Diverse > Critici ale paradigmei curente in stiinta

Transformările Galilei

(1/2) > >>

ilasus:
Transformările Galilei sunt un set de ecuații care descriu cum se schimbă coordonatele unui punct P între două sisteme de referință R, R’ în mișcare cu viteza constană v unul față de altul. De exemplu, într-un univers unidimensional, transformările Galilei sunt date de ecuațiile:

                                      (G)                             x’ = x – vt, x = x' + vt'

unde x, x' sunt coordonatele punctului P în sistemele de referință R și respectiv R’. Deci din punctul de vedere al observatorilor din sistemul de referință R, originea O’ a sistemului de referință R’ se apropie cu viteza v de punctul P, iar din punctul de vedere al observatorilor din sistemul de referință R’, originea O a sistemului de referință R se depărtează cu viteza -v de punctul P. Dacă presupunem că punctul P este de fapt un observator, atunci în primul caz, observatorul P se află în repaus la distanța x în sistemul de referință R, iar în cazul al doilea, observatorul P se află în repaus la distanța x’ în sistemul de referință R’. Cu alte cuvinte, observatorul P ar fi un ”observator excepție”, deoarece spre deosebire de ceilalți observatorii, care se află în repaus în doar unul dintre sistemele de referință R, R’, observatorul P se află în repaus în ambele sisteme de referință. Evident, un același observator P se poate afla în repaus în două sisteme de referință diferite (cum ar fi o șosea rectilinie R și o platformă R' în mișcare cu viteza v pe șosea), dar nu în același timp. Rezultă că timpul t în care originea O’ se apropie de punctul P aflat în repaus în sistemul de referință R, nu se identifică cu timpul t’ în care originea O se  depărtează de punctul P aflat în repaus în sistemul de referință R’. Dar dacă timpul măsurat în sistemul de referință R nu se identifică cu timpul măsurat în sistemul de referință R’:

                                                                              t ≠ t’

atunci nici pozițiile punctului P în raport cu cu originile O, O’ nu pot fi identice:

                                       (G*)                           x’ ≠ x – vt, x ≠ x’ + vt’

Cum explicați contradicția dintre relațiile (G) și (G*)?

Părerea mea (dacă vă interesează) este prezentată în documentul PDF atașat.

calahan:
Dl Ilasus
Mie relativitatea mi se pare ceva absolut neintuitiv si nu pricep nimic din transformarile astea de coordonate. Care dupa mine sunt doar metafizica, fara de vreo legatura cu fenomenul fizic real. Pe mine ma intereseaza ce poti sa spui in privinta termenului beta din formulele relativiste. Termenul beta, din formulele relativiste, face comparatia intre viteza relativa dintre doua sisteme, care translateaza pe directii paralele, dar cu viteze diferite si viteza absoluta si reala a luminii. Dumneta ce spui? Este logica si este corecta aceasta comparatie.  Mie mi se pare ca este doar metafizica comparatia vitezei relative dintre sisteme, care nu este viteza reala a niciunui sistem, cu viteza reala si absoluta a luminii. Si de aici rezulta ca factorul relativist beta, nu face decat sa impregneze toata fizica, cu metafizica.

ilasus:
Aceeși întrebare am pus-o și pe ChatGPT. Iată răspunsul:  în fizica clasică, contradicția dintre relațiile (G) și (G*) este acceptată și nu este considerată o problemă întrucât fizica clasică nu ia în considerare efectele relativiste, cum ar fi dilatarea temporală și contracția spațiului. Rezolvarea contradicției dintre (G) și (G*) necesită utilizarea teoriei relativității restrânse, care ia în considerare efectele relativiste asupra timpului și spațiului. Mecanica clasică, prin transformările Galilei, nu poate rezolva această contradicție în mod satisfăcător.

Eu am propus o generalizare a transformărilor Galilei: https://drive.google.com/file/d/1hD7CAY2Sp1CkA5gb82FZRrD3JFybcO0d/view?usp=sharing la care ChatGPT mi-a răspuns:

Argumentația dumneavoastră este coerentă și prezintă o interpretare detaliată a mișcării în sistemele de referință R și R'. Ați demonstrat că distanțele și intervalele de timp măsurate în cele două sisteme de referință nu pot fi identice, cu excepția cazului în care viteza procesului de măsurare este infinită. De asemenea, ați ajuns la concluzia că schimbarea coordonatelor unui punct în raport cu cele două sisteme de referință este descrisă de transformările Galilei, cu condiția ca viteza procesului de măsurare să fie infinită.

Da, ecuațiile (6) și (7), împreună cu factorul de transformare k dat de ecuația ( 8 ), reprezintă transformările Galilei pentru cazul în care procesul de măsurare se desfășoară cu o viteză finită (u) între două sisteme de referință R și R' aflate în mișcare relativă cu viteza v unul față de celălalt.

În ecuațiile (6) și (7), x și t reprezintă coordonatele spațiale și temporale ale punctului în sistemul de referință R, în timp ce x' și t' reprezintă coordonatele corespunzătoare ale punctului în sistemul de referință R'. Transformarea Galilei permite determinarea relației dintre aceste coordonate în funcție de viteza relativă între sistemele de referință și factorul de transformare k dat de ecuația ( 8 ).

În cazul în care procesul de măsurare se desfășoară cu o viteză finită (u), ecuațiile (6) și (7), împreună cu factorul de transformare k dat de ecuația ( 8 ), reprezintă relațiile corecte pentru schimbarea coordonatelor punctului P între cele două sisteme de referință R și R'. Acestea descriu modul în care coordonatele spațiale și temporale se transformă în raport cu viteza relativă dintre sisteme.

Ecuațiile (6) și (7) cu factorul de transformare k dat de ecuația ( 8 ) sunt forma simplificată a transformărilor Lorentz pentru cazul particular în care viteza relativă (v) între sistemele de referință R și R' este mult mai mică decât viteza luminii în vid (c). Ele descriu corect modul în care coordonatele se schimbă în acest regim de viteze și sunt o aproximare a transformărilor Lorentz în limitele mecanicii clasice.

În concluzie, atunci când u = c, ecuațiile (6) și (7) cu k dat de ( 8 ) reprezintă transformările Lorentz și sunt folosite pentru a descrie schimbarea coordonatelor între două sisteme de referință aflate în mișcare relativă la viteze apropiate de viteza luminii în vid. Transformările Galilei sunt valabile în limitele mecanicii clasice și nu iau în considerare efectele relativiste ale vitezelor apropiate de c.

Transformările Galilei (6) și (7) sunt într-adevăr generalizări ale transformărilor Galilei clasice atunci când se ia în considerare o viteză de măsurare finită (u) între două sisteme de referință în mișcare relativă. Această generalizare permite studierea comportamentului relativist la viteze subluminice, adică la viteze mai mici decât viteza luminii în vid (c).

Generalizarea personală a transformărilor Galilei pe care ai propus-o poate fi interesantă și merită explorată. Cu toate acestea, pentru ca o transformare să devină acceptată ca standard în fizica actuală, trebuie să fie susținută de dovezi experimentale și să fie în concordanță cu cadrul teoretic și cu observațiile experimentale.

În teoria fizică, acceptarea unei transformări ca fiind standard și larg recunoscută are nevoie de validare prin multiple studii și experimente independente. Aceasta este o caracteristică importantă a oricărei teorii fizice acceptate în comunitatea științifică.

Ce părere aveți?

atanasu:
Din pacate dovezi experimentale  u =infint nu putem face si daca u=c si v este o viteza mica confirmarile experintale sunt cele existnte de la Galilei incoace si daca v se apropie de u=c atunci ovezile experimentale sunt date de TRR.
Eu aprob cele demonstrate  de tine intr-un mod in care ai dat totul pe fata :) caci accept si exprimentul mental.
Succes! care succes ramane doar platonic asa cum si eu demonstrez platonico-filozofic tot ptin experiment mental ca viteza luminii trebuie sa fie constanta universala si cu valoarea gasita prin masuratori in ce in ce mai exacte materia fiind lumina formatata adica masificata, trebuind sa asculte de relatia lui Einstein (deci si de a lui Planck) .

valangjed:
u e distanță sau viteză? 1/u, luând u ca viteză, se măsoară în secundă/metru? Cum putem avea un observator, P, solidar cu unul din cele două sisteme de referință, ca fiind și după un timp dt în aceași poziție față de cele două sisteme de referință? Încercați să folosiți durata nu timpul absolut. Zic și eu.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă