Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Chimie organică

Extragerea substantelor din acetati

(1/5) > >>

night!:
gen din ch3-cooR sa obtii R ?
se poate face asta in vreun fel acasa ?

silvi:
Daca R este vre-un metal nu prea merge
Nu ai cum sa extragi Na din ch3cooNa decat daca il tratezi cu un metal mai activ ca acesta (de ex. K)... asa ca nu ai cum sa faci acasa...

chimistul:
Cred ca te referi la un ester de forma aceasta. Formula respectiva la modul general se refera la esteri. Daca la asta te referi poti separa utilizand un acid mai puternic si caldura. Separarea va fi mai dificila avand nevoie de un aparat de distilat. La vid ar fi si mai bine pt ca scade puntul de fierbere.Bafta!

night!:
atunci, ce substante as mai putea obtine din acetat de calciu, sodiu, amoniu etc ?
se poate obtine ceva sau astea nu reactioneaza decat cu acizi puternici la anumite temperaturi ?

chimistul:
Salut!

Din acetatul de Na poti abtine folosind diferiti alcooli esteri care in mare parte (mai ales cu anumiti alcooli cu numar atomic mic) sunt folositi in parfumerie. Alcoolul etilic, propilic, izoamilic dau esteri frumos mirositori.
Alcoolul etilic este la indemana oricui. Alcoolul metilic se gaseste in fractia distilata prima data din fructele fermentate. iar alcoolul izoamilic are punctul de fierbere 130 C (in jur de) si se gaseste in reziduul ramas de la distilarea alcoolului etilic din masa de fermentatie. Asa ca poti obtine trei alcooli diferiti in comninatie cu acetatul de Na in mediu acid vei obtine 3 esteri:

acetil- metil ester  - acetat de metil
acetil-etil ester      -  acetat de etil
acetil- izoamil ester -  acetat de izoamil


Un link pt a vedea diferitele arome pe care le dau. In facultate am avut ocazia sa particip la experientele unui prof retras dar care avea inca laborator si era specialist in esteri folositi in parfumerie pe care ii prepara din resurse naturale. O minune!

http://en.wikipedia.org/wiki/Ester

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă