Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

SETI@home

Creat de SorinC, Noiembrie 17, 2010, 08:38:40 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

SorinC

As dori sa folosesc acest mediu pentru a reaminti ca programul SETI (Search for Extraterrestrial Inteligence) are nevoie in continuare de voluntari pentru prelucrarea informatiilor culese de radio-telescopul Arecibo.

Cei amatori sa dea o mana de ajutor pot afla mai multe informatii despre acest proiect la http://setiathome.berkeley.edu

De asemenea pe cei care combina pasiunea pentru radio-astronomie cu cea pentru muzica ii invit sa urmareasca "SETI : The Searching Sound" pe YouTube - enjoy.

Adi

Foarte bine ca promovezi! Avem si noi un articol pe site si chiar un topic pe undeva pe forum. Iata cum comunitatea stiinta Azi creste usor usor.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

SorinC

Mai jos am adaugat link-ul pentru "SETI : The Searching Sound"

http://www.youtube.com/watch?v=C98N6n-iYYU

Adi

Proiectul SETI a fost inchis. Nu a mai primit finantare de la guvern. Acest topic pe furum celebru de stiinta dezbate pe ideea ca este bine ca proiectul SETI a fost inchis, pentru ca a cauta civizilizatii extraterestre pe unde radio este pur si simplu inutil, iar oamenii foloseau si in prezent aceleasi tehnici ca si in urma cu cateva decenii.

http://www.science20.com/science_20/blog/seti_shut_down_aliens_who_sent_radio_signals_400_years_radio_was_invented_will_be_disappointed-78469

Ca urmare a acesti stiri, a aparut ca o gluma (dar o gluma foate inteligenta) un website care se pretinde a fi de la un nou insitut care cauta viata extraterestra, WETI. Diferenta este ca daca S din SETI inseamna "search", adica o cautare activa a vietii extraterstre, W din WETI inseamna "wait", adica o asteptare pastiva a vietii extraterestre. Cu alte cuvinte, acest institut isi propune sa nu faca nimic si sa lase pe extraterestri sa ne contacteze ei. Astfel, finantarea proiectului este minima (hostingul siteului) si are finantare garantata pana in 2260, cu posibilitate de prelungire pana in anul 5000!

http://weti-institute.org/mission.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Scientia

#4
Mie explicaţia din articol nu mi s-a părut convingătoare. "the success metric was that a civilization more than 400 years away - because we know there are none closer - would have to have sent low-tech radio signals to a planet that lacked the technology to receive radio signals when they sent them.   The aliens basically would have needed to know the future, which means they didn't need radio waves."
Şi mai spune mai jos că proiectul a rezistat doar că a fost finanţat de guvern, altfel nu ar fi avut nicio şansă, reieşind că un proiect bun este în mod necesar finanţat de privaţi. Eu ştiu? Am dubii că e aşa, precum că am dubii că micul calcul de mai sus poate surprinde toate posibilităţile unui eventual contact prin ude radio cu o civilizaţie extraterestre.

Pe de altă parte, ce alte metode de a căuta civilizaţii extraterestre există? Cum mai putem spera la a depista viaţa extraterestră altfel decât prin unde radio? Mai există un alt fel de institutut care are ca scop căutarea civilizaţiilor extraterestre? Sigur, o variantă ar fi să vină ei, extratereştrii, la noi.

::M.

Eugen7

#5
Citat din: Scientia din Aprilie 29, 2011, 01:11:06 PM
Sigur, o variantă ar fi să vină ei, extratereştrii, la noi.
Insa in aceasta situatie cine ar putea spune care ar fi implicatiile asupra civilizatiei umane? As indrazni sa spun chiar a speciei umane.
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

Scientia

CitatInsa in aceasta situatie cine ar putea spune care ar fi implicatiile asupra civilizatiei umane? As indrazni sa spun chiar a speciei umane.
Nu asta era ideea. Încercam să spun că unele proiecte, cum este cel de care discutăm aici, cred că ar trebui finanţate de către stat, chiar dacă nu există un beneficiu cert şi nici măcar unul probabil. Nu putem raporta totul la o finalitate economică, pentru a introduce "privatul" în ecuaţie.

Iar despre implicaţiile situaţiei în care ei, extratereştrii, ne-ar vizita pe neaşteptate, nu putem decât să ne dăm cu părerea. Există un registru atât de larg al posibilităţilor, încât cred că discuţia este fără sens. Nu cred însă că trebuie să mergem doar pe varianta pesimistă, cum că ne-ar "curăţa".

::M.

Eugen7

Citat din: Scientia din Aprilie 29, 2011, 03:12:58 PM
Nu cred însă că trebuie să mergem doar pe varianta pesimistă, cum că ne-ar "curăţa".
Evident, dar nici nu putem afirma ca schimbarile pe care le-ar putea aduce din punct de vedere social, tehnologic, stiintific si chiar din punct de vedere al speciei umane, le putem incadra cu usurinta ca fiind "bune" pentru omenire.

Consider ca cel mai bine pentru omenire este sa nu fie influentata de fiinte inteligente din univers, si de asemenea ca nici omenirea nu ar trebui vreodata sa intervina asupra altor civilizatii din univers (in premisa ca tehnoligia viitorului ar permite asa ceva.)
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

Adi

Pe langa articolul cu pricina, am invatat mult mai multe citind comentariile de la el! Concluzia e ca:
- metoda de a cauta civizilatii extraterestre prin analiza de unde radio este veche si nu s-a actualizat cu nimic in 40 de ani, desi stiiinta a evoluat mult de atunci. Astia sunt un institut de oameni deja foarte batrani (dinozauri retincenti la nou, cum s-ar zice in Romania) care vor in continuare bani sa traiasca azi si sa faca ce faceau si acum 40 de ani.
- de aceea se zice ca nu merita sa primeasca bani de la guvern pt asta, desi e drept ca e vorba de o suma foarte mica de bani
- nimeni nu le interzice sa caute finantare la privati, daca vor fi buni, vor gasi, iar deocamdata nu au gasit bani
- ideea este sa cautam viata extraterestra in alt mod, mai modern, mai eficient. La comentarii acel om care scrie mult propune urmatoarea metoda. In loc sa fie un telescop masiv undeva pe Terra ar trebui multe telescoape foarte foarte mici in multe zone pe Terra, in curte la oameni voluntari si vor fi conectate la intenet, urmarind in mod continuu intreg cerul Terrei in toate directiile. Asa ar fi mult mai ieftin si mai eficient. In plus, ar putea face si masurari astronomice de surse reale de radiatii gama, pulsari, etc!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro