Trebuie ca Guvernul sa dea un anumit procent din PIB anual. Nu e procent mare deloc. Nu stiu procentul sigur, dar am aflat cata populatie are Malta si cati bani trebuie sa dea ei, caci au aplicat si ei (vezi link) si mi-a iesit un euro de persoana anual. Deci cat ne costa pe noi organizarea unui referendum national.
Trebuie ca tara noastra sa aiba o anumita infrastructura stiintifica.
Avantajele vor fi apoi ca industria romaneasca va avea prioritate in contracte pentru CERN. Ca vom aduce tehnologia dezvoltata si in industria din Romania. Ca cercetatori romani si studenti romani au dreptul de a lucra la CERN direct, ca angajati. Bulgaria are toate aceste privilegii inca din 1999, caci au facut o miscare buna atunci.
Din fericire, am aflat din un interviu recent cu directorul de la Magurele cum ca Guvernul a aprobat deja banii (bravo lor, cam tarziu, dar foarte necesar), ca Romania a trimis candidatura catre CERN si ca CERN acum analizeaza. Poate in jumatate de an vom fi membri CERN. Dar nu va fi in timp ca si Preseintele Romaniei sa participe la inaugurarea CERN de pe 21 octombrie.
Da, putem clarifica la oameni, eu repet mereu mereu: Suntem iarasi codasii Europei, suntem singura tara din Europa de est are e in UE si care nu e membra CERN! Trebuie ca oamenii sa stie asta si sa preseze guvernul sa accepte, sa faca si mai multe pentru cercetare, etc.