Nu te loveste "trenul". Ci constiinta ta interactioneaza cu alte constiinte si rezulta anumite efecte. Sau cum spune Donald Hoffman, doar pentru ca nu iau lucrurile literar, nu inseamna ca nu le iau serios:
Mi-a placut ce zice Hoffman, foarte interesant. Chiar si aici se pot face unele precizari. De pilda, ceea ce vedem si interpretam ca realitate, este de fapt o stare simplificata a realitatii, care satisface conditiile de supravietuire a speciei. De pilda marul. Putem considera mai multe "nivele" ale realitatii, desi la nivel fundamental exista doar o singura realitate.
- fruct care satisface foamea
- molecule organice intre care se manifesta forte de interactiune
- atomi ce sunt distribuiti intr-o anumita locatie a spatiului-timpului
- particule sub-atomice, cuarci etc....
- stringuri...
Fiecare descriere este o anumita perceptie a realitatii, insa are o anumita complexitate care nu trebuie sa fie vizibila observatorului in toate detaliile. Pina la urma ar fi si imposibil fizic sa percepi realitatea la nivelul cel mai fundamental. De fapt, creierul nostru face tot felul de smecherii ptr. a castiga timp, resurse ce pot fi folosite in alte scopuri de protejare a "proprietarului". Magicienii se folosesc de astfel de trick-uri ptr. a face spectacole.
Ca urmare, operam cu concepte simplificate pe care le asimilam realitatii, realitate pe care creierul nostru o reconstruieste mental in constiinta noastra. Exista astfel o paralela a realitatii, reconstruita mental in constiinta noastra. Totusi, se face distinctie si aici intre realitatea obiectiva si perceptia acesteia in constiinta noastra. Una nu anuleaza pe cealalta, ci se formeaza o conexiune la nivelul individului care interactioneaza cu realitatea obiectiva si construieste imagini, idei, concepte care partial surprind realitatea la un anumit nivel de intelegere specific individului.