Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Stiri si discutii despre LHC

Creat de [RHF]{NC}The Eagle, Ianuarie 20, 2008, 07:21:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Citat din: Mishulanu din Noiembrie 24, 2009, 03:50:55 PM
Din ce am citit pe net, bosonul Higgs ar trebui sa aiba masa de sub 200 GeV. In cazul asta, daca exista intr-adevar bosonul Higgs de ce nu a fost observat la Tevatron? Energia e mai mult decat suficienta. Tare am impresia ca nu o sa se descopere mare lucru cu LHC.

Buna intrebare. Eu chiar la Tevatron caut bosonul Higgs. De fapt, se produce cate un boson Higgs la Tevatron la fiecare cateva zile (daca teoria este corecta). Numai ca la fiecare secunda se salveaza alte 100 de evenimente. Cu alte cuvinte, cele cu bosonul Higgs sunt foarte foarte rare, cate unul la alte miliarde de evenimente diferite. Este foarte greu de discernut acest semnal mic din acest zgomot foarte mare. Dar daca Tevatronul ar mai putea rula inca vreo 5 ani, atunci l-ar descoperi. Dar va functiona inca vreo 2 ani tot adunand date, caci apoi deja LHC-ul va fi in putere.

Uite aici pagina publica, pe intelesul tuturor, despre bosonul Higgs, de la experimentul CDF de la Tevatron.

Bosonul Higgs este particula prezisă de teoria fizicii particulelor pentru a explica de ce materia are masă. Dacă nu ar avea, s-ar plimba prin Univers doar cu viteza luminii, iar atomii nu s-ar putea forma, iar noi nu am exista. Bosonul Higgs este căutat intens la experimentele CDF şi DZero la acceleratorul Tevatron de lângă Chicago, SUA, iar în curând la cele de la acceleratorul LHC de la Geneva. Între timp, o pagină internet amplă despre povestea bosonului Higgs o puteţi găsi pe pagina pentru public lansată ieri de experimentul CDF. Adaugă un comentariu! Citeşte mai mult:
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Acceleratorul Large Hadron Collider de la Geneva a fost repornit acum 10 zile şi a devenit astăzi în mod oficial cel mai energetic accelerator din lume, reuşind să accelereze protonii până la o energie de 1180 GeV, faţă de 980 GeV la acceleratorul american Tevatron. Spre comparaţie, masa unui proton este aproape 1 GeV. Protonii sunt acceleraţi aşadar la energii de aproape 1000 de ori mai mari decât energia lor de repaus şi la viteze cu doar aproximativ 100 metri pe secundă mai mici decât viteza luminii în vid! Detalii mai jos. Adaugă un comentariu! Citeşte mai mult:
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Mishulanu

Adi, am inteles ca lucrezi in domeniu, chiar la Tevatron. As vrea sa te intreb daca din aceste ciocniri de protoni rezulta cantitati egale de materie si de antimaterie si daca din aceste experimente a rezultat o explicatie plauzibila pentru faptul ca universul consta aproape in exclusivitate din materie.

Adi

Citat din: Mishulanu din Decembrie 01, 2009, 04:00:26 PM
Adi, am inteles ca lucrezi in domeniu, chiar la Tevatron.

Corect.

Citat din: Mishulanu din Decembrie 01, 2009, 04:00:26 PM
As vrea sa te intreb daca din aceste ciocniri de protoni rezulta cantitati egale de materie si de antimaterie

Nu neaparat, pentru ca protonii si protonii sunt materie. Cand se ciocneste materie si materie, iese mai multa materie decat antimaterie. Dar se creeaza si antimaterie, da. Mai ales odata produsa o particula masiva se descompune de obicei in cate o particula de materie si una de antimaterie.

Citat din: Mishulanu din Decembrie 01, 2009, 04:00:26 PM
si daca din aceste experimente a rezultat o explicatie plauzibila pentru faptul ca universul consta aproape in exclusivitate din materie.

S-au facut pasi in acest sens inca din 1964, cand a fost descoperita violarea paritatii CP in unele reactii de forta nucleara slaba. Adica exista o mica asimetrie intre materie si antimaterie, dar ea explica disparitia a dour 0.2% din antimaterie. Era vorba de reactii ce implicau mesonul K (cuarcul strange). Apoi in ultimul deceniu s-a descoperit acest lucru si pentru mezoni B (cuarcul bottom) si procentul explicat de antimaterie disparuta a crescut, dar nu cu mult. Presupunerea fizicienilor este ca vor descoperi particule noi, si mai masive, care ar prezenta acest fenomen si atunci procentul acesta ar creste. LHC-ul poate va descoperi astfel de particule, prezise de exemplu de teoria supersimetrica. Si pentru asta ii trebuie energie mare, sa poata descoperi particule eventuale ce exista cu masa mare.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Mishulanu

Citat din: Adi din Decembrie 01, 2009, 04:32:25 PM
S-au facut pasi in acest sens inca din 1964, cand a fost descoperita violarea paritatii CP in unele reactii de forta nucleara slaba. Adica exista o mica asimetrie intre materie si antimaterie, dar ea explica disparitia a dour 0.2% din antimaterie.

Stiu ca am citit ceva despre acest fenomen. Sa inteleg ca ideea de baza este ca la inceputul universului existau aceste particule supermasive pe care inca nu le-am descoperit, si ca atunci cand s-au descompus in particule mai stabile, a ramas mereu ceva mai multa materie decat antimaterie. Daca particulele pe care le stim acum pot explica doar disparitia unei cantitati infime de antimaterie inseamna ca trebuie sa mai descoperim o multime de alte particule pentru ca acest rationament sa devina plauzibil.

Validarea supersimetriei ar dubla numarul de particule. Va deveni cam aglomerat tabelul particulelor elementare. Mi se pare ca fizica in loc sa simplifice intelegerea naturii, mai rau complica lucrurile. Mai multe particule elementare, mai multe dimensiuni, mai multe forte fundamentale, membrane n-dimensionale, etc. Fiecare raspuns naste mai multe intrebari. Parca prea ne pierdem in detalii in cautarea imaginii de ansamblu, daca o exista asa ceva. Sa speram ca LHC-ul o sa mai reduca din dileme, pentru ca deja acceleratoarele de particule au ajuns la dimensiuni si costuri foarte de mari. Cred ca este putin probabil sa se construiasca acceleratoare mai mari in urmatoarele decenii.

Adi

Ai sintetizat bine, dar nu sunt de acord ca teoria supersimetrie complica lucrurile. Doar in aparenta o face, caci introduce particule noi. Dar in realitate simplifica lucrurile, caci introduce o simetrie intre fermioni si bozoni si duce in mod natural la niste infinituri din calcule. Este foarte similar cu ce s-a intamplat in 1928, cand ecuatia lui Dirac a dublat numarul de particule, introducand antiparticulele, dar de fapt asta a dus la anularea in mod natural a unor infinituri din calcule. Adica infinit cu plus, infinit cu minus de la materie si antimaterie si se anulau si ramaneau cantitati finite pe care le puteam masura. Cam asa e si cu supersimetria, simplifica intelegerea si legile Universului, nu le complica.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

VEŞTI LHC: CUM A PROGRESAT LHC SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ

Săptămâna trecută acceleratorul Large Hadron Collider (LHC) de la CERN a depăşit recordul mondial de energie pentru particule accelerate vreodată de umanitate, depăşind acceleratorul Tevatron de la Fermilab. Dar cum a progresat LHC în ultimele zile? Detalii mai jos. Adaugă un comentariu! Citeşte mai mult:
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

NOU RECORD LA LHC: CELE MAI ENERGETICE COLIZIUNI OBŢINUTE VREODATĂ

Activitatea la Large Hadron Collider continuă cu succes şi marţi 08 octombrie 09 au fost realizate primele coliziuni frontale de protoni acceleraţi la recordul de energie înregistrat vreodată, anume 1.18 TeV. Spre comparaţie, acceleratorul Tevatron realizează coliziuni la doar 0.98 TeV. Detalii mai jos.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

TEHNOLOGIE REVOLUŢIONARĂ DE LA CERN: RADIOGRAFIE "COLOR" PENTRU RAZE X, TEHNOLOGIE REVOLUŢIONARĂ ÎN DIAGNOSTICARE MEDICALĂ, DEZVOLTATĂ PE BAZA CERCETĂRILOR FUNDAMENTALE DE LA CERN

Cu siguranţă v-aţi văzut cel puţin o radiografie a dumneavoastră la plămâni. Era realizată cu raze X şi era alb-negru, nu? Ei bine, pentru prima dată, cercetători din Noua Zeelandă au dezvoltat tehnologia pentru a realiza fotografie în raze X "color", pe baza progreselor în materie de detectoare de particule realizate la construcţia detectoarelor acceleratorului Large Hadron Collider de la CERN. Astfel, diagnosticele medicale ale radiografiilor vor fi mai clare, corecte şi se vor salva vieţi omeneşti! Este un exemplu clar de aplicaţie concretă a cercetărilor fundamentale realizate la CERN.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Discutia cu emanuel despre accelerarea unui electron si teoria relativitatii a fost mutata aici.

http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1773.0
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Inca o zi istorica de la CERN.

NOUĂ ZI ISTORICĂ LA LHC: Nou record de energie pentru fiecare fascicul - 3,5 TeV
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Mishulanu

Puteti urmari live starea acceleratorului si desfasurarea experimentelor de la LHC la adresa:

http://op-webtools.web.cern.ch/op-webtools/vistar/vistars.php?usr=LHC1

Credeam ca lucrurile se desfasoara mai rapid, dar dureaza vreo 5-6 ore pana ca protonii sa ajunga in acceleratorul principal, trecand prin toate etapele intermediare. Astazi, dupa ce protonii au fost injectati in accelelatorul principal la energia de 450 GeV, au fost accelerati pana la 3500 GeV intr-o jumatate de ora. Foarte buna initiativa celor de la CERN ca permit publicului sa ia parte, indirect, la evenimentele care au loc acolo. Daca nu apar defectiuni, la inceputul lui aprilie ar trebui sa vedem primele ciocniri la 3.5 TeV.

Adi

Intr-adevar, ia mult timp sa accelerezi protonii. Odata injectati, continua coliziunile timp de multe ore, chiar o zi intreaga ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

S-a anuntat data cand se vor incerca primele ciocniri de protoni la 3,5 TeV. Peste o saptamana, pe 30 martie.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

In jumatate de ora incepe transmisia live pe internet de la CERN. Cei de la LHC vor incerca sa obtina cele mai energetice coliziuni de particule obtinute vreodata de umanitate.

http://webcast.cern.ch/lhcfirstphysics/
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro