Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Dispozitivul lui Young si reteaua de difractie

Creat de Sagoth-sabathan, Noiembrie 01, 2008, 09:21:25 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Sagoth-sabathan

Am studiat optica ondulatorie si vreau sa ma verific prin 2 probleme.
1)Un dispozitiv Young are distanta dintre fante 2l=0.2mm si formeaza pe un ecran aflat la D=4m un spectru de interferenta cu lungimea de unda lmd=480nm.Aflati:
a)coordonata pozitiei cele-i de a 5-a franje luminoase fata de mijlocul maximului central
b)distanta dintre centrul maximului luminos de ordinul 6 si ordinul 2
2)O retea de difractie avand 500 trasaturi pe mm de retea este iluminata normal cu un fascicul de lumina paralel ce contine radiatiile cu lungimile de unda lmd1=450nm si lmd2=600nm.In figura de difractie maximele celor 2 radiatii se suprapun intr-un anumit punct.Determinati:
a)constanta retelui de difractie
b)ordinele de difractie celor 2 radiatii
Valorile obtinute nu prea ma intereseaza,doarece s-ar putea sa fi gresit la calcule.Ma intereseaza sa stiu daca am folosit bine relatiile.Daca nu,as vrea sa-mi explice cineva.

Sagoth-sabathan

La a 2-a problema am gresit.ordinul maxim se formeaza atunci cand unghiul de deviatie e maxim(90) iar unghiul de difractie este diferenta dintre unghiul de deviatie si unghiul de incidenta,in final ordinele celor 2 radiatii vor fi 0

HarapAlb

 La prima problema in formula de la 1a iti apare un factor de 1/2, care nu apare in formulele de la 1b. Am facut calculele si formula pentru maxim mi-a dat x=D*lambda/2l, considerand in aproximatia D>>l.

In problema a doua cerinta 2b este confuza, fiecare fascicul are mai multe ordine de difractie care se noteaza de obicei cu ...-n,...,-2,-1, 0, 1, 2, ...n... Probabil se cere directia ordinelor de difractie (unghiul sub care pleaca fiecare ordin de difractie). Este probabil ca un ordin de difractie al unui fasciul sa coincida cu alt ordin de difractie al celuilalt fascicul. Asta in afara de ordinul 0, care pleaca intotdeauna nedeviat in raport cu fasciculul incident. Practic ordinele care se suprapun sunt date de k1*lambda1=k2*lambda2 unde k1 si k2 sunt numere intregi pentru ca fasciculele au incidenta normala.

Pune un desen ca sa vedem notatiile tale.

Sagoth-sabathan

nu mai stiu de unde am luat problema si nu mai stiu exact cerinta de la 2b.s-a dus.