Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Extragerea substantelor din acetati

Creat de night!, Decembrie 14, 2008, 01:14:59 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

night!

gen din ch3-cooR sa obtii R ?
se poate face asta in vreun fel acasa ?

silvi

Daca R este vre-un metal nu prea merge
Nu ai cum sa extragi Na din ch3cooNa decat daca il tratezi cu un metal mai activ ca acesta (de ex. K)... asa ca nu ai cum sa faci acasa...

chimistul

Cred ca te referi la un ester de forma aceasta. Formula respectiva la modul general se refera la esteri. Daca la asta te referi poti separa utilizand un acid mai puternic si caldura. Separarea va fi mai dificila avand nevoie de un aparat de distilat. La vid ar fi si mai bine pt ca scade puntul de fierbere.Bafta!

night!

atunci, ce substante as mai putea obtine din acetat de calciu, sodiu, amoniu etc ?
se poate obtine ceva sau astea nu reactioneaza decat cu acizi puternici la anumite temperaturi ?

chimistul

Salut!

Din acetatul de Na poti abtine folosind diferiti alcooli esteri care in mare parte (mai ales cu anumiti alcooli cu numar atomic mic) sunt folositi in parfumerie. Alcoolul etilic, propilic, izoamilic dau esteri frumos mirositori.
Alcoolul etilic este la indemana oricui. Alcoolul metilic se gaseste in fractia distilata prima data din fructele fermentate. iar alcoolul izoamilic are punctul de fierbere 130 C (in jur de) si se gaseste in reziduul ramas de la distilarea alcoolului etilic din masa de fermentatie. Asa ca poti obtine trei alcooli diferiti in comninatie cu acetatul de Na in mediu acid vei obtine 3 esteri:

acetil- metil ester  - acetat de metil
acetil-etil ester      -  acetat de etil
acetil- izoamil ester -  acetat de izoamil


Un link pt a vedea diferitele arome pe care le dau. In facultate am avut ocazia sa particip la experientele unui prof retras dar care avea inca laborator si era specialist in esteri folositi in parfumerie pe care ii prepara din resurse naturale. O minune!

http://en.wikipedia.org/wiki/Ester

night!

interesant, o sa incerc si eu :)
ms mult

p.s. alte utilizari ?

bn

E cam aiurea sa faci esteri din saruri, pentru ca reactia de esterificare se produce in mediu aicid iar sarurile pe care le-ai insirat tu au toate hidroliza bazica, in plus ai consuma o cantitate prea mare de acid anorganic pentru reactie.
Iti sugerez sa incerci sa faci metan sau acetona:

NaCH3COO + NaOH -----(incalzire)----> Na2CO3 + CH4
Ca(CH3COO)2  ------(incalzire)----> CaCO3 + CH3-CO-CH3

Adi

Ma bucur sa vad ca se dezvolta si sectiunea de chimie a forumului nostru. Mult inainte!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

In prezenta si exces de H2SO4

CH3COONa+H2SO4----------> CH3COOH +Na2SO4

CH3COOH + R-OH------H2SO4--------> CH3COO--R + H2O

Nu crezi?


bn

Nu, nu cred, in primul rand nu cred ca rezulta Na2SO4 ci mai degraba NaHSO4 pe urma randamentul unei asemenea reactii depinde de concentratia acidului sulfuric. Cine are de unde procura acid sulfuric concentrat nu se apuca sa faca acetatul de sodiu din ce gaseste in bucatarie... Prin urmare acidul sulfuric la indemana in asemenea conditii este cel scos dintr-un acumulator si care are o concentratie in jur de 35%.
Esterificarea este un proces de echilibru, nici daca se lucreaza cu acid acetic glacial si etanol absolut in prezenta de acid sulfuric concentrat reactia nu este totala. Daca apa balteste in mediul de reactie o sa obtina ester cat sa simta mirosul de mere verzi al acetatului de etil.

chimistul

Salut!

Imi cer scuze. Probabil cunostintele mele de chimie sunt lacunare. Nu s-a discutat aici despe amestecat substante intr-un borcan. Rogu-te spune-mi si mie pt sa zicem 100 ml amestec cat acid sulfuric ar fi nevoie?. Si ce concentratie are acidul in amestecul initial. Si te mai rog sa imi spui cum inlaturi apa din acest amestec. Eu nu am auzit de aceasta metoda de a inlatura apa din reactie. Dar inovatii se pot face!

iulia

...cu agenti de uscare, care nu sunt nici pe departe o inovatie (se baga vasul cu reactia intr-un exicator, respectiv se trece gazul printr-un vas de spalare): clorura de calciu, sulfat de cupru, pentaoxid de fosfor, sulfat de magneziu, sulfat de sodiu etc.

P4O10:
se foloseste pentru: gaze neutre si acide, acetilena, sulfura de carbon, hidrocarburi, derivati halogenati ai hidrocarburilor, solutii acide;
nu se foloseste pentru: materiale alcaline, alcooli, eteri, HCl si HF (gaze)
*se foloseste numai cu vata de sticla etc.

