata.Restul in curs de realizare.
(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/154097_10151666339823332_765382752_n.jpg)
Asa arata imprejurimile fundatiei, prezentat de "arca" cu ceva timp in urma:
(http://www.arcaspace.com/glxp/concrete_slab.jpg) in spate constructii in dreapta constructii , chiar si un rezervor de "ceva", buloane scoase din beton asimetric, nu conform necesitatilor ultimului design, in fine....ARCA.

Iata si un banc de proba operational si efectele unui motor de 15.5tf(31.000lbs) nu de 24tf ca al arcasilor:
G784Nov132009enginetest (http://www.youtube.com/watch?v=HNsKSnLWYDc#ws)

Ma intreb, ce se va intampla la pornire, in full tractiune cu cele 4 puncte de ancorare la sol si mai ales ce efect o sa aiba jetul de cateva mii de grade asupra metalului de sustinere si a constructiilor din jur  8)
Abia astept primul test! ;D
Sau o fi....numai asa...de reclama?


Dar să vedem cum arată şi marea realizare:

(https://lh5.googleusercontent.com/-nbEkTGlUYtI/USbZYBQOP0I/AAAAAAAAEXg/0DRlWcEYRdY/s640/1.jpg)

ARCA lucreaza la instalatia de testare a motorului Executor


Aceasta constructie metalica inalta de 21 m, are o deschidere de 4 m si este realizata din otel. Instalatia va fi montata pe o fundatie de beton de 46 de tone. Tractiunea motorului Executor este de 21 de tone forta la nivelul solului si este alimentat cu oxigen lichid si kerosen. Motorul Executor va echipa racheta Haas 2C.

Uite-aşa am ajuns în luna martie  ;D

Ce mai citim (şi cităm) din articolul d-lui jurnalist de la Adevărul adevărat:


"Proiectele actuale şi de viitor ale ARCA

Pe măsură ce echipa a câştigat experienţă ambiţiile au crescut, pe bună dreptate.
 
(..) ARCA va construi propria rachetă care va lansa vehiculul lunar. Numele rachetei este "Haas 2" si varianta "Haas 2C" (după Conrad Haas, pionier medieval austro-român al rachetelor în trepte) şi va fi capabilă de a pune 400 kg în orbita joasă în jurul Pământului. Este, de asemenea, prevăzută şi o variantă mai mare numită "Super Haas" care va putea pune în orbita joasă a Pământului circa 2,6 tone.
 
E adevărat, e posibil că ARCA să nu termine la timp construcţia şi testele rachetei Haas şi avionului IAR-111 pentru a  câştiga  competiţia. Termenul limită este sfârşitul anului 2015.
Dar chiar dacă nu reuşesc să câştige competiţia (deşi 30 milioane dolari plus prestigiul câştigării nu sunt obiective neînsemnate) sigur vor reuşi să acumuleze cunoştinţe şi experienţă în aşa fel încât să pună România pe harta industriei spaţiale private. "

Păi  :D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Martie 02, 2013, 01:08:30 PM
Pi_da!
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEeeeeeeeeeeeeeeee! 8)
P.S.Sincer , insa ma intereseaza unde se duc aia 1.000.000 USD de la ESA. Youp! 8)Astept rezultateleDeja in larghetea mea am renuntat la motor.19% din valoare sunt bani de tigari, la echipa.......... :'(
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Martie 02, 2013, 01:13:58 PM
Citat din: ariel55 din Martie 02, 2013, 01:08:30 PM
Pi_da!
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEeeeeeeeeeeeeeeee! 8)

Adică domnu' Ariel, înţelegi dumneata ...

Ca să ne crească ambiţiile - nu contează că nu mai apucăm să terminăm vreodată un proiect  ;)


P.S. Cică femeile-s atente la detalii. Acum, cine se-ascunde în detalii, numai noi ştim  :P
De la nemţi citire.
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Martie 02, 2013, 06:01:34 PM
Citat din: ariel55 din Martie 02, 2013, 01:08:30 PM

P.S.Sincer , insa ma intereseaza unde se duc aia 1.000.000 USD de la ESA. Youp! 8) Astept rezultateleDeja in larghetea mea am renuntat la motor.19% din valoare sunt bani de tigari, la echipa.......... :'(

Ăia sunt o părticică din contribuţia românească la bugetul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA):  16 milioane euro pentru 2013 (mai mult decât dublu faţă de anul trecut).

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130301030158 (http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130301030158)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Martie 04, 2013, 10:39:37 AM
Citat
Poziția Agenției Spațiale Române cu privire la contribuția și beneficiile României în calitate de stat-membru ESA

Luni, 31 Decembrie 2012   

Agenția Spațială Română (ROSA) atrage atenția asupra furnizării de informații corecte și complete în informarea opiniei publice cu privire la implicarea României în domeniul spațial. ROSA se distanțează de orice afirmații publicate în ultima vreme de o organizație nonguvernamentală din Râmnicu Vâlcea, auto-intitulată Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA).

Începând cu anul 2011, România a devenit al 19-lea stat membru al Agenției Spațiale Europene (ESA), fiind reprezentată de Agenția Spațială Română (ROSA) potrivit legii 262 din 7 decembrie 2011. Aderarea României la ESA este rezultatul multor ani de eforturi începute de ROSA încă din 1992 când România a fost una dintre primele ţări est-europene care a semnat un acord de cooperare cu ESA în domeniul utilizării paşnice a spaţiului cosmic.

În calitate de stat-membru, România plătește către ESA, nu către ROSA, o cotizație care pentru următorii șapte ani va fi de 85 de milioane de euro. În 2013, ea va fi de 1 euro pe cap de locuitor, în condițiile în care un european contribuie cu 15 euro pe an pe cap de locuitor, iar un american cu 200 de dolari pe an.

Un beneficiu major al aderării la ESA îl constituie dezvoltarea industriei și economiei naționale. Un principiu de bază al funcționării ESA este că orice leu investit în ESA sub forma cotizației se va întoarce în țară prin acordarea de contracte ESA furnizorilor români.

Furnizorii români, printre care se pot număra și organizații nonguvernamentale, sunt invitați la licitațiile închise ale ESA doar datorită faptului că România a devenit stat-membru ESA. Orice finanțare obținută de la ESA sub forma unui contract face parte din cei 82 de milioane de euro investiți de România în ESA și care se reîntorc astfel în țară. Orice contract obținut de la ESA de un furnizor român este așadar plătit din bani publici.

Ținând cont de acestea, ROSA se distanțează de recentele declarații din partea unei organizații nonguvernamentale din Râmnicu Vâlcea, pe care, la începuturile organizației (1998) a acceptat să o sprijine în demersurile ei spațiale. Din cauza neonorării continue a obiectivelor promise în cei 15 ani de activitate, ROSA s-a distanțat de această organizație care se bucură de o promovare realizată profesionist, dar nesusținută până acum de reușite concrete, științifice sau tehnologice.

În recentele competiții internaționale de la ESA, dar și naționale din cadrul Programului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare STAR — Tehnologie Spațială și Cercetare Avansată (Space Tehcnology and Advanced Research), această organizație nonguvernamentală a primit din partea evaluatorilor internaționali un punctaj sub minimum acceptabil pentru a primi finanțare. Dintre cele 117 proiecte depuse, cele patru proiecte ARCA s-au situat pe locurile 95, 104, 105 și 114 în urma evaluării. Lista punctajelor evaluatorilor străini pentru toate cele 117 proiecte depuse este disponibilă aici.

Agenția Spațială Română angrenează un număr de peste 600 de cercetători din instituții, universități și companii de renume din România în realizarea de proiecte de cercetare științifică și tehnologică.

De-a lungul anilor, ROSA a condus strategia de aderare a României la organizații europene și internaționale din domeniul spațial. Aderarea României la ESA din decembrie 2011 este rezultatul multor ani de eforturi începute de Agenția Spațială Română încă din 1992 când s-a semnat primul acord de cooperare cu ESA în domeniul utilizării paşnice a spaţiului cosmic.

Datorită eforturilor ROSA, cercetătorii români au participat în calitate de co-investigatori la misiuni spațiale ESA precum: Planck, Herschel, SOHO, COROT, Cluster, Gaia. De asemenea, România s-a implicat în programul de rachete lansatoare ale ESA — componente critice ale rachetei Ariane fiind realizate de o mașină concepută și fabricată în România.

;)
http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/571-poziia-ageniei-spaiale-romane-cu-privire-la-contribuia-i-beneficiile-romaniei-in-calitate-de-stat-membru-esa-.html (http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/571-poziia-ageniei-spaiale-romane-cu-privire-la-contribuia-i-beneficiile-romaniei-in-calitate-de-stat-membru-esa-.html)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: virgil 48 din Martie 04, 2013, 12:56:04 PM
 Sa intelegem ca ARCA se evidentiaza mai mullt la capitolul "promovare" decat la
realizari?  Machetele, prezentarile grafice si lucrarile de constructii nu sunt cele care
sa justifice optimismul participantilor. Este drept ca nu ajungi in spatiu batand
din palme, dar experienta ultimilor ani justifica o atitudine rezervata din partea
noastra.
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: mircea_p din Martie 05, 2013, 05:50:43 AM
Citat din: ariel55 din Martie 02, 2013, 12:33:41 AM

Vorba lui Mahatma Gandhi: "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
And then they misquote you. :) Maybe.

http://www.csmonitor.com/USA/Politics/2011/0603/Political-misquotes-The-10-most-famous-things-never-actually-said/First-they-ignore-you.-Then-they-laugh-at-you.-Then-they-attack-you.-Then-you-win.-Mohandas-Gandhi (http://www.csmonitor.com/USA/Politics/2011/0603/Political-misquotes-The-10-most-famous-things-never-actually-said/First-they-ignore-you.-Then-they-laugh-at-you.-Then-they-attack-you.-Then-you-win.-Mohandas-Gandhi)


http://books.google.ca/books?id=QrcpAAAAYAAJ&pg=PA53&lpg=PA53&dq=%22And,+my+friends,+in+this+story+you+have+a+history+of+this+entire+movement.+First+they+ignore+you.+Then+they+ridicule+you.+And+then+they+attack+you+and+want+to+burn+you.+And+then+they+build+monuments+to+you.+And+that,+is+what+is+going+to+happen+to+the+Amalgamated+Clothing+Workers+of+America.%22&source=bl&ots=NgSL47nTqJ&sig=10Jjk0RyGjrVoHYvboTQkuxnpXA&hl=en&ei=SpTJTdfkLeSM0QHr4NDaBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&redir_esc=y#v=onepage&q=%22And%2C%20my%20friends%2C%20in%20this%20story%20you%20have%20a%20history%20of%20this%20entire%20movement.%20First%20they%20ignore%20you.%20Then%20they%20ridicule%20you.%20And%20then%20they%20attack%20you%20and%20want%20to%20burn%20you.%20And%20then%20they%20build%20monuments%20to%20you.%20And%20that%2C%20is%20what%20is%20going%20to%20happen%20to%20the%20Amalgamated%20Clothing%20Workers%20of%20America.%22&f=false (http://books.google.ca/books?id=QrcpAAAAYAAJ&pg=PA53&lpg=PA53&dq=%22And,+my+friends,+in+this+story+you+have+a+history+of+this+entire+movement.+First+they+ignore+you.+Then+they+ridicule+you.+And+then+they+attack+you+and+want+to+burn+you.+And+then+they+build+monuments+to+you.+And+that,+is+what+is+going+to+happen+to+the+Amalgamated+Clothing+Workers+of+America.%22&source=bl&ots=NgSL47nTqJ&sig=10Jjk0RyGjrVoHYvboTQkuxnpXA&hl=en&ei=SpTJTdfkLeSM0QHr4NDaBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&redir_esc=y#v=onepage&q=%22And%2C%20my%20friends%2C%20in%20this%20story%20you%20have%20a%20history%20of%20this%20entire%20movement.%20First%20they%20ignore%20you.%20Then%20they%20ridicule%20you.%20And%20then%20they%20attack%20you%20and%20want%20to%20burn%20you.%20And%20then%20they%20build%20monuments%20to%20you.%20And%20that%2C%20is%20what%20is%20going%20to%20happen%20to%20the%20Amalgamated%20Clothing%20Workers%20of%20America.%22&f=false)

Un lider sindical nu are acelasi impact ca Gandhi.
Dar din fericire verificarea surselor este uneori optionala in jurnalistica (de un anume fel).
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Martie 05, 2013, 06:11:18 AM
Foarte buna postarea ta mircea_p.

"Doamnelor si Domnilor, Mircccceaaaa Goia, un jurnalist al Adevarului!"
;D

Din pacate acesta este nivelul presei noastre.
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Martie 05, 2013, 08:43:19 AM
Un reportaj de la Resboiul:

ARCA space : CONFERINTA DE PRESA- CONTRACT ESA (http://www.youtube.com/watch?v=6jSHQJ6SDAA#)

Am aflat ca pe Marte de exemplu sunt nori grosi ca ESA nu are experienta martiana, cat si alte lucruri minunate.
De exemplu misiunea ESA MARS EXPRESS, probabil nu apartine ESA.
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Mars_Express (http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Mars_Express)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Martie 05, 2013, 01:10:45 PM
Ei, noroc cu Forţele Navale !  ;)  (şi cu Marea cea Neagră, sure)  ;D

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/859536_10151757783968332_1598214821_o.jpg)

Imagine de la întâlnirea cu FFG din 25 februarie. Testele pentru lansarea paraşutei încep în luna mai.

P.S. Din fotografie nu-mi dau seama dacă la masă sunt aşezate "două părţi"  ::)

http://www.googlelunarxprize.org/teams/arca/blog/arca-navy-meeting (http://www.googlelunarxprize.org/teams/arca/blog/arca-navy-meeting)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: mircea_p din Martie 05, 2013, 04:14:04 PM
Citat din: Sieglind din Martie 05, 2013, 01:10:45 PM
P.S. Din fotografie nu-mi dau seama dacă la masă sunt aşezate "două părţi"  ::)

Pai sant unii negri si unii bej. :D
Si mai e si domnul Navy, nu?
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Martie 05, 2013, 05:04:33 PM
Bejuliii presupun că-s ăştia:

(http://i364.photobucket.com/albums/oo83/marpop77/navy/08_m-1.jpg)

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?141082-Today-s-Pics (http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?141082-Today-s-Pics)!-Tuesday-September-2nd-2008

Negrii sunt ceilalţi.

http://www.uniforminsignia.org/index.php/component/insigniasearch/?result=1825 (http://www.uniforminsignia.org/index.php/component/insigniasearch/?result=1825)


Ăla micu' de sub siglă nu ştiu cine-i. Dar pare un pic speriat.
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: mircea_p din Martie 05, 2013, 07:19:17 PM
Citat din: Sieglind din Martie 05, 2013, 05:04:33 PM
Ăla micu' de sub siglă nu ştiu cine-i. Dar pare un pic speriat.
Pai nu e chiar parintele ARCAi?
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Martie 08, 2013, 02:14:49 PM
Citat din: mircea_p din Martie 05, 2013, 07:19:17 PM
Citat din: Sieglind din Martie 05, 2013, 05:04:33 PM
Ăla micu' de sub siglă nu ştiu cine-i. Dar pare un pic speriat.
Pai nu e chiar parintele ARCAi?


şi fiul  ;D

(http://www.evz.ro/fileadmin/multimedia1/2010/aprilie/07/helen_bucurie.jpg)

Constat cu satisfacţie că threadul ăsta a devenit un imbold să-şi actualizeze ştirile pe propriul site. La numai o zi după comentariile noastre postau şi ei, în fine:

6 Martie 2013

Vizita ARCA la Flotila de Fregate

ARCA si Marina Militara Romana s-au intalnit la Flotila de Fregate 56 pentru a planifica misiunile de High Altitude Drop Test pentru programul Exomars. Traditia cooperarii exceptionale dintre ARCA si Marina Militara continua cu noi misiuni aeronavale in 2013.


Deci ... ;)

Citat din: ariel55 din Martie 02, 2013, 12:49:19 PM

Totdeauna am recunoscut ca femeile sunt mulllt mai atente la text..... :-[ Buna observatie!

Eee, nu numai la text  :D
Pentru cine, dacă nu pentru noi, s-au născocit "pictorialele"?

(http://www.antena3.ro/thumbs/big/2012/08/16/arca-a-finalizat-primul-motor-executor-163502.JPG)

Zi şi tu, tot aia-i Executor dacă-l pozezi draped in red ?  8)

http://fineartamerica.com/featured/draped-in-red-trisha-lambi.html (http://fineartamerica.com/featured/draped-in-red-trisha-lambi.html)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Martie 10, 2013, 10:19:59 AM
CitatZi şi tu, tot aia-i Executor dacă-l pozezi draped in red ?
Oricum...arata mai tanar si mai putin cracanat , asa dupa drap.Nu?
8)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Martie 11, 2013, 05:58:23 PM
Tânăr şi neliniştit  ;D

cu 19,06% din fonduri donate pentru realizarea motorului Executor (inclusiv garderoba de primăvară).
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: mircea_p din Martie 11, 2013, 10:09:09 PM
Tanar????

Si eu care ma gandeam la tanara ;D
Si dupa forme si dupa haine (umarul gol trimite la Oscar gala).

Dar probabil ca voi va duceti cu gandul la un senator (roman) daca nu chiar imparat. ;)


Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Martie 20, 2013, 03:18:25 PM
Citat din: mircea_p din Martie 11, 2013, 10:09:09 PM
Tanar????

Si eu care ma gandeam la tanara ;D
Si dupa forme si dupa haine (umarul gol trimite la Oscar gala).

Dar probabil ca voi va duceti cu gandul la un senator (roman) daca nu chiar imparat. ;)


Păi nu acolo le este locul? or fi ratat ei Oscar gala anul ăsta, dar la anu' precis o vedem pe ARCA păşind pe covorul roşu!

Deocamdată au păşit în lumea glossy, ultima ştire postată pe site-ul lor fiind: ARCA in revista GQ!  :D

Cu Bruce Willis pe copertă. Eee?

Noul număr al revistei GQ îl are pe copertă pe Bruce Willis, un actor cu o carieră impresionantă în spate. Cu un pictorial de excepţie realizat de celebrul fotograf Mario Testino şi un interviu în exclusivitate pentru România, cover story-ul din ediţia martie-mai a revistei GQ este unul care vă va demonstra că marii actori sunt permanent prezenţi în conştiinţa publicului.

 Aerosmith: I don't wanna miss a thing -Armageddon soundtrack (http://www.youtube.com/watch?v=73cWfFEKAfE#)    

P.S. Motoare, bleah! astea-s prostii  ;D
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Mai 28, 2013, 10:49:35 AM
Latest news:

CitatARCA dezvolta un nou Centru de Comanda si Control al Zborului

Dezvoltarea va avea loc in doua faze. Prima faza, care este in prezent in derulare, implica vechiul Centru de Comanda, echipat cu o gama noua de echipamente electronice. Pentru faza a doua, care va incepe in iulie 2013, ARCA va introduce in serviciu un Centru de Comanda si Control al Zborului complet nou, care va include echipamente si functionalitati avansate si un design proaspat care il va face mult mai usor de operat.

Centrul are trei statii de telemetrie, doua statii de comanda radar, doua statii meteorologice, un sistem CCTV si alte capabilitati.

Care e mai "mishtok" ca poza:
https://picasaweb.google.com/114503320666283130750/FlightCommandCenter#5879728951527566402

sau

https://picasaweb.google.com/114503320666283130750/FlightCommandCenter#5879729032958053874

EEeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Angry birds!
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: mircea_p din Mai 28, 2013, 03:53:29 PM
Deocamdata "No signal".   :D :D :D
Dar unii canta la doua laptopuri. Multitasking, deh. ;)
Fake cu F mare. De dimensiuni cosmice. : :)
Un film SF din anii 60 arata mai realistic. Macar aveau niste beculete care clipeau si se vedea poze pe ecrane.
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Mai 28, 2013, 08:10:11 PM
Citat din: ariel55 din Mai 28, 2013, 10:49:35 AM

Care e mai "mishtok" ca poza:

EEeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Angry birds!

Citat din: mircea_p din Mai 28, 2013, 03:53:29 PM
Deocamdata "No signal".   :D :D :D
Dar unii canta la doua laptopuri. Multitasking, deh. ;)
Fake cu F mare. De dimensiuni cosmice. : :)
Un film SF din anii 60 arata mai realistic. Macar aveau niste beculete care clipeau si se vedea poze pe ecrane.



