Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Chimie organică

Negru de fum

(1/2) > >>

Darius_Ro:
Bună !
Negru de fum fara impuritaţi , ce este folosit la anvelope , este carbon ? este un inlocuitor al carbunelui adica este un combustibil mult mai bun de exemplu intr-o reacţie cu salpetru de india  ?

mircea_p:
Da, este carbon. Nu stiu daca este mai bun sau nai rau decat carbunele de lemn. Este diferit din punct de vedere al structurii.

Darius_Ro:
alte pareri ?

danger:
cum se prepara negru de  fum ??? ::) :-[

puriu:
Negrul de fum este carbon amorf rezultat din arderea incompleta a unui combustibil ce contine carbon (hidrocarbura, hidrocarbonat, ester, etc.) in stare gazoasa. Poate fi si un combustibil solid sau lichid care la temperatura de ardere trece in stare gazoasa. Procesul de carbonizare "mosteneste" intr-o oarecare masura structura moleculara a combustibilului. Din acest motiv proprietatile negrului de fum (densitatea, forma si dimensiunea particulelor, activitatea chimica, etc.) depind mult de materia prima si de parametrii procesului. Negrul de fum se prepara in general prin racirea rapida a unei flacari. Arderea cu deficit de oxigen a unui combustibil are loc in trepte. Initial se formeaza compusi volatili care ard mai usor si raman particule de carbon ce formeaza componenta luminoasa a flacarii. Daca flacara atinge un perete rece particulele de carbon se racesc si nu mai ard, depunandu-se pe acea suprafata. Negrul de fum industrial are numeroase utilizari, dar nu cea de combustibil. Se aprinde greu si arde greu. Carbunele de lemn folosit la fabricarea pulberii negre are structura moleculara a celulozei si reactioneaza usor cu oxidantii.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă