Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule

Intrebare

<< < (2/22) > >>

Adi:
Iata poza problemei despre care vorbea RaduH, pe care mi-a dat-o Cipi.

HarapAlb:
 Eu ma gandeam la cazul in care particula se deplaseaza paralel cu placile condensatorului, forta de accelerare fiind perpendiculara pe directia initiala de deplasare a particulei. In amandoua cazurile datorita miscarii particulei apare un curect electric care descarca partial condensatorul. Tubul cinescop al televizoarelor este un accelerator de particule.


 Aici am gasit un material consistent despre acceleratoarele de particule: http://www.fieldp.com/cpa.html (se descarca cam greu pdf-ul, daca nu reusiti vi-l trimit eu).

RaduH:
Da bila trebuie ridicata si asta ar insemna ca noi crestem putin masa pamantului . Daca campul gravitational efectuand lucru mecanic se slabeste cand am efectua noi lucru mecanic l-am intari .

Si ce daca apare un curent , prin ce ar descarca condensatorul ?
Placile alea is gaurite si curentul nu le-ar atinge . Ar aparea un camp magnetic da ala nu stiu sa descarce condensatorul .

Pe mine ma intereseaza daca se stie ceva practic despre un consum suplimentar . In cazul LINAC-ului de exeplu se consuma energie pentu a se realiza polarizarea electrozilor . Se stie ceva de genul ca sursa trbuie sa furnizeze mai multa energie functie de numarul de particule accelerate respectiv sarcina lor cumulata ca banuiesc faptul ca nu se accelereaza cate o particula .

L = q*U , la jumatatea distantei dintre electrozi s-a efectuat deja lucrul mecanic L = q*E*d/2 , E fiind U/d , L=q*U/2 . Ar insemna ca deja s-a consumat energie din condensator , q*U/2 . Deci 1/2 Q*U-q*U/2 . Cum Q=C*U , capacitatea neavand cum sa fie influentata inseamna ca scade U . De fapt scade si Q . Scazand U , scade implicit E . Si atunci lucrul ala mecanic efectuat este o integrala nu
L = q*u . Sau sursa trebuie furnizeze mai mult sa mentina tensiunea constanta .

Adi:

--- Citat din: RaduH din Ianuarie 23, 2008, 11:03:29 a.m. ---Da bila trebuie ridicata si asta ar insemna ca noi crestem putin masa pamantului .

--- Terminare citat ---

Cred ca te inseli. Daca bila este ridicata deasupra solului, masa ei ramane constanta, masa Soarelui este constanta, dar sistemului format din bila si Soare i s-a dat energie, energie potentiala ce este apoi transformata in energie de miscare atunci cand bila este lasata sa cada.

Ce nivel de studii de fizica ai? Vorbesti de calcule, de integrale, de LINAC si polarizarea electrozilor...

HarapAlb:

--- Citat din: RaduH din Ianuarie 23, 2008, 11:03:29 a.m. ---Da bila trebuie ridicata si asta ar insemna ca noi crestem putin masa pamantului .

--- Terminare citat ---

 Depinde cum consideri initial masele: (1) Pamant+bila=un corp sau (2) Pamantul si bila doua corpuri distincte. Iti dai seama ca in cazul (1) corectiile pe care ar trebui sa le aplicam acceleratiei gravitationale sunt foarte foarte mici.


--- Citat din: RaduH din Ianuarie 23, 2008, 11:03:29 a.m. ---Si ce daca apare un curent , prin ce ar descarca condensatorul ?
Placile alea is gaurite si curentul nu le-ar atinge . Ar aparea un camp magnetic da ala nu stiu sa descarce condensatorul .

--- Terminare citat ---

 Aveam in minte la un sistem asemanator cu cel din poza atasata, unde sursa de particule este conectata electric la placile de accelerare. Curentul de descarcare nu vine propriu-zis de la accelerare si de la sursa de particule. Cand se ciocneste cu tinta se produc particule suplimentare care sunt captate  si practic se inchide un circuit electric.


--- Citat din: RaduH din Ianuarie 23, 2008, 11:03:29 a.m. ---Pe mine ma intereseaza daca se stie ceva practic despre un consum suplimentar . In cazul LINAC-ului de exeplu se consuma energie pentu a se realiza polarizarea electrozilor . Se stie ceva de genul ca sursa trebuie sa furnizeze mai multa energie functie de numarul de particule accelerate respectiv sarcina lor cumulata ca banuiesc faptul ca nu se accelereaza cate o particula .

--- Terminare citat ---

 Teoretic vorbind particulele care trec prin condensator trebuie sa interactioneze cu condensatorul. La nivel macroscopic folosim un model simplificat. Intre placile incarcate consendatorului se execita o forta de atractie, daca ele ar fi lasate liber s-ar deplasa. Deci exista o forta care se opune fortei de atractie electrostatica. Imagineaza-ti ca introducem un corp cu masa foarte mare si sarcina foarte mare, se poate intampla ca in loc sa se accelereze particula, sa accelereze condensatorul  ;D Ceva asemanator se poata intampla daca incercam sa construin un accelerator de particule, dar cu dimensiuni foarte mici (micrometri).
 La fel cum ai sesizat si tu, particulele alea aflate in miscare au un camp electric, magnetic care teoretic actioneaza asupra placilor condensatorului. E o chestiune de ordine de marime, daca un efect este sau nu important. Se poate ca in cazul acceleratoarelor influenta fasicolului de particule asupra sistemului de accelerare sa fie practic neglijabila, predominand alte efecte (de ex: pierderi prin izolatie). In practica numarul electronilor in fascicul este limitat pentru apar respingeri electrostatice ceea ce duce la defocalizarea fascicului, efect nedorit.

 Intrebarea ta era de natura teoretica sau practica ?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă