Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Big Bang

Creat de adryan, Februarie 15, 2014, 11:24:49 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Citat din: adryan din Februarie 23, 2014, 11:23:38 PM
Vroiam sa te mai intreb..Daca putem vedea galaxiile din cealalta parte a Universului,daca Universul este in expansiune lumina lor ar putea fii vizibila?
Nu inteleg intrebarea ta. Poti fi mai explicit?

e-
Don't believe everything you think.

adryan

Salut!nu stiam de motorul Alcubierre am citit acum. :)...iar referitor la intrebarea mea o sa fiu mai explicit.
  BB ma gandesc ca a aruncat materie in toate directiile..si cand am zis din partea cealalta a universului m am referit la material aruncata in partea opusa noua.

adryan

E gresita intrebarea?Are vreo relevanta?

valangjed

Cred ca inca mai traiesti cu ideea ca universul are un centru.BB nu este o explozie asa cum o cunoastem noi.In urma acestei "explozii" se "creaza" spatiul si timpul.Nu este ca si cum am avea un spatiu gol in care s-ar imprastia materia ci insusi spatiul se extinde.Este destul de greu de inteles fara un temeinic studiu preliminar al TRR si TRG."Inainte" de BB nu exista nimic, nici spatiu nici timp deci nu putem vorbi despre "inainte de BB" pentru ca inainte este un reper temporal si neexistand timp nu putem vorbi nici de repere temporale.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

adryan

Da am inteles in mare parte dar este greu sa dai o definitie cuvantului NIMIC.

adryan

O sa studiez si eu TRR si TRG ca sa pot pune intrebari mai pe intelesul vostru. :)

ion adrian

Din legea lui Hubble: v=H0*D unde H0 este o constanta aprox egala cu 71 km/sec/Mpc rezulta ca timpul de cand cele doua galaxi adica a observatorului(a mea) erau una adica la Big Bang este inversul constantei H0 cam de cca 13,7 mlrd ani.
BB ar la baza ipoteza ca legea de miscare spatiu timp a tuturor galaxiilor este aceaiasi de la BB si pana in prezent, adica pe oricare galaxie s-ar afla observatorul tot 13,7 mlrd de ani ar obtine.
O galaxie care se misca la 180 grade fata a noastra ar cam trebui sa fie si ea tot la o varsta de 13,7 mlrd de ani si atunci daca s-ar considera ca de la momentul zero a aparut si lumina atunci raza universului actual ar fi de 13,7 mlrd ani lumina fost cand a plecat lumina .
De fapt pe baza masuratorii deplasarii spre rosu noi putem afla urmatoarele: viteza de recesie intre galaxia noastra si cea de unde primim lumina, durata pe care a facut-o lumina de la momentul plecarii si pana la noi adica distanta in ani lumina de la noi si pana unde era galaxia cand a emis lumina pe care azi o primim si prin diferenta fata de 13,7 mlrd ani distanta la care se afla galaxia respectiva fata de BB daca noi ne aflam la 13,7 mlrd ani lumina.
Acum insa daca consideram ca lumina nu a aparut chiar de la momentul zero si ca pana la aparitia ei nu era nici vre-o limitare de viteza pentru expansiunea spatiului anterior fotonilor, habar nu avem la ce distanta fata de BB suntem si nici cu ce viteza ne indepartam noi si toate celelalte galaxii de acel punct care nu se poate spune ca era pe peste tot, odata ce in modelul nostru inflationist cel putin in faza de inceput,accepotam ca era o singularitate infinit mica.

Daca exista si alte pareri mi-ar place sa le aflu.
Multumesc.

ion adrian

Vad ca nu exista si alte pareri.:)

@adryan
Am recitit cele scrise pe acest fir deschis de tine, caci am vrut sa vad daca nu cumva este deja dat raspunsul la o intrebare care ma framanta si se pare ca nu este.

Dar inainte, fiindca am recitit, pot spune ca m-a amuzat scolarizarea la care ai fost supus si rabdarea de care ai dat dovada caci un experimentat combatant scrie cu buna dreptate:

"Pe aici se perinda foarte multi foarte sensibili, adica cu niste orgolii cat china, ca atare evit ironia din oficiu. Tot ce spun eu spun la modul serios, si daca glumesc o spun clar ca sa nu fie dubii."

Ce nu spune respectivul este daca a fost uns si cum a fost uns cu titlul de SuperSpecialist cum laudae a acestui forum(acum glumesc) caci nu simt ca ar avea indoieli asupra acestei calitati deosebite si desigur ca nici orgolii nu are.
Acum faptul ca am primit o prima apreciere pozitiva(multumesc celui care a crezut ca poate sparge ghiata) m-a facut sa vad ca poti judeca un user din acest p.d.v. facand fie diferanta de scor fie raportul dintre scoruri.
Probabil ca dupa un timp un user cu vechime si care are o diferenta sau un raport foarte bun adica care sa depaseasca de cateva ori numarul 1 ar putea pretinde sau am putea considera ca blogul i-a acordat aceasta magna cum laudae :)

adryan, eu cred ca ti-am raspuns mai sus cu seriozitate dar voi mai adauga cateva plus respectiva intrebare:
1) Deplasarea spre rosu a galaxiilor foarte indepartate indica viteze care corectate relativist(caci altfel depasesc de cateva ori viteza luminii) sunt foarte apropiate de c. Adica este vorba de redshifturi mari de peste 8 .
2) Intradevar daca ne referim la legea lui Hubble si atat, adica daca ne imaginam balonul care se dilata, punctele de pe el(galaxiile) evident indepartandu-se si neacordand spatiului calitatea de reper absolut ci doar creat odata cu expansiunea universului va rezulta ca spatiul se poate dilata cu orice viteza iar redshifturile masurate indica cum spuneam, daca nu se corecteaza adica daca nu se impune relativist  ca viteza de recesie sa nu depaseasca viteza luminii, astfel de viteze
3) Dar in acelasi timp parca uitand de acest aspect BB considera ca Universul pleaca dintr-o singularitate pe care (asta este supozitia implicita) am putea-o regasi daca am derula filmul inapoi.
Intrebarea mea este: <b>ce stim despre viteza (sau vitezele) cu care s-au miscat galaxiile fata de momentul initial sau poftim mai corect fata de momentul cand au aparut observabile adica producand lumina, ce stim macar despre aceasta(aceste) viteze azi</b>?


Electron

Citat din: ion adrian din Martie 01, 2014, 11:40:58 PM
[...] la ce distanta fata de BB suntem si nici cu ce viteza ne indepartam noi si toate celelalte galaxii de acel punct care nu se poate spune ca era pe peste tot, odata ce in modelul nostru inflationist cel putin in faza de inceput,accepotam ca era o singularitate infinit mica.
In numele cui vorbesti, adica cine sunteti voi cu modelul acela inflationist care ignora relatia dintre existenta spatiului si Big Bang din modelul oficial?

e-
Don't believe everything you think.

ion adrian

adryan,
Eu sunt convins ca m-am exprimat destul de clar dar daca cineva ar crede ca introduc in discutie un grup anume indicat de mine cu "noi" cred ca da dovada de rea credinta caci nu cred ca asa se intelege.
Vezi la ce ma refeream cand vorbeam de modelul "nostru" inflationist in :
http://en.wikipedia.org/wiki/Inflation_(cosmology)

Electron

Citat din: ion adrian din Martie 14, 2014, 03:18:24 PM
[...] daca cineva ar crede ca introduc in discutie un grup anume indicat de mine cu "noi" cred ca da dovada de rea credinta caci nu cred ca asa se intelege.
Vezi la ce ma refeream cand vorbeam de modelul "nostru" inflationist in :
http://en.wikipedia.org/wiki/Inflation_(cosmology)
Trebuie sa fie un grup special, care foloseste un model inflationist diferit de cel oficial.

Daca te referi la modelul inflationist descris pe link-ul de pe wikipedia, te invit sa prezinti parte care corespunde ideii tale cum ca "singularitatea nu se poate spune ca era peste tot", idee pe care o atribui grupului "voi".


e-
Don't believe everything you think.

ion adrian

Admin,
De cand este dl Electron anchetator pe acest blog . Sunt oare obligat sa-i raspund?


valangjed

Geneza Universului dupa valangjed  ;D
"La "inceput" nu era nimic.Nici timp, nici spatiu, nici materie, nici energie.Era doar ideea "devenirii" in afara timpului, un "ocean" de particule virtuale concentrate intr-o singularitate perfecta care insemna nimic.Nimic din acest nimic a oscilat atemporal creand astfel temporalitatea.Atunci a "aparut" Big Bang." De aici inainte intrebati pe domnii Albert Einstein, Stephen Hawking, Brian Green, Steven Weinberg, Richard Feynman, etc. , ca stiu mai bine decat mine. ;D
Pentru cei care nu au inteles:"Era o gluma.Educativa, sper." ;)
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Electron

Citat din: ion adrian din Martie 14, 2014, 06:15:02 PM
De cand este dl Electron anchetator pe acest blog .
Nu sunt anchetator, iar acesta nu este un blog, ci un topic pe un forum public.

CitatSunt oare obligat sa-i raspund?
Nimeni nu e obligat sa-mi raspunda, nici aici si nici in alta parte. Lipsa raspunsurilor tale este insa cea mai graitoare.

Asa cum tu, ca si oricare alt membru al acestui forum, aveti dreptul sa postati orice opinie va trece prin cap (care nu incalca regulamentul), tot asa eu, ca si orice alt membru al acestui forum, am dreptul sa demasc faptul ca nu ai nici un fel de argumente in afara propriilor tale opinii pe care le propagi cu tactici de troll ignorant.

Asta e tot.


e-
Don't believe everything you think.