Invidioşilor! Se ştie doar că femeile-s mai bune  ;D

(http://static03.mediaite.com/thejanedough/uploads/gallery/multitasking-2/woman-multi-tasking-while-d.jpeg)

http://www.straightdope.com/columns/read/3078/are-women-better-at-multitasking-than-men (http://www.straightdope.com/columns/read/3078/are-women-better-at-multitasking-than-men)


Mais où sont les neiges d'antan? (viz. Aug 29, 2005 + Oltchim)  ;)

https://picasaweb.google.com/114503320666283130750/ThePublic#5437112101077639506 (https://picasaweb.google.com/114503320666283130750/ThePublic#5437112101077639506)

Donaţii pentru realizarea motorului Executor (din martie 2013 până în prezent): de la 19,06% la 19,57%

Câte ceva despre:

(...) Utilizarea acestor materiale usoare face ca motorul Executor sa aiba un raport de masa de 110. Cel mai performant motor european, din acest punct de vedere, pentru lansatoarele din clasa Ariane, sau Vega nu ajung la un raport de 100.

Echipa estimeaza ca va reusi imbunatatirea acestui raport, pe masura desfasurarii testelor, dimensionarea elementelor realizandu-se in faza de prototip cu "prudenta".

Dezvoltarea motorului a inceput la sfarsitul anului 2011, iar testele la sol vor incepe in trimestrul trei al anului 2012.


Deci:

ARCA a finalizat lucrul la primul motor Executor. Motorul este destinat echiparii rachetelor din seria Haas si avionului supersonic IAR-111 Excelsior.


Primul motor Executor a fost finalizat de ARCA

Al doilea motor Executor este finalizat in proportie de 50%. Echipa va realiza patru agregate complete si 12 camere de ardere. Motorul Executor foloseste oxigen lichid ca oxidant si kerosen in rolul de carburant. Tractiunea motorului este de 23 de tone forta in vid si timpul maxim de functionare la zbor este de 190 secunde. Prin utilizarea pe scara larga a materialelor compozite si a aliajelor de duraluminiu, motorul Executor are greutatea de numai 210 kg, ceea ce ii confera un raport tractiune/greutate de 110, cel mai bun raport atins vreodata de un motor european. ARCA estimeaza atingerea unui raport si mai bun dupa incheierea testelor.

"Executor este cel mai important program ARCA de pana acum. Dupa incheierea testelor vom avea un produs de inalta tehnologie, o realizare de marca la nivel european si mondial. Ne mandrim cu faptul ca este un program realizat privat in Romania. Executor ne va permite abordarea zborurilor orbitale. Am tinut in mod special sa realizam absolut toate componentele motorului la ARCA. Nedepinzand de subcontractori, am scazut costurile si am crescut foarte mult viteza de executie. Mai mult, orice modificare necesara, in directia cresterii performantelor va fi extrem de usor si rapid implementata", a declarat Dumitru Popescu, presedintele ARCA.

Primul vehicul echipat cu motorul Executor va fi racheta Haas 2C care va fi lansata la jumatatea anului 2013. Racheta va plasa pe orbita terestra satelitul bulgaresc CubeMessenger si inca un satelit romanesc.


[2012-08-16]

http://www.ziuaveche.ro/stiinta-it/stiinta/primul-motor-executor-a-fost-finalizat-de-arca-114428.html (http://www.ziuaveche.ro/stiinta-it/stiinta/primul-motor-executor-a-fost-finalizat-de-arca-114428.html)

::)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: ariel55 din Mai 29, 2013, 10:01:24 AM
CitatInvidioşilor! Se ştie doar că femeile-s mai bune
8)

Ei, da, da au fotolii noi! ;D

Si pana la Luna nici nu este greu de ajuns:

www.youtube.com/watch?v=uMBkDT_eG5g (http://www.youtube.com/watch?v=uMBkDT_eG5g#ws)

;)
Titlu: Răspuns: ARCA??
Scris de: Sieglind din Mai 29, 2013, 02:27:02 PM
Citat din: ariel55 din Mai 29, 2013, 10:01:24 AM

Ei, da, da au fotolii noi! ;D

Si pana la Luna nici nu este greu de ajuns:

;)

Iar până-n Marte, cât să mai fie? Acolo ... de-o săritură  :D

https://www.youtube.com/watch?v=16rktAcZ0AE (https://www.youtube.com/watch?v=16rktAcZ0AE)

cu paraşuta

Anta... Odeli... Uta ...  8)