Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Fizica particulelor în România
Sinteza a fizicii particulelor la LHC, cu Calin Alexa
Adi:
Iata ca a venit randul si articolului despre fizica particulelor din seria "5000 de semne ale viitorului" de la Cotidianul. Calin Alexa, cercetator la laboratorul Horia Hulubei, adica laboratorul national de inginerie nucleara si fizica particulelor de la Magurele, de langa Bucuresti, a facut o sinteza a provocarilor fizicii particulelor care vor fi abordate si la marele program de cercetare de la Large Hadron Collider, care incepe anul acesta si la care participa si Romania, la trei experimente. Totusi, este inca pacat si rusine nationala ca Romania este ultima tara din fostul lagar socialist care nu este inca membra CERN cu drepturi depline. Totusi, vesti recente anunta ca suntem pe ultima suta pentru a deveni membri cu drepturi depline la CERN. Sa fie in un ceas bun. Ar fi un punct in plus care m-ar atrage spre Europa si spre Romania. Inca un articol de popularizare a fizicii particulelor ma face foarte bucuros. Sper sa fie cat mai multe din acestea si scrise de cat mai multi cercetatori romani. Sper ca si publicul sa cunoasca cat mai multi din acesti cautatori de adevaruri fundamentale despre Univers. Iata insa articolu domnului Alexa.
http://cotidianul.ro/nu_te_joci_cu_dark_energy-46827.html
Sunt gata sa raspund la intrebari despre notiuni abordate in acest articol, asadar va astept.
ionut:
Buna,
Ma bucur ca in sfarsit apare un articol despre LHC intr-un ziar de circulatie nationala precum Cotidianul. Poate asta o sa revigoreze interesul tinerilor din Romania pentru fizica pentru ca din pacate asistam la o scadere a numarului de studenti in domeniul nostru.
Este prima oara cand intru pe acest forum. Am aflat despre el chiar de pe forumul ziarului Cotidianul unde domnul Buzatu l-a anuntat. Imi pare bine ca asa ceva exista si sper sa fie popularizat cat mai mult.
Ionut Arsene
Adi:
Buna ziua, domnule Arsene. Ma bucura sa observ cat de multe raspunsuri ati oferit. Am adaugat si eu doua completari mai largi despre bozonul Higgs si cautarea lui la Tevatron si LHC, caci am vazut ca oamenii sunt interesati. Eu sunt pasionat de popularizarea stiintei, am creat acest forum si primul si singurul portal romanesc de fizica particulelor, am tinut in decembrie prezentari de fizica particulelor la 7 licee mari din tara si acum am organizat un concurs de eseuri pe tema tehnologiile viitorului. Dumneavoastra pareti chiar din domeniul fizicii particulelor, poate ne putem uni eforturile spre a populariza si mai mult acest domeniul deosebit: fizica particulelor, astrofizica si cosmologia.
Numai bine,
Adi Buzatu
Adi:
Buna ziua, domnule Arsene. Am gasit un alt comentariu al dvs la Cotidianul,
http://www.cotidianul.ro/e_mc2_ecuatia_care_a_revolutionat_stiinta_secolului_xx-27710.html
Din cate am inteles de la o prezentare la care am asistat, intr-adevar fara relativitatea generalizata sistemul GPS nu ar functiona. Intr-adevar corectiile teoriei relativitatii fara de corectiile newtoniene sunt foarte foarte foarte mici, asa cum ati mentionat corect. Numai ca aceste numere sunt calculate de foarte multe ori pe secunda si apoi sunt folosite prin triangulatie sa se dea locatii si momente. Pe scurt, aceste erori se propaga si eroare finala este foarte mare. Daca nu s-ar lua in considerare relativitatea generalizata la GPS-uri, atunci sistemul nu ar mai tine ora precisa in cateva minute (sau ceva in gen) datorita numarului mare de calcule necesare. Este fascinanant, nu, cum chiar si teoria relativitatii generalizate are aplicatii practice aici pe Pamant, cum e aceea de a ghida un avion pe ceata si furtuna, cand orice altceva nu ar functiona?
ionut:
Buna Adi,
Sunt doctorand si eu in domeniul energiilor inalte, dar nu in fizica particulelor elementare ci in domeniul fizicii ciocnirilor ionilor grei relativisti (high energy heavy ions). Imi fac doctoratul ca si tine in afara Romaniei, dar mai aproape de tara :), sunt in Oslo. Momentan lucrez in fizica experimentala, in cadrul experimentului BRAHMS-RHIC de la Brookhaven National Lab. Lucrez putin si in fizica teoretica dar timpul este destul de limitat.
O sa incerc sa intru pe forum cat de mai des posibil, dar nu stiu daca o sa reusesc sa am la fel de multe postari ca tine pentru ca mai am 6-7 luni pana sa-mi sustin teza si stii cum e... :)
Felicitari inca odata pentru forum, a fost o idee foarte buna sa-i faci reclama pe site-ul Cotidianului.
Cu privire la subiectul acela despre importanta efectelor relativiste pentru GPS, cred ca acum iti dau dreptate. Nu am fost foarte "aware" de tot ce se intampla in sistemul GPS. Oricum, mersi pentru informatii.
Ionut
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă