Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Fizica particulelor în România

Laboratorul IFIN-HH, Magurele

(1/7) > >>

Adi:
Laboratorul national pentru fizica particulelor (asadar singurul din Romania) se afla la Magurele (o comuna langa Bucuresti unde se gaseste campusul Facultatii de Fizica, de asemenea) si se numeste Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei". Da, ati ghicit, este intai si intai un laboratorul de fizica nucleara, dar istoric fizica particulelor s-a dezvoltat din fizica nucleara, asadar acest institut cuprinde si fizica particulelor. Prin IFIN-HH, Romania participa la trei experimente de la LHC: ATLAS, ALICE si LHCb. De asemenea, participa la "Grid Computing" pentru LHC.

Horia Hulubei a fost unul din primii mari fizicieni romani in fizica atomica. Exista o fundatie ce ii poarta numele. Aici puteti citi mai multe despre el.

Romania nu este inca membra cu drepturi depline a CERN, pe cand Bulgaria este din 1999! Ce parere aveti de aceasta?

Amiralul:
România nu are creiere. Degeaba cresc fondurile pentru cercetare, dacă oamenii capabili pleaca. Adi, tu eşti un exemplu în acest sens.

Adi:
Tarile s-au dezvoltat cu creierele care intai au plecat si care apoi au revenit sau cu cele pe care Tara le-a trimis in afara la specializare. Pe fizicaparticulelor.ro traducem acum o serie de articole despre cum s-au ridicat tarile din Asia tocmai pentru ca au fost membre la experimentele mari ale timpului de exemplu. Este drept ca au participat ca si institutii din tarile lor si apoi au mai atras si alti cercetatori ce plecasera si doreau sa se intoarca.

Insa totusi, de ce nu suntem inca membri CERN? De ce nu vrea guvernul inca sa dea bani pt asta? Nu are? Sau nu au oferit "creierele" de la Magurele un proiect viabil? Chiar nu stiu raspunsul. Am inteles ca este in primul rand o problema de bani ...

dragoooon75:
 ;D nu sunt bani...nu sunt creiere :| eu zic ca sunt din amandoua dar... asta nu inseamna ca sunt si exploatate, ceea ce in romania se intalneste foarte des(avem creier dar nu stim cum sa il folosim ).

Adi:
Poti fi mai explicit? Ce intelegi prin avem bani si avem creiere? Nu avem foarte multi specialisti pentru cercetare (Adica putem avea mai multi) si nu avem bani pentru cercetare. De unde ai scos-o ca avem bani? Stii de bani precisi ce s-au dat cercetarii? Sau mai precis laboratorului IFIN? :) etc.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă