Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

Incercare de extindere a TGR

(1/27) > >>

Mavriche Adrian:
                                                 De la existenţa relativă a câmpului electromagnetic
                                                          la conexiunea lui cu câmpul gravitaţional.
                                                    sau:
                                                           Relativitatea Generalizată exitinsă
                                           
 
            Imaginaţi-vă un univers “U” unde să existe numai observatorul “A” aflat întro cutie, dotat cu diverse aparate de experimentare şi observaţie, alături de un câmp electric(sarcină electrică) şi observatorul “B” dotat cu aceleaşi aparate de experimentare şi observaţie, aflaţi la distanţe apreciabile unul de altul.Cei doi observatori comunică între ei cu ajutorul a două aparate ce nu influienţează în nici un fel experimentul.
             La momentul iniţial (T1),cei doi sunt în repaus unul faţă de celălalt.
             Comunicând între ei,vor avea:
-   observatorul A către B:     -Eu observ (detectez) doar un câmp electric în tot acest univers.
-   observatorul B către A:      -Şi eu observ doar un câmp electric.
                         Prin urmare cei doi observă un singur fenomen în tot universul – un câmp electric,ne având nici o sursă de lumină nu vor reuşi să se vadă între ei.
                         La un momet dat cutia începe să se mişte cu o acceleraţie constantă faţă de observatorul B (cum, nu contează).
                         După un timp (să zicem zece secunde de la mişcarea accelerată a cutiei),schimbul de informaţii între cei doi va fi:
-   observatorul B către A :     - Nu ştiu ce ce mai vezi tu,dar pentru mine câmpul electric a dispărut şi acum observ un câmp electromagnetic cu sursa accelerată (sarcina electrică se mişcă accelerat faţă de el şi deci nu va mai avea un câmp electric ci un câmp electromagnetic cu sursa accelerată).
-   observatorul A către B:       -Şi la mine lucrurile s-au schimbat.Cineva m-a introdus cu tot cu cutie întrun câmp gravitaţional.Am efectuat experimentele lui Galilei şi am constatat că mase de valori diverse cad toate cu aceiaşi acceleraţie în jos,deci sunt întrun câmp gravitaţional.Pot spune că acum am un câmp gravitaţional şi câmpul electric,care îl aveam anterior.
-   observatorul B către A :      -Pot să înţeleg de aici că dacă tu ai fost introdus cu tot cu câmpul electric întrun câmp gravitaţional.Acest lucru a făcut ca fenomenele să se schimbe pentru mine şi interacţia dintre un câmp gravitaţional şi un câmp electric a generat pentru mine un câmp electromagnetic cu sursa accelerată.Eu văd de fapt rezultatul acestei interacţii.
                   Aceasta reprezintă Teoria Unificări Câmpului Electromagnetic cu cel Gravitaţional (T.U.C.E.G.)
            câmp gravitaţional + câmp electric = (generează) un câmp electromagnetic cu sursa accelerată (x a),dar se observă că fiind o egalitate, termeni din stânga trebuie să descrie acelaşi lucru ca termeni din dreapta egaliţăţi.Deci a spune că ansamblu unui câmp gravitaţional cu un câmp electric generează un câmp electromagnetic cu sursă accelerată,este tot una cu a spune că nu poţi să faci distincţie între un ansamblu a unui câmp gravitaţional cu un câmp electric (eu l-am numit câmp electrogravitaţional) şi (faţă de) un câmp electromagnetic cu sursa accelerată.Se mai observă că cine vede partea stângă a membrului egalităţi(câmp gravitaţional + câmp electric) nu îl vede pe cel din dreapta(un câmp electromagnetic x a).Exemplu fotonului.

Aş dori să am parerea dumneavoastră.

<Admin> Titlu al topicului schimbat de admin </admin>

Abel Cavaşi:
Salut, Adrian!
Eu zic (şi am zis întotdeauna :) ) că este foarte interesantă teoria ta!

Totuşi, până să fii luat în seamă va mai trece mult pentru că lumea se uită întâi la fleacuri. De exemplu, întâi lumea se uită că tu ai postat acest topic cu majuscule, de parcă el ar fi buricul Pământului şi cel mai important topic scris vreodată. Apoi, lumea se uită la faptul că ai postat topicul la „Gedankenexperiment” în loc să îl postezi la „Critici ale paradigmei curente in stiinta”. Apoi, lumea se uită la greşelile tale inadmisibile precum „Imaginaţivă” sau „întro”, etc. Într-un anumit fel, asemenea erori grosolane denotă faptul că ai citit foarte puţin. Dacă ai fi citit suficient, ai fi întâlnit des expresiile „Imaginaţi-vă”, respectiv, „într-o” şi ţi le-ai fi însuşit.

Îţi recomand ca, având această teorie interesantă în minte, să te pui serios pe citit înainte de a încerca să vorbeşti cu oamenii de Ştiinţă, ca să vezi cum se integrează teoria ta în ansamblul cunoştinţelor actuale. De exemplu, trebuie să afli ce se ştie azi despre accelerarea sarcinilor electrice şi trebuie să ştii ce s-a mai spus prin teoria relativităţii generalizate despre câmpul electromagnetic.

Adi:
Salut! Interesanta teorie.

Prima replica este ca nu poti comunica prin un camp electric. Cum comunici prin un camp electric? Poti comunica prin camp electromagnetic, lumina. Un camp electric iti da doar o forta, iar daca misti sarcina sa variezi forta, creaza camp electromagnetic.

In al doilea rand, pleci de la niste ipoteze si faci o unificare conceptuala. Dar ipotezele sunt reale?

In al treilea rand, intr-adevar, ai grija sa semnele de punctuatie si la gramatica. Legat de "intro", intr-adevar, acum se scrie corect "intro", nu "intr-o" (care e grafia veche de acum un an).

Cu bine si astept raspunsul tau,
Adi

Abel Cavaşi:

--- Citat din: Adi din Aprilie 22, 2008, 06:34:45 a.m. ---Legat de "intro", intr-adevar, acum se scrie corect "intro", nu "intr-o" (care e grafia veche de acum un an).
--- Terminare citat ---
Mulţumesc pentru corectare, Adi. Într-adevăr, mai nou se scrie „întro”, iar eu voi încerca să mă obişnuiesc şi cu aceasta. Mea culpa.

Electron:
Eu personal cred ca acest topic a fost deschis in categoria corecta, deoarece este exact vorba despre un experiment mintal, de genul carora Einstein a folosit cu mare succes. Apreciez forma ingrijita in care a fost prezentat. :)

Pe de alta parte, nu vad de ce s-ar califica ideea din acest topic in categoria de "critica", ea pare mai degraba o interpretare care se vrea o extensie a interpretarii actuale, si nu o "revolutie". Acea unificare de care vorbeste Adrian M nu a fost obtinuta pana acum, deci e cel mult un "pas inainte", dar nu o "rasturnare de situatie". In fine, poate ma insel, cine stie mai bine sa ma corecteze.

Legat de ideea in sine, mi se pare ca vorbesti pur si simplu de doua referentiale, dintre care unul este neinertial, si e caracterizat de o acceleratie constanta, care poate fi echivalata cu un camp gravitational, asa cum a aratat Einstein cu un experiment mintal adecvat. Dar, echivalenta campului electric cu unul magnetic, in functie de referentialele inertiale alese, si producerea campului electromagnetic de sarcinile accelerate nu este ceva nou in fizica.

Singura "revolutie" pe care o percep eu, este incercarea de a unifica gravitatia cu celelalte campuri la energii relativ mici, in timp ce atat Modelul Standard, precum si Teoria Super Stringurilor, tind sa o "caute" la energii foarte importante, precum cele implicate in Big-Bang spre exemplu.

Daca reusesti sa construiesti o teorie coerenta (cu ea insasi) si care sa fie compatibila cu observatiile de pana acum (si viitoare), vei fi apreciat si aici si in alte parti, oricat de "revolutionara" sau contra-intuitiva e teoria in general. Personal te incurajez sa mergi inainte cu idea, si sa vezi unde ajungi. Sunt curios cat este ea de evoluata, si cum va evolua ea in viitor.

Mult succes!

---
Imi pare rau Abel, dar nu ma pot abtine sa nu comentez: :P


--- Citat din: Abel Cavaşi din Aprilie 22, 2008, 05:38:10 a.m. ---Totuşi, până să fii luat în seamă va mai trece mult pentru că lumea se uită întâi la fleacuri. De exemplu, întâi lumea se uită că tu ai postat acest topic cu majuscule, de parcă el ar fi buricul Pământului şi cel mai important topic scris vreodată. Apoi, lumea se uită la faptul că ai postat topicul la „Gedankenexperiment” în loc să îl postezi la „Critici ale paradigmei curente in stiinta”. Apoi, lumea se uită la greşelile tale inadmisibile precum „Imaginaţivă” sau „întro”, etc.
--- Terminare citat ---
Abel, te rog sa vorbesti in numele tau, cand faci asemenea afirmatii. Sau esti personificarea ultima si absoluta a "lumii" ? ;)



--- Citat ---Într-un anumit fel, asemenea erori grosolane denotă faptul că ai citit foarte puţin. Dacă ai fi citit suficient, ai fi întâlnit des expresiile „Imaginaţi-vă”, respectiv, „într-o” şi ţi le-ai fi însuşit.
--- Terminare citat ---
Mda, esti cu siguranta un membru al "lumii" de care vorbeai inainte... Ah, ironia sortii astea .... :D Daca observi cu atentie, esti unicul de aici care s-a legat de aceste detalii, cel putin pana acum. Mai abtine-te si tu. ;)


--- Citat ---Îţi recomand ca, având această teorie interesantă în minte, să te pui serios pe citit înainte de a încerca să vorbeşti cu oamenii de Ştiinţă, ca să vezi cum se integrează teoria ta în ansamblul cunoştinţelor actuale. De exemplu, trebuie să afli ce se ştie azi despre accelerarea sarcinilor electrice şi trebuie să ştii ce s-a mai spus prin teoria relativităţii generalizate despre câmpul electromagnetic.
--- Terminare citat ---
Abel, cu tot respectul, tu ai aplicat acest sfat pe care-l dai altora? Din topicurile deschise in partea despre criticile paradigmei curente, rezulta ca tu si definitiile actuale nu prea aveti multe in comun ...


e-

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă