Forumul Scientia

Chimie, biologie, medicină şi antropologie => Arheologie si Antropologie => Subiect creat de: Adi din Februarie 08, 2009, 05:16:13 AM

Titlu: Speciile humanoide din trecut
Scris de: Adi din Februarie 08, 2009, 05:16:13 AM
Cea mai veche fosilă de hominid biped, Lucy, Australopithecus afarensis, a fost trecută în format digital prin CT scan Lucy este cea mai faimoasă fosilă umanoidă, descoperită în 1974 în Etiopia, fiind cea mai veche fosilă bine reconstrituită a unui hominid biped. Având înălţimea şi mărimea creierului unei maimuţe, dar mergând clar în două picioare, Lucy a demonstrat că hominizii au cunoscut o creştere a creierului şi deci a inteligenţei abia după ce au început să meargă în două picioare. Dar alte întrebări încă rămân. Pentru ca mai mulţi cercetători să poată studia aceste fosile, dar şi să fie păstrate pentru totdeauna pentru umanitate, cercetătorii de la University of Texas în Austin, SUA, au creat o imagine digitală a fosilelor, folosind tehnici de imagistică medicală. Totodată, va putea ajunge în fiecare şcoală din lume. În prezent, fosilele se află la o expoziţie la Houston Museum of Natural Science din SUA.
Titlu: Re: Speciile humanoide din trecut
Scris de: ciprian_sa din Martie 16, 2009, 08:56:47 PM
Dacă vă interesează subiectul, a apărut un număr special din GSA Special Papers dedicat problematicii hominizilor din cornul Africii: http://www.gsajournals.org/perlserv/?request=get-specialpub-toc&isbn=978-0-8137-2446-1
Titlu: Re: Speciile humanoide din trecut
Scris de: Adi din Martie 16, 2009, 09:28:51 PM
Sigur, multumim mult, sa mai trimiti!
Titlu: Re: Speciile humanoide din trecut
Scris de: Adi din Ianuarie 05, 2011, 08:56:58 PM
Sunteti la curent cu descoperirea cum ca omul preistoric avea creierul un pic mai mare decat al omului modern? De aici unii deduc ca omul preistoric era de fapt mai inteligent decat suntem noi astazi. Iar azi la Antena 3 aflam ca independent de ei, un roman a avut aceasta idee ("teorie revolutionara" cum o numesc jurnalistii).

http://www.antena3.ro/life-show/cultura/un-roman-este-autorul-unei-teorii-revolutionare-omul-cavernelor-a-fost-mult-mai-inteligent-decat-noi-116217.html

In link este link si catre blogul acestui roman.
Titlu: Re: Speciile humanoide din trecut
Scris de: mircea_p din Ianuarie 05, 2011, 11:27:17 PM
Ai si ceva surse pentru descoperirea asta? Nu a romanului, ci a celorlati. "Omul  preistoric" e prea vag ca afirmatia sa aiba sens. Au existat multe versiuni (nu stiu dac sant specii, genuri, etc) si unele sigur aveau creierul mai mic decat homo sapiens. Deci cred ca s-a descoperit ca "omul preistoric", in general, avea creoerul mai mare.
Care din ele il avea mai mare?
Titlu: Re: Speciile humanoide din trecut
Scris de: 123 din Ianuarie 06, 2011, 09:40:17 AM
Citat din: mircea_p din Ianuarie 05, 2011, 11:27:17 PM
Care din ele il avea mai mare?

In linkul lui Adi e vorba de omul de Cro-Magnon. Despre asta se stie de ani buni (banuiesc ca de cand s-a descoperit primul craniu de acest tip), asa ca nu e o descoperire tocmai recenta.

Despre nivelul de inteligenta al omului preistoric nu stiu ce sa zic. Din cate stiu, criteriul utilizat de specialisti pentru determinarea gradului de inteligenta al unei specii este raportul dintre capacitatea craniana si dimensiunea corporala a exemplarului analizat. Cum omul de Cro-Magnon avea cam aceleasi dimensiuni ca omul modern, avand un creier mai mare, se presupune ca era mai inteligent.
Titlu: Re: Speciile humanoide din trecut
Scris de: mircea_p din Ianuarie 06, 2011, 04:35:32 PM
Scuze pentru greselile de limbaj din postul anterior. S-a intamplat ceva s-am trimis in graba, fara sa-l revad.
Lipseste chiar un cuvant care schimba sensul frazei complet.
Voiam sa zis ca "NU cred ca s-a descoperit ca...."

@123 
Am vazut de omul de Cro-Magnon, dar am inteles ca e vorba de cartea autorului roman.
Am incercat sa gasesc ceva referinte la descoperirea recenta, mentionata la inceputul articolului, cea facuta de David Geary şi Drew Bailey. Nu am gasit nimic recent inca. Drew Bailey cel putin pare ca s-a ocupat cu studierea cauzelor cresterii capacitatii craniene.
In privinta omului de Cro-Magnon exista destule referinte in privinta capacitatii cranine, mai mare decat a omului modern, far nu e ceva recent, dupa cum spui.
Deci "teoria revolutionara" din carte respectiva ar fi de fapt o noua(?) interpretare a faptelor deja cunoscute? Iar mentionarea celor doi americani la inceput e doar o momeala pentru captarea atentiei, poate.
Am gasit s si un articol care argumenteaza ca de fapt scaderea volumui cranial e asociata cu o crestere a inteligentei (legata de povestea cu folosirea doar a n% din creier, cu n undeva in intervalul 5 - 20).

 
Titlu: Re: Speciile humanoide din trecut
Scris de: Adi din Ianuarie 06, 2011, 09:55:57 PM
Da, presa zice de multe ori ca s-a facut o teorie revolutionara, dar nu e asa. De fapt nu e nici macar o noua teorie. Un exemplu tot la subiectul speciile humanoide din trecut a venit saptamanile astea din Israel unde s-a gasit un om modern vechi in Israel. Si cica ar fi mai vechi ca cel din Africa. Si atunci s-ar zice ca, daca e confirmata, omul modern nu a aparut in Africa. Daca e asa, zicea jurnalistul ca ar teoria evolutiei ar trebui rescrisa. Haha ... absolut nici cel mai mic detaliu din teoria evolutiei nu ar trebui schimbat. Si omul ala din Israel tot asa a evoluat, cum zice teoria actuala. Efectiv sunt atat de multi jurnalisti care nu inteleg ideea intre ce zice teoria si ce detalii mici sunt din aplicarea ei. Despre stirea asta, parerea mea este ca au fost mai multe valuri de migratie a hominidelor din junga in savana (deja parerea oficiala e ca cele ce au ramas in jungla au evoluat in maimute si cele ce au mers in savane au evoluat in oameni) si atunci au fost mai multe valuri de oameni ce au plecat din Africa si unele din ele au ajuns in Europa, altele in Israel (care de altfel nu e asa departe de Africa ...).
Titlu: Re: Speciile humanoide din trecut
Scris de: 123 din Ianuarie 07, 2011, 10:46:50 AM
Adi, teoria actuala spune ca specia homo sapiens a aparut acum 200 000 ani in Africa. Fosilele descoperite in Israel au o vechime de 200-400 000 ani. Daca acest lucru se confirma, atunci teoria evolutiei omului ar trebui revizuita, fie in privinta regiunii in care a aparut homo sapiens, fie in privinta perioadei (400 000 ani in loc de 200 000), fie in ambele sensuri. Nu poti spune ca omul modern a aparut acum 200 000 de ani in Africa si a migrat acum 400 000 de ani in Israel ;).
Titlu: Re: Speciile humanoide din trecut
Scris de: Adi din Ianuarie 07, 2011, 05:19:58 PM
Da, numai ca nu se schimba teoria evolutiei omului. Teoria e aceeasi. Se schimba doar niste parametri in teorie.
Titlu: Re: Speciile humanoide din trecut
Scris de: sirdanyel din Ianuarie 07, 2011, 08:57:10 PM
Imi cer scuze in cazul in care intrebarea a mai fost pusa, azi am descoperit acest site si forum si inca studiez. As vrea sa stiu, ce descoperiri de hominizi s-au facut pe teritoriul Romaniei si, eventual, unde ar fi expuse? (sunt bune si linkuri ca nu tin sa primesc totul de-a gata, sunt pregatit sa studiez  :)

Titlu: Re: Speciile humanoide din trecut
Scris de: Adi din Ianuarie 08, 2011, 02:57:29 PM
Bine ai venit la Stiinta Azi. E buna intrebarea, si eu sunt curios de aflat. Punctul de plecare cred ca ar trebui sa fie muzeul Grigore Antipa. Cine are timp sa caute pe siteul lor?
Titlu: Răspuns: Speciile humanoide din trecut
Scris de: ion adrian din Martie 15, 2014, 09:22:46 PM
Oare Neanderthal si Sapiens erau aceiasi specie adica erau rase ale aceleiasi specii sau mai degraba subspecii si deci se puteau incrucisa intraspecific sau erau specii diferite si atunci eventual puteau produce hibrizi?
Titlu: Răspuns: Speciile humanoide din trecut
Scris de: mircea_p din Martie 16, 2014, 05:58:01 AM
In 2010 s-a raportat posibilitatea unor "valuri" de incrucisari intre specii (Sapiens si Neanderthalensis)
http://www.nature.com/news/2010/100420/full/news.2010.194.html (http://www.nature.com/news/2010/100420/full/news.2010.194.html)

De atunci se pare ca incrucisarile au fost confirmate si de alte studii, mai recente.
Se pare ca avem ceva gene de Neandherthal in genom. :)
http://news.harvard.edu/gazette/story/2014/01/neanderthals-dna-legacy-linked-to-modern-ailments/ (http://news.harvard.edu/gazette/story/2014/01/neanderthals-dna-legacy-linked-to-modern-ailments/)

Unele indicii legate de structura cromozomilor X arata ca barbatii rezultati prin interbreding erau mai degraba sterili si genele s-au transmis pe linie feminina. ;)
"Oficial" sant doua specii ale aceluiasi gen (Homo) daca ne luam dupa nomenclatura cea mai comuna (Homo Sapiens - Homo Neanderthalensis). Dar eu inteleg ca e o intrebare la care inca "se lucreaza".

Interesant poate fi si faptul ca scriitorul SF canadian Robert Sawyer a "exploatat" posibilitatea incrucisarii cu Neandhertals intr-o trilogie aparuta prin 2002-2004 (Hominids, Humans, Hybrids). Si acolo evidenta posibilitatii incrucisarii provine din ADN-ul mitochondrial. Doar ca fiind SF, posibilitatea chiar se materializeaza (dupa cum arata si titlul ultimului volum). :D
Titlu: Răspuns: Speciile humanoide din trecut
Scris de: ion adrian din Martie 16, 2014, 11:07:32 AM
mircea,

De fapt si intr-o pestera din Banat(?) s-au gasit niste schelete de copii care s-au considerat a fi rezultati dintr-o incrucisare sapiens neanderthal.
Se pare deci ca se puteau hibrida sau metisa.

Problema mea este ca decizia taxonomica de a pune un tip de animale intr-o specie si altul in alta specie poate fi uneori gresita.
Astfel nu de mult s-a dovedit ca povestea lui Colt Alb poate fi adevarata caci cainele si lupul se pot incrucisa si chiar  pot continua perpetuarea(ceea ce nu e cazul cu speciile inrudite dar diferite cum sunt  calul si magarul, care pot face hibrizi vii-catarul, dar care mai departe nu mai pot continua cu reproducerea). Acest lucru a faut ca taxonomia cu referire la caine domestic si lup sa se schimbe ei devenind subspecii ale unei unice specii. Azi cainele este una din cele 39 de subspecii ale lui canis lupus. Asadar este corect ca atunci cand constati ca doua pana atunci specii isi pot perpetua existenta indefinit prin incrucisari de tip hybrid sa accepti ca de fapt nu este vorba de specii diferite adica reproductiv separate ci de subspecii ale unei unice specii adica sa modifici taxonomia si nu sa siluiesti biologia.
Dupa Buffon si Mayr(am mai scris asta) specia se caracterizeaza cu un singur element esential: incrucisarea cu nastere de pui vii care la randul lor se pot reproduce samd . Asta arata ceea ce stim de mult, si anume ca viata( ma refer la animalele mai evoluate si care se inmultesc numai sexuat) este purtata prin specie. caci maine daca nu am mai avea decat masculi sau femele din diferite specii degeaba le-am lua in Arca. caci ar fi similar cu a fi distruse de Potop. (Noe ia parte barbateasca si parte femeiasca :)  )

Asadar ar fi foarte important sa stim daca neanderthalul si sapiensul erau precum lupul si cainele din punct de vedere reprodductiv sau precum calul si magarul, in primul caz fiind vorba de subspecii (caci rase ar fi mult prea mult spus) iar in al doilea de specii diferite. Si daca se lucreaza in acest sens lucrurile sper ca se vor lamurii in mod corect. Dar sa nu intervina si aici ca in cazul raselor umane corectitudinea politica in zona ei stupida(exista si elemente corecte si nonstupide de corectitudine politica, desi corectitudinea ar tb sa fie pur si simplu corectitudine - fara adaosuri de acest soi)

Intre subspecii, desi reproducerea este posibila exista si o respingere chiar si sexuala motiv pentru care cainele si lupul se urasc iar incrucisarile sunt atat de rare incat practic nu au fost usor observate.

Adica eu cred ca atat cainele cat si lupul se vor separa candva in doua specii diferite, desigur daca nu va intervenii specia de animale denaturate care suntem  noi oamenii pana a devenii esentiali noetici, viciind procesul natural de evolutie si selectie.

Titlu: Răspuns: Speciile humanoide din trecut
Scris de: puriu din Martie 16, 2014, 08:57:25 PM
Au existat specii si subspecii de humanoizi contemporane. Ceea ce ne intereseaza mai mult sunt stramosii nostri in linie directa. Pentru a decide unde a aparut Homo Sapiens Sapiens e suficient sa ne uitam la bastinasii din Australia si din Noua Guinee ce formau un singur continent in in ultima era glaciara. Acestia au au ajuns cel mai departe atunci cand stramosii nostri s-au raspndit pe glob si sunt acolo de 45.000 de ani. Seamana izbitor cu negrii africani.
Titlu: Răspuns: Speciile humanoide din trecut
Scris de: ion adrian din Martie 17, 2014, 02:01:36 AM
Nu inteleg ce intelegi prin humanoizi si daca asta are vre-o legatura cu ce am scris eu mai inainte.