Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

Experiment interesant

(1/2) > >>

07Marius:
Vizionati filmuletul de prezentare. Daca este adevarat ce se spune in el, chiar si Enstein a avut probleme in explicarea fenomenului...

Explicatia mea este simpla. Nu este un sistem inchis. Apa din pahar pastreaza temperatura mediului ptr. ca... interactioneaza cu mediul si nu este izolat...(bilantul energetic ... se confirma)
Poate gresesc, dar aveti ocazia sa va spuneti parerea daca doriti.

Electron:
Mie imi spune ca filmul nu e disponibil. Despre ce e vorba mai exact? Descrie in cateva cuvinte care e "sistemul" si care e "problema". Si mai spune-mi daca se poate, de ce ai postat acest topic in aceasta sectiune.

e-

puriu:
Filmul nu se vede, dar eu am vazut jucaria "pe viu" cu vre-o 50 de ani in urma. Se gasea de vanzare in magazine. A fost inventata cu mult timp in urma de un rus. Jucaria e confectionata din sticla si are in interior o cantitate de lichid volatil (eter, pentan, etc.) si doua rezervoare, unul sus si unul jos, legate printr-un tub. Rezervorul de sus (capul pasarii) este acoperit cu un material poros (nisip lipit) care se umezeste cu apa. Prin evaporarea apei rezervorul superior se raceste, vaporii condenseaza, lichidul din rezervorul de jos este absorbit prin tub si pasarea se dezechilibreaza. Se apleaca cu ciocul in pahar, capul se umezeste din nou, iar lichidul se scurge inapoi in rezervorul de jos. Pasarea revine in pozitia initiala si ciclul se repeta.
Este un model de masina termica simpla. Sursa calda este rezervorul cu lichid la temperatura camerei. Sursa rece este rezervorul cu vapori racit prin evaporarea apei. Lucrul mecanic produs este reprezentat de urcarea coloanei de lichid in rezervorul superior (prima masina cu aburi functiona la fel). Nu este un perpetuum-mobile. Jucaria este o mica piesa din marea masina termica numita "circulatia apei in natura" ce functioneaza consumand energie solara.

AlexandruLazar:

--- Citat din: 07Marius din August 01, 2012, 07:04:57 p.m. ---Vizionati filmuletul de prezentare. Daca este adevarat ce se spune in el, chiar si Enstein a avut probleme in explicarea fenomenului...
--- Terminare citat ---

Puţin probabil, ţinând cont că Perelman n-a avut probleme în explicarea fenomenului în Fizica Distractivă ;).

07Marius:

--- Citat din: Electron din August 01, 2012, 07:42:01 p.m. ---Mie imi spune ca filmul nu e disponibil. Despre ce e vorba mai exact? Descrie in cateva cuvinte care e "sistemul" si care e "problema". Si mai spune-mi daca se poate, de ce ai postat acest topic in aceasta sectiune.
e-

--- Terminare citat ---

Mie imi ruleaza filmul. Eventual aveti link-ul direct in titlul filmului (textul de sub film - Drinking Bird pe youtube.com)
Se pare ca puriu a descifrat f. rapid problema, desi nu stiu daca in totalitate. Ar mai fi de explicat balansul, pierderile de energie prin frecare (mai bine zis compensarea lor) si cred ca apare si ceva legat de egalizarea presiunilor din sistemul de rezervoare.
Poate o schema de functionare ar ajuta cel mai bine ptr. a intelege pe deplin modul de functionare.

Experimentul este prezentat pe site-ul http://sixtysymbols.com/ de la Universitatea din Nottingham. Cum fizicienii de acolo spun in acest material ca nu au o explicatie ptr. "jucarie" mi s-a parut interesant de adus in discutie. Daca sectiunea nu este cea mai potrivita, am sa te rog sa-l postezi unde ar trebui, cu scuzele de rigoare.
Mersi

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă