Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cat de mult costa cercetarea?

Creat de Adi, Octombrie 01, 2008, 05:23:49 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Ridici o intrebare bine. Nu stiu cat costa, dar probabil nu ar costa atat de mult. Insa poate ridicau o problema de principiu: nu poti avea incredere in romani. Se au mana in mana si isi accepta unul altuia produsele, fara sa fie competitive. Doar strainii pot evalua bine, caci sunt impartiali. Toate tarile fac asa. Bine, la diferite nivele. Este audit exterior pentru totalul cercetarii, iar la nivel mic se ocupa organismele nationale. Din pacate in Romania nu trebuie sa ai incredere in nimic, trebuie audit inca de la radacina. Decat sa dai 20.000 de euro degeaba, mai bine dai 2.000 la audit si cu 18.000 faci treaba. Cam asa ar fi rationamentul, dar nu stiu numere exacte.

In alta ordine de idei, cercetatorii ies azi in strada pentru 0,19% din buget oferit cercetarii anul asta, iar ministra educatiei ii sprijina.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro


valangjed

Mai grav este ca in Romania nici firmele private nu se inghesuie sa inveteasca in cercetare.Lucrez intr-o firma apartinand unui mare concern.Decat sa investeasca cateva mii de euro pentru modernizarea liniilor de productie,mai bine lucram cu tehnologie din 1900 toamna.Cat o tine.Cand nu o sa mai putem repara nimic probabil ca liniile de productie vor fi vandute la fier vechi.Firma sia scos profitul.In rest,ce mai conteaza?
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

Da, un expert zicea la HotNews acum cateva zile ca trei sferturi din manageri romani nu au nici cea mai mica cunostinta despre management (fac afaceri dupa ureche). Pe de alta parte, exista si cativa care stiu si inca si mai putini care apreciaza cercetarea. Dar cei ce au construit Roboscan 1M, cu capital exclusiv romanesc, cu cercetare exclusiv romaneasca, de au luat marele premiu de la Geneva la salonul de inventii, sunt un exemplu in acest sens.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

inger_demonizat

Din experienta propie va zic: cercetarea costa enorm la noi in tara. Si eu lucrez intr-o firma importanta (nu zic numele caci nu vreau sa fac publicitate ascunsa) si aproape tot salaru meu se duce pe logistica de care am nevoie in cercetare si inca nu am cea ce imi trebuie. De multe ori recurg la mici trucuri sa pot obtine informatiile necesare, mai mult sau mai putin legale.Asta este ma bucur ca ma mentin pe linia de plutire si pot sa fac ceva in tara asta mizera.........
Nu de mult am vizitat Spitalul Judetean Sibiu sectia neurologie interesandu-ma acolo de un nucleu de cercetare dar am fost intampinat de un ridicat din umeri.....
Sa traim bine........ ???

Adi

Ce voiam eu sa spun ca cercetarea costa putin fata de PIB-ul tarii. La noi sub 0.3% din PIB. O nimica toata!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Sincer sa fiu Adi eu nu prea sunt de acord.
Daca ai un sistem ca al nostru in care nu prea mai ai nici industrie nici agricultura , doar bugetari pe care se pare ca trebuie sa-i platesti si faci imprumuturi externe de unde cercetare .
Privatii sunt mai mult niste buticari de fapt . Nu prea ai sector privat puternic si care sa aibe de ce sa fie interesat de cercetare .
Cercetarea inseamna cred eu nu multi ca foarte multi bani ca sa speri sa apara si ceva rezultate .
Clar ca daca ii dai ar trebui dati pe proiecte concrete nu pe structuri fie ele si universitare in care ma tem ca platesti mai mult intentia de a cerceta .

RaduH

Coesite se pare ca pe sarac nu-l ajuta cu nimic sa-i dai niste bani. L-ar ajuta mult mai mult un loc de munca de fapt.
Mie mi se pare ca noi avem un alt bai de fapt. Sa cercetezi cu adevarat nu poate sa coste azi decat foarte scump. Exemplul pe care il dati voi mi se pare irelevant pentru ca nu noi am platit si sustinut cercetarea respectiva.
Daca vezi ca nu poti sa sustii o activitate cat sa speri macar sa iasa ceva de ce sa o ai in nomenclator neaparat.
Eu am lucrat la un moment dat intr-o fabrica. Era acolo serviciul sau biroul de marcheting (scris intentionat romaneste). Asa catastrofa chiar n-am mai vazut. Nu se facea in fabrica aceea nimic sa se justifice asta. Nici nu se facea proiectare de conceptie, nici nu eram nici macar aproape de ideea de produse finite(sa zicem direct vandabile). Pentru ce sa se fi facut studii de piata de fapt?