Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule

Intrebare

(1/22) > >>

RaduH:
In cazul pendulului nu campul gravitational pierde energie potentiala ci bila de la capatul atei si castiga energie cinetica .
In cazul a doi electrozi intre ei se creaza o diferenta de potential . Particula trece prin puncte de potential diferit si castiga o energie egala cu diferenta de potential ori sarcina . Pe mine ma intereseaza daca nu cumva accelerarea in sine modifica aceasta diferenta de potential . Nu in cazul unui singur electron ci in cazul de exemplu a unui fascicol intens de electroni .
Deci forta F care actioneaza asupra particulei este sarcina ori intensitatea campului electric E . F=q*E
Lucru mecanic este forta ori deplasarea L=F*d=q*E*d
Cum E=U/d , L=q*U . De aici vine . Pe mine ma intereseaza daca se modifica E sau U din cauza accelerarii . Nu stiu de asa ceva da nu-s sigur .
Putem considera cei doi electrozi un capacitor care odata incarcat devine sursa de camp ; de E . E=U/d
Daca electrozii nu pierd sarcina , U n-ar trebui sa se modifice . C= Q/U . Capacitatea n-are cum sa fie influentata .
 
Adica daca se stie ceva de genul particula cand este accelerata scade campul electric.

Adi:
Ai scris aici intrebarea, si are oarecare legatura cu acceleratorul de particule. Un raspuns rapid ar fi ca accelerarea unei particule nu afecteaza campul ce o accelereaza, asta e ipoteza, cel putin cu corpuri de proba. O sa analizez mai atent intrebarea ta si voi incerca sa raspund. Cu bine,
Adi

HarapAlb:
Asta e problema de olimpiada ?  :)

Considerand condensatorul impreuna cu particula un sistem izolat, accelerarea particulei trebuie sa se faca pe seama scaderii energiei inmagazinate in condensator. Stiind viteza orizontala cu care intra particula si dimensiunile condensatorului poti afla timpul pe care il petrece intre placile condensatorului -> energia cinetica pe care o are la iesire.

In cazul in care trimiti foarte multi electroni printre placi, campul electric al electronilor suprapus peste campul electric al condensatorului va produce un camp electric efectiv. Evident ca in campul asta efectiv electronii se vor misca dupa alta traiectorie, insa trebuie facut un calcul si estimat cat de diferit este campul efectiv de campul condensatorului.

RaduH:
Harap Alb - Stii ca asa se intampla in cazul campului electric sau consideri ca este general ?
In cazul campului gravitational asta ar fi echivalent cu afirmatia ca bila de examplu care pica si este accelerata reduce masa pamantului(sursa de gravitatie).
S-or facut acceleratoare de particule si cel putin eu n-am auzit nimic de genul accelerarea in sine solicita mai mult sursa care creaza diferenta de potential care accelereaza .

HarapAlb:

--- Citat din: RaduH din Ianuarie 22, 2008, 02:20:54 p.m. ---In cazul campului gravitational asta ar fi echivalent cu afirmatia ca bila de examplu care pica si este accelerata reduce masa pamantului(sursa de gravitatie).
S-or facut acceleratoare de particule si cel putin eu n-am auzit nimic de genul accelerarea in sine solicita mai mult sursa care creaza diferenta de potential care accelereaza .

--- Terminare citat ---

 Ca sa pice bila de sus cineva trebuie s-o urce, deci sa consume energie.
 Cum iti explici cresterea energiei (de ex: cinetice) a particulelor? Despre acceleratoare ne poate povesti Adi.

 Eu m-am gandit la exemplul cu condensatorul. Problema ar putea fi abordata si in modul urmator: initial avem vid intre placile condensatorului, apoi intra electronul care poate fi considerat ca un "mediu dielectric" (evident nu se poate vorbi despre permitivitatea unui electron, dar vreau sa fac o analogie). Intrand in camp electric "mediul dielectric" preia o parte din energie prin "polarizare". Intrebarea este ce se intampla cand iese "mediul dielectric" dintre placile condensatorului, preia "mediul dielectric" o parte din energie sau nu ?

 O sa ma gandesc si la o explicatie riguroasa la nivel microscopic.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă