Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Universuri SF:universul Skynet

Creat de yueh, Ianuarie 26, 2009, 02:03:10 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

AlexandruLazar

Corect. Recunoasterea formelor nu este numai o problema de spatiu de stocare si de calcul, ci si una de algoritm. Radacina multor probleme (si una din principalele directii de cercetare in domeniu la ora actuala) este reprezentarea informatiei; este extrem de greu sa reprezinti informatia deja invatata intr-o forma care sa poata fi utilizata de calculatoare. Chiar daca exista niste realizari remarcabile, ele sunt realizari in domenii specifice -- recunoasterea formelor, a vorbirii, a frazelor s.a.m.d.. iar dificultatea lor nu tine de puterea de calcul pe care o au la dispozitie. Desigur ca e convenabil sa ai puterea de calcul necesara pentru a inventaria sau cauta ceva in cantitatea uriasa de informatie retinuta, dar tehnologia necesara pentru a face asta exista de ani de zile.

Repet -- ideea era numai la nivelul statisticii :). Inteleg si eu ce vrea sa spuna filmul, si vroiam doar sa atrag atentia asupra faptului ca anumite aspecte ale viitorului sunt mai aproape decat am crede, iar altele -- mai departe ;D.

yueh

CitatIn 2013 se va crea primul supercalculator care va avea o putere de calcul mai mare ca intregul creier uman. In 2049 un calculator de 1000 de dolari va avea putere de calcul mai mare decat intreaga specie umana (!)
Cred ca totusi se exagereaza,nici un calculator nu a depasit creierul uman,alfel am fi avut demult roboti inteligenti.Daca nici recunoasterea formelor nu e inca rezolvata,cum sa fie calculatoarele mai inteligente decat oamenii?
In plus,calculatoarele sunt mai rapide decat oamenii la operatii matematice,dar creierul face mult mai mult decat operatii matematice(vezi Roger Penrose si teoria lui,care rezumata,mi se pare ca spune ca creierul poate face operatii necalculabile algoritmic,spre deosebire de calculatoare).Pe scurt,atata vreme cat inteligenta nu a fost formalizata(exprimata algoritmic),degeaba se calculeaza oricat de rapid.

AlexandruLazar

Cum ziceam si mai sus, ma refeream strict la puterea de calcul :).

Intr-adevar, exista actiuni ale mintii umane care sunt foarte greu de exprimat matematic -- de exemplu intuitia sau procesele creativitatii. Ele se pot descrie matematic, dar cu succese foarte limitate de capacitatea de reprezentare a informatiei.

Adi

Da, nu vom crea asa curand inteligenta artificiala, dar eu subliniam ca putere de calcul si algoritmi buni creati de om pot face calculatorul sa realizeze multe lucruri pe care nici nu le visam astazi. Sunt sigur ca recunoasterea formelor si recunoasterea vocii si translatorul dintr-o limba in alta vor deveni tot mai bune cu timpul.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

yueh

Da,am inteles ce vrei sa zici.E posibil,dar nu se stie daca inteligenta poate fi formalizata in intregime,adica ar putea avea o natura necalculabila si deci in principiu imposibil de simulat in intregime.
Asta e valabil numai daca exista intr-adevar procese fizice necalculabile.Daca nu,atunci da,va putea fi exprimata complet algoritmic.