Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Promovează ştiinţa autentică! Semnalează articole ori emisiuni de ştiinţă în care ştiinţa este prezentată în mod greşit

Through the Wormhole - Constiinta interactioneaza cu fenomenele fizice ?

(1/1)

Truth:
Salut prieteni !

Am urmarit cu placere mai multe episoade din serialul "Through the Wormhole" de pe Discovery Science. Se observa o nuanta de dramatizare-condimentare pentru cresterea "prizei" la public, dar pana acum nu mi s-a parut nimic suspect, informatiile avand consistenta stiintifica.

Dar ieri am vazut un episod care mi-a parut controversat, s-au prezentat (cam entuziast) 2 ipoteze. Una dintre ele este influenta constiintei (?) asupra realitatii + comunicarea universala (aici ar fi de fapt chiar 2 idei, dar cam au aceeasi substanta).

Pe scurt, amprenta constiintei se manifesta prin influentarea unui generator electronic de numere aleatoare - care deviaza de la media statistica normala. Cum va pare ideea asta ? Era descris si un experiment global prin care se urmareau centralizat rezultatele din mai multe locatii. Ni se prezenta si abaterea abrupta a graficului corespunzatoare momentului 11 septembrie.

Aveam cunostinta de astfel de experimente, dar n-am luat niciodata in serios asa ceva. Este o prejudecata, ar trebui sa fim deschisi la asa ceva ? Ce parere aveti ?

AlexandruLazar:
In principiu, cred că trebuie să fim atenţi la orice fel de experimente bazate pe corelaţie, nu pe cauzalitate. Mecanismul prin care se petrec astfel de fenomene nu este inferat de aceste experimente, astfel încât e practic imposibil să elimini erorile sistematice.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

Du-te la versiunea completă