Diverse > Critici ale paradigmei curente in stiinta

Tangentele lui Cosmin Visan

<< < (58/61) > >>

Cosmin_Visan:

--- Citat din: A.Mot din Iulie 24, 2020, 06:12:59 p.m. ---1) Dacă nu există materie și deci nu există nimic nici măcar constiință și deci niciun fel de idei?

--- Terminare citat ---

Cum ai ajuns tu la concluzia asta ?

A.Mot-old:

--- Citat din: Cosmin_Visan din Iulie 24, 2020, 06:29:29 p.m. ---
--- Citat din: A.Mot din Iulie 24, 2020, 06:12:59 p.m. ---1) Dacă nu există materie și deci nu există nimic nici măcar constiință și deci niciun fel de idei?

--- Terminare citat ---

Cum ai ajuns tu la concluzia asta ?

--- Terminare citat ---
Dacă nu există spațiu și nici materie , atunci cum poți tu afirma că ar putea exista vreo conștiință și ideile care ar putea exista în acea constiință?!?!
Întrebarea a II-a:

Cum au apărut spațiul și timpul?

Electron:

--- Citat din: Cosmin_Visan din Iulie 23, 2020, 03:22:23 p.m. ---
--- Citat din: Electron din Iulie 23, 2020, 03:18:07 p.m. ---Ce relevanta are asta pentru intrebarea ta?

--- Terminare citat ---

Cum faci un orb sa vada culori cu cromometrul ?
--- Terminare citat ---
Nu am spus ca un orb va vedea culorile cu cromometrul, ci ca poate sa verifice existenta "culorilor" cu el. Tu chiar nu citesti ce ti se raspunde?

Desigur, constructia si modul de functionare al cromometrului necesar depinde de definitia ta pentru "culori", dupa cum am precizat de la inceput.

Pentru ca, daca tu definesti "culorile" ca fiind "qualiile culorilor" (adica ceva indetectabil in mod obiectiv), atunci afirmatiile tale despre "existenta" lor sunt complet nestiintifice din start.


--- Citat din: Cosmin_Visan din Iulie 23, 2020, 03:22:23 p.m. ---Iar relevanta la topicul asta e ca existenta lui Dumnezeu este relevata prin astfel de experiente in constiinta.
--- Terminare citat ---
Necazul este ca "experientele in constiinta" sunt subiective si nu obiective. Deci daca doar prin experiente subiective se poate "revela" acea existenta, atunci e clar ca acesta (afirmatia despre existenta respectivei divinitati) este non-stiintifica.


--- Citat din: Cosmin_Visan din Iulie 23, 2020, 03:22:23 p.m. --- Si tu ceri "dovezi stiintifice" pentru Dumnezeu la fel cum un orb ti-ar cere "dovezi stiintifice" pentru culori.
--- Terminare citat ---
Deoarece pentru tine "culorile" sunt qualii, adica doar experiente subiective, atunci comparatia ta e gresita. Este evident ca un orb care cere "dovezi stiintifice" despre existenta experientelor subiective vizuale ale altuia are pretentii absurde. Poti cere dovezi stiintifice doar pentru afirmatiile care se pretind a fi stiintifice.


--- Citat din: Cosmin_Visan din Iulie 23, 2020, 03:22:23 p.m. ---Dovezile sunt de o alta natura, si anume experientiere directa.
--- Terminare citat ---
Repet ce am afirmat mai sus: daca "experientierea directa" despre care vorbesti e exclusiv subiectiva, atunci acele "dovezi" nu sunt si nici nu au cum sa fie stiintifice.

Sa fim intelesi, eu nu pretind ca e musai sa existe dovezi stiintifice pentru "divinitate", ci doar subliniez faptul ca atata timp cat dovezile stiintifice nu exista, afirmatiile despre "existenta divinitatii" respective sunt nestiintifice.


--- Citat din: Cosmin_Visan din Iulie 23, 2020, 03:22:23 p.m. ---Referinta originala a cuvantului "culori" e spre qualiile de culori.
--- Terminare citat ---
Te invit sa verifici ca nu ai precizat acest lucru de la inceput. Adica, exact definitia prea putin riguroasa a termenilor folositi produce neintelegeri, iar asta nu e nicio surpriza. E surprinzator doar faptul ca tu nu intelegi acest lucru si ca in continuare te comporti ca si cum definitia riguroasa a termenilor ar fi doar un moft.


--- Citat din: Cosmin_Visan din Iulie 23, 2020, 03:22:23 p.m. --- Ceea ce faci tu cu mutatul referintei spre o dogma aleatoare cu care vii tu ("spectrul electromagnetic") e doar o pervertire a referintei originale care nu face decat sa duca discutia in delir.
--- Terminare citat ---
Referinta la spectul electromagnetic este exact ceea ce raspunde la intrebarea: cum poti verifica existenta a ceva ce nu poti percepe in mod nemijlocit.

Qualiile vizuale (experienta subiectiva) nu se pot verifica stiintific nici macar pentru cei care nu sunt orbi. Tu de exemplu nu ai nicio posibilitate sa verifici faptul ca "qualia culorii rosii" pe care o am eu este identica (sau macar asemanatoare) cu ceea ce numesti tu "qualia culorii rosii" in urma experientei tale subiective.

In schimb, se pot verifica stiintific proprietatile spectrului electromagnetic cu care interactioneaza ochii vazatorilor si, exact ca si in iluzia optica cu cubul galben-albastru, se vede clar ca de fapt qualiile sunt cele care sunt supuse unui risc de delir mult mare decat masuratorile obiective.


e-

Cosmin_Visan:

--- Citat din: Electron din Iulie 24, 2020, 07:10:04 p.m. ---
--- Terminare citat ---

Ce valoare mai are dogma "stiintific" daca nu e despre realitate ci despre un criteriu aleator in care incerci tu sa inghesui realitatea ca sa poti dormi bine noaptea ?

Cosmin_Visan:

--- Citat din: A.Mot din Iulie 24, 2020, 06:43:47 p.m. ---Dacă nu există spațiu și nici materie , atunci cum poți tu afirma că ar putea exista vreo conștiință și ideile care ar putea exista în acea constiință?!?!

--- Terminare citat ---

Ce legatura e intre constiinta si materie ? Alta decat o dogma aleatoare pe care ai preluat-o tu din media fara sa o gandesti ? Si ce-i aia materie decat o alta dogma pe care ai preluat-o pe negandite ?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă