Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule

Intrebare

<< < (3/22) > >>

RaduH:

--- Citat ---Teoretic vorbind particulele care trec prin condensator trebuie sa interactioneze cu condensatorul.
--- Terminare citat ---
de ce trebuie ? Teoretic si campul electric e de natura electromagnetica si se transfera cuante de energie . Dar totusi se poate acumula sarcina si ramine acumulata cat timp nu apar fenomene de conductie .

--- Citat ---Se poate ca in cazul acceleratoarelor influenta fasicolului de particule asuprasistemului de accelerare sa fie practic neglijabila
--- Terminare citat ---
se poate sarcina elementara fiind foarte mica 1.6*10^-19 C

--- Citat ---Cred ca te inseli. Daca bila este ridicata deasupra solului, masa ei ramane constanta, masa Soarelui este constanta, dar sistemului format din bilasi Soare i s-a dat energie, energie potentiala ce este apoi transformata in energie de miscare atunci cand bila este lasata sa cada.
--- Terminare citat ---
stiu da era in virtutea afirmatiei ca accelerarea "trebuie" sa se faca pe seama pierderii de energie din condensator .

HarapAlb:

--- Citat din: RaduH din Ianuarie 24, 2008, 01:01:55 p.m. ---de ce trebuie ? Teoretic si campul electric e de natura electromagnetica si se transfera cuante de energie . Dar totusi se poate acumula sarcina si ramine acumulata cat timp nu apar fenomene de conductie .

--- Terminare citat ---

 Interactioneaza intre ele ca si doua particule incarcate electric, apare o forta de respingere/atractie in functie de semnul sarcinilor electrice. Este vorba de principiul actiunii si reactiunii. La fel se intampla si in cazul atractiei gravitationale: orice corp este atras de Pamant, si in acelasi timp Pamantul este atras de respectivul corp, dar diferenta enorma de masa face ca Pamantul "sa stea pe loc" si corpul sa fie cel care "cade spre Pamant". Daca corpurile ar avea mase comparabile atunci s-ar pune amandoua in miscare.

Termenul de interactiune inseamna actiunea unui corp asupra altuia si (re)actiunea acestui din urma asupra primului. Nu exista actiune fara reactiune.

Adi:

--- Citat din: RaduH din Ianuarie 24, 2008, 01:01:55 p.m. ---stiu da era in virtutea afirmatiei ca accelerarea "trebuie" sa se faca pe seama pierderii de energie din condensator .

--- Terminare citat ---

Eu aici cred ca te inseli. E pe baza scaderii energiei din sistem. Condensatorul nu poate sarcina electrica daca nu se loveste o sarcina de el. Ci condensatorul are o energie, iar ca sa aduci o particula de la infinit pana in punctul de unde ii dai drumul dai energie sistemului.

RaduH:
Pt.Harap Alb:
Deci daca avem reactiune inseamna ca si particula tinde sa miste electrozii nu ca pierdem sarcina din condensator .
Pt.Adi:
Tocmai aici e problema ca daca energia acumulata in condensator scade cu valoarea energiei cinetice dobandite de particula scade si sarcina acumulata de condensator .
W=Q^2/(2*C)=C*U^2/2=1/2*Q*U
Scade si tensiunea scade si accelerarea pentru ca scade E=U/d . F=q*E
In cazul lucrului mecanic al campului electric :
L=k*q1*q2*(1/ra-1/rb)sau=integrala de la a la b din q2*E*ds=q2* integrala de la a la b din E*cos de teta*ds
cos de teta*ds=dr ; E=k*q1/r^2 adica:
L=k*q1*q2*integrala de la ra la rb din dr/r^2
Daca lucrul mecanic efectuat slabeste campul si in cazul asta s-ar descarca sarcinile . De ce in cazul a doi electrozi care pot fi considerati un capacitor s-ar descarca din capacitatea acumulata pe el si in cazul sarcinilor punctiforme nu .

HarapAlb:

--- Citat din: RaduH din Ianuarie 25, 2008, 12:39:43 p.m. ---Pt.Harap Alb:
Deci daca avem reactiune inseamna ca si particula tinde sa miste electrozii nu ca pierdem sarcina din condensator .

--- Terminare citat ---

Energia stocata intr-un condensator plan este data de E=0.5*d*Q²/(epsilon*S), unde d->distanta dintre placi, Q->sarcina electrica, epsilon->permitivitatea, S->suprafata placii. Ca energia sa se schimbe nu e neaparat nevoie sa se modifice sarcina electrica, ci oricare din parametrii care apar in formula.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă