Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Polemica despre pasapoartele biometrice si 666, asa numitul numar al Fiarei

Creat de Adi, Februarie 02, 2009, 08:19:09 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Paşapoartele biometrice şi cipurile RFID nu conţin numărul 666 (numit neştiinştiifc de unii şi numărul Diavolului sau numărul Satanei)

Biserica Ortodoxă nu ia încă atitudine împotriva demonstraţiilor orchestrate de unii preoţi care pretind că codurile de bare de la magazine, de la carduri bancare, de la cipuri RFID şi mai nou de la paşapoartele biometrice care s-au introdus în România de curând, ar conţine în ele numărul 666, pe care unii îl numesc numărul Satanei sau numărul Fiarei. În acest articol facem o compilaţie a surselor credibile de explicaţii ştiinţifice despre cum pe codurile de bare nu se află acest număr 666. Mai mult, afirmaţia că 666 nu este numărul Satanei sau numărul Fiarei este aşa de absurdă, încât nici nu o vom aborda pe acest site de ştiinţă.

Intr-un articol am facut si o sinteza a ce spune presa romaneasca despre aceasta polemica, a ce filme youtube au aparut despre acesta.

Voi ce credeti despre pasapoartele biometice, despre cipurile RFID, despre codul de bare, despre numarul 666 pe care unii il numesc numarul Fiarei sau numarul Diavolului?


Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Speculatii, speculatii si iar speculatii...doar de dragu` unora de a iesi in evidenta. Iar altii sunt pur si simplu obsedati  :-[ . Asa se face treaba la noi...
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Si totusi, oamenii acestia chiar cred. Iar staretul manastrii asteia Radu Voda instiga la oameni sa ia sabia in mana si sa iasa la rascoala contra guvernului ... In articol e link youtube cu ce zice el. Si Biserica inca nu l-a condamnat deloc, doar a cerul lamuriri.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Este atât de tipic BOR, încât singurul lucru de care mi-e teamă e că cineva o să-i ia în seamă.

miki triki

Cred ca mai degraba ar trebui dezbatuta cauza aparitiei acestor speculatii: lipsa acuta de informatie la nivelul populatiei si gradul scazut de intelegere.

Practic... este la fel ca si problema gaurilor negre provocate de LHC...

Cat despre abordarea religioasa... asta functioneaza intotdeauna: cu cat mai multe simboluri religioase, cu atat mai multi "evlaviosi" prinsi in joc.

Adi

Da, guvernul roman nu are experienta de educare a populatie. Din fericire, presa este libera cat de cat in Romania si semnaleaza postentialele probleme. Pana aici nimic nu e rau. Dar de ce nu intervin apoi expertii sa explice in cuvinte simple? De ce BOR nu s-a interesat pana acum (caci se discuta de cativa ani de pasapoarte biometrice, ce ne vor fi necesare pentru a nu avea viza de SUA si pentru a adera la spatiul Shengen)? Acum trebuia sa fie deja pregatiti sa asigure populatia, nu acum sa ceara lamuriri.

Si guvernul trebuia sa explice mai de mult despre ce e vorba in ele. Nu o data. Ci sa faca o campanie, o dezbatere. E incredibil cum oamenii aia cred ca vor putea fi monitorizati pe unde merg. Este doar un cip ce contine niste date (data nasterii, orasu, etc, ca la pasaport obisnuit, plus o fotografie digitala, amprente). Nu are sistem de GPS de urmarire prin satelit, nu are microfon sau camera de filmat sa te urmareasca. Nu trebuie sa il iei cu tine cand vrei sa ascunzi ceva.

Situatia stiintifica e clara. In plus, ei cred ca este numarul 666 ascuns in el, cand de fapt nu este.

PS. Acest articol ne-a adus cititori multi azi, ma bucur si va multumesc tuturor ce l-ati pus la status. Iata ca de la 600 pe zi sambata am ajuns iar la 1400 pe zi azi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

miki triki

Din pacate sunt si alte probleme mult mai grave care nu sunt realizate de guvernanti.
In privinta problemei cipurilor biometrice... prevad care va fi viitorul: nimic. Au fost niste spirite inflamate, nemultumite, care probabil se vor linisti cu timpul. Oricum nu au sprijinul nimanui (adica o putere care sa conteze).

Si mai e ceva... nimeni nu le-a explicat ca nu exista practic (la nivel conceptual) nici o diferenta intre CI/pasaport si CI/pasaport cu cip biometric. Diferenta e probabil in cantitatea de informatii (probabil ca poate fi stocat si un dosar penal in cazul infractorilor). De asemenea... va fi mai greu de falsificat (nu imposibil deoarece sigur va fi tinta unor hackeri care-l vor decripta).

Adi

Asa este, sunt curios cand va combate BOR legatura intre 666 si pasaport. Am citit ieri pe un forum ceva la care nu ma gandisem, dar da, 666 nu e religie, e numerologie, iar Biserica combate asta viguros, in teorie.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

miki triki

Intr-adevar ar tine de numerologie, dar este prezent in Noul Testament:

http://en.wikipedia.org/wiki/Number_of_the_Beast

Practic, prezenta lui in Noul Testament e mult mai importanta decat orice abordare logica. Nici nu conteaza daca traducerea a fost corecta (in articol apare numarul 616 ca fiind corect din punctul altora de vedere), ceea ce conteaza e ca reprezinta un lucru rau si un reprezentant al Bisericii l-a atribuit codului de bare.

Cat despre reactia BOR... situatia cred ca e putin mai complicata. Trebuie avut in vedere ca BOR e reprezentatul religiei in Romania, iar religia are ca baza Biblia.
Daca printre inaltii prelati exista si suporteri ai acestei idei cel mai simplu (si corect politic) ar fi sa lase lucrurile "in voia Domnului".
Oricum... nu cred ca vor avea o pozitie foarte ferma, ci mai degraba una diplomatica.

Adi

Bun, atunci macar BOR sa spuna ca nu e numarul 666 pe cip si card. Si atentie, BOR nu e reprezentatul religiei in Romania. Nu exista o religie oficiala in Romania. In plus, constiinta nationala nu a fost facuta de incultii preoti ortodocsi ce nu stiau mai mult de satul lor, ci de preotii romani ce au trecut la catolicism si au fost educati la Viena si Berlin pe la 1750, iar prin anii 1770 au format Scoala Ardeleana. Deci religiei catolice ii datoram constiinta nationala si mai ales "tradarii lor" care au trecut de la ordodocsmim la catolicism. Asta ca o paranteza ca este un mit a spune ca ortodoxia este religie nationala. Nu este. Nu exista religie nationala si daca e una careia ii suntem datori, este cea catolica.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

CitatTrebuie avut in vedere ca BOR e reprezentatul religiei in Romania, iar religia are ca baza Biblia.

Exact la asta vroiam şi eu să sar cu gura. România nu are nicio religie oficială; singurul amestec pe care BOR ar trebui să-l aibă la nivel oficial este să-şi plătească taxele.

Să-mi fie cu iertare dar reacția BOR mi se pare cel puțin puerilă. Asta ar însemna că toate produsele fabricate în serii mai lungi de 665 de exemplare sunt purtătoare ale Apocalipsei: a 666-a sticlă de Coca Cola, al 666-lea automobil din fiecare serie, blocul cu numărul 666 de pe un bulevard lung, al 666-lea copil născut într-un an...?

Edit: Apropo, ce mi se pare şi mai revoltător este faptul că pe Internet circulă de câteva zile bune un studiu (aflat dealtfel la baza poziției BOR) alcătuit de un preot. Un asemenea document, care ar trebui să aibă un caracter informativ, nu numai pentru conducătorii BOR ci şi pentru enoriaşi, e de fapt plin de inepții şi are, dimpotrivă, un caracter profund dezinformativ. Mi se pare o profundă lipsă de responsabilitate, în condițiile în care meseria de preot aduce cu sine un foarte mare aport de credibilitate; există zeci de mii de oameni în țară care sunt gata să creadă orice vine din gura unui preot.

Adi

Chiar asa, dupa ei ar trebui ca fiecare al 666-lea copil nascut intr-un an sa fie crucificat ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

paul

Intr-una din interventiile mele mai vechi v-am spus ca unul din proiectele stiintifice la care particip este monitorizarea carnivorelor mari prin intermediul tehnicii RFID. Pentru a lansa proiectul, m-am documentat destul de bine referitor la performantele obtinute la nivel mondial.Exista doua categorii importante de "etichete": cele pasive si cele active.Cele pasive(care nu au nevoie de sursa de energie) pot fi citite de la o distanta de maximum 15m (declaratia unui producator din Republica Africa de Sud,in urma cu un an), Cele active,care inglobeaza o sursa de energie, pot fi citite de le distante mult mai mari. Chiar si telefonul mobil poate fi considerat un echipament RFID, deoarece are un cod unic de identificare,este "preluat" de o celula a retelei de telefonie celulara si printr-o goniometrare bazata pe calcularea timpilor de propagare, se poate determina in timp real (sau memora) pozitia sau traseul unei "tinte".
Sigur, cei ce am trecut prin scoala cu numarul matricol prins de haina, putem spune ca este o "marcare" nederanjata pentru cei onesti, cinstiti, cei ce nu sunt certati cu legea. Necazul este altul, exista pericolul unor abuzuri deoarece, stim cu totii ca orice automat facut de om poate fi "pacalit", in primul rand de cei ce au acces la softul de programare.Iar aceasta "marcare" executata la nivel mondial produce vii emotii in memoria celor ce au auzit doar, sau care chiar au trecut printr-un lagar de concentrare din timpul celui de-al doilea razboi mondial cand prizonierii erau identificati doar printr-un numar...

Adi

Paul, excelenta completare. Telefonul mobil ca si urmaritor s-a si folosit deja. Iata exemplu de un experiment.

Un supermarket a instalat o aparatura care urmarea fiecare om ce se deplasa prin supermarket si ii facea traseul pozitie functie de timp. Desigur, era ilegal sa noteze cine era persoana, ce numar de telefon avea. Dar se stia ca o persoana are urmatorul traseu in magazin, sta atata timp in fata fiecareui raft, sta atat in magazin, etc. Apoi faceau asta la toti din magazin si astfel cunosteau mai bine clientii lor. Ce zone din magazin sunt mai frecventate, etc. Nu vad nimic rau in asta. Si era folosit telefonul.

Mai e un caz in SUA cand a disparut o femeie. Sotul s-a plans la politie, dar politia nu l-a bagat in seaman, motivand ca de multe ori femeile fug de acasa la parinti. Dupa sase zile totusi, a inceput sa ii beepaie telefonul, ca i se terminase bateria. Astfel, au reusit sa o localizeze si cand au mers acolo, femeia avusese un accident, cazuse intr-o rapa cu masina. Din fericire, era inca in viata si au dus-o la spital.

Iata cazuri fericite de cand este bine sa poti fi urmarit.

De asemenea, oameni care sunt bolnavi, sau batrani, vor dori ei sa fie urmariti prin GPS ca sa se alarmeze automat un sistem daca cumva cad pe jos, sau nu se misca, sau daca ei doar apasa pe un buton de alarma, sa stie salvarea imediat unde sa vina.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

De acord; pot să înțeleg foarte bine temerile legate de intimtate şi de răscolirea unor amintiri nu foarte plăcute. În acelaşi timp, nu pot sa nu remarc faptul că reacția BOR a fost de la bun început întemeiată exclusiv pe acel număr, şi abia ulterior şi-au adus aminte că chip-urile RFID au şi alte probleme -- pe care le-au şi exagerat, dealtfel, într-o foarte mare măsură.

Din ceea ce am înțeles, cip-urile RFID din paşapoarte sunt pasive. Riscul abuzurilor există şi în cazul actelor de identitate "pe hârtie". Şi în fine, nu e vorba de a implanta chip-ul în corpul uman, ci de îl pune pur şi simplu pe paşaport. De-aici până la întreaga tevatură cu ştanțarea oamenilor cu cip-uri RFID, cum sunt cerceii prinşi în urechea porcilor, mi se pare că e cale lungă. Eu unul nici nu port tot timpul cartea de identitate cu mine (nici nu e prea sigur prin metrourile bucureştene ;D); practic, o am cu mine numai dacă trebuie să plec undeva seara sau când merg pe bicicletă prin oraş.

Mai e un aspect: presupun că cei care au conceput sistemul au avut în vedere faptul că, dată fiind uşurința decodării, cip-urile RFID nu ar trebui să conțină informații confidențiale, nu? Dacă informațiile sunt limitate la nume, adresă, cetățenie, vize (unde ai călătorit şi cu ce companie aeriană), cazier şi alte asemenea, eu unul nu văd nimic în neregulă -- toate astea sunt date publice, există la biroul de evidență a populației şi oricine poate avea acces la ele. Ba mai mult -- există destule date care altfel nu au loc pe un act de identitate, dar care s-ar putea dovedi de mare ajutor în cazuri nefericite: grupă sangvină, contraindicații medicale, alergii ş.a.m.d..

Să fim serioşi -- aproape orice tehnologie de la roată încoace este susceptibilă de a facilita anumite abuzuri; de-asta mi se şi pare atât de revoltătoare reacția BOR, care în loc să îşi folosească credibilitatea pentru a lansa un mesaj la o analiză realistă şi rațională a problemei, a preferat să încingă spiritele cu discuții de nivel medieval.