[...]Explicatia implica anumite cunostinte de mecanica cuantica [...]
Chiar asteptam un raspuns, nu neaparat pentru mine cat pentru cititorii care nu poseda cunostinte de ‘mecanica cuantica’, dar magnetii ii vad ca se atrag sau se resping, sau atrag alte ‘obiecte’.
[...]Magnetismul nu e "elementar", in sensul de simplu, trivial [...]
Nu, nu e elementar.
Campul magnetic ce se afla in jurul magnetilor permanenti este produs de curentii moleculari care se formeaza prin miscarea electronilor pe orbitele atomilor, in planuri perpendiculare pe axul magnetului. Deci, este datorat miscarii electronilor pe orbitele atomilor cat si prin rotirea lor in jurul propriilor axe. Daca orientarile acestor curenti nu sunt ordonate, din punct de vedere macroscopic, ei nu produc camp magnetic.
Parerea mea e ca magnetismul are un rol important in tot universul, rol pe care nu-l intelegem noi complet. Si o sa ma explic si ma puteti ‘ataca’ unde credeti ca o iau razna tare.
[...]Cred ca poti sa-i explici mai in detaliu nu neaparat cu aparat matematic[...]
Multumesc Marius! O sa incerc si eu o explicatie care, dupa mine, e cea mai ... logica ...
Trebuie sa spun inainte ca intreaga materie este compusa din: protoni, neutroni si electroni, sau din 2 tipuri de quarci si un electron … toti avand o sarcina electrica … si magnetica …
In prima secunda a creatiei s-a marcat si inceputul cursei socializarii … un neutron, format din 3 quarci (up+dowm+dowm), este o particula plina de nevoi, care nu se poate intretine singur mai mult de 10 minute … pentru a supravietui, trebuie sa-si gaseasca macar un partener … isi petrece primele 3 min din viata facand o curte cosmica asidua, imperechindu-se cu un proton, format la randul lui din 3 quarci (up+up+dowm), cei doi atragand apoi repede un alt cuplu in imbratisarea lor, formand nucleul He …
Neutronii care au reusit aceasta imperechere si-au castigat practic nemurirea … "celui care are i se va da, celui care nu are i se va lua". Protonii, pe de alta parte, pareau capabili sa supravietuiasca pe cont propriu, dar chiar si asa nutreau dorinte ascunse.
Electronii, in miscarea lor permanenta si dezordonata, erau coplesiti de o incarcatura electrica pe care simteau nevoia sa o imparta cu cineva, iar protonii ii gaseau pe acesti elfi ai materiei pur si simplu irezistibili, asa ca sau incheiat noi mariaje. Din nevoile comune ale protonilor si neutronilor s-au nascut atomii.
Atomii inca incomplet formati rataceau in cautare de consoarte si se intalneau cu altii, la fel de neimpliniti, care le umpleau golurile cu electronii lor suplimentari.
Atractia irezistibila exercitata de diverse forte, de la forta nucleara si pana la cea de gravitatie, a generat ceea ce ar fi echivalentul in fizica al dorintei neimpartasite: moleculele erau facute praf, praful era comprimat apoi in fragmente celeste care, adunate, au format asteroizi, stele, sisteme solare, galaxii si chiar si megacupole de matrici multigalactice ... din aceasta pornire de neinfrant spre relationare "s-a nascut o frumusete teribila".
Mai spun aici ca 99,99% din universul material se gaseste in stare de plasma si mai spun ca inainte de a exista ca materie, existam ca curent electric … si magnetic.
Unde e eroarea … de logica?
PS Am mai spus ca "academicianul" daca vrea sa ma inteleaga ma intelege ... eu vreau sa-l pun pe "academician" sa explice fizica la badea Gheorghe si ala sa-l priceapa ... sa zica "No ase!" ...
