Conştiinţa[/i] înseamnă cu totul altceva. Asta-i toată problema. Să discerni.
De acord. Singurul lucru pe care am vrut sa-l subliniez insa, este ca constiinta pina la urma nu inseamna altceva decat atingerea unui prag critic de putere de calcul combinat cu capacitate de invatare si autoperfectionare. Cand aceste elemente ajung la o anumita "maturitate" /capacitate de procesare a informatiei, as zice ca este momentul in care se naste constiinta.
Din pacate avem un singur exemplu pana acum asa ca nu as fi asa sigur ca e doar un salt produs de acumulari cantitative (putere de calcul, memorie, date).
E usor dar oarecum hazardat sa faci generalizari de la un singur caz.
Putem spune ca un computer si un creier au o putere de calcul cu anumite elemente si operatii comune, in ce priveste rezultatul. Dar modul de calcul cred ca e fundamental diferit in creier.
Avionul zboara ca pasarile cu toate ca nu da din aripi. Totusi asteptand ca avionul sa faca si oua, bazat doar pe faptul ca zboara din ce in ce mai bine si pe distante mai mari, mi se pare cam optimist, nu crezi?
Constiinta ar putea foarte bine sa fie un rezultat secundar, un bug in systemul de calcul. Nu rezultatul cresterii puterii de calcul ci doar ceva colateral.
Cum ar fi ca pun un card video nou si viteza de procesare video creste, vad filmele in conditii mai bune, rezolutie marita (calitati esentiale pentru "supravietuirea" computerului) dar apar niste dungi pe ecran. Intamplator dungile nu deranjeaza prea mult si cu timpul incep sa-mi placa sau chiar ma ajuta la jocuri, ca am niste repere fixe.
Incep sa le apreciez asa de mult ca ma gandesc: Woa, calculatorul meu e cel mai tare ca are "dungienta". Si ca sa ma simt si mai bine: "Bineinteles, asta se intampla numai in sistemele in care placile grafice depasesc o anumita limita de viteza de procesare, cum s-a intamplat in calculatorul meu".
Totusi cred ca experimentele in AI vor ajuta intelegerea inteligentei si poate si a constiintei. Dar e periculos sa ne propunem dinainte rezultatul, cand abia incepem procesul (parafrazandu-l pe Feynman).