Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Universuri SF:universul Skynet

Creat de yueh, Ianuarie 26, 2009, 02:03:10 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

yueh

Da,cam asa cred si eu.Nanotehnologia ar avea aplicatii practic nelimitate,nu-i asa?S-ar putea crea materiale,aparate pe care nici nu ni le putem imagina.

Adi

Desigur, cu cat manipulam mai bine nanotehnologia, cu atat vom crea materiale care nu exista in natura in mod natural, precum materiale invizibile, sau lanturi foarte rezistente cu care vom putea urca ca pe un lift in spatiu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

yueh

Vezi ca putem afla cate ceva si dintr-o pasiune cinematografica :)? Inainte ,nici nu stiam de nanotehnologie.Ca am pomenit de asta,nanotehnologia ar putea crea viata artificiala?
Adica daca se pot crea tot felul de structuri,s-ar putea crea si ceva analog(nu identic) celulelor,pt a forma un organism artificial?

Adi

Roboti se pot crea, sigur. Si daca ii faci din multi nanoroboti pot sa iasa roboti cu forme umane. Intrebarea insa e: vom putea crea inteligenta artificiala?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

yueh

CitatIntrebarea insa e: vom putea crea inteligenta artificiala?
Interesanta intrebare.Si-au pus-o multi,si inca nu s-a gasit raspunsul.Dar vedem ca computerele devin tot mai puternice,algoritmii tot mai sofisticati,asa ca s-ar putea sa fie doar o problema de timp pana ce se va realiza o asemenea inteligenta.
Eu cred ca se va ajunge la IA(inteligenta artificiala) in masura in care o vom intelege pe cea naturala.Si mai cred ca IA nu va fi vreodata identica cu cea naturala,pt ca probabil nu vom sti niciodata totul despre inteligenta naturala(si constiinta naturala).

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

yueh

Adaug ca robotii nu vor avea probabil niciodata liber arbitru,atata vrema cat nu-l vom intelege pe al nostru.

Adi

#23
Dar si daca va fi asa, tot va fi periculos. In 2013 se va crea primul supercalculator care va avea o putere de calcul mai mare ca intregul creier uman. In 2049 un calculator de 1000 de dolari va avea putere de calcul mai mare decat intreaga specie umana (!).

Concluzia? Oricine poate programa un robot sa faca un lucru rau dupa un algoritm determinist, fara liber arbitru (de exemplu sa caute si sa omoare toti oamenii dintr-o cladire).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

yueh

Da,asa e,si se face si acum,de ex cu rachetele computerizate.Dar chiar crezi atunci ca vor aparea Terminatori?

Referitor la film,actiunea din cele 2 parti(T1 si T2) mi se pare cam fantezista.Chiar tu ai zis ca viitorul nu exista azi ci se creeaza maine.Atunci cum ar putea sa vina cineva din ceva ce inca nu exista,adica din viitor?Eu,daca eram in locul lui Skynet,nu trimiteam terminatori in timp.

Eu as fi facut altfel:daca vedeam ca sunt pe cale sa pierd razboiul,as fi facut un robot ca T-1000,in care sa ma "intrupez",adica sa-mi transfer memoria in a lui.Odata ce as fi avut un trup,as fi luat un grup de roboti,o nava spatiala perfectionata,care se fie in acelasi timp si uzina,si as fi plecat de pe Pamant pe o alta planeta,de ex Marte,unde nu aveam concurenti.Acolo as fi intemeiat o societate avansata,planetara si numai atunci m-as fi intors si as fi zdrobit omenirea.

Evident,asta e doar imaginatia mea :),dar mi se pare mai logica decat cea a producatorilor filmelor.

AlexandruLazar

CitatIn 2013 se va crea primul supercalculator care va avea o putere de calcul mai mare ca intregul creier uman. In 2049 un calculator de 1000 de dolari va avea putere de calcul mai mare decat intreaga specie umana (!)

Eh, nu pica în plasa jurnaliştilor :). Did You Know te pune cu siguranță pe gânduri şi cele mai multe statistici sunt corecte, dar pe mine unul asta mă lasă rece. Dacă ne referim strict la puterea de calcul a creierului uman, calculatoarele au depăşit-o de cel puțin 40-50 de ani.


Adi

Nu stiu de unde au luat acele numere, desigur sunt doar estimari. Nu stiu cat de corecte, dar pare credibil ca undeva in viitor un singur calculator va putea calcula mai mult decat toti oamenii la un loc.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb

#27
Citat din: AlexandruLazar din Februarie 10, 2009, 08:42:37 PM
CitatIn 2013 se va crea primul supercalculator care va avea o putere de calcul mai mare ca intregul creier uman. In 2049 un calculator de 1000 de dolari va avea putere de calcul mai mare decat intreaga specie umana (!)
... Dacă ne referim strict la puterea de calcul a creierului uman, calculatoarele au depăşit-o de cel puțin 40-50 de ani.
Cifrele astea sunt relative. Daca vorbim de inmultiri si impartiri, atunci da, calculatorul este mai performant decat creierul. Dar daca vorbim de probleme complexe (recunoastere de forme, controlul in timp real al unor sisteme) calculatorul nu sta asa de bine.

Conceptul de inteligenta artificiala are doua acceptiuni: slaba si tare. Cea slaba se refera la implementarea sistemelor decizionale (masina se comporta ca si cum ar avea inteligenta), si cea tare se refera la masini inteligente precum omul. Mai multe amanunte gasiti pe wikipedia: weak vs strong AI.

Adi

Da, dar recunoasterea de forme tine de puterea de calcul (ca o retea neuronala cu care lucram si in fizica particulelor - ia un timp ca sa le antrenezi sa recunoasca forme si daca ai putere de calcul, le antrenezi si apoi pot recunoaste foarte bine orice forma vrei tu). Singura limitare e puterea de calcul. Astfel, pe asta ma bazez cand spun ca in viitor vei putea programa un robot sa ucida la comanda pe o persoana anume si nu pe alta. Odata cu puterea de calcul, vor aparea aplicatii bune si rele ale robotilor sau macar a calculatoarelor.

Un alt progres ce se va realiza cu putere de calcul e ca calculatoarele vor invata limbi, cu tot cu structuri de fraze. Nu vor avea liber arbitru, dar vor avea mai mult timp de antrenament.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb

Citat din: Adi din Februarie 11, 2009, 06:27:34 AM
Da, dar recunoasterea de forme tine de puterea de calcul (ca o retea neuronala cu care lucram si in fizica particulelor - ia un timp ca sa le antrenezi sa recunoasca forme si daca ai putere de calcul, le antrenezi si apoi pot recunoaste foarte bine orice forma vrei tu). Singura limitare e puterea de calcul.
Recunoasterea de forme nu e o problema asa de simpla, nu ma gandesc la traiectorii de particule ci la forme din viata reala, de ex: chipuri de oameni care pot aparea cu parul tuns, cu frizura schimbata, cu expresii diferite pe fata, in conditii de iluminare variabile etc. Pe langa faptul ca problema are o complexitate sporita (pentru o singura persoana, darmite in cazul unui numar sporit de persoane) mai este si intraductibila in limbaj matematic/algoritmic ! Un calculator puternic nu e suficient, avem nevoie si de algoritmi.