Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

O posibilă catastrofă cosmică.

(1/7) > >>

Teodor Sarbu:
Să presupunem că absolut din întâmplare pe lângă pământ şi din sens opus trece o planetă de dimensiunea planetei Marte, şi cu o orbită paralelă cu pământul. Deci puteţi să luaţi masa planetei Marte care are viteza pământului. Distanţa dintre cele două corpuri cosmice este suficient de mică pentru a o considera nulă, dar suficient de mare pentru a nu fi chiar o ciocnire similară cu cea care a condus la crearea lunii.
Întrebare: ce se petrece după ce corpul cosmic trece pe lângă pământ? Ar fi de preferat o apreciere calitativă cu un minim de calcule.

Electron:

--- Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 15, 2011, 09:35:51 a.m. ---Distanţa dintre cele două corpuri cosmice este suficient de mică pentru a o considera nulă,
--- Terminare citat ---
Adica orbitele se intersecteaza? Mai inainte ziceai ca sunt paralele. Cum e?


--- Citat --- dar suficient de mare pentru a nu fi chiar o ciocnire similară cu cea care a condus la crearea lunii.
--- Terminare citat ---
Cum adica ?

e-

Teodor Sarbu:
Adică trec foarte aproape din sensuri opuse. Traectoriile lor nu se intersectează, dar sunt paralele.
Adică trec foarte aproape dar nu are loc un contact fizic nici la nivel de atmosferă.

Electron:

--- Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 15, 2011, 11:06:31 a.m. ---Adică trec foarte aproape din sensuri opuse. Traectoriile lor nu se intersectează, dar sunt paralele.
Adică trec foarte aproape dar nu are loc un contact fizic nici la nivel de atmosferă.

--- Terminare citat ---
Atunci nu putem considera distanta dintre ele nula. Hotaraste-te ce vrei, fa un desen sau ceva care sa explice parametrii acestei "catastrofe".

Pana nu definesti clar conditiile problemei, nu se poate "rezolva" nimic.

e-

florin_try:
 Se poate calcula distanta minima functie de viteza relativa a celor 2 corpuri, asa incit gravitatia sa nu duca la ciocnire.

 Banuiesc ca intrebarea lui era: La aceasta distanta minima, gravitatia e suficient de puternica sa duca la dezastre pe Tera?

 Intr-o prima aproximatie eu as privi problema altfel: As incerca sa inteleg care ar fi efectele cimpului gravitational asupra pamintului generat de o planeta de masa lui Marte, functie de distanta de Pamint.  As privi problema doar static, 'ce se intimpla la distanta d', ignorind miscarea relativa a corpurilor. Pe urma trec la partea a 2-a cu miscarea in sensuri opuse cum se vrea in intrebarea initiala.

 Oricum, interesanta intrebare.

PS. Banuiesc ca se vor genera valuri f. mari (tsunami).

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă