Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Stiri si discutii despre LHC

Creat de [RHF]{NC}The Eagle, Ianuarie 20, 2008, 07:21:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Un condensator nu poate avea alternanta. La o descarcare, se descarca in acelasi sens. Poate apoi sa fie incarcat in sens invers, asta e altceva. Si ce am descris mai sus se aplica si la capacitor (caci aduci energie pentru a aduce particulele de energie pe condensator, unde sunt multe de acelasi semn la un loc).

Apoi energia adusa este in sistem, nu stiu de ce campuri vorbesti tu acolo, nu vreau sa intru in detalii, dar daca conceptual intelegi ca e adusa energie in sistem, intelegi ca deci exista energie ce poate fi folosita la accelerare.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

CitatUn condensator nu poate avea alternanta. La o descarcare, se descarca in acelasi sens. Poate apoi sa fie incarcat in sens invers, asta e altceva.
Da si am imaginat un model de accelerator in care doar sa se incarce capacitatile si sa se descarce . Chiar stiu cum functioneaza un condensator in curent alternativ .
CitatApoi energia adusa este in sistem, nu stiu de ce campuri vorbesti tu acolo, nu vreau sa intru in detalii, dar daca conceptual intelegi ca e adusa energie in sistem, intelegi ca deci exista energie ce poate fi folosita la accelerare.
Pai tocmai asta semnalam ca daca avem o capacitate echivalenta mare aducem multa energie ( sarcina ) in sistem si daca avem o capacitate echivalenta mica aducem mai putina energie ( sarcina ) in sistem si obtinem aceeasi accelerare pentru ca obtinem aceeasi intensitate "E" a campului electric . Uita-te te rog la desenul de aici de pe acest topic si scrie-mi formulele din chenarul galben pentru situatia in care pe condensator e o energie limitata care cumva se consuma .

RaduH

Adi chiar te rog mult daca tot vrei sa ma pui la punct ca vreau sa ma pun rau cu " inchizitia principiilor termodinamicii " sa urmaresti cumva toata discutia .

Adi

Imi pare rau, nu am timp sa urmaresc toata discutia si sa scriu formule. Nu te pot ajuta mai mult decat atat.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH


RaduH

Adica vreau sa spun ca indiferent la ce frecventa lucreaza injectorul , alimentarea klystroanelor ar consuma la fel .

Adi

Cercetătorii de la LHC presează pentru începerea coliziunilor anul acesta la CERN Pe 6 februarie 2009, cercetătorii de la LHC au făcut recomandări oficiale conducerii CERN-ului pentru când ar trebui să aibă loc primele coliziuni de protoni la LHC, la ce energii, cât timp ar trebui să funcţioneze prima etapă şi ce se va studia. Miza este foarte mare. Pe lângă competiţia cu acceleratorul Tevatron pentru descoperirea bozonului Higgs, sute de doctoranzi nu pot să îşi termine doctoratele pentru că nu au date experimentale pe care să le analizeze, după întârzierea cu mai bine de o jumătate de an după incidentul din septembrie 2008, imediat după inaugurarea acceleratorului.

Articolul a fost preluat si de Cotidianul cu link catre noi. Dar si de Antena3.ro, care nu e cu link catre noi, l-au scris ei. Insa am oferit explicatii ample la ei la comentarii. Le puteti gasi aici.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Deci pana la urma cum mi-ati raspuns la intrebarea cu condensatorul ?
Nu vreau sa ma hazardez inca dar cred ca in curand o sa ne batem de la egal la egal adica nu eu neavand acces la tot ce ar trebui sa stiti voi , pentru ca o sa incerc sa va prezint ceva mecanic .

Adi

Imi pare rau, eu am spus deja de cateva ori ca nu am timp ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Poate or sa aiba timp Electron si Ionut .
Oricum o sa incerc sa-l implic si pe Grigore Nica pt. ca pe ideea lui o sa ma bazez .

wattaman

Va salut pe toti, inainte de toate, caci de abia am picat pe forumul sitului... si pe sit, in general - stiintaazi.ro e ceva nou pentru mine. De fapt, stiinta in general e ceva nou pt. mine :)

Anyway, de asta vroiam sa va intreb pe voi, cei mult mai scoliti decat umila-mi persoana, are cineva o explicatie 'babeasca' a acestui accelerator? Ce anume face el, ce ar trebui sa faca, de ce? (etc)

Numele 'acceleratorul LHC' este ceva nou pt. mine si am incercat sa caut informatii despre el pe net, insa din pacate tot ce am gasit era scris in termeni mult prea stiintifici... ei, cu exceptia unui videoclip rap pe youtube, care nu spunea nimic, practic. Se pare ca se vorbeste mult despre el si din cate am inteles, va revolutiona destul de mult fizica, daca va functiona cum vor savantii, bineinteles.

Asadar, din nou, as aprecia o explicatie simple a ceea ce este acest accelerator sau niste link-uri catre acestea. Si, va rog, nu-mi reamintiti de google...

Multam' mult!

Adi

Ai nimerit unde trebuie. Pe siteul nostru si pe FizicaParticulelor.ro, care este tot al nostru, avem o multime de articole despre LHC. Si eu sunt doctorand in domeniu si te pot ajuta la intrebari. In general, vedeti articolele de la FizicaParticulelor.ro, plus ce s-a scris deja la acest topic si reveniti cu intrebari. Eu sunt doctorand chiar in fizica particulelor, caut bozonul Higgs, dar nu la LHC, ci la Tevatron, in SUA.

Mult succes si ne bucuram ca ne-ati descoperit!

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

particula


Adi

Citat din: particula din Martie 13, 2009, 10:41:18 PM
Mai stie cineva  ceva de LHC?

Nu inteleg ce vrei sa intrebi de fapt. Acest topic are 16 pagini parca, toate cu discutii despre LHC, cu stiri din presa pe masura ce apareau. Mai este un alt topic despre gaurile negre de la LHC. Mai sunt documentarele din limbi straine. Ce anume vrei sa intrebi?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

CitatAcum, daca vrei sa duci electronul "la locul de start" cand e descarcat condensatorul, lucrul mecanic necesar e evident mai mic, dar atunci, pentru a incarca condensatorul e nevoie de energia necesara incarcarii "in gol" plus (cel putin) energia pe care o va consuma electronul prin accelerare. Sau ai impresia ca a incarca condensatorul nu depinde de mediul si campurile in care se afla?
CitatAcum, daca vrei sa duci electronul "la locul de start" cand e descarcat condensatorul, lucrul mecanic necesar e evident mai mic
Eu zic ca e chiar zero .
Citatpentru a incarca condensatorul e nevoie de energia necesara incarcarii "in gol" plus (cel putin) energia pe care o va consuma electronul prin accelerare.

Lucrul mecanic efectuat de campul electric nu diminueaza nici campul, nici sarcina care genereaza campul
Nu vad prin ce legatura atunci .

CitatSau ai impresia ca a incarca condensatorul nu depinde de mediul si campurile in care se afla?
Asta incercam sa inteleg cum depinde .

Eu am ajuns la concluzia ca la modelul acela de accelerator cu electrozi alimentati cu alternativ cel putin nu se consuma nimic pentru accelerare ci doar pentru realizarea alternantei sau inversarea polaritatii si asta ar avea legatura cu capacitatea echivalenta care apare nu cu accelerarea . Si ar fi constructiva capacitatea asta echivalenta .
Adica un camp nu pierde nimic din ceea ce-l generaza din cauza ca efectueaza lucru mecanic .