Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Modelul de Univers al lui Paul

Creat de paul, Ianuarie 18, 2009, 11:21:22 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Citat din: paul din Ianuarie 23, 2009, 01:19:10 PM
Pe de alta parte am postat doua pagini de "socoteli" legate de aceasta idee pe un blog de-al meu http://spacesignals.blogspot.com pe care te invit sa-l vizitezi.
Am intrat pe blog si notatiile de acolo nu sunt suficient explicate, ca atare nu prea ma ajuta. Prefer sa purtam discutia aici, ca sa pot urmari rationamentul tau pas cu pas si sa pot pune intrebarile pe care le gasesc pertinente.

Apropo, din cele de pe blog, nu am inteles care ar fi explicatia paradoxului prezentat de mine, asa ca astept in continuare contributia ta aici.

e-
Don't believe everything you think.

paul

CitatAm intrat pe blog si notatiile de acolo nu sunt suficient explicate
Intr-adevar, pe blog am postat idei care nu erau inca finalizate, postate la intervale destul de mari de timp si sigur ca da, postarile nu au un aspect unitar.De aceea am si apelat la acest forum, ca sa gasesc feed-back-ul necesar si persone cu care sa pot dialoga pe aceasta tema. Cum am spus, voi face retusuri ca sa pot fi mai usor inteles, atunci iti voi explica de ce rationamentul tau te-a condus la un "paradox" (pe scurt, nu am putut sa ma fac inteles, iar rationamentul tau cred ca a pornit de la premise gresite.
Paul

paul

Va salut pe toti,
In prezentarile si raspunsurile date mai sus am incercat sa fiu cat mai concis,ca sa nu abuzez de rabdarea Dvs. dar, pentru ca am remarcat ca esenta ideii mele nu a fost inteleasa,de data voi face o prezentare mai larga.
Am pornit de la faptul ca perioada undei electromagnetice corespunzatoare unei linii spectrale poate fi considerata o unitate de timp.Am luat in considerare ca determinarile experimentale ale lui Hubble l-au condus la ideea ca Universul se afla in expansiune, iar viteza de "indepartare" a unei stele este proportionala cu distanta pana la ea (bazandu-se pe relatiile matematice corespunzatoare efectului Doppler) si am facut, daca pot spune asa, "reverse engineering", ajungand la relatia T2=T1(R0+r2)/(R0+r1)
unde R0 este "lungimea Hubble", r2 este o distanta "galactica" iar r1 este o distanta "locala".Am verificat conditiile la limita, adica daca r2 tinde la infinit,T2 tinde la infinit, iar daca r2 tinde la 0, T2 tinde la T1R0/(R0+r1), valori care mi se par destul de "digerabile".
Acum, folosind chiar notatiile pe care mi le-a sugerat colegul "Electron", voi relua ideea.
Emisia  (sau absorbtia) undei electromagnetice in spatiul  SA(r1) este un eveniment "local" ce poate fi incadrat intr-o sfera de raza r1.Daca acelasi fenomen se desfasoara in punctul B, aflat la o distanta d>r1 dar il analizam (cu aparate care permit acest lucru) tot din punctul A, vom avea de-a face cu un eveniment ce se desfasoara la scara spatiului SA(r2). Practic, in primul caz facem o analiza "locala" utilizand doar un analizor spectral, iar in al doilea caz utililizam si un telescop care va face ca un eveniment "local" sa devina eveniment la "scara galactica".
Iar acum sa revin la "paradoxul" semnalat de colegul "Electron". Rationamentul porneste de la premise gresite deoarece eu nu am comparat TA cu TB care ar fi "timpi locali". Eu afirm ca timpul nu este o caracteristica a unor puncte din spatiu , ci a unor "zone spatiale" ce nu pot fi reduse la puncte geometrice decat in acceptiunea conditiei la limita prezentate mai sus,adica daca r2 tinde la 0, T2tinde la T1R0/(R0+r1)
Un exemplu foarte potrivit este "rezolvarea" problemei care mi-a fost pusa, adica sa compar evenimentul corespunzator "mersului la serviciu" cu cel corespunzator "miscarii de revolutie a Pamantului in jurul Soarelui". Rezultatul obtinut, adica un raport al unitatilor de timp ce difera de 1 doar la a cincisprezecea zecimala, mi se pare un rezultat plauzibil.
Sper ca aceste precizari sa faciliteze intelegerea ipotezei mele.

paul

Si inca ceva: in concordanta cu ipoteza mea,telescopul poate fi considerat o "lupa de timp"

Adi

Citat din: paul din Ianuarie 25, 2009, 06:42:11 PM
Si inca ceva: in concordanta cu ipoteza mea,telescopul poate fi considerat o "lupa de timp"

Si in concordanta cu relativitatea generala (deci cu Big Bang), tot asa e considerat telescopul. Nu stiu ce intelegi prin lupa, dar se consider ca cu cat vezi mai departe in spatiu, cu atat vezi mai departe in timp.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

paul

Citatcu cat vezi mai departe in spatiu, cu atat vezi mai departe in timp.
Adi,eu stiam ca, cu cat vezi mai departe in spatiu, cu atat vezi mai mult in trecut, dar eu am vrut sa precizez ca, in exemplul care l-am dat, unitatea de timp corespunzatoare unui eveniment "galactic" devine mai mare decat cea corespunzatoare unui eveniment "local".

Adi

Am intele atunci, Paul, atunci modelul tau sugereaza ceva diferit decat relativitatea generala. Termenul de lupa este sugestiv atunci.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

paul

Am revenit pe acest topic pentru a analiza "anomalia" (ramasa neelucidata) referitoare la sonda spatiala Pioneer10.Pe scurt ,care este anomalia? S-a constatat prin masuratori telemetrice ca, contrar asteptarilor, pe masura ce sonda se departa de Soare, in loc sa-i scada viteza, datorita atractiei gravitationale a Soarelui, viteza ei era in crestere cu o acceleratie de aprox. 10-9m/s2.Mi-am pus intrebarea:oare cum au determinat aceasta crestere? OK, masurand viteza la diverse momente, dar cum? Probabil, semnalul  "beacon" (de recunoastere) era programat sa fie transmis regulat, la anumite intervale de timp si s-a constatat ca , la receptie pe Terra, aceste intervale devin din ce in ce mai mari. Deasemenea, probabil ca au remarcat o "alunecare in frecventa" a semnalelor radio receptionate de la sonda.Folosind relatiile aferente efectului Doppler, au putut determina acceleratia sondei. Iar faptul ca sonda se departeaza de Pamant cu viteze din ce in ce mai mari au putut sa-l explice prin "dilatarea Universului" sau prin "efectul unei materii intunecate" sau, daca l-au citit pe Eminescu, puteau spune ca sonda este atrasa spre alte constelatii de "un dor nemarginit"...
Toate bune, au zis probabil cei ce se ocupau de misiune, de-abia facem economie la combustibil...
Dar, conform legilor de  propagarie a  undelor electromagnetice, nivelul semnalului radio receptionat trebuia sa scada, intr-o prima aproximatie, cu patratul distantei Pamant-sonda, asa ca se asteptau ca la un moment dat, conform noilor predictii, legatura radio sa se intrerupa. Si au tot asteptat... In loc sa se intrerupa dupa cativa ani de la lansare, s-a intrerupt de-abia in 26 februarie 2003, dupa 31 ani de la lansare. Si astfel s-a nascut inca o enigma...
Acum, sa privim problema prin prisma ipotezei mele
Citattimpul nu este o caracteristica a unor puncte din spatiu , ci a unor "zone spatiale" ce nu pot fi reduse la puncte geometrice
, iar cu cat zona spatiala in care este incadrat un eveniment este mai mare, cu atat fenomenele fizice se desfasoara  mai lent in acel spatiu. Daca este asa, se explica de ce frecventa de receptie a semnalului "beacon" a fost din ce in ce mai mica. Poate ca, in loc sa fie accelerata, sonda a fost franata de fortele de atractie gravitationale. Poate ca , in loc sa se gaseasca la distanta asa de mare de Pamant (determinata prin calculele aferente unei miscari accelerate) sa se gaseasca la o distanta mult mai mica, conform calculelor aferente unei miscari incetinite, iar legatura radio sa se intrerupa normal, cand distanta pana la sonda a devenit atat de mare incat nivelul de semnal la receptie s-a innecat in zgomot

HarapAlb

Eu inteleg din wikipedia ca e exact pe dos, adica apare o acceleratie inspre Soare:
CitatThe effect is seen in radio Doppler and ranging data, yielding information on the velocity and distance of the spacecraft. When all known forces acting on the spacecraft are taken into consideration, a very small but unexplained force remains. It appears to cause a constant sunward acceleration of (8.74 ± 1.33) × 10−10 m/s2 for both spacecraft. If the positions of the spacecraft are predicted one year in advance based on measured velocity and known forces (mostly gravity), they are actually found to be some 400 km closer to the sun at the end of the year.

paul

HarapAlb,
CitatEu inteleg din wikipedia ca e exact pe dos, adica apare o acceleratie inspre Soare:
Poate ca ai dreptate,eu am citit un articol indicat de Adi http://www.newscientist.com/article/mg18524911.600-13-things-that-do-not-make-sense.html?full=true unde scrie
CitatThat's because something has been pulling - or pushing - on them, causing them to speed up.
, am vrut sa vad si ce scrie pe site-ul oficial NASA despre problema, dar partea de server ce tinea informatia nu se putea accesa, ceea ce tineam minte era faptul ca nu se explica legatura radio la o distanta atat de mare (cu echipamentele de emisie ale sondei) asa ca am "dat drumul " ideii, fara prea multe verificari, ca prea bine se potrivea cu ipoteza mea. Poate am gresit, voi verifica. Oricum, atentionarea ta este binevenita.

HarapAlb

Am gasit o descriere destul de amanuntita a sondelor Pioneer 10 si 11 pe site-ul de la NASA: Pioneer Missions

Iar astea sunt doua articole in care au fost publicate datele pentru prima data:
Indication, from Pioneer 10/11, Galileo, and Ulysses Data, of an Apparent Anomalous, Weak, Long-Range Acceleration
Study of the anomalous acceleration of Pioneer 10 and 11

Exista si articolele publicate in reviste, daca te intereseaza trimite-mi un PM.

paul

Intre timp am putut accesa informatiile date de NASA referitoare la problema, intr-adevar au detectat o inexplicabila "acceleratie spre Soare", adica o decelare suplimentara, daca ne gandim ca sonda se indeparta de Soare. Am pornit in analiza acestei anomalii de la premise gresite, bine ca nu m-am apucat sa calculez (noroc ca nu am avut date suficiente) pentru ca sunt destul de tenace si sigur as fi reusit sa incadrez (cu ajutorul "unui epsilon orcat de mic") valorile experimentale, in modelul meu.

AlexandruLazar

Nu mă gândisem la problema cu telescopul, dar începe să aibă sens pentru mine, cel puțin la nivel intuitiv ;D. Am să mă uit mai cu luare-aminte pe formule.

Experiențele de pe forumul de față cu teoriile alternative n-au fost foarte reuşite, dar sunteți singurul de până acum care îşi susține ipoteza cu o demonstrație matematică rezonabilă. Dacă o să am ceva constructiv de adăugat, promit să revin.

paul

CitatDacă o să am ceva constructiv de adăugat, promit să revin
Multumesc pentru incurajari, orice sprijin este binevenit, chiar si observatiile critice imi sunt de ajutor.Ipoteza mea este atat de ciudata incat, uneori, chiar si pe mine ma sperie.

Skolon

Eu spun că nu aveţi motive să vă speriaţi (sau poate din contră  :)) pentru că e posibil să aveţi dreptate.
Îmi cer scuze pentru intervenţia bruscă în acest topic, dar am simţit nevoia să o fac, cu convingerea că ceea ce o să spun o să fie util.
Tocmai am terminat de citit o lucrare foarte interesantă a profesorului Dumitru Daba intitulată Sistemica Universală, ale cărei concluzii sunt identice cu ale dvs. (exprimate într-o formă diferită) şi pe care, iertaţi-mi îndrăzneala, v-o recomand cu căldură.

De fapt, recomand această carte tuturor celor de pe acest site care sunt interesaţi de motivele pentru care teoriile fizice importante de azi (Fizica cuantică şi Teoria relativităţii generalizate) sunt în impas (adică de ce nici una nu este capabilă să ofere explicaţii şi predicţii corecte în domeniul de care se ocupă cealaltă). Cartea explică de ce a apărut în fizică ciudata dualitate a luminii de corpuscul-undă, oferind totodată şi o metodă prin care se poate evita acest lucru, adică analizând lumina (şi de fapt toate fenomenele fizicii) diferit în funcţie de localizarea proprietăţilor ei: la nivel local/micro ca un corpuscul iar la nivel macro ca undă. Dumitru Daba afirmă că la "nivelul spaţial" al particulelor elementare este impropriu a defini "lumina" ca pe o undă=fascicol luminos, iar în domeniul macroscopic este impropriu a o considera un "tren de particule". Ceea ce seamănă foarte mult cu ideile dvs., domnule Paul.

Scopul principal al lucrării nu este însă cel legat de natura luminii (nu este un tratat de fizică) ci acela de a oferi savanţilor (cu adresare specială către fizicieni) un alt mod de a gândi şi a "acţiona" (a se citi "a construi teoriile fizicii").