laurentiu, m-am uitat peste solutia propusa, si nu mi se pare corecta. Adica, din cate inteleg eu, nu ia in calcul faptul ca dupa un anumit timp acele completeaza o rotatie completa si se pot "reintalni". Din cate inteleg eu, solutia se refera doar la primul minut (pana cand secundarul revine la 12), interval in care in mod clar nu exista solutii.
Am repetat rationamentul tau pentru alt epsilon (in problema e 120º sau 2Pi/3) , si anume pentru epsilon = 0 (adica sa cautam cand se suprapun cele trei) si se ajunge la aceeasi concluzie cum ca nu exista solutii, ceea ce e fals, pentru ca dupa fiecare 12 ore avem sigur o suprapunere de acest gen.
Poti sa indici cum ia in calcul solutia ta periodicitatea de 1 minut pentru secundar, o ora pentru minutar si 12 ore pentru orar?
Ca tot veni vorba, parerea mea este ca e foarte posibil ca acele sa nu ajunga niciodata sa imparta cadranul in 3 parti egale, in ciuda faptului ca demonstratia propusa de laurentiu nu o consider valida.
Rationamentul meu (fara numere complexe) ar fi urmatorul: minutarul si orarul vor face si 120º de 22 de ori in 12 ore (sunt 2 ore fixe care corespund acetsui unghi). Acum, dat fiind ca luam miscarile continue (fara salturi) inseamna ca fiecare din cele 22 de momente sunt precis determinate (chiar la sutimi de secunda) si ca atare putem sti in fiecare caz din cele 22, unde se afla exact secundarul. Eu anticipez ca sunt foarte putine sanse ca in unul din cele 22 de cazuri sa fie secundarul "la locul lui" (adica situat asa incat sa imparta cadranul in 3 parti egale), chiar si fara sa fac calculele. Un calcul precis al celor 22 de momente, pe baza vitezei relative a minutarului fata de orar, ar confirma sau infirma acest lucru.
e-