Forumul Scientia

Chimie, biologie, medicină şi antropologie => Medicină => Subiect creat de: raul din Iunie 30, 2008, 07:34:18 PM

Titlu: Diabetul afecteaza memoria.
Scris de: raul din Iunie 30, 2008, 07:34:18 PM
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/810153/Diabetul-afecteaza-memoria/
Titlu: Re: Diabetul afecteaza memoria.
Scris de: Adi din Iulie 01, 2008, 12:42:29 AM
Raul, ai putea sa faci si un rezumat de 2-3 randuri despre stire? Este un exercitiu foarte bun pentru tine si ajuta si pe cititorii siteului, care pot acumula mai multe informatii fara a citi tot articolul.
Titlu: Re: Diabetul afecteaza memoria.
Scris de: raul din Iulie 01, 2008, 01:30:49 AM
stirea in sine e foarte scurta , de 2 -3 randuri.
insa o sa spun cateva randuri de diabet in general. e o boala datorata unei secretii insuficiente de insulina. iar insulina e un hormon secretat de pancreas care ajuta la metabolizarea glucozei, care e cea mai importanta substanta nutritiva.
diabetul poate fi de 2 tipuri: tipul 1 care apare mai frecvent la tineri si in care componenta genetica predomina mai mult (apar anticorpi anti insulina sau anti receptori pt insulina sau anti celule secretante de insulina) si tipul 2 care e mai frecvent la pers mai in varsta si care se datoreaza in primul rand unei alimentatii necorespunatoare, obezitatii, sedentarismului. de fapt in diabetul tip 2 chiar exista o secretie prea mare de insulina insa ea nu isi poate exercita functia din cauza celulelor grase.

insuficienta insulinei duce la o crestere a glucozei in sange (evident, nu? deoarece nu mai are cine sa o metabolizeze, sa o consume). iar glucoza asta in exces nu este prea benefica. duce la modificari ale proteinelor , la modificari in structura vaselor de sange care se vor ingrosa. iar daca se ingroasa vasele de la nivelul creierului se produce o scadere a cantitatii de sange care ajunge la el, deci vor rezulta si probleme de memorie.
insa nu sunt afectate doar vasele de sange din creier. pot fi afectate cele de la nivelul rinichiului ducand la afectiuni renale, pot fi afectate vasele de sange de la nivelul ochilor ducand astfel chiar la orbire, sau pot fi afectate vasele de la membre ducand ajungandu-se astfel chiar la amputatia lor, adica taierea lor (cred ca majoritatea ati auzit de oameni cu diabet care si-au pierdut un picior de exemplu.)

sper ca este mai clar acum cam cum poate afecta diabetu organismul.... :)
Titlu: Re: Diabetul afecteaza memoria.
Scris de: Adi din Iulie 01, 2008, 01:42:24 AM
Buna Raul, acum este mult mai clar, multumesc. Bunica mea a descoperit de cam un an un diabet (cred de tip 2, facut pe fond de stres, oboseala, nemancare, cum zici si tu acolo). Dar daca asta apare din cauzele precise de mai sus, si nu e genetic, este reversibil procesul? Adica te poti vindeca iar daca mananci obisnuit, te odihnesti, etc?

Am in intrebare similara si pentru ulcer. Inteleg ca daca mai sari peste mese, poate toca acidul gastric in gol si sa iti toace din stomac. Ei bine, dupa ce mananci iar bine, nu se reface stomacu la loc singur?

Mersi mult,
Adi
Titlu: Re: Diabetul afecteaza memoria.
Scris de: raul din Iulie 01, 2008, 01:58:34 AM
cel putin in fazele incipiente de diabet acesta este reversibil......cum am mai spus , in diabetul de tip 2 la inceput exista o hipersecretie de insulina. asta pana la o anumita limita , pana cand pancreasul este epuizat. nu poate secreta insulina la infinit. de aceea diabetul de tip 2 se mai numeste si non- insulino-dependent, pt ca nu e nevoie de administrarea insulinei in tratamentul lui. tratamentul se refera la o almentatie sanatoasa , scaderea obezitatii (pt ca tesutul gras e principalul responsabil de rezistenta la insulina), efort fizic , iar cu siguranta apar si rezultatele. mai ales ca , repet, in fazele incipiente exista o hipersecretie de insulina. problema e de ex tesutul gras.

cat despre ulcer, inainte tratamentul era mai mult chirurgical. astazi se trateaza chirurgical doar complicatiile (de exemplu daca se perforeaza de tot stomacul, ceea ce se intampla destul de rar).
si in ulcer sunt incriminati mai multi factori. iar relativ recent (10 - 15 ani cred) s-a descoperit ca un rol important in aparitia ulcerului il are bacteria helicobacter pylori care se gaseste in stomac.
in acest caz tratamentul e cu antibiotice.
insa nu prea se poate vorbi doar de un singur factor in aparitia ulcerului. intr-adevar , stresul e incriminat, alimentatia necorespunazatoare , abuz de unele medicamente (aspirina de ex), si nu mai imi vin acum in minte si altele.
dar procesul este reversibil categoric. e de ajuns un tratament medicamentos , su o alimentatie mai sanatoasa.. :)
Titlu: Re: Diabetul afecteaza memoria.
Scris de: Adi din Iulie 01, 2008, 02:05:10 AM
Multumesc, Raul, mi-ai oferit doua vesti bune. Ele dovedesc totodata progresul stiintei medicale in ultimii ani. Dar si dincolo de aceasta, poate ca organismul are puteri de regenerare mai mari si mai numeroase decat stie stiinta conventionala, cu exercitiu fizic si viata sanatoasa in principiu se poate trece peste multe boli.
Titlu: Re: Diabetul afecteaza memoria.
Scris de: raul din Iulie 01, 2008, 02:13:55 AM
da.....este foarte important exercitiul fizic........foarte important ..iar faptul ca te intareste fizic , te face mai rezistent fizic , automat te face mai rezistent si psihic, iar psihicul e foarte important in vindecarea bolilor si in orice domeniu. poti trece ma iusor peste orice.
Titlu: Re: Diabetul afecteaza memoria.
Scris de: Adi din Iulie 01, 2008, 02:16:08 AM
Confirm ceea ce spui, am trecut peste o boala in copilarie si apoi mi-a dat energie petnru toata viata, am facut si sport serios care m-a ajutat sa supravietuiesc si un accident urat in care altii au si murit. Dar de atunci m-am lasat cam pe tanjeala si simt cum acumulez oboseala si imi scade randamentul la munca. Trebuie sa imi fac curaj sa revin la ritmul sanatos de viata din liceu. Ar fi investitie in tinerete pentru o viata placuta la batranete. Mare lucru zici: sportul e cel mai important, urmat apoi de mancare si somn. Restul vin apoi de la sine.
Titlu: Re: Diabetul afecteaza memoria.
Scris de: raul din Iulie 01, 2008, 02:20:43 AM
iar daca iti faci un obicei in a  face exercitii fizice regulat, automat vei fi oblicat si sa te hranesti mai bine, pt ca nnu poti face efort fara substante nutritive, iar toate se tin lant.. poate pt cineva care nu e obisnuit cu efortul fizic e mai greu la inceput, dar daca devine lucrul asta o obisnuinta dupa aia nu mai poti fara. nu mai te simi bine daca  nu esti mobil , vioi , nu mai te simti bine cand vezi ca nu mai poti urca mai multe etaje fara sa obosesti iar inainte puteai. iar sedentarismul e foarte periculos (de ex statul in fata calculatorului prea mult timp). efectele nu se simt pe termen scurt, ca daca s-ar simti pe termen scurt nu ar mai fi asa multi oameni bolnai de inima, de diabet, pt s-ar invata minte. insa efectele se simt de cele mai multe ori pe termen lung, cand de cele mai multe ori nu se mai poate face mare lucru.
Titlu: Re: Diabetul afecteaza memoria.
Scris de: Adi din Iulie 01, 2008, 02:24:43 AM
Exact, bine zici, pe termen scurt nu se vad efecte. Tot in liceu refuzam sa urc cu liftul (stau la etajul sase), chia si atuci cand aveam bagaj greu. Ehe, vremuri, ... Dar trebuie reinviate.
Titlu: Re: Diabetul afecteaza memoria.
Scris de: raul din Iulie 01, 2008, 02:29:07 AM
da......chiar va sfatuiesc pe toti sa va apucati de un sport. un sfat mai bun nu cred ca va pot da. :)