Forumul Scientia

Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate => Promovează ştiinţa autentică! Semnalează articole ori emisiuni de ştiinţă în care ştiinţa este prezentată în mod greşit => Subiect creat de: Truth din Noiembrie 18, 2011, 09:24:41 PM

Titlu: Through the Wormhole - Poate anticipa omul viitorul ?
Scris de: Truth din Noiembrie 18, 2011, 09:24:41 PM
A doua idee care mi-a parut controversata in episodul de ieri al serialului "Through the Wormhole" de pe Discovery Science, a fost prezentarea unor experimente in care subiectii puteau reactiona anticipat cu cca. 5 secunde la prezentarea unui sir aleator de imagini cu incarcatura emotionala pozitiva sau negativa - ca si cand puteau ghici viitorul.

Aici se ridica cel putin 2 probleme - 1. exista un viitor 2. are omul capacitatea de a-l anticipa ?

Pe mine m-a scandalizat prezentarea la modul serios, pe un canal stiintific,  a unor asemenea chestiuni "paranormale", dar poate sunt eu cu vederi prea inguste ...Ce parere aveti ?
Titlu: Răspuns: Through the Wormhole - Poate anticipa omul viitorul ?
Scris de: florin_try din Noiembrie 19, 2011, 03:42:40 AM

Pai cam asta e si motivul pentru care mi-am pierdut aproape orice interes pentru acest serial. Au avut insa unele episoade f. interesant. Cele 2 mai recente mentionate de tine m-au dezamagit.
Titlu: Răspuns: Through the Wormhole - Poate anticipa omul viitorul ?
Scris de: puriu din Iulie 30, 2012, 10:38:21 PM
  De fapt ar trebui sa se raspunda la trei intrebari:
1. exista un viitor?
2. acest viitor este unic?
3. are omul capacitatea de a-l anticipa ?
Daca la intrebarea 1 raspunsul e negativ, celelalte intrebari nu au obiect. Intrebarile 2 si 3 sufera de o contradictie reciproca: daca viitorul nu e unic nu avem ce anticipa; daca e unic si-l anticipam putem sa-l schimbam, deci viitorul e multiplu.
  Dupa mine viitorul nu exista inca, este virtual. Poate fi anticipat si modificat de om doar daca acesta cunoaste toate premisele si toate legile de evolutie a fenomenelor. In cazuri simple se poate, vezi cazul eclipselor, unde e suficienta cunoasterea legilor lui Kepler. In cazurile complexe, cum sunt asa-zisele fenomene aleatoare, cunoasterea tuturor premiselor si a legilor de evolutie este peste puterile omului. Previziuni corecte au fost, dar nu pot fi explicate in mod rational.
Titlu: Răspuns: Through the Wormhole - Poate anticipa omul viitorul ?
Scris de: 07Marius din Iulie 30, 2012, 11:58:28 PM
Cred ca lucrurile pot fi si mai bizare decat atat...
Asa cum in mecanica cuantica, observatorul influenteaza rezultatul experimentului, sau fenomenul de entanglement la nivelul sub-atomic, exista si posibilitatea predeterminarii viitorului. Mai degraba o determinare a lui decat o citire in "avans" a lui.
Aceasta ipoteza suna destul de ciudat si este subiectul unui documentar "The secret".
The Secret: View first 20 minutes (http://www.youtube.com/watch?v=_b1GKGWJbE8#)

Cat adevar si cat fictiune, ...hmmm.... ramane la latitudinea fiecaruia de descoperit.
(http://www.thesecret.tv/ (http://www.thesecret.tv/))
Titlu: Răspuns: Răspuns: Through the Wormhole - Poate anticipa omul viitorul ?
Scris de: Eugen7 din Iulie 31, 2012, 12:19:55 PM
Citat din: 07Marius din Iulie 30, 2012, 11:58:28 PM
Asa cum in mecanica cuantica, observatorul influenteaza rezultatul experimentului, sau fenomenul de entanglement la nivelul sub-atomic, exista si posibilitatea predeterminarii viitorului. Mai degraba o determinare a lui decat o citire in "avans" a lui.
Sunt de acord cu afrimatiile dvs pe care le consider pertinente.

In acest sens reamintesc o postare elocventa.
http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,3403.msg54035.html#msg54035 (http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,3403.msg54035.html#msg54035)

Peter Atkins - Amprenta lui Galileo. Cele 10 mari idei ale stiintei, Ed. All, 2008.
http://www.cartifrumoase.ro/carte/amprenta-lui-galileo-cele-10-mari-idei-ale-stiintei--i32006 (http://www.cartifrumoase.ro/carte/amprenta-lui-galileo-cele-10-mari-idei-ale-stiintei--i32006)

In aceasta lucrare Peter Atkins afrima inechivoc in capitolul "Relativitatea einsteiniană - spaţiul-timp este curbat de materie;" ca spatiu-timpul sunt doar o cognite umana a perceptiei modului in care existam si nu conditii in care traim.
"Those of you who have heard that the key to remaining young is to travel very fast will have it all explained in the ninth chapter. Here Einstein's special theory of relativity is presented with the remarkable conclusion that time, the faithful metronome of modern civilization, is not always constant. If you can consider time as a fourth dimension perpendicular to the three dimensions of space, and that our perception of space and time is just that, a perception, "modes by which we think, and not conditions in which we live" (p. 275), you are starting to get the idea."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1325288/ (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1325288/)

Astfel consider pertinent sa afrirm ca determinismul mecanicist (bazat pe modul in care functioneaza universul), este limitat in cazul organisemlor doar la fiziologie si cognitia specifica bazata pe perceptia senzoriala, insa cognitia umana spre deosebire de cognitia altor specii intelegiente include si intetelectul (mintea).
Titlu: Răspuns: Through the Wormhole - Poate anticipa omul viitorul ?
Scris de: valangjed din Septembrie 21, 2012, 11:38:32 PM
Din ce am invatat eu omul nu poate anticipa viitorul decat la scara macroscopica si acolo tot cu o aaoarecare probabilitate dar ne ramane afirmatia lui Einstein ("Batranelul nu joaca zaruri")