Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Intrebare

Creat de RaduH, Ianuarie 21, 2008, 06:02:11 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

RaduH

Chestia cu ecranarea campului era doar un amuzament .
Nu stiam ca variatia intensitatii E a campului electric produce camp magnetic deci si asta variaza deci apar unde e.m.
Oricum nu se poate acumula tare multa sarcina pe o sfera deci campul electric generat este slabut si chiar daca ar fi functionat era doar o jucarie .

Electron

Citat din: RaduH din Martie 01, 2008, 01:56:43 PM
Sa ma lamuresc o data , in cazul accelerarii scade sau nu din energia inmagazinata pe condensatorii aia .
Daca scade din energie scade Q si U deci si E .
Daca nu exista nici un contact intre sarcinile accelerate si condensator, si nici o descarcare de curent prin dielectric, nu vad nici un motiv sa scada energia "inmagazinata" in condensatori. Energia cinetica castigata prin accelerare se face pe baza energiei potentiale a sistemului (condensator incarcat + sarcina) si nu pe baza consumului de energie a campului electric.

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

Multumesc pentru raspuns .

RaduH

Atunci s-ar putea construi un accelerator asa ?

Electron

Imi explici si mie cum e accelerat electronul (apropo, ii lipseste semnul "-" din notatia clasica ;) ) in interiorul sistemului propus de tine? Care e forma liniilor de camp electric in interiorul sistemului? Deseneaza asta si putem atunci vorbi de "eficienta" sistemului. :)

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

Vreti sa spuneti ca liniile de camp n-or sa ajunga la axa ?

Electron

Liniile de camp ale oricarei sarcini ajung in tot Universul, deci poti fi linistit ca vor ajunge si la axa. Eu ce iti propun este sa analizezi geometria campului, adica forma si sensul liniilor de camp. Nu e cazul sa faci calcule exacte, vorbim de o analiza calitativa aici :)

Spor la desenat.

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

Mi-e teama ca nu-s capabil sa va fac pe plac .
Nu stiu sa desenez pe calculator asa ceva , una la mana , ar fi fost o solutie sa desenez cu mana si sa caut un scaner dar mi-am dat seama ca nu ma pricep .
Intre suprafetele care am zis eu ca se formeaza capacitori e paralel si perpendicular pe suprafete dar nu stiu ce se intampla in zona muchiilor .
Oricum sau cred ca nu se poate ecrana cum m-am gandit eu ca tot o sa apara camp de sens contrar celui care ar accelera , sau in zona axei campul e foarte slab .

Electron

#53
Ei, am crezut ca daca desenezi asa de curat  sistemele electrice si sectiunile prin ele (apropo, complimentele mele pentru desenele de pana acum), nu iti va fi prea greu sa desenezi arcurile de cerc si curbele necesare pentru a reprezenta liniile de camp electric. Dar inteleg ca oricum, dificultatile tehnice sunt secundare.

Din ce spui, rezulta ca problema de fapt e de tip teoretic, ca nu stii cam pe unde ar trebui sa treaca liniile de camp (si pe unde nu). Acelasi lucru s-a vazut si inainte, cand vorbeai de "consumul de energie" a condensatorului si de "perpetuum mobile".

Chiar daca nu ai carti de fizica de nivel suficient de ridicat, si nu gasesti pe internet vreo reprezentare grafica (calitativa), putina analiza a geometriei campului unei sarcini "punctiforme", si cunoasterea faptului ca pentru a obtine campul total, intr-o zona unde se resimte prezenta mai multor sarcini, se compun campurile vectorial, ar trebui sa-ti permita sa gasesti distributia campului in sistemul tau (si in orice sistem). Eu personal iti recomand sa faci acest efort, pentru ca te va ajuta sa evaluezi configuratiile ingenioase pe care le propui, si astfel sa le imbunatatesti. Incepe cu un condensator "simplu" (doua placi paralele incarcate cu sarcini opuse) si apoi poti sa ataci sistemele mai complicate.

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

Am inteles cam ce ar trebui facut dar pentru un sistem asa complex ar trebui sa am un soft .
Cer iertare nu-s decat inginer TCM . Ma depaseste problema .

RaduH

CitatDaca nu exista nici un contact intre sarcinile accelerate si condensator, si nici o descarcare de curent prin dielectric, nu vad nici un motiv sa scada energia "inmagazinata" in condensatori. Energia cinetica castigata prin accelerare se face pe baza energiei potentiale a sistemului (condensator incarcat + sarcina) si nu pe baza consumului de energie a campului electric.
Deci in cazul LINAC-u lui se consuma energie pentru realizarea alternantei nu pentru accelerarea in sine .
Oare nu se poate obtine un plus de putere pe baza accelerarii ?

Electron


Citat din: RaduH din Aprilie 01, 2008, 12:12:19 PM
Am inteles cam ce ar trebui facut dar pentru un sistem asa complex ar trebui sa am un soft .
Cer iertare nu-s decat inginer TCM . Ma depaseste problema .
Pentru nivelul la care discutam aici, nu e nevoie de calcule precise pentru a fi blocati de absenta unui soft prea sofisticat. Eu recomand o analiza calitativa (nu cantitativa) sa observi geometria (topologia) campului electric rezultant, si sa putem apoi estima intensitatea lui in punctele ,,cheie". Daca si asta te depaseste, atunci trebuie sa incepi de la baza daca vrei sa intelegi ce se intampla pe acolo, sau raspunsurile legate de campul electric.

Apropo, de la ce vine prescurtarea TCM ?


Citat din: RaduH din Aprilie 01, 2008, 12:18:23 PM
Deci in cazul LINAC-u lui se consuma energie pentru realizarea alternantei nu pentru accelerarea in sine .
Hmmm, depinde la ce te referi. Campul electric al unui condesator incarcat (folosind o cantitate de energie) poate accelera un numar infinit de particule incarcate. Problema este ca fiecare particula care se vrea accelerata trebuie adusa in prealabil in apropierea condesatorului, crescand energia potentiala a sistemului, si asta cere un consum de energie pentru fiecare particula. Sper ca acum e mai clar.

CitatOare nu se poate obtine un plus de putere pe baza accelerarii ?
Cum propui tu sa se creasca puterea pe baza accelerarii? Particulele sunt accelerate pentru ca sunt folosite la studiul ciocnirilor lor, deci energia lor este deja ,,rezervata" unui scop. Cum crezi tu ca s-ar putea folosi energia lor (cinetica) pentru altceva ? Si ca tot veni vorba, pentru ce altceva ?

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

TCM inseamna mecanic da nu de automobile .
Ma gandeam sa bombardam o tinta si sa o incalzim .

RaduH

#58
Sper ca nu ma considerati un tampit si ca o sa-mi mai raspundeti .

Electron

Ecuatiile lui Maxwell descriu complet fenomenul de creare reciproca a campurilor electric si magnetic, in urma variatiilor. Ecuatiile sale fiind vectoriale, ele descriu nu doar modulele intensitatilor, dar si orientarea lor in spatiu.

Intrebarea pe care o pui tu, trebuie analizata la nivel de topologie spatiala, deci tot Maxwell e prietenul tau. ;)

Incepe cu a desena exact care e forma fascicolului, si a "discontinuitatilor" prezente. Apoi, fiecare variatie de camp, produce pe celalalt, exact cum e descris de ecuatiile corespunzatoare ale lui Maxwell.

In final, vei vedea ce influenta au aceste campuri asupra fascicolului. :)

e-
Don't believe everything you think.