Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

La ce ma ajuta condensatoarele si bobinele?

Creat de stefan27, Ianuarie 24, 2009, 11:03:16 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

stefan27

salut.ma numesc stefan,sunt clasa a-11-a si am o nelamurire.eu nu inteleg de la orele de fizica care e treaba cu condensatorii si cu bobinele,ne tot bat la cap cu ele la capitolele de camp electric,respectiv de camp magnetic,dar nu inteleg concret la ce ma ajuta.am citit recent un articol pe un site despre o placa de baza si am vazut ca acolo se folosesc bobine si condensatori.sper sa ma lamuriti si pe mine pentru ca ma tot lovesc de lucrurile astea si am mare nevoie de ele.va multumesc!

Adi

Salut Stefan! Te referi la care sunt aplicatiile practice ale condesatoarelor si bobinelor in tehnica in viata de zi cu zi sau intrebi de ce iti trebuie tie ca elev? La a doua intrebare e usor de raspuns: este un antrenament foarte bun in calcul, in gandire abstracta, in intelegera naturii, astfel incat pe viitor sa te descurci cand vei face calcule si analize in orice domeniu. La prima intrebare e mai mult de discutat, dar pe scurt, fara condensatoare si bobine nu ai putea avea circuite de curent alternativ si fara ele nu ai avea tehnica ce o avem astazi.

Incepe prin a ne spune ce anume ai inteles tu despre ele si noi iti vom raspunde.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

stefan27

ma refer la ce ma ajuta ele in viata de zi cu zi.Despre condensatori am inteles ca sunt niste dispozitive formate din 2 armaturi,una incaracata cu sarcini pozitive,una cu sarcini negaticve,pe care pot inmagazina oricat de multa sarcina electrica,la o anumita diferenta de potential intre cele 2 armaturi.Despre bobina am inteles ca este o sarma(conductor)infasurata pe un material(nu am inteles daca trebuie ca acest material sa fie conductor sau izolator),care,parcursa de curent electric,creeza un camp magnetic.E posibil sa fie unele lucruri pe care le-am inteles gresit.
p.s.:am dat exemplul cu placa de baza in primul post, ca sa inteleg concret ce rol au bobinele si condensatorii acolo(e un exemplu de caz particular pe care l-am intalnit)

Adi

Salut, multumesc pentru explicatii, asa stiu la ce sa iti raspund. Un exemplu de aplicatie al condensatoarelor este la semafoare si la lumina intr-un bloc. Stii cand apesi pe buton, se aprinde lumina si dupa 30 de secunde se stinge automat? Ei bine, e un condensator incarcat si cand apesi pe buton, se inchide un circuit si se descarca condensatorul si atunci se aprinde becul. Dar dupa un timp condensatorul e descarcat si gata, se inchide circuitul si nu mai ai lumina. Intre timp condensatorul se incarca de la o sursa si este gata pentru cand apesi iar sa se aprinda lumina. Tot asa functionau si semafoarele vechi, poate si cele din prezent, nu sunt sigur, ca la un moment dat trec la circuite electrice, cu cipuri, chestii mai sofisticate.

Bobina sigur trebuie sa fie din material conductor, nu izolator, caci altfel nu ar trece curent electric prin ea. Cu bobine faci transformatoare care permit transportul energiei de la centrala unde se produce la sute de kilomtri departare. Tot cu bobine faci campuri magnetice foarte puternice, pe care le folosesti in tomografe, in acceleratoare de fizica particulelor.

In plus, in general, in tot ce tien de electronica, apar cele doua, care alaturi de rezistenta sunt cele trei elemente de baza ale unui circuit alternativ. Tot cu ele transmiti semnale radio si asa mai departe.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Încă vreo câteva aplicații (care nu sunt însă foarte evidente pentru că, în şcoală, se studiază condensatorii şi bobinele numai în contextul fenomenelor de câmp, iar în cazul condensatorilor -- numai în curent continuu). La ce altceva se mai folosesc (ceva mai "avansat" dar mai spectaculos)?

În curent alternativ, condensatorii şi bobinele se comportă ca nişte elemente numite rezistențe comandate. Cu cât curentul alternativ are o frecvență mai mare (deci îşi schimbă polaritatea de mai multe ori pe secundă), condensatorii îi opun o rezistența mai mică, iar bobinele -- una mai mare. Ele au de asemenea şi o rezistență numită reactivă, care nu se opune trecerii purtătorilor de sarcină, dar se opune schimbării de polaritate sau, în funcție de semn, o favorizează.

De aceea, cea mai simplă utilizare a lor este în filtre. Filtrele sunt circuite care lasă să treacă numai anumite frecvențe, iar utilizarea cea mai evidentă este la aparatele de radio, unde te interesează să recepționezi numai o anumită plajă extrem de îngustă de frecvențe.

Un alt exemplu ar fi sursa de alimentare de la calculatorul tău. Componentele calculatoarelor au nevoie, după cum ştii, de curent continuu, dar de la priză vine curent alternativ. Rolul sursei este să îl convertească în curent continuu. Pentru asta, după ce curentul este redresat (i.e. "cocoaşele" de polaritate negativă ale curentului sunt "săltate" şi devin pozitive), el este trecut printr-un alt circuit, care-i creşte foarte mult frecvența. Apoi este trecut printr-un inductor (format din bobine). Bobinele tind să se opună schimbării de polaritate, astfel încât purtătorii de sarcină sunt constrânşi să îşi păstreze direcția. În felul ăsta, "cocoaşele" curentului redresat (care arată ca în ultima poză de jos: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rectification.svg ) sunt netezite, ca să se apropie cât mai mult de curentul continuu ideal. Mă rog, e şi un condensator pe-acolo, plasat pe circuitul redresor, dar de condensatoare deja ți-a zis Adi câte ceva.

Miezul bobinei, cel pe care se înfăşoară materialul conductor, este de regulă izolator. În anumite aplicații se folosesc bobine cu miez feromagnetic, dar oricum, el este izolat (altfel, evident, ar avea o rezistență uriaşă şi n-ar mai crea niciun câmp magnetic...)


Nu ştiu să-ți spun exact la ce folosesc condensatorii de pe placa de baza (evident asta depinde şi de placa de bază :) ) dar în majoritatea cazurilor par să aibă funcții, să zicem aşa, utilitare: asigură polarizarea corectă a pinilor componentelor şi implementează întârzierea de care spunea Adi cu semaforul, dar din alte motive. Componentele semiconductoare sunt sensibile la căderile foarte bruşte de tensiune. De aceea, se plasează un condensator "în fața" lor, astfel încât atunci când apeşi butonul, se deschide circuitul, iar condensatorul se descarcă, asigurând în felul ăsta o scădere treptată a tensiunii și nu o cădere imediată pe zero. Mai sunt şi alții care nu pot să-ți spun exact ce fac pentru că nu-mi dau seama cum sunt conexiunile. În principiu cam asta ar trebui să fie :).

stefan27


Adi

Cu mare placere, Stefan. Nu uita sa spui si altora de siteul nostru si sa inviti liceul tau sa devina liceu partener, avem deja 30 de licee partenere.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro