Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)
musca la cutie
m00nkiller:
Se da o cutie de masa cunoscuta si un cantar foarte exact, el putand cantari chiar masa de miscare a unui foton. Se inchide in cutie o musca care se presupune ca zboara in cutie tot timpul fara a se aseza pe peretii cutiei. Care este masa totala a cutiei?
Daca in locul mustei avem un foton care este masa totala a cutiei?
Se presupune ca atunci cand fotonul se ciocneste de peretii cutiei este absorbit si aproape instantaneu un alt foton, cu aceeasi energie ca a fotonului absorbit, este emis.
Electron:
--- Citat din: m00nkiller din August 24, 2008, 04:37:41 p.m. ---Se da o cutie de masa cunoscuta si un cantar foarte exact, el putand cantari chiar masa de miscare a unui foton.
--- Terminare citat ---
Poti sa explici, in principiu, cum se poate masura cu balanta asta masa de miscare a unui foton?
--- Citat --- Se inchide in cutie o musca care se presupune ca zboara in cutie tot timpul fara a se aseza pe peretii cutiei. Care este masa totala a cutiei?
--- Terminare citat ---
Daca musca reuseste sa "stea" in aer, fara sa urce sau sa coboare, atunci masa masurata este suma maselor cutiei si mustei. Cand musca "urca" masa masurata va creste, iar cand musca e in coborare, masa masurata e mai mica, si la limita, cand musca e "in cadere libera" (sa zicem ca musca face "box-diving" ;D) atunci se masoara doar masa cutiei.
Explicatia este ca, daca musca "sta" pe loc (suspendata in aer), o poate face deoarece impinge aer "in jos" cu o forta egala cu greutatea ei, si acest aer apasa pe fundul cutiei, adaugand la greutatea masurata. Daca musca urca, atunci impinge cu forta mai mare decat greutatea sa si balanta masoara mai multa "greutate". Daca coboara, impinge cu forta mai mica, si la limita, daca nu impinge deloc, ea, musca e in cadere libera (si se masoara doar greutatea cutiei).
--- Citat ---Daca in locul mustei avem un foton care este masa totala a cutiei?
Se presupune ca atunci cand fotonul se ciocneste de peretii cutiei este absorbit si aproape instantaneu un alt foton, cu aceeasi energie ca a fotonului absorbit, este emis.
--- Terminare citat ---
La partea asta nu prea inteleg cum e cu fotonul. Ce traiectorie are? Paralela cu platoul balantei, pe verticala, in unghi? Un desen ar fi binevenit pentru a clarifica putin lucrurile. :)
e-
m00nkiller:
--- Citat ---Poti sa explici, in principiu, cum se poate masura cu balanta asta masa de miscare a unui foton?
--- Terminare citat ---
Pai ideea e ca, ignorand relatiile de nedeterminare a lui Heisenberg, putem cantari o masa oricat de mica. Nici in principiu, eu personal, nu imi pot imagina un astfel de cantar.
--- Citat ---Explicatia este ca, daca musca "sta" pe loc (suspendata in aer), o poate face deoarece impinge aer "in jos" cu o forta egala cu greutatea ei, si acest aer apasa pe fundul cutiei, adaugand la greutatea masurata. Daca musca urca, atunci impinge cu forta mai mare decat greutatea sa si balanta masoara mai multa "greutate". Daca coboara, impinge cu forta mai mica, si la limita, daca nu impinge deloc, ea, musca e in cadere libera (si se masoara doar greutatea cutiei).
--- Terminare citat ---
Si daca avem in cutie o musca mutant si vid inaintat? Cum se mai transmite impulsul mustei?
--- Citat ---La partea asta nu prea inteleg cum e cu fotonul. Ce traiectorie are? Paralela cu platoul balantei, pe verticala, in unghi? Un desen ar fi binevenit pentru a clarifica putin lucrurile.
--- Terminare citat ---
Ideea e ca atunci cand fotonul va fi absorbit cantarul ma inregistra o crestere a masei? Ce se va intampla la emisie? Hai sa zicem ca tot timpul traiectoria fotonului va fi paralela cu platoul cantarului.
Electron:
--- Citat din: m00nkiller din August 25, 2008, 11:03:24 a.m. ---
--- Citat ---Poti sa explici, in principiu, cum se poate masura cu balanta asta masa de miscare a unui foton?
--- Terminare citat ---
Pai ideea e ca, ignorand relatiile de nedeterminare a lui Heisenberg, putem cantari o masa oricat de mica. Nici in principiu, eu personal, nu imi pot imagina un astfel de cantar.
--- Terminare citat ---
Ok, deci te refereai doar la precizie. Acceptabil, deoarece e doar un experiment mintal. ;)
--- Citat ---Si daca avem in cutie o musca mutant si vid inaintat? Cum se mai transmite impulsul mustei?
--- Terminare citat ---
Daca nu e aer, musca nu poate zbura. :)
--- Citat ---Ideea e ca atunci cand fotonul va fi absorbit cantarul ma inregistra o crestere a masei? Ce se va intampla la emisie? Hai sa zicem ca tot timpul traiectoria fotonului va fi paralela cu platoul cantarului.
--- Terminare citat ---
In aceste conditii, eu as specula spunand ca, se va masura masa cutiei plus masa fotonului, doar in momentele dintre absorbtie si emisie (deoarece atunci fotonul e "continut" in materialul cutiei), dar intre emisie si absorbtie nu se poate detecta masa sa, deoarece vorbim de o perturbatie electromagnetica, nu de ceva care "zboara" ca mustele sau avioanele (pe baza rezistentei aerului). E doar parerea mea, nu sunt prea cunoscator in fenomenele cuantice ...
e-
m00nkiller:
Pai atunci sa zicem ca eu sunt un fel dumnezeu si ma incapatanez intr-o zi sa cantaresc masa univesului. Iau un cantar ciudat si trec la treaba. Voi putea lua in considerare masele ce le contine sau nu?
Ipoteze de lucru:
- universul este finit
- cantarul imi permite masuratori de acest gen
- eu sunt dumnezeu ;D
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă