Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Polemica despre pasapoartele biometrice si 666, asa numitul numar al Fiarei

Creat de Adi, Februarie 02, 2009, 08:19:09 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

123

Citat din: Adi din Februarie 26, 2009, 06:02:22 PM
Nu sunt sigur ca e asa de usor tehnic sa furi o amprenta. In primul rand, trebuie sa pui mana fizic pe pasaport, sau sa fii la cativa metri de el cu un aparat de detectie. Apoi sa creezi amprenta sa o pui undeva. Nu e chiar usor. Si apoi, cum de americanii care au o isotrie a democratiei de 200 de ani nu se opun la asta? Dar europenii? De ce doar romanii sunt mai carcotasi? Eu am trait si in America si in Europa si traiesc mai bine ca romanii si stiu ca sunt si mai educati (poate nu la cultura generala despre lume in general, dar la ce ii afecteaza direct sunt).

Problema nu este daca e usor sau greu sa furi o amprenta ci daca e posibil sa o faci. Legislatia si tehnologia ar trebui sa reduca intr-o cat mai mare masura posibilitatea unor furturi de identitate.

Adi, pentru ca ai trait in America as vrea sa te intreb cate ceva (eu am calatorit destul de putin si doar prin Europa):
In unele emisiuni de pe la noi, am auzit anumiti sociologi, psihologi, analisti din diverse domenii vorbind despre schimbarile produse la nivelul societatii americane dupa atentatele de la 11 septembrie. Multi se aratau surprinsi de cat de usor au renuntat americanii de rand la anumite libertati in favoarea unui grad mai ridicat de securitate. S-a observat, in opinia lor, un grad ridicat de implicare al autoritatilor in viata privata, de neconceput inainte de atacurile teroriste. Legislatia antiterorista a fost foarte repede "actualizata", in detrimentul libertatilor umane. Nu vreau sa intru in "teoria conspiratiei" care spune ca atentatele ar fi un "dezastru fericit" (ca in cazul Pearl Harbor din II RM), oferind o motivatie autoritatilor de a inaspri controlul asupra indivizilor. Vreau sa te intreb daca ai observat astfel de schimbari si daca ti se par normale. Libertatea si democratia presupun si anumite riscuri asumate, dar intrebarea e pana unde se poate merge cu restrangerea libertatilor de dragul unei mai mari securitati (sociale, militare, medicale etc.)

Adi

123, de furat e posibil sa furi orice, atat timp cat nu este criptat cuantic. Deci problema care se pune este cat de usor se poate fura.

Da, au renuntat usor la unele "liberati", tocmai pentur ca nu erau nici o libertate in sine. Am libertatea sa vorbesc orice la telefon, guvernul are doar posibilitatea de a asculta. Ma impiedica asta sa vorbesc? Nu. In plus, guvernul asculta doar cand are motive sa considere ca merita sa o faca. Ii dau eu motive? Nu. Mai mult, guvernul asculta doar daca un procuror admite ca este caz de securitate nationala, nu asa ca e cineva curios sa ma asculte ce vorbesc la telefon. SUA au fost si raman cel mai democratic stat din lume. Telefoanele se asculta mai mult in Romania decat in SUA. Anglia e cea mai filmata tara din lume, aproape orice intersectie majora e filmata, si nimeni nu se plange. Daca guvernul imi stie amprenta, nu ma afecteaza cu nimic. Ba chiar ma ajuta, ca in caz probema, verifica ca amprenta de acolo nu e a mea si gata, m-au taiat de pe lista de suspecti.

In Romania sunt multi hoti si fiecare vrea sa se ascunda. Daca nu ar avea nimic de ascuns, nu i-ar deranja.

Deci nu stiu de ce romanii sunt mai carcotasi ca europenii. Vom avea aceleasi dipozitive tehnice ca si ei. Cat de usor sau greu de spart vor fi la ei ca si la noi. Si aia au metode securitate de zece ori mai stricte ca la noi. Si cum noi le vom avea tot pe ale lor, inseamna ca metodele de securitate vor fi bune si la noi.

In plus, orice roman trebuie sa stie ca are 50% sanse sa fie taran. Si atunci, ce ii pasa de astea, el oricum traieste viata lui mica acolo, cand abia daca iese din ograda proprie ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Citat din: panda din Februarie 26, 2009, 07:05:21 PM
Iata pozitia oficiala a BOR, adoptata astazi 26 februarie.

Wow ... mersi mult, Panda. Dete Domnul si lua si Biserica Ortodoxa Romana o decizie. Si mai dete Domnul si lua o decizie bun, cat sa nu se faca de ras ca ar fi din Evul Mediu. Felicitari lor totusi, mai bine mai devreme decat mai tarziu.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iata articolul si de la HotNews, cu multe comentarii.

Tot citesc si ma tot mir. De ce vede lumea amprentarea ca pierderea libertatii? Eu unul nu inteleg. E doar informatie. Eu pot sa fac orice vreau. Din motive tehnice, amprentarea se facea inainte doar la infractori. Dar acum, in era digitatala, nu mai trebuie sa pui degetul in cerneala, acum iti face poza la deget si gata. Deci este usor tehnic sa se amprenteze oricine. Si totusi, nu s-a introdus amprentarea obligatorie la oricine. Ci doar la cei care vor sa isi faca pasaport. Daca tot te duci in alta tara, macar sa iti aiba amprentele, daca faci o prostie pe acolo. Este firesc.

Apoi alt comentariu ca cica doar guvernul stie modul de folosire, dar apoi se plang ca poate fi spart. Pai tocmai, ca daca doar guvernul stie cum functioneaza, nu poate fi spart de nimeni. Doar guvernul are acces la informatie. Si nu e citit de la 20 de metri in orice sat, ci doar la vama.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Stilicho

Există o chestie numită intimitate şi eu ţin la chestia asta. Cand date personale (altele decât numele şi adresa) de genul amprente scapă în lumea largă o consider o încălcare a intimităţii chiar a libertăţii mele.
Anumite informatii personale nu trebuie sa ajunga in baze de date publice.
De exemplu  singurul act de identitate care il aveau englezii  pasaportul. De ceva timp se zbat sa introduca si ei cartea de identitate.
Cititi aici articolul http://www.cotidianul.ro/englezii_se_intorc_la_buletin_dupa_54_de_ani-8204.html
Si ei se lovesc de aceleasi probleme ca si noi.

Adi

Baza de date nu este publica, ci a guvernului.

Si poza ta este pe buletin si este publica. Si nu doar atat. Ci si daca ai ochelari sau nu. Si ce inaltime ai. Si culoarea ochilor. Apar pe carnetul de conducere. Cu ce sunt astea diferite de amprenta?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Stilicho

Nu am carnet de conducere  :)
Felul în care este conceput buletinul nu ma incanta.
Consider că colectarea datele biometrice si amprentelor pentru noile BI este un abuz.

Adi

Ah, nu ziceam de noile buletine. Ziceam de astea curente. Oricine iti sterpeleste buletinul, are toate datele despre tine. Si daca cumva ti-l sterpeleste impreuna cu geanta in care ai cheile de la apartament, stie la fix unde sa se duca. Si pana nu de mult putea lua credit usor in numele tau de la banca, de el ramanea cu produsul si tu cu datoria ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iata si reportajul TVR. Are si video. Si acolo un preot nu recunoaste ce a zis Biserica, alegand sa protesteze mai departe impotriva acestei noi ordini mondiale.

http://tvr.ro/articol.php?id=58397&c=65

Iata si un reportaj despre ce contine cipul.

http://tvr.ro/articol.php?id=58427&c=47
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Zion

