Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Geofizica ambientala

Creat de Adi, Noiembrie 08, 2008, 07:45:25 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Iata o veste buna din popularizarea geofizicii. A fost lansat un portal si un forum care explica pe intelesul tuturor geofizica. Autorul pare sa fie un tanar student (sau student foarte recent) in domeniu care explica tuturor, cu mare sinceritate, din experienta sa, diferenta dintre geografie, geologie si geofizica.

"Care v-a sa zica mi-au trebuit 2 ani ca sa inteleg ca geografia se ocupa cu ceea ce este pe Pamant, iar geologia si geofizica se ocupa cu ceea ce este dedesubt".

"Din fericire sunt si altii mai destepti decat mine. Mandru fiind nevoie mare de mine, am povestit unui unchi de la tara revelatia mea profesionala coapta in mai bine de 3 ani de studiu.

Ma privit bland si mi-a spus ca din ceea ce ii spun eu intelege ca geologii sunt doctorii de oameni, iar geofizicienii vetelinarii.

M-am simtit jignit si am cerut calm mai multe explicatii.

Pai cand te duci la doctor, el te intreaba ce te doare si apoi iti da niste pastille. La vetelinar, cand duci vaca, ea nu stie sa zica ce o doare. Asa si voi, ziceti ce e dedesubt fara a vedea ce e acolo!"

De asemenea, el defineste ce este geofizica ambientala.

Geofizica ambientala este ramura ei dedicata problemelor de mediu. Adancimea de investigatie este uzual pana in 25 de metrii, insa poate cobora pana la 500 metrii.

Mai multe detaili aflati pe portalul Geofizica Ambientala.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Vad ca Alex si-a facut bine de tot reclama!  ;D

Adi

Wow, il cunosti ... Si eu care abia asteptam sa ii spun. Atentie la Coesite de pe forum, ea este cu geologia si geofizica. I-am propus de asemenea sa ne trimita stiri de geologie si sa le publicam pe site sub numele lui si cu link spre siteul lui. I-am spus ca avem deja un concurs si poate ajuta la corectare si poate cream o sectiune exact pe geofizica ambientala (daca o defineste bine), i-am propus ca poate ajuta la corectare (acum ma gandesc, poate era unul din corectorii avuti de tine in minte, Coesite?).

Una peste alta, felicitari! Fiecare in domeniul lui (asa cum am eu in fizica particulelor acum) si apoi pe toate le promovam pe acest portal generalist despre cum este stiinta astazi ... (StiintaAzi.ro).

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Suntem colegi, si a anuntat acest blog pe grupul pe care il fol noi la facultate, de acolo stiam de el.

Nu, nu era in "comisia de corectare". Alex, daca vrei cu cea mai mare placere.

Coesite

CitatCare v-a sa zica mi-au trebuit 2 ani ca sa inteleg ca geografia se ocupa cu ceea ce este pe Pamant, iar geologia si geofizica se ocupa cu ceea ce este dedesubt

Si cu ce este deasupra, Sedimentologia de exemplu.

Adi

Exact, ar fi minunat daca s-ar alatura si el ca si corectori la articol. Ar fi minunat si daca ar contribui cu stiri, ar fi minunat daca ar convinge si alti colegi de grupa si de an al vostru sa contribuie. Acum unul din voi a avut initiativa sa creeze un portal de promovare a domeniului vostru de studiu. Felicitari, Alex! Este minunat daca si ceilalati ar putea contribui.

Oricum este important pentru voi ca publicul din Romania sa aprecieze domeniul vostru de studiu. Si sa aveti materiale pentru ca atunci cand cineva (iubita, bunica, cineva pe strada) sa va intrebe cu ce va ocupati, sa fie suficient sa dati un singur link si acolo sa aiba explicatii concrete.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Alex Codreanu

Salut Adi si Coesite,

Ce sa zic, multumesc de reclama. Prinde bine domeniului din care imi castig painea - geofizica.

Am terminat nu de mult facultatea - 2005 - si se atunci fac bani buni cautand petrol pe mare (offshore).

Oferta de corector ma onoreaza. Sper sa gasesc timp si pentru asta. Am deja o fetita de 5 luni si un servici care ma tine departe de familie 50% din timp.

Hai sa tinem legatura pe email pana inteleg mai bine despre ce e vorba.
Alex

Adi

Buna Alex! Bine ai venit la nou pe forum si speram noi si parte din echipa. Asa cum o sa ai ocazia sa vezi mai bine pe site, StiintaAzi.ro este un concept care chiar merge. Am primit si emailul tau si o sa iti raspund si la chestiunile din email. Deocamdata, nu pot decat sa constat ca mi se pare ca nu esti colegul lui Coesite. Aici zici ca ai terminat facultatea acum trei ani, iar Coesite e abia in anul trei. Poate te confunda, nu stiu, desi Coesite zicea mai sus ca te stie si esti coleg cu ea. In fine, ne bucuram ca esti alaturi de noi, cu experienta ta. Pe curand!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Intrebare pt Alex:

"Ei bine, in afara de proprietatile mecanice ale rocilor, petrologia sta destul de modest la acoperirea proprietatilor fizice utile interpretarii semnalului geofizic."

Adica de ce ar mai fi nevoie? Pentru ca atunci cand imi spui proprietati mecanice ale rocilor, eu nu stiu de ce, dar ma gandesc la mecanica si rezitenta rocilor si nu la petrologie.

In fine, ce alte date in afara de proprietati mecanice crezi ca ar mai trebuii sa iti ofere Petrologia?

Alex Codreanu

@ Coesite

Multumesc ca ai citit ce am scris pe Geofizica Ambientala http://geofizica-ambientala.ro/blog/2008/11/10/geofizica-un-instrument-pentru-geologie/

Geofizica studiaza campurile naturale a Pamantului (gravimetric, magnetic, electric si electromagnetic). Pe langa asta, seismica si seismologia studiaza propagarea undelor elastice in subsol.

Alte metode mai putin populare sunt: geotermia si georadarul.

Fiecare din aceste metode urmareste un parametru. Exemple:
- magmetometrie - susceptibilitatea magnetica a rocilor
- electrometria - rezisitivitatea rocilor
- seismica - viteza de propagare a undelor elastice in diferite roci 

Desi ne batem cu pumnul in piept ca geofizica este o stiinta exacta, lucrurile nu stau chiar asa. De exemplu, din punct de vedere electric, rocile pot varia ff mult functie de umiditate, porozitate, etc. Aceleasi valori de rezistivitate pot fi atat pentru argila, cat si pentru calcare de exemplu. Ori asta pe mine nu ma face fericit.

In acest caz nu poti face o interpretare corecta a subsolului bazandu-te exclusiv pe date geofizice (electrice) (date soft cum se spune). Ele trebuie corelate cu un foraj din zona care sa ateste ca la adancimea Z exista argila marnoasa careia ii corespunde valoarea Y de rezistivitate. Acestea sunt date hard.

Aceste date hard pot fi ulterior extrapolate pe o suprafata mare, transformand datele soft in valori absolute din punct de vedere petrologic.

Mi-ar place ca cineva, respectiv petrologii, sa se ocupe mai mult de aceste proprietati fizice ale rocilor, astfel incat ambiguitatea geofizica (in absenta datelor hard) sa scada. Geofizic nu intereseaza atat de mult rezistenta la rupere a rocilor. Poate doar geotehnic.

Evident, exista deja niste baze de date cu acesti parametrii, insa ele se refera exclusiv la minerale pure. Ori asa ceva in natura este greu de gasit. Rocile sunt formate din multe minerale, deseori alterate. Adica in laborator nu este ca pe teren.

Sper ca am reusit sa arat ce alte informatii mi-ar place sa aduca petrologie si mai ales de ce. Daca nu am reusit sa iti raspund, te rog sa ma mai intrebi  :)

Adi

Foarte frumoase explicatii, multumim mult de tot.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

CitatFiecare din aceste metode urmareste un parametru. Exemple:
- magmetometrie - susceptibilitatea magnetica a rocilor
- electrometria - rezisitivitatea rocilor
- seismica - viteza de propagare a undelor elastice in diferite roci

Eu tin minte ca am postat si de dimineata... nu stiu ce s-a intamplat...

Petrologia se ocupa cu geneza si suma transformarilor suferite de roci pana in prezent. Proprietatile pe care le-ai mentionat tu, din cunostiintele mele, nu sunt relevante pentru obiectul de studiu al petrologiei. Sunt importante pentru geofizicieni pentru a identifica litologia unei anumite zone prin metode geofizice.
Ideea este ca, pentru un petrolog aceste proprietati nu sunt foarte interesante, decat sa spuna ca acolo avem bazalte si punct. Iar daca adancimea de studiu este peste posibilitatea efectuarii unui foraj atunci e si mai putin interesant... Iar pentru near surface, unde oricum poti face foraje, deci poti avea o carota pe care poti determina exact litologia, problema devine si mai putin interesanta.
Construirea unei baze de date mai vasta (pe roci poliminerale) trebuie facuta de un geofizician si un petrolog (sau un petrograf). De ce? Geofizicanul stie ce sa masoare pentru ai fi util si petrograful sa ii spuna pe ce a masurat.

Eu nu le am cu geofizica, eu ma pricep la petrologie-mineralogie (si am zis ma pricep nu am un PhD in asa ceva!), poate daca imi poti da mai multe argumente de ce ar trebuii un petrolog sa se apuce sa faca asa ceva poate rezolvam problema :P.

Oricum eu cred ca problema e oarecum mai fundamentala si anume lipsa de comunicare intre geologi si geofizicieni. Geofizicienii ar trebuii sa stie mai multa geologie, asta zic eu din ceea ce vad la mine la scoala... si vesnica replica "Eu sunt la Geofizica nu la Geologie!".
Inca o mica adaugare, cred ca interpretarea semnalului geofizic ar trebuii facuta de o echipa geolog-geofizician...

Adi

Din pacate, tot ce s-a postat astazi de dimineata s-a pierdut, caci am incercat sa reparam diacriticele si am pierdut baza de date si am pus-o pe cea de aseara. Mersi mult de intelegere si ca ai postat iarasi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Aha, ok, imi faceam griji... ma gandeam ca ori stau foarte prost cu memoria ori am inceput sa am amintiri false :)).

Alex Codreanu

@ Coesite

Multumesc de raspuns.

Voi reveni cu un rapuns mai larg abia saptamana viitoare.

A aparut o lucrare in weekendul asta si voi avea din nou un concediu asezonat cu munca :)

Asta din pacate ma va tine in priza.

Vorbim,
Alex