Matematică şi Logică > Matematica aplicata

Stiti de Wolfram Alpha, motorul de calcul pe net de matematica si nu numai?

(1/4) > >>

Adi:
Fiind pasionati de stiinta, sunt aproape sigur ca ati auzit de Wolfram Alpha, un fel de google al matematicii. Numai ca daca google are o baza de date cu rezultate care deja exista si google iti arata acele rezultate, Wolfram Alpha poate calcula rezultate noi care nu existau inainte. In special rezultate matematice. A fost creat de Stephen Wolfram, cel care a creat programul de calcul in matematica Mathematica. Ei bine, acest Wolfram Alpha are Mathematica integrat, adica are servere in spate care fac ce calcule vrei tu. De exemplu, pentru functii iti calculeaza integrale, atat definite cat si nedefinite, calculeaza derivate, face grafice si asa mai departe. Mai ales partea de integrare o gasesc foarte utila. Caci asta se face direct din browser!

De exemplu, voiam pentru cercetare sa calculez integrala unei gausiene trunchiate. Adica o gausiana cu media 1 si sigma 0.5, iar integrala intre 0.5 si 1.5. Codul pe care l-am pus in browser este acesta si il puteti pune si voi sa vedeti rezultatul.

http://bit.ly/fT2qtQ (link scurt pentru linkul lung)

La final, va invit sa spuneti daca folositi din cand in cand Wolfram Alpha si cum vi se pare. Sunt chiar curios daca il folosesc si altii.

mercur:
Am apelat si eu, de multe ori, la Wolfram Alpha. Nu face numai matematica, am observat ca stie si chimie: introduci formula unei substante, sau a unei reactii chimice si obtii o multime de specificatii cu privire la aceasta. Foarte util consider si Wolfram Demonstration Project, unde exista o multime de simulari interactive.

tavy:
Super tare, nu știam de el.
Știam de „Mathematica” din facultate dar, nemaifiind în domeniu, nu am mai avut de-a face cu așa ceva.
Mulțumesc Adi.

Adi:
Cu placere, tavy. Mersi de confirmare, mercur.

b12mihai:
Da, eu stiam de mult timp de Wolfram Alpha, este o minunatie, mai ales ca e online si ca nu e nevoie sa ti-l instalezi pe calculator si il poti accesa de oriunde. Dar pasionatilor de stiinta (si de matematica, in special) le-as recomanda urmatoarele programe (cu parere de rau, nu pot confirma ca merg pe Windows) : http://forums.fedoraforum.org/archive/index.php/t-62856.html - exista scurte descrieri si linkuri catre programe. Din cele de acolo am folosit =http://www.gnu.org/software/octave/doc/interpreter/Octave si Maxima, care fac aceleasi lucruri ca Wolfram Alpha, cu mentiunea ca tu iti poti defini functii ale tale pe baza celor gata implementate si iti poti usura munca.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă