Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Experimente

Creat de chimistaanca, Ianuarie 07, 2009, 07:58:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Orice timp liber pe care il ai este binevenit. Poti face o sinteza de un paragraf despre cate un chimist. Sunt multe lucruri utile de facut, daca le faci in cuvinte proprii, fara plagiat. Succes la tot ce faci si ma bucur ca mai urmaresti siteul.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

hanna

Citat din: chimistul din Martie 03, 2009, 11:36:53 PM
Salut!

Sarea intradevar ajuta la separarea fazelor si ai punctat lucrul acesta. Intrebarea mea este de ce?


Clorura de sodiu este perfect solubila in apa, astfel mareste diferenta de densitate dintre cele doua faze, separarea facandu-se mai usor.


Imi cer scuze ca, din lipsa de timp, am "reactionat'' abia acum ;D

chimistul

Esti pe aproape! Separarea nu se face datorita diferentei de densitate!

silvi

in stratul apos se mai gasesc urme de sapun. Se stie ca sapunul este greu solubil in apa. In momentul in care se aduga NaCl, aceasta se dizolva mult mai bine in apa, astfel incat "impinge" urmele de sapun in stratul organic

chimistul

Salut!

Asta este fenomenologia. Dar de ce il "impinge"? Ce se intampla in momentul cand se dizolva sarea in apa? Se schimba concentratia ionilor in solutie. Se numeste "efectul ionului comun". Care dupa caz poate sa duca la scaderea sau cresterea solubilitatii unei substante in apa.Aici e vorba de scadere. Si in felul acesta se separa sapunul mult mai bine.

b12mihai

#20
Iata un experiment interesant, trimis de domnul profesor Baltac Silviu, de la liceul teoretic "Neagoe Basarab" din Oltenita.

stiintaazi.ro/images/experiment-chimie-distractiva-cutia-de-bere.pdf

Pe scurt, este vorba despre un experiment de generare de curent, demonstrand astfel ca putem salva cutiile de bere din aluminu pentru a le folosi in generatoare de curent electric.  

Va invitam sa incercati si voi experimentul acasa, sa ne descrieti modul in care ati lucrat si rezultatele obtinute.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

silvi

Citat din: gothik12 din Iunie 07, 2009, 04:34:19 PM
Iata un experiment interesant, trimis de domnul profesor Baltac Silviu, de la liceul teoretic "Neagoe Basarab" din Oltenita.

o rectificare: sunt elev, nu profesor ;) - greseala imi apartine mie, trebuia sa imi trec si clasa :)

Adi

Felicitari pentru perseverenta daca esti elev. Feedbackul lui Mihai este la fel de util si speram sa revii cu o noua versiune si sa filmezi cand testezi tu experimentul (sau macar poze de la diferite etape ale instalarii lui).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Da, imi cer scuze pentru greseala, fiind obisnuit cu licee partenere de unde primim materiale de la profesori, eu am avut impresia ca aveam de aface cu un dom` profesor care ne preda si noua o lectie interesanta, care i-a placut cand a expus-o la clasa.

Dar poate in viitor vei fi profesor, cine site ;) .

P.S.: Sa aduci imbunatatirile de care te-am rugat in e-mail. Ne intereseaza in special o filmare, un tutorial video  ;D .
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

chris

buna!!sunt nou pe aici:P daca imi dati voie vin si eu in completarea topicului cu un experiment numit "ANFO,,este vb despre un explozibil...destul de periculos in cantitati mari...

1Q-D3XT3R

ANFO !!! Este un explozibil greu de initiat !!! Este alcatuit din nitrat de amoniu + motorina ! ANFO=Amonium Nitrat Fuel Oil . Se intiaza cu capsa de fulminat de mercur . Principiul de functionare este simplu . Nitratul de amoniu oxideaza motorina , in urma reactiei rezulta numai gaze !!! NH4NO3 +  CnH2n+2  ---- > CO2 + H2O + N2 + NH3 + O2 + Q .... Volumul mare de gaze rezultat intr-un timp foarte scurt determina explozia . Am incercat sa fack practic dar de fiecare data a dat gres !!! Nu incercati asta acasa !!!  :P

Adi

Citat din: chris din Iulie 09, 2009, 03:09:53 PM
buna!!sunt nou pe aici:P daca imi dati voie vin si eu in completarea topicului cu un experiment numit "ANFO,,este vb despre un explozibil...destul de periculos in cantitati mari...

Chris, bine ai venit pe forum! Ma bucur sa vad ca se dezvolta cu adevarat sectiunea de chimie. Cea de fizica era dezvoltata, dar acum, iata, si cea de chimie. Cu cat sunt mai multi oameni, cu cat se pot ajuta unul pe altul cu intrebari si raspunsuri. Nu uitati ca puteti scrie si formule in Latex aici pe forum ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

CitatVolumul mare de gaze rezultat intr-un timp foarte scurt determina explozia .

Pai da ca e reactie de ordinul I descompunerea azotatului de amoniu. Ca si reactiile nucleare.  Da eu nu cred ca e explozie. Mai degraba deflagratie. Detonatie in nici un caz. Pt detalii Enciclopedia de Chimie a d-nei Academician Dr. Elena Ceausescu la liteara E. Explozibili. Dupa Echilibrul chimic si Extractii. Poate va luminati putin.

1Q-D3XT3R

Vrei sa-mi dai un link ?

mircea_p

Banuiesc ca in limbajul de specialitate din chimie se face diferenta intre explozie, deflagratie, detonatie.
In limbajul comun sant sinonime.

Daca e se ne legam de detalii, crezi ca toate reactiile nucleare sant de ordinul I?. Cred ca te referi la fisiunea nucleara. Fuziunea nu e de ordinu II? Dar absortia de neutroni sau de particule alfa?