Bine ai venit la noi pe forum! Te ajutam cat putem cu explicatii, sa intelegi mai bine despre LHC.
Hello,
Am ajuns pe acest forum din dorinta de a-mi clarifica unele nelamuriri in ceea ce priveste LHC. Mentionez de la bun inceput ca nu sunt un as in fizica.
1. Se stie care va fi energia totala pe care o va degaja LHC? Inteleg ca nu va fi doar o ciocnire intre 2 particule, ci vor fi milioane de particule care se vor ciocni.
Stii lucruri bune, dar trebuie clarificate. Ai un fasicul de un miliard de protoni (poate un pic mai mult) care se ciocneste cu un alt fascicul de protoni. Fiecare proton are o energie de 7 TeV, adica o milionime de Joule, adica energia cinetica a unei libelule in zbor. Deci fiecare fascicul este cam cat 100 de Joule, adica energia de cadere a unei mase de un kg pe inaltimea de 10 m. Nu e mult. Insa cand se ciocnesc aceste fasicule, cum ele sunt formate mai ales din spatiu gol, iar protonii sunt foarte mici, practic doar 20 de protoni se ciconesc cu alti 20 de protoni si doar atat. Iar fiecrae coliziune proton-proton este ca ciocnirea a doua libelule.
2. Care este intr-adevar posibilitatea sa se formeze gauri negre?
Sansa este foarte mica sa se produca gauri negre in cadrul teorie actuale. Dar daca in schimb exista cumva dimensiuni suplimentare ale spatiului (!) atunci probabilitea creste ca gauri negre microscopice sa fie produse la LHC. Cercetatorii se roaga ca aceasta sa se intampla, caci descoperirea de dimensiuni suplimentare si descoperirea unui fenomen cuantic al gravitatiei, cum sunt aceste gauri negre, ar fi descoperiri revolutionare pentru intelegerea Universului nostru. Insa trebuie sa intelegi ca chiar daca se vor produce gauri negre, nu e pericol, caci ele dispar imediat ce sunt produse.
Am citit pe BBC de teoria lui Hawking (gaurile negre emit energie), dar care este posibilitatea ca aceasta teorie sa fie gresita?
Pare ca emit ele energie, dar nu emit ele energie. Despre ce este vorba, din energia vidului apar mereu perechi de particula si antiparticula. Daca o astfel de pereche apare langa orizontul gaurii negre si una din particule e absorbita de gaura neagra, apare ca si cum o particula (celalata, libera) ar fi emisa de gaura neagra. Dar pentru a produce aceste particule, gaura neagra da din energia sa vidului. Deci prin acest fenomen, gaura neagra pierde energie si deci masa. Se numeste radiatia Hawking. E posibil ca teoria sa fie gresita, dar sugestiid in multe directii vin s sugereze ca e buna. Dar trebuie inteles ca chiar si daca aceasta este gresita, tot nu e nici un pericol. Pentru ca Natura are coliziuni in atmosfera de milioane de ori mai puternice decat la LHC, ceea ce inseamna ca daca gauri negre se produc si teoria e gresita, inseamna ca gauri negre se produc si sunt stabile in atmosfera si ... inseamna ca sunt inofensive, devreme ce natura creeaza zilnic gauri negre folosind energii de milioane de ori mai energetice decat la LHC si noi suntem inca aici.
Care ar fi consecintele daca aceasta teorie ar fi gresita? Poate LHC sa o ia razna daca teoria lui Hawking este gresita?
Cred ca am raspuns mai sus. Apoi trebuie inteles ca daca vor descoperi gauri negre microscopice, cercetatorii vor fi foarte fericiti. Dar si ei stiu ca sansa ca acestea sa se produca este atat de mica, incat este practic zero. LHC-ul a fost contruit in principal pentru a raspunde la alte intrebari. Asadar, LHC-ul nu o ia razna daca teoria lui Hawking este gresita. Nici omenirea nu e in pericol, nici programul de cercetare de la LHC nu e afectat.
3. Care este de fapt teoria acelui chimist german care contesta experimentul si pe ce se bazeaza afirmatiile lui, cum ca LHC ar duce la formarea unei gauri negre gigant? Are macar vreun argument solid? Eu am cautat dar nu am gasit.
Nu are nici un experiment, doar gauri negre nu au fost studiate in laborator. El zice asa: daca cumva teoria Hawking e gresita si gaurile negre nu dispar, atunci ele absorb materie si ne papa. Dar e chimist, nu intelege fenomenele fizic. Totusi, presa il asculta pe el, desi zeci de mii de cercetatori in fizica particulelor il contrazic. De ce? Pentru ca presa cauta senzational. Trebuie inteles ca chiar daca gaurile negre ar fi stabile, nu ar putea sa faca nimic rau, pentru ca ele nu ar atrage materie decat gravitational, ori forta gravitationala este de 10 la puterea 40 de ori mai slaba decat forta electrica care mentine electronii si atomii in materie, asadar gaura neagra nu va putea urni alta materie sa cada in ea.
Astea cu gaurile negre sunt o mare aberatie, presa a luat si nu a verificat deloc ...
Mersi anticipat de raspuns.
[/quote]