Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Tratarea cancerului cu fizica particulelor

Creat de Adi, Noiembrie 19, 2007, 08:43:54 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Adi

Stiati ca fizica particulelor poate trata cancerul? Mai precis, un fascicul din protoni sau neutroni este cel mai precis "bisturiu", putand distruge zona tumorii fara sa deranjeze (decat in un mod neglijabil) zonele alaturate, zone dinaintea sau zone de dupa tumoare. Fasciculele de protoni, neutroni sau ioni usori pot avea orice forma se doreste. Exista cateva astfel de instalatii la marile acceleratoare de particule si au loc cercetari pentru a construi acceleratoare tot mai mici ca dimensiune, dar cu energie suficienta, pentru a putea avea loc cate unul in un spital.

In Romania nu exista inca o astfel de instalatie, exista cateva in marile tari din Europa, dar stiu romanii de aceasta metoda? In cazuri grave s-ar putea apela la ea. Iar daca am finanta cercetarea si construirea de astfel de instalatii si in Romania, sau macar a fi parteneri la cercetarea si utilizarea celor din Europa? Acesta este primul pas pentru a instrui oamenii unei societati pentru a prelua tehnologia in acea societate.

Imaginati-va un cancar la ochi, sau la creier, sau la prostata. Si nu trebuie sa tai nimic, ci sa stai nemiscat si un fascicul de particule foarte precis distruge exact tumoarea.

Riscul de a ramane totusi cateva celule canceroase care s-ar inmulti iar exista, ca la orice tratament prin bisturiu, dar este mic. Oricum, cand tumoarea exista deja si e mare, bisturiul e unica sansa pentru a prelungi durata vietii, pana cand intre timp biologia poate gasi leacul genetic al bolii.

Voi auziserati pana acum de terapia cancerului cu fizica particulelor?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tatule_m

exista foarte multe rezultate pozitive in aplicarea acestui tratament( tratarea cancerului folosind o unda de protoni accelerati la energii inalte)...in SUA exista o clinica specializata in tratarea cancerului la ochii, prostata si creier care a aplicat cu succes peste 350 mii de tratamente....pentru mai multe detalii puteti vizita pagina www.protons.com

Adi

Wow! Nu stiam de acest centru! E minunat ca exista.

Pentru terapia cu neutroni, laboratorul Fermilab de langa Chicago din SUA este foarte cunoscut (cred ca au avut si rol de pionieri in aceasta terapie). Puteti citi mai multe la http://www-bd.fnal.gov/ntf/.

In Europa, GSI in Germania (laboratorul national germana de fizica nucleara) lucreaza la tratamente de cancer bazate pe radiatii cu ioni usori. Puteti citi mai multe la http://www-aix-old.gsi.de/~bio/home.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

dragoooon75


Adi

Exact, nu exista in Romania. Asta inseamna ca nu trebuie sa stim despre ele?

1. Daca nu exista in Romania si avem nevoie de tratament  si daca avem bani sau daca sunt acoperite de asigurarea medicala, sau putem strange fonduri din donatii si face operatia in afara. Deci trebuie sa stim ca exista ca sa apelam la tratamentul din afara sau ...!

2. Putem construi in Romania. Oamenii antrenati in fizica particulelor pot construi in Romania. E scump, e greu, dar e posibil. Avem oameni antrenati? Nu avem. De ce? Caci nu avem foarte multi in fizica acceleratoarelor. Trebuie oameni sa lucreze la aceste laboratoare ce trateaza cancerul, sa se formeze, si apoi sa construiasca si in Romania. Sau macar sa participe la constructia celor din vest si asta se ne asigure dreptul de a trimite pacienti romani acolo. Deci trebuie sa stim ca exista, pentru a presa guvernul sa ofere bani cercetatorilor Romania sa se antreneze in terapia cancerului in strainatate sau sa contruiasca acasa instalatii din astea!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

dragoooon75

cine va presa guvernul...uhm:| nimeni?Din simplul fapt ca pe ei nu ii intereseaza decat "ciolanul" nu si altceva.

tatule_m

stii....daca cineva se arunca de la etajul 50  ca sa se sinucida nu trebuie sa faci ca el.....

dragoooon75

nu ma refeream chiar la asta,dar eu ,pe cont propriu iti zic ca nu voi reusi ,trebuie suport !

tatule_m

corect....trebuie suport si trebuie sa il obtinem....

Adi

Dragoon, ai spus ca pe cei de la putere nu ii intereseaza si vor doar ciolanul de ros. Aceasta este o mentalitata pe cat de falsa, pe atat de constructiva. Guvernul tarii prin definitie vrea binele tari si ia decizii pentru binele tarii. Sunt si exceptii, dar, oricum datoria noastra de oameni de stiinta este presam guvernul (sa facem lobby adica) pentru anumite proiecte, sa ii convingem, sa ii educam de importanta anumitor proiecte. Ei sunt politicieni, nu oameni de stiinta, nu au o apreciere reala a stiintei daca nu vin cercetatorii la ei sa le explice. In vest este perfect normal. Trebuie sa te vinzi. Si daca dai ceva pe gratis trebuie sa te vinzi, adica sa convingi pe om sa accepte ce oferi tu gratis. Caci gratis gratis, dar nu degeaba. Ia timp, efort, energie sa aplici o metoda.

Discutia cu politicienii este foarte importanta. A ii trata drept iresponsabili ce vor doar ciolanul este pe cat de fals, pe atat de neconstructiv. Trebuie sa inteleaga ca prin stinta si tehnologie creste economia deci si programul lor de guvernare e apreciat, tara are bani din care toti traim mai bine (si ciolanul lor e mai gros).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tatule_m

intrebare....cati dintre elevii si chiar studentii din ziua de azi au folosit un telescop pentru a vedea macar Luna, nu planetele sau mai departe in cosmos....nu ar fi interesant ca la aceste prezentari pe care le vrei face sa le si aratzi putzin din ce este "acolo"....trebuie resurse pentru asta, asa e.....ma gandeam de vreo cateva luni sa imi cumpar un Celestron Nextar 6SE...poate ...cine stie....

Adi

Desigur ca trebuie resurse...
Desigur ca trebuie experimente practice, observari in natura.
Scolile trebuie sa faca rost de fonduri externe finantarii de la guvern.
Iar parintii sa investeasca mai mult in educatia copiilor. (romanii au tot mai multi bani si ii consuma pe alte chestii).

Trebuie de toate, dar putem face!:)
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

uhu

Fara pretentia de a da un raspuns etic:

Dpdv financiar, un proton beamline sau neutron beamline nu e rentabil, in conditiile in care PIB-ul per capita in Romania e inca mult sub nivelul Europei de Vest sau USA. In plus, aceste tratamente au un statut mai degraba experimental in intreaga lume - in ciuda beneficiilor, din cauza conservatorismului extrem din lumea medicala.

Un neutron beamline ar fi relativ ieftin de construit pe langa reactoarele nucleare existente in Romania, dar probabil ca lipseste viziunea necesara pentru a o face.

Adi

Salut, uhu. De acord ca Romania este prea saraca pentru tratamentul cancerului cu raze de protoni si pozitroni in Romania, dar, publicul si guvernantii trebuie sa stie ca exista aceste tehnici in Europa, ca au acces la ele, in principiu, chiar si pe plata Romaniei, ca Romania poate sa trimita experti sa se pregateasca la aceste laboratoare din Europa.

Dar NU sunt experimentale inca din anii 80. De 20 de ani! Sunt perfect functionale! Doar ca sunt scumpe. De aceea are loc cercetare mere sa fie tot mai bune si tot mai mici, cat sa poata intra in un singur spital. Dar trebuie si Romania sa participe la cercetare, nu doar sa astepte sa contruiasca altii si apoi sa zicem ca nu exista si in Romania. Pentru a avea oameni sa coordoneze bolnavii romani tratati in Vest sau sa construim in tara ce se poate.

Un fascicul de protoni pentru reactoarele nucleare e usor de facut, trebuie doar sa aiba un GeV peste masa neutronului ce este un GeV. Spre diferenta, la Fermilab un proton are de 1000 de ori masa lui de repaus.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

uhu

#14
Sunt perfect de acord cu tine, cu doua observatii:

1). Am un dispret profund fata de guvernanti. Singurele lor griji par jocurile politicianiste si eventual imunitatea. Nu ma astept la nimic bun de la ei, si cu atat mai putin la o viziune.

2). Cat despre stadiul experimental sau nu al metodelor de tratament, hai sa-ti dau un exemplu de atitudine a lumii medicale. Firma care a inventat si dezvoltat tehnologia tomografiei computerizate (CT) a fost la un pas de faliment la lansarea comerciala a tehnicii. Reactia generala a Philips, GE si Siemens pe de o parte si a lumii medicale pe de alta parte a fost:

"La ce bun sa folosim o tehnica aceasta care are o rezolutie spatiala de 10 ori mai mica, un cost de 10 ori mai mare, si o durata de investigare de 10 ori mai mare?".

Faptul ca noua tehnica oferea informatii 3D in loc de 2D a lasat rece pe toata lumea la vremea aceea. Firma respectiva (imi scapa numele acum) a evitat la milimetru falimentul si ratarea lansarii pe piata a acestei tehnici, cedand practic toate drepturile catre Philips, GE si Siemens pe un pret de nimic.

Lipsa de viziune e generalizata. Cei care ar putea schimba ceva n-au nici un interes sa schimbe status quo-ul. Din acest motiv, nici terapia cu neutroni/protoni nu va deveni cunoscuta publicului si lumii medicale prea curand - oricat de bune ar fi rezultatele tratamentului. Sper ca prin articolele noastre sa luminam un pic publicul, totusi.