Forumul Scientia

Fizică, astronomie şi aerospaţiale => Acceleratoare de particule şi detectoare de particule => Subiect creat de: [RHF]{NC}The Eagle din Decembrie 26, 2007, 06:18:24 PM

Titlu: Despre acceleratoare de particule in general
Scris de: [RHF]{NC}The Eagle din Decembrie 26, 2007, 06:18:24 PM
CitatReprezentanti din 15 tari au cazut de acord ca in Darmstadt, Germania, sa se construiasca un nou accelerator de particule, numit FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research, adica Laborator pentru Studiul Antiprotonilor si Ionilor)
CitatAcesta va fi unul dintre cele mai mari proiecte stiintifice din Germania pentru urmatorul deceniu. Proiectul va costa 1.2 miliarde de euro si va fi coordonat de GSI (German Society for Heavy Ion Research, adica Societatea Germana pentru Cercetarea Ionilor Grei), care are sediul tot la Darmstadt.Acceleratorul va fi dat in functiune in 2013 si va folosi fascicule de ioni si antiprotoni pentru a ajuta fizicienii sa descopere cum a fost creata materia. Aproape 3.000 de oameni de stiinta vor lucra la FAIR.
Daca doriti sa aflati mai multe informatii incercati Cronica Romana (http://www.cronicaromana.ro/index.php?editie=1503&art=78657)
Spor!
Titlu: Re: Accelerator in 2013
Scris de: Adi din Decembrie 26, 2007, 09:52:04 PM
Eagle, bine ai ochit articolul. Tu chiar urmaresti presa intreaga. Articolul acestea este scris chiar de mine si este compus, nu tradus. L-am publicat pe stiinta.info si pe stiintasitehnica.ro. Datorita lui Marian Banica, Cronica Romana alege anumite articole ale noastre si le publica. Din pacate, nu au scris autorul articolului. Dar este o oportunitate minunata de a publica articole in un cotidian national, desi nu foarte citit, pentru a ne antrena in arta scrisului. Sper sa publicam mai multe articole acolo.

Dar una peste alta, da, se construiesc acceleratoare noi, cu ele vom intelege Universul mai bine, fascinatia stiintei continua ...
Titlu: Despre acceleratoare de particule in general
Scris de: [RHF]{NC}The Eagle din Ianuarie 20, 2008, 07:45:06 PM
CitatPentru a studia componentele cele mai mici ale materiei, fizicieni utilizează astăzi acceleratoarele de particule. Ele accelereaza particulele la energii enorme, apoi acestea interacţionează, ciocnindu-se şi dând naştere la o multitudine de noi particule.
CitatAlbert Einstein, cel care a explicat principiul echivalentei energiei şi materiei
=>Explicatia lui Einstein (audio) (http://scienzapertutti.lnf.infn.it/P6_rume/voice1.mp3)
Daca asta vi s-a parut interesant si util incercati Fabrici de particule (http://scienzapertutti.lnf.infn.it/P6_rume/pag4_rume.html) care este un site foarte util si cu foarte multe informatii despre acceleratori impreuna cu poze si file audio daca este cazul
Spor!
Titlu: Butoiul Toroid
Scris de: [RHF]{NC}The Eagle din Ianuarie 27, 2008, 06:35:03 PM
CitatCel mai mare magnet superconductor construit vreodata a fost pornit cu succes din prima incercare. Denumit si butoiul in forma de toroid - Barrel Toroid, datorita formei sale, acest magnet este o piesa importanta a ATLAS, unul dintre cele mai importante detectoare de particule ce va fi pregatit pentru colectarea de date la CERN LHC (Large Hadron Colider), noul accelerator de particule programat sa porneasca in noiembrie 2007.
Pentru mai multe detalii intrati pe =>> Cel mai mare magnet superconductor a fost pornit pentru a dezlega misterele Universului (http://www.magazinstiintific.ro/Stiinta:TEHNOLOGIE/Cel-mai-mare-magnet-superconductor-a-fost-pornit-pentru-a-dezlega-misterele-Universului_2609.html)
Titlu: Re: Butoiul Toroid
Scris de: Adi din Ianuarie 29, 2008, 06:31:43 AM
Da, mai e putin si incepe LHC-ul, cu tot cu experimentele lor, de la care asteptam multe rezultate interesante. Romania este membra ATLAS. La multe rezultate!
Titlu: Re: Accelerator in 2013
Scris de: Ella_Kosta din Aprilie 30, 2008, 01:30:27 PM
aaaaa, din stiinta si tehnica te stiu? :)
Titlu: Re: Accelerator in 2013
Scris de: Adi din Aprilie 30, 2008, 11:48:40 PM
Buna Ella_Kosta! In ultimul numar din Stiinta si Tehnica, cel ce a aparut luna asta, am un articol, pe larg, despre Observatorul Astronomic Pierre Auger din Argentina care a observat radiatiile cosmice cele mai energetice ce vin pe Terra si sugereaza ca acestea provin din nucleele active ala galaxiilor apropiate de noi. Aceasta duce la debutulu astronomiei nu doar cu lumina, ci astronomiei cu particule. Adica particule emise de aceste galaxii ajung la noi si ne transmit informatii despre galaxiile de unde au plecat.

Articolele mele au fost scrise pentru Stiinta.info si pentru fizicaparticulelor.ro, au fost preluate de Cronica Romana, Evenimentul Zilei Online, Hotnews si multe alte ziare mai mari sau mici. Avem o infrastructura de presa care ne preia. Chiar si Academia de Stiinte a Moldovei preia stiri de la noi. Daca esti interesat sa publici si tu stiri stiintifice sau articole de popularizare, esti binevenit.

Iata aici site-ul meu. (http://www.physics.mcgill.ca/~abuzatu/ro_index.htm) Nu stiu exact de unde ma stii, dar eu ma bucur mult ca ai venit pe forumul nostru. Cu bine si la cat mai multe comentarii!

Adi
Titlu: Re: Accelerator in 2013
Scris de: ionut din Iunie 17, 2008, 05:05:33 PM
    Buna Adi,
    Cred ca se poate mentiona ca la facilitatea FAIR, printre tarile participante de la inceput se afla si Romania. Nu am vazut asta in articolul din Cronica Romana. Colegii mei de la Institutul de Stiinte Spatiale colaboreaza la experimentul R3B.
  Mai multe detalii puteti gasi aici
      http://venus.nipne.ro/
    Site-ul este in renovare, asa ca e posibil ca multe lucruri sa nu mearga ;)
Titlu: Re: Accelerator in 2013
Scris de: Adi din Iunie 17, 2008, 05:13:35 PM
Buna Ionut, nu stiam. Multumesc mult. Atunci vezi, e nevoie ca cercetatorii romani sa se promoveze. Era o ocazie minunata sa iasa ei in presa si sa explice motivatia pentru acceleratorul FAIR, ce detectoare vor fi, ce se va studia, cu ce va participa Romania. Eu am citit despre FAIR in reviste mari si nici una nu a mentionat Romania. Articolul era despre detector in sine si cred ca acolo Romania nu participa. Insa apoi vor exista detectoare si se pare ca Romania va participa la unul din ele. Foarte bine. Imi poti da niste nume de acolo, sa le invit sa fie promovate sau sa le iau in interviu in scris?

Mersi mult,
Adi
Titlu: Re: Accelerator in 2013
Scris de: ionut din Iunie 18, 2008, 12:14:03 AM
 Bineinteles Adi,
  La  ISS poti vorbi cu Mihai Potlog. El este doctorand si lucreaza la proiectul R3B pe partea de simulari pentru detectorii ce vor fi instalati acolo.
Titlu: Despre acceleratoare de particule in general
Scris de: Adi din Septembrie 01, 2008, 10:11:49 AM
Ciclotronul  (http://www.phy.ntnu.edu.tw/ntnujava/index.php?topic=33) a fost inventat in 1929 de Lawrence la universitatea Berkeley in Statele Unite. Cu ajutorul lui s-a produs o revolutie in fizica nucleara. Iata un applet Java despre cum functioneaza un astfel de accelerator.

http://www.phy.ntnu.edu.tw/ntnujava/index.php?topic=33
Titlu: Despre acceleratoare de particule in general
Scris de: Adi din Februarie 03, 2009, 04:45:35 AM
Construcţia acceleratorul japonez de particule J-PARC a fost finalizată LHC-ul nu este singurul accelerator de particule din lume. În Japonia a fost finalizată construcţia unui mare accelerator de protoni ale cărui fascicule vor ciocni o ţinţă fixă pentru a produce fascicule foarte intense de muoni, neutrino, mezoni şi alte particule pentru a studia legile fundamentale ale Universuri complementar la modul în care le va studia LHC-ul. Este vorba de acceleratorul J-PARC, care este acum finalizat după un deceniu de design şi construcţie. Mai jos vă oferim traducerea declaraţiei de presă a oficialilor J-PARC.
Titlu: Despre acceleratoare de particule in general
Scris de: Skolon din Septembrie 24, 2009, 07:43:44 PM
Plasma-Wakefield Acceleration (PWA) este o tehnologie uimitoare în plină dezvoltare de către cei de la SLAC (http://www.slac.stanford.edu/) şi care va permite existenţa unor noi tipuri de acceleratoare mult mai ieftine şi mai ales mult mai puţin complexe (a se citi "mult mai scurte") pentru că permite accelererea pe distanţe foarte scurte.
Primele experienţe par să indice faptul că acele acceleratoare vor putea funcţiona până la energii de câţiva GeV (Giga electron-volţi) pentru lungimi de câţiva zeci de centrimetrii!

Principiul se bazează pe introducerea unui fascicol ("wake") încărcat electric (un fascicol de electroni, dar nu numai) într-un gaz puternic ionizat sau într-o plasmă. Acest fascicol este apoi autoaccelerat printr-un proces care se aseamănă cu cel al surferilor pe un val, care accelerează prin coborârea valului.

Mai multe informaţii despre această tehnologie puteţi vedea aici (http://www6.slac.stanford.edu/ExploringSlacScience.aspx?id=wake).

Deci, dacă PWA va deveni o realitate vor putea fi realizate experimente pe care azi nici măcar nu se îndrăzneşte a crede că sunt posibile.
Titlu: Re: Plasma-Wakefield Accelerators - viitoarele acceleratoare?
Scris de: constantin.a din Octombrie 01, 2009, 08:22:19 PM
Da, ai dreptate.Este un domeniu nou, dezvoltat in ultimii 25 de ani. Este si subiectul lucrarii mele de doctorat insa eu folosesc o radiatie laser de foarte mare intensitate in locul fascicolului de electroni. Mediul tinta este o plasma cu mare grad de ionizare sau un jet supersonic de hidrogen. In urma accelerarii sarcinilor din plasma se obtin surse compacte si foarte intense de radiatie X si gamma.
Titlu: Re: Plasma-Wakefield Accelerators - viitoarele acceleratoare?
Scris de: Skolon din Octombrie 15, 2009, 04:51:14 PM
Cam care este nivelul la care a ajuns această teorie?

Adică este doar la stadiul de teorie, existând sporadic experimente precum cel descris mai sus, sau chiar s-a început dezvoltarea (evident conceptuală mai întâi) a acceleratoarelor de care se vorbeşte în acel articol?
Titlu: Re: Plasma-Wakefield Accelerators - viitoarele acceleratoare?
Scris de: constantin.a din Octombrie 15, 2009, 05:14:01 PM
Rezultate exista inca din 2004. Problema cea mai mare este obtinerea fascicolului monoenergetic de electroni cat si repetabilitatea experimentului. Dar cum am spus, rezultatele indica ca suntem pe calea cea buna.
Titlu: Re: Plasma-Wakefield Accelerators - viitoarele acceleratoare?
Scris de: RaduH din Noiembrie 13, 2009, 01:33:43 PM
(http://img91.imageshack.us/img91/4787/plasmawakefieldimage.th.jpg) (http://img91.imageshack.us/i/plasmawakefieldimage.jpg/)
am niste nelamuriri la ce am vazut ...
Titlu: Re: Plasma-Wakefield Accelerators - viitoarele acceleratoare?
Scris de: constantin.a din Noiembrie 13, 2009, 02:03:56 PM
O prezentare bine facuta de "taticul" Laser Plasma Wakefield Acceleration: http://www.youtube.com/watch?v=UWywzMkR6c0 (http://www.youtube.com/watch?v=UWywzMkR6c0)
Iti va lamuri tot...sper.
Titlu: Re: Plasma-Wakefield Accelerators - viitoarele acceleratoare?
Scris de: constantin.a din Noiembrie 13, 2009, 02:08:55 PM
Am sa incerc sa raspund si eu la intrebari:
1. Plasma
2. De ce ar trebui sa fie franare?
3. La ce sarcini te referi?
4. Idem
Titlu: Re: Plasma-Wakefield Accelerators - viitoarele acceleratoare?
Scris de: RaduH din Noiembrie 23, 2009, 10:47:55 AM
(http://img25.imageshack.us/img25/1456/culaser.th.jpg) (http://img25.imageshack.us/i/culaser.jpg/)
asta nu mi se pare tot una cu cealalta mai ales din explicatii ...
Titlu: Re: Plasma-Wakefield Accelerators - viitoarele acceleratoare?
Scris de: constantin.a din Noiembrie 23, 2009, 11:10:27 AM
Pune intrebarile concret si am sa incerc sa iti raspund cat mai bine!
Titlu: Despre acceleratoare de particule in general
Scris de: Adi din Februarie 17, 2010, 04:26:56 AM
Comentariu ulterior, ca introducere la acest topic de discutii. L-am creat pentru a uni posturile depre acceleratoare de particule care nu se refera la acceleratoarele Tevatron sau Large Hadron Collider. Exista o multime de alte acceleratoare mai putin cunoscute si totusi importante in cercetare fundamentala, ca sa nu mai vorbim de miile de acceleratoare de mici dimensiuni folosite in spitale pentru imagistica medicala si tratamentul cancerului. De asemenea, aici se va discuta despre tehnici de accelerare ale particulelor, adica cercetari despre acceleratorarele viitorului.


Postul original:

O veste istorică vine de la un alt mare accelerator de particule al omenirii, Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) de la Brookhaven, SUA, care ne relevă nici mai mult nici mai puţin decât o nouă stare de agregare a materiei, anume cum este materia la temperaturile cele mai mari reuşite de oameni vreodată şi cum erau ele în Univers la doar o milionime de secundă după Big Bang: un lichid aproape perfect în care protonii şi neutronii sunt "topiţi" în elementele lor constituente, adică cuarci şi gluoni.

Mai multe despre starea de plasma cuarc-gluon (http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/80-fizica/3198-plasma-quark-gluon.html) aici.
Titlu: Re: Acceleratorul de particule RHIC de la Brookhaven, SUA
Scris de: Adi din Februarie 19, 2010, 07:14:41 AM
Iar o alta veste importanta vine de la acelasi accelerator si despre aceeasi stare de agregare a materiei: plasma cuarc-gluon, unde se pare ca s-a descoperit si o asimetrie intre materie si antimaterie. Aceasta asimetrie este esentiala: fara ea noi nu am exista. Afla mai mult aici.  

Titlu: Re: Plasma-Wakefield Accelerators - viitoarele acceleratoare?
Scris de: constantin.a din Iulie 29, 2010, 01:57:09 AM
Ca sa nu las acest post sa moara am atasat un poster despre accelerarea particulelor prin interactii laser-plasma. Posterul e in engleza si a fost prezentat la coneferinta pentru popularizarea fizicii in randul liceenilor. Daca aveti intrebari nu ezitati sa ma intrebati!
Titlu: Răspuns: Acceleratorul de particule RHIC de la Brookhaven, SUA
Scris de: Adi din Aprilie 24, 2011, 08:55:31 PM
Acceleratorul RHIC din SUA si detectorul STAR au produs si detectat pentru prima data antimateria corespunzatoare atomului de heliu! Este un salt urias fata de antimateria atomului de hidrogen ce a fost produsa in ultimul deceniu la laboratorul CERN din Europa.

http://www.bnl.gov/rhic/news2/news.asp?a=1259&t=pr