Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?

Creat de night!, Noiembrie 21, 2008, 02:11:21 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

night!

Eu imi pot misca mana ( actiunea o fac eu prin vointa mea proprie ), eu pot respira ( dar nu mai e actiune facuta de mine ci de creier )
alt exemplu : sughit, actiunea nu e facuta de mine prin vointa mea, ci tot de creier si nu pot oprii acest lucru.

Deci pana la urma, cine detine controlul ?

Adi

Salut si bine ai venit pe forumul nostru de stiinta! Intrebarea este interesanta. Eu vad cam asa. Eu si creierul meu nu sunt doua entitati complet disjuncte, ci au elemente comune si se suprapun. Nu stiu daca sunt chiar pur si simplu identice, caci eu sunt mai mult decat creierul meu, dar creierul meu face clar parte din mine.

Tu pari sa faci o distinctie intre constient si subconstient, dar atribui in mod gresit constinta Sinelui si subconstienta creierului. Decizia constienta, cat si decizia subconstienta (precum si decizia inconstienta) tot de creier este luata. Nu vad o concurenta intre mine si creier. Creierul face parte integranta din mine, iar fara creier eu nu as exista. Fara o mana da, dar fara creier nu. Constiinta sta in creier, nu in mana sau in bioenergie sau alte chestii.

In concluzie, sinele si creierul nu sunt suta la suta identice, dar se suprapun in procent mare, cam 80%, zic eu. Desigur, sunt curios ce zic si ceilalti si te felicit pentru intrebare, este una foarte buna.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

night!

daca ar fi sa`mi imaginez cam asa as vedea eu :

Corpul - o camera, creierul - un calculator si utilizatorul...creierul are grija de componente, de functionare ( exact ca si un calculator, utilizatorul nu se ocupa de asta ), dar miscarea, decizii de directie sunt realizate de catre noi ( utilizatorul ). De asemenea utilizatorul are acces atat cat il lasa sistemul de operare, multe optiuni si lucruri fiindu`i necunoscute si interzise

p.s. poate e o tampenie, poate atribui gresit, asa gandesc eu..si vreau sa stiu cum gandesc altii :-?

adrian

Conform specialistilor, oamenii actuali sunt condusi, in luarea deciziilor si in actiuni, mai mult de creierul emotional (80%), caruia ii corespunde inconstientul (subconstientul), decat de creierul cognitiv-rational (20%), care este raspunzator de procesele constiente (constiinta).
Cele doua instante ale creierului sunt interdependente si fac schimb de informatii. In functie de cat de dezvoltata si perfectionata este constiinta (cunoaste si utilizeaza cat mai multe informatii corecte), se imprima sau se modifica in creierul emotional programe pe care le utilizeaza in actiuni si luarea deciziilor.

Cu alte cuvinte, suntem condusi de creier, dar, in mare parte, depinde de noi cum suntem condusi.

O zi senina sa aveti!


Adi

Niight, adrian, multumim pentru completari. Mai sunt si alte opinii?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Draguta intrebare...Il astept si pe Raul sa raspunda sunt curioasa...pana atunci raspund eu^^'

Noi suntem controlati ce creier. Pana si mancarea care se misca in intestine este controlata de creier. Impulsurile nervoase ajung in final la creier. Creierul nostru face totul, este un supercomputer, si astazi greu de descifrat, deoarece unele caracteristici depind de la o persoana la alta.
Nu stiu ce sa mai spun acum, ma mai gandesc ;D (tot cu creierul).

night!

si atunci nu e totul in zadar ?
nu cumva creierul e cel care nu ne da acces la anumite informatii ?  nu cumva el e responsabil cu neputinta noastra de a intelege ce e timpul, cand a inceput timpul si lumea si de ce...nu cumva el e cel care ne facem sa nu intelegem acea lectie de la religie care zice ca "Dumnezeu a fost pur si simplu si nu are inceput " ?...nu cumva tocmai el n`o sa ne permita sa`l intelegem ?

De asemenea orice pc devine vechi, apar jocuri noi ce nu pot rula...e acelasi lucru si cu creierul nostru oare :-?...progresul acesta al stiintei il va aduce pana la o limita...pe care nu o va putea depasii, asta insemnand ca nu vom mai putea intelege nimic de la pragul ala incolo ?

Chiar avem control si acces la informatie si gandire sau tocmai asta vrea creierul meu sa cred, el controland de undeva din spate, tragand niste sfori..dandu`mi impresia ca defapt eu fac ce vreau ?

Si totusi daca creierul controleaza tot, de ce omul poate sa se sinucida ?...e asta optiunea de "exit" din joc ?

Adi

#7
Tu mergi in continuare pe ideea ca eu si creierul suntem entitati diferite. Eu insa am spus atunci si spun si acum ca eu si creierul suntem tot una. Creierul actioneaza la nivel inconstient, subconstient si constient. Intre aceste trei niveluri trebuie facuta distinctia, nu intre creier si eu.

Omul poate sa se sinucida pentru ca asa alege in mod constient. Nu vad nici un mister aici.

Omului ii e frica de moarte in general pentru ca asa alege in mod inconstient (ii spune instinct de supravietuire, dar e dat de gene si invatat tot de creier)

Desigur ca exista anumite lucruri pe care nu le putem percepe in mod direct, creierul are limitarile lui, caci creierul a evoluat nu pentru a intelege Universul si a il venera pe Dumnezeu, ci pentru a supravietui si a se reproduce. De exemplu, ne uitam la o masa si o vedem solida caci asa o percepe creierul, in realitate este peste 99% facuta din vid (spatiul in interiorul atomilor este gol, cu un mic nucleu in centru), totusi a vedea masa plina este suficient pentru supravietuire.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Minuata explicatie, Adi. Daca stam si ne gandim, noi ne folosim doar 5% (maxim) din creier pentru a invata diverse lucruri. Pentru a retine mai usor, creierul raporteaza informatia noua la alte informatii din trecut. O mare parte din creier nici acum nu se stile la ce foloseste. Creierul este un organ complex, TOT ce facem este sub actiunea sa.
Cum ai spus tu, night, mai jos ceva legat de sinucidere...e tot o actiune constienta a creierului. Ca sa spun mai pe scurt...existenta noastra depinde de creier. 

bymos

Salutari tuturor.

Si eu sunt de acord cu cei care spun ca suntem condusi (impropriu spus) de creier. Mai corect spus, creierul sta la baza tuturor actiunilor.

El reprezinta atat constientul cat si subconstientul.

Actiunea limitata pe care creierul o poate avea (aparent) este data tot de "el", pentru ca este intr-o continua acumulare de informatie. In functie de cantitatea si calitatea ei, se poate dezvolta.

Nu exista EU si CREIERUL. Exista un sistem complex fara de care creierul nu ar putea invata/dezvolta. Ai putea la fel de bine sa iti pui intrebarea: Cine conduce, creierul sau ochiul? Pana la urma ochiul este cel care aduce informatia vizuala, urechile aduc informatia "auditiva" care, odata procesata de creier pe parcursul unei perioade T(timp), tot el iti va spune ce este moral/imoral pe baza a ceea ce a invatat. Nu tu iei decizia, ci el.

Nicio actiune de-a ta nu este facuta din dorinta/vointa ta, ci din dorinta intregului sistem.

night!

Tu zici ca nu exista Eu si creierul, dar daca vreau sa scot mana pe geam si o scot nu pentru ca mi`ar fi frig/cald, sau ca as avea vreo nevoie ci doar ca asa vreau Eu (cine altcineva ?) -> eu aici zic ca aici apare acel Eu.

Nu o scot ca mie cald ca am primit o informatie de la vreun organ sau ceva ( durere, ceva termic etc ) ci doar ca asa am vrut EU sa fac atunci, omul are vointa, chestia aia care`ti permite sa faci un lucru desi creierul si muschii iti spun altceva.

bymos

#11
Daca vrei sa scoti mana pe geam si spui ca tu iei decizia si nu creierul inseamna ca trebuie sa ai vreo putere parapsihologica ca sa poti lua aceasta decizie. Orice ai face, trebuie sa generezi cumva informatia. Dadeai un exemplu cu calculatorul. Crezi ca butonul start se poate apasa singur din senin? Trebuia sa vina de undeva comanda. Orice actiune pe care o faci pleaca de la creier, ajunge la "organ" si se intoarce inapoi in creier.

Coesite

Eu zic ca e cam asha... Eu si creierul meu sunte maceasi persoana, un tot unitar. Actiuni precum respiratia, bataile inimii si orice alta actiune de genul acesta este un gest pe care EU il fac dar fara sa ma mai gandec la el pentru ca l-am facut de atatea ori incat a devenit un fel de reflex. De exemplu, atunci cand vreau sa imi aprind o tigara nu stau sa ma gandesc ca trebuie sa iau bricheta sa imi pozitionez degetul mare intr-un animit fel pentru a impinge rotita ce e instalata pentru protectia copiilor si pe urma trebuie sa duc flacara de la bricheta in dreptul tigarii bla bla bla Iti dai seama ce trist ar fi? Sa ma gandesc la fiecare operatiune atat de mica?

Pe scurt, noi avem puterea de a invata si de a gandii lucrurile distribuitiv, e ca la multi tasking unele chestii le am la highest priority or lowest priority. Si cred ca chestia asta ne deosebeste de moluste de exemplu, ele saracele trebuie sa gandeasca fiecare actiune pentr uca nu prea pot invata...

ps: NU FUMATI! E FOARTE FOARTE NASHPA!

bymos

Sunt de acord cu Coesite. (inclusiv cu PS-ul :D)

O actiune o gandesti prima data. (cu siguranta la o bricheta noua ce are mecanism de "safety" vei gandi cum sa o aprinzi) Dupa asta va deveni un reflex.

PS. Nu fumez!

night!

Nu prea inteleg dc pui egal intre tine si creier...tu reduci omul ( si animalele banuiesc ) si zici ca sunt defapt doar creier si organe atasate sau cum ?
Daca am fi toti doar creiere, n`ar trebuii sa fim la fel si chiar sa ne purtam la fel indiferent de situatie ? :-?

Si nu in ultimul rand, adu`ti aminte ca exista organisme, ce nu au creier, capabile de a face actiuni si de a supravietuii.

p.s. actiuni precum respiratia, bataile inimii sunt reflexe involuntare si din cate stiu sunt realizate de TC