H2SO4:
se foloseste pentru: gaze neutre si acide (cu vas de spalare)
nu se foloseste pentru: compusi cu legaturi multiple, alcooli, substante alcaline, hidrogen sulfurat, HI, nu se foloseste la uscarea in vid la temperaturi ridicate

CaO, BaO:
se folosesc pentru: amine, alcooli, eteri
nu se folosesc pentru: aldehide, cetone

NaOH, KOH:
se folosesc pentru: amoniac, amine, eteri, hidrocarburi
nu se folosesc pentru: aldehide, cetone, substante acide

K2CO3:
se foloseste pentru: acetona, amine
nu se foloseste pentru: substante acide

CaCl2:
se foloseste pentru: hidrocarburi (si alchene), acetona, eteri, gaze neutre, HCl
nu se foloseste pentru: alcooli, amoniac, amine

Na2SO4, MgSO4:
se folosesc pentru: esteri, solutii cu substante foarte sensibile

Daca ai apa intr-un lichid organic care nu e solubil in apa, poti scoate apa cu o palnie de separare.
In rest va recomand sa va interesati de sticlaria de laborator pomenita aici. Exista carti in care sunt scrise aceste lucruri.


chimistul

Domnisoara era vorba de eliminat apa din reactia de esterificare. Restul le stiu si eu foarte bine! ;)

iulia

#13
Daca ai sti atat de bine atunci te-ai prinde cum se procedeaza pentru "scoaterea" apei din mediul de reactie. Cu atitudinea asta nu o sa ai succes. Chiar tu ai recunoscut ca nu le stii pe toate ("Imi cer scuze. Probabil cunostintele mele de chimie sunt lacunare."). Nu stau sa ma cert cu tine aici ca nu are sens. Ce am insirat eu aici sunt metode generale de a scoate apa din "ceva" (mediu de reactie, substanta gata preparata - cumparata etc.).
Hai sa-ti explic:
Iei un exicator. Asta e un vas mai mult sau mai putin mare, cu doua compartimente. In cel de jos se baga agentul de uscare, iar in cel de sus vasul cu substanta/reactia din care vrei sa scoti apa. Ii pui capacul (ca sa nu intre umezeala din aer) si se usuca lucrul respectiv (aici un vas in care a avut loc o reactie).
Se vede ca nu ai inteles bine:
bn a zis ca "Esterificarea este un proces de echilibru, nici daca se lucreaza cu acid acetic glacial si etanol absolut in prezenta de acid sulfuric concentrat reactia nu este totala. Daca apa balteste in mediul de reactie o sa obtina ester cat sa simta mirosul de mere verzi al acetatului de etil." Adica.. "apa balteste in mediul de reactie" se refera la faptul ca acidul sulfuric respectiv este prea diluat, sau ca unul din ceilalti parteneri de reactie e prea diluat (ambii sunt solubili in apa). La asta se referea. Si tu ai intrebat "Si te mai rog sa imi spui cum inlaturi apa din acest amestec.". Deci ai intrebat practic cum elimini apa de-acolo. Chestia asta (din vina dilutiei) se poate intampla cu orice reactie in care se foloseste ca solvent apa. Iar "la uscat" se pot pune orice reactii/substante, indiferent din ce motiv au apa  in ele (inclusiv apa provenita din reactie, care se doreste a fi eliminata).
Chestii atat de banale precum agenti de uscare se folosesc si in aparatura de analiza instrumentala, de exemplu GC-MS-uri, pentru a elimina urmele de apa (totusi mai sunt) din gazul folosit inainte ca acesta sa intre in coloana (daca gazul ar avea astfel de urme ar contamina proba si aceasta s-ar observa din spectrul de masa).
Aici ai apa din reactie si poti sa ai si apa din dilutie.
Si inca ceva: agentul de uscare se alege astfel incat sa fie indiferent chimic fata de substanta pe care vrei sa o usuci

chimistul

Salut!

Iulia te rog sa nu fii acida. Eu sunt caustic. Metoda ta de a elimina apa folosind un exicator se aplica atunci cand vrei sa scoti apa dintr-o substanta sa zicem uscata. Si vrei sa indepartezi urmele de apa. Atunci folosesti un exicator acolo si pui oxid de calciu sau Na2SO4 care absoarbe urmele de apa. In nici un caz nu scoti apa dintr-o reactie folosind nici una dinmetodele insirate de tine mai sus. 

Legat de reactia de esterificare acidul sulfuric se pune in picaturi. Doar cateva pentru a avea un mediu acid. BN a spus ca elimina apa din reactie. Dar lucrurile stau altfel si eliminam prin incalzire si sub vacuum din amestec acetatul de etil care fierbe la 77 grade dupa cunostintele mele iar sub vacuum si mai jos. Astfel eliminam din mediul de reactie un produs, echilibrul se deplaseaza spre dreapta si totul este ok. Fiindca avem si temperatura viteza de reactie creste. Asa ca putem deplasa echilibrul spre dreapta mult mai mult decat sa avem doar miros de mere verzi. Eu asa cred ca se face.

Dar ca sa obtinem o tona de acetat putem folosi un creuzet cat casa si 10 camioane de carbonat si sa asteptam 100 de ani sa se formeze acetatul. E mai practic.