CitatTot citesc si ma tot mir. De ce vede lumea amprentarea ca pierderea libertatii? Eu unul nu inteleg. E doar informatie. Eu pot sa fac orice vreau. Din motive tehnice, amprentarea se facea inainte doar la infractori.
Amprentarea/cipuirea in sine nu e pierderea libertatii. Proprietatea personala, a nu stim cui, asupra datelor inregistrate este chiar pierderea libertatii. Proprietarul, necunoscut, "paianjenul secret" te poate vana cand si cum vrea el tocmai pentru ca detine informatia asupra ta, celui devenit sclavul lui din exact momentul cipuirii. Razboiul dintre noi, fapturile antropoide, nu se mai poarta ca pe vremuri cu ghioaga, sabia, pusca, etc ci s-a mutat in spatiul electronic, in planul psihic, pe campuri de lupta tot mai eterice, mai subtile. Nu mai e demult un secret ca razboiul il castiga cel care detine informatii mai bune asupra inamicului.
Subiectul pe care il discutam aici e Libertatea! Miza operatiunilor de tip pasaportul biometric, "amprentarea" (prin cipuri) a infractorilor (oarecum motivat), si apoi (nemotivat) a tuturor oamenilor cinstiti este Libertatea! Daca esti de acord cu cipuirea indivizilor, ti-ai condamnat proprii urmasi la sclavie. Ce nu intelegi aici?

Adi

Nu m-ai convins ca faptul ca guvernul imi stie amprenta este pierderea libertatii. Este vorba de libertatea de a face ce? Zi-mi macar un lucru ce nu mai esti capabil sa il faci pentru ca guvernul iti stie amprenta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tazilanigram

Sa vedem unde am folosit chip-uri pana acum: cartela telefonica (la telefoane publice), ceas electronic de mana, telecomanda, televizor, calculator (desigur :) ), etc. Se pare ca chip-urile acum sunt cam peste tot. Asa ca daca apar in pasaport si buletin, nu inseamna ca e sfarsitul.
Am vazut zilele astea la televizor cum un popa explica cum nr. 666 este ascuns. Pacat ca el nu a citit despre apofenie si pareidoleie. Adica, normal, ca daca-l cauta pe 666, il va gasi si de unde nu-i  ;D

Adi

Sper ca interlocutorii inteleg diferenta dintre cipuri si ... alte cipuri. cipurile sunt niste mici procesoare, calculatoare. cipurile sunt peste tot. Aici este vorba insa de cipuri ce pot stoca anume informatii perioculoase despre om, etc. Sper ca ei nu lupta impotriva cipurilor in general ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

123

Citat din: Adi din Februarie 27, 2009, 04:13:57 PM
Sper ca interlocutorii inteleg diferenta dintre cipuri si ... alte cipuri. cipurile sunt niste mici procesoare, calculatoare. cipurile sunt peste tot. Aici este vorba insa de cipuri ce pot stoca anume informatii perioculoase despre om, etc. Sper ca ei nu lupta impotriva cipurilor in general ...

Eu inteleg diferenta si nu cred ca toate cipurile sunt periculoase. Nu sunt de acord cu implanturile. Legat de pasapoartele biometrice, cred ca BOR a luat o pozitie corecta, iar lucrurile ar trebui sa fie clare acum.

valangjed

Cei care sunt impotriva pasapoartelor biometrice se gandesc ori la teoria conspiratiei ori la ideea ca in guvern(care administreaza aceste date) ar putea exista persoaane interesate sa faca rau altor persoane.In ce priveste teoria conspiratiei am spus demult ca nu exista sau exista pt. grupuri mici de persoane(sub 1000) parerea mea :D.In ce priveste interesul anumitor persoane din guvern de a face rau sau a avea anumite interese fata de alte persoane ,chestia asta  se intampla si acum,fara pasapoarte biometrice,.Asa ca nu vad cu ce ar fi ajutate aceste persoane,sa faca rau cuiva,daca au amprenta acelui om.Chiar ma intrebam,cand eram mai mic,de ce nu se amprenteaza toate persoanele la nastere.Am inteles ca era o imposibilitate tehnica.Dar acum cand avem aceasta posibilitate mi se pare OK.Avand amprentele tuturor oamenilor am putea descoperi infractorii la prima lor infractiune si,cu un sistem adecvat de recuperare a lor am am putea scadea rata infractionalitatii(mai ales in randul tinerilor).
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.