Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Experimente ce se pot face acasa

Creat de night!, Noiembrie 21, 2008, 02:29:42 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

night!

chestii simple, ce le poate face oricine acasa fara sa aiba nevoie de substante speciale.

O data de exemplu am incercat otet + creta si mi`a dat o chestie ca un precipitat alb ce pluteste, in timp ce creta s`a depus pe fundul paharului. Stie cineva sa`mi zica ce am obtinut de fapt ? Se poate face ceva cu substanta obtinuta ?

iulia

Avand in vedere cat de impure sunt atat creta cat si otetul respectiv e greu de zis ce ai obtinut. in sticlele cu otet din comert nu e otet pur: contine si antioxidanti de exemplu. daca vrei otet pur iti trebuie acid acetic glacial. La tine pur si simplu s-a dizolvat o parte din creta in unul din componentii otetului si cealalta parte (majoritatea) s-a dus la fund (ca are densitatea mai mare).
Nu prea ai ce experimente de organica sa faci acasa. nici macar oxidari nu prea poti sa faci ca (de ex.) KMnO4 e precursor si deci supus unei legi. De la farmacie nu o sa iti dea solid, poate doar o solutie diluata (se da pentru panaritii etc.). Mai bine vorbesti cu un prof sa lucrezi intr-un laborator. Nu are cum sa te refuze daca vede ca esti interesat/a.

night!

Luand legatura azi cu profa de chimie am aflat ce am facut defapt :
                                                               
CaCO3 + 2 Ch3-COOH -> Ca(Ch3COO)2 + CO2 + H2O, acel precipitat fiind dupa spusele ei acetat de calciu.
Tind sa o cred pentru ca reactia mea a fost efervescenta si cu degajare de CO2.

Revin cu 2 intrebari :
1) din Ca(Ch3COO)2 se poate obtine ceva ? ( ex extragerea calciului sau mai stiu eu ce )
2) cu naftalina se poate face vreun experiment in casa ?

sigur exista si experimente ce se pot face in casa si nu incalca legea si nici nu provoaca mutarea peretilor casei :)


iulia

1) asa e, daca a fost efervescenta. in primul post nu ai zis si deci am crezut ca s-a intamplat altceva. sincer nu-mi vine nimic in minte acum, cauta si tu prin carti
2) e bine sa tii cont de faptul ca naftalina e aromatica deci foarte stabila si deci tot ce poti sa faci cu ea implica incalzire/catalizatori. fa-ti rost de Organicum
Alte exemple de precursori: HCl, H2SO4, H2O2 si multe alte substante care par inofensive

Adi

Iulia, iata ca pana la urma au venit si intrebari despre chimie ... :) Apreciez mult raspunsurile tale si intrebarile lui Night!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

night!

Mie mi se pare ciudat pentru ca suntem inconjurati de sute de substante chimice...si totusi se stiu putine. La  scoala fac reactia cu H2SO4 cu CH3-CH2-Ch3 si nu stiu ce substante....invatam la chimie despre substantele astea, dar nu prea ai cum sa le procuri, cum sa le faci.
Alte reactii pe care le`ai putea face, chiar tu acasa...asta nu te invata nimeni.

Nu cred ca nu te poti juca acasa, fara sa renovezi dupa casa si fara sa ai nevoie de substante interzise prin lege sau greu de procurat.

Adi

Cred ca in loc de "nu se stiu" vrei sa spui ca nu stii tu  :)

E bine ca incepi sa te informezi. Se pare ca usor iti dezvolti o pasiune pentru chimie. Poate vrei sa iti cumperi un astfel de kit de chimie, costa cam 80 de dolari si iti da substante, iti spune cum se combina, ce sa mai, este un kit pedagogic.

http://www.discoverthis.com/chemistry.html

Poti cauta si mai departe pe google dupa "chemistry kit"
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

silvi

pei poti face acasa reactiile dintre carbonati(bicarbonat de sodiu, praf de copt, bicarbonat de amoniu) si acizi (acetic - otet 9%, citric - sare de lamaie) asta in solutie...
mai poti descompune apa oxigenata (in prezenta de SiO2 (continut in nisip) sau MnO2 (care este un praf negru si il obtii desfacand o baterie Zn-C) acestia actioneaza ca catalizatori) si vei obtine oxigen
mai poti face reactia dintre tinctura de iod si amidon (faina)..

si mai sunt multe...

voi mai revenii...

bn

In principiu reactia ta ar fi fost asa cum ti-a explicat profesoara de chimie daca foloseai marmura in loc de creta. Creta este de fapt un amestec de substante continand pulbere de carbonat de calciu si unul sau mai multi lianti (in unele cazuri contine si glicerina iar creta colorata are fireste si coloranti), de obicei se foloseste silicatul de sodiu (sticla solubila) pe post de liant. Otetul nu contine antioxidanti (deoarece acidul acetic este produsul final al oxidarii biochimice al etanolului nu prea mai are la ce sa se oxideze in continuare, mai ales in solutie diluata - aprox 5%) insa contine toate minunile rezultate din fermentarea vinului...
Eu ti-as recomanda sa cauti niste carti de chimie experimentala, unele contin retete diverse si sfaturi practice referitor la ce si de unde poate fi procurat.

Referitor la naftalina trebuie sa te asiguri ca nu este altceva, de cele mai multe ori poti cumpara p-diclorbenzen ca bile antimolii iar vanzatoarea de la chimicale o sa te asigure ca este naftalina...
Daca ai intr-adevar naftalina poti sa o purifici prin sublimare sau prin recristalizare din alcool etilic (poti sa folosesti alcool rafinat) dupa care poti sa o sulfonezi (daca ai de unde sa faci rost de acid sulfuric concentrat) sau sa o nitrezi (cu acid azotic concentrat si acid sulfuric concentrat), daca gasesti permanganat de potasiu poti sa faci anhidrida ftalica, din acizii naftilsulfonici poti sa faci naftoli prin topire alcalina, din alfa-nitronaftalina poti sa faci alfa-naftilamina prin reducere cu Fe, Al, Zn si HCl sau ce acid tare gasesti etc.

Adi

bn, bine ai venit pe forumul nostru! Iata ca usor usor se dezvolta si sectiunea de chimie a forumului nostru de stiinta. La mai mare!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

CitatOtetul nu contine antioxidanti (deoarece acidul acetic este produsul final al oxidarii biochimice al etanolului nu prea mai are la ce sa se oxideze

Sunt curios daca in sangele uman vei gasi otet. Eu nu stiu sa fie. Sau daca il elimini prin urina sau fecale. Nu cred.Inseamna ca nu este capat de linie si se mai oxideaza in ficat la aldehida acetica (miros de mere verzi si verde miros specific celor care consuma bauturi alcoolice) si mai apoi la co2 si h2o.Pe scurt:


alcool etilic  ----> acid acetic -------->aldehida acetica--------->co2+h2o

bn

hai sa scriem niste reactii:

CH3-CH2-OH + |O| ----> CH3-CH=O + H2O oxidarea etanolului la etanal (sa-i zicem acetaldehida...)

CH3-CH=O + |O| ----> CH3-COOH +H2O oxidarea acetaldehidei la acid etanoic (sa-i zicem acetic...)

am specificat ca este vorba de oxidare fermentativa nu despre metabolizare daca vorbeam de metabolizarea oxidarea s-ar fi putut produce chiar si pana la CO2 si apa. Ma tem insa ca in organismul uman acidul acetic exista in sucul celular si serveste la obtinerea coenzimei A esentiala in metabolizarea lipidelor si a glucidelor

chimistul

Citatoxidare fermentativa nu despre metabolizare

Citatdeoarece acidul acetic este produsul final al oxidarii biochimice al etanolului

Oxidarea fermentativa se efecueaza de catre microorganisme deci este rezultatul metabolizarii alcoolului etilic.
Oxidare fermentativa= metabolism.  Faci o grava confuzie cu reactiile de mai sus. Eu zic sa mai pui mana si sa mai studiezi metabolismul. Si da se poate inlatura/adauga un rest carboxil direct unei molecule organice de catre enzime. Un link pt tine:

http://en.wikipedia.org/wiki/Carboxy-lyases

Eu ma tem ca in sucul celular nu exista otet. Restul de acetat provine din descompunerea piruvatului si acest rest este preluat de coenzima A si transferat in ciclul lui Krebs (sau ciclul acidului citric) unde formeaza citrat care mai departe este transformat in mai multe substante din aceste transformari rezultand molecule de apa si CO2 precum si GTP si ATP care reprezinta de fapt sursa de energie a organismului. GTP este folosit exclusiv in ribozomi unde  are loc formarea proteinelor.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Citric_acid_cycle_with_aconitate_2.svg

Legat de existenta oxigenului atomic in organism crede-ma ca nu ti-ai dori. Pt aceasta exista catalaza o enzima acre evita acest lucru. Oxigenul atomic este o specie foarte reactiva care afecteaza ADN-ul, proteinele etc,. PRin urmare e de dorit sa nu avem sau adac avem sa fie inlaturat cat mai eficient. 

1Q-D3XT3R

Ai putea face un experiment chiar klumea ...iti trebuie putina imaginatie ;) .... Ai nevoie de :- Apa - Bicarbonat de sodiu -Sare de lamaie (acid citric aproape pur) -Shampon -Sapun lichid sau Gel Spumant ...
Pune intr-un pahar cativa ml de apa si 3-4 lingurtie de bicarbonat . Cand solutia devine supra saturata , toarna cativa ml de shampon ,sapun lichid , si ce crezi tu ca mai face spuma . Amesteici usor pana devin omogene fara sa agitzi solutia . Intr-un alt pahar pregateste 50-100 ml apa in care ai dizolvat sare de lamaie pana cand solutia e saturata . Pasul urmator este sa torni foarte repde solutia de sare de lamaie in celalat pahar ...  ;) ...va iesi multa spuma ;) SUCCES !

Adi

Ma bucur sa vad ca te implici pe forum, 1Q!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro