Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Sunete de la stele?

Creat de Adi, Octombrie 27, 2008, 10:56:35 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Iata o stire interesanta publicata in prestigioasa revista Science, care este preluata de doua surse serioase de stiri generaliste (BBC si Telegraph). Dar nu inteleg, cum poate un telescop sa detecteze sunetul de la stele? Se refera ele la radiatii sau se refera efectiv la variatii de presiune in mediul interstelar ce ajung la noi? Banuiesc ca se refera la prima varianta, iar din interpretarea acestor radiatii se poate deduce poate activitatea "seismica" din stea. De asemenea, nu inteleg de ce zice Telegraph ca aceste cercetari ar putea ajuta intelegerea schimbarilor climatice pe Terra.

Articol in The Telegraph.

Articol la BBC

Daca intelegeti la ce se refera, va rog frumos sa imi explicati si mie, chiar m-au facut curios. Putem scrie si o stire despre aceasta, dar nu daca nu inteleg bine despre ce e vorba. Multumesc.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am cautat pe google mai mult si am gasit aceasta discutie pe un forum care m-a trimis spre acest site care explica foarte bine despre ce este de fapt vorba in acest domeniul al seismologiei stelare. Este o tehnica folosita deja cu succes pe Soare si stirea consta in faptul ca este folosita acum cu succes pentru alte stele, aflate la mari distante (200 de ani lumina).

Despre ce este vorba de fapt? Nu, sunetele nu se propaga prin spatiu interstelar. Ci suprafata stelei emite catre noi un spectru de frecvente de lumina. Daca steaua s-ar apropia de noi, acest spectru ar fi deplasate nitel spre albastru. Daca ea s-ar indeparta de noi, acest spectru ar fi deplast spre rosu. Masurand precis acest spectru al emisiei stele si variatia lui in timp vedem ca oscileaza intre deplasarea spre rosu si apoi spre albastru, ceea ce este interpretat prin faptul ca suprafata stelei vibreaza (iar nu ca steaua se apropie de noi si de indeparteaza). Astfel, noi detectam doar lumina, dar putem deduce informatii despre vibratia materiei din stea, ceea ce intr-adevar ar produce sunete in aceste stele.

Tehnica a fost folosita cu succes pe Soare. Iata de exemplu cum vibreaza suprafata Soarelui. Zonele spre rosu se indeparteaza de noi, iar zonele in albastru se apropie de noi. Astfel, nu toata suprafata Soarelui vibreaza in acelasi mod (in faza).

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#2
Am pus stirea si la noi pe site. Ce e interesant e ca am pus si linkuri unde chiar puteti asculta aceasta "muzica" atat pentru stele, cat si pentru Soarele nostru.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sceptic

Cred ca ar fi interesant de aflat daca vibratiile stelelor se "suprapun" peste spectrul emis de o stea/galaxie care se apropie sau se indeparteaza de noi. Explicarea acestui fenomen ar putea reprezenta o alternativa la teoria privind expansiunea accelerata a universului, dedusa din "deplasarea spre rosu" a spectrului galaxiilor indepartate. Stelele din galaxiile indepartate vibreaza dar, din cauza distantei la noi ajunge doar lumina cu lungimea de unda mai mare (rosu), creand impresia unei indepartari a galaxiei respective. In cazul galaxiilor apropiate efectul e invers. E o parere personala, corectati-ma daca gresesc.

Adi

Faci cateva confuzii.

Citat din: sceptic din Octombrie 28, 2008, 09:13:22 AM
Cred ca ar fi interesant de aflat daca vibratiile stelelor se "suprapun" peste spectrul emis de o stea/galaxie care se apropie sau se indeparteaza de noi.

Asta e interesant.

Citat din: sceptic din Octombrie 28, 2008, 09:13:22 AM
Explicarea acestui fenomen ar putea reprezenta o alternativa la teoria privind expansiunea accelerata a universului, dedusa din "deplasarea spre rosu" a spectrului galaxiilor indepartate.

Pai se observa ca spectrul stelei trece spre rosu, apoi spre albastru, apoi iar spre rosu, apoi iar spre albastru. Ar insemna ca steaua se apropie si se indeparteaza de noi si apoi iar se apropie si apoi iar se indeparteaza. Nu ar inseamna ca steaua de indeparteaza de noi. Deci nu ar explica expansiunea Universului. In plus, nici nu se stie un astfel de proces in natura in care stele sa vibreze ca un arc, asa ca explicatia mai plauzibila este ca doar suprafata stelei (care de fapt este cea care emite spectrul de lumina) este cea care vibreaza. Apoi, la scari mici precum 200 de ani lumina, nu se observa expansiunea Universului. Galaxia are 100.000 de ani lumina diametru si in interiorul unei galaxii nu se simte expansiunea Universului. Aceasta nu se simte nici macar in cadrul grupului local de galaxii. Nici macar in clustere de clustere de galaxii. Expansiunea Universului se simte la scara cosmologica (milioane de ani lumina si mai mult, nu la 200 de ani lumina). In plus, metoda a fost observata cu succes si pentru Soare si cred ca esti de acord ca Soarele nu fuge de noi si nici nu simte expansiunea Universului ...

Citat din: sceptic din Octombrie 28, 2008, 09:13:22 AM
Stelele din galaxiile indepartate vibreaza dar, din cauza distantei la noi ajunge doar lumina cu lungimea de unda mai mare (rosu)

Si de ce nu ar ajunge lumina albastra? Cred ca faci confuzia cu deplasarea luminii albe prin atmosfera Pamantului, unde datorita difuziei luminii, lumina rosie patrunde mai mult. Dar spatiul interstelar e gol, cu o densitate de 1 proton pe metru cub, nu are cine difuza lumina albastra. De altfel, lumina de la stele vine in linie dreapta nedeviata, dovada ca vedem stelele ca un punct, iar nu ca o pata pe jumate de cer.


Citat din: sceptic din Octombrie 28, 2008, 09:13:22 AM
creand impresia unei indepartari a galaxiei respective. In cazul galaxiilor apropiate efectul e invers. E o parere personala, corectati-ma daca gresesc.

Cred ca te-am corectat. Incearca sa emiti pareri cu argumente, nu doar pareri de dragul de a aduce pareri.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sceptic

Nici eu nu sunt prea convins de ipoteza pe care am emis-o, de aceea asteptam argumente pentru confirmarea/infirmarea ei. S-ar putea sa ai dreptate (oricum teoria acceptata oficial spune ca universul e in expansiune), dar eu nu ma refeream la perceperea izolata a vibratiilor stelelor. Daca am inteles bine, in galaxiile sau clusterele de galaxii foarte indepartate nici macar nu se "vad" stelele, galaxia aparand ea insasi ca o"stea" (de ex. pulsarii). Eu ziceam ca prin "combinarea" vibratiilor stelelor din acele galaxii s-ar putea sa rezulte un spectru deplasat spre rosu, dar nu am nici un argument in favoarea acestei idei.

Adi

Citat din: sceptic din Octombrie 28, 2008, 09:53:45 AM
(oricum teoria acceptata oficial spune ca universul e in expansiune)

De acord, exacat asta am spus si eu. Universul este in expansiune, universul intreg, dar expansiunea nu este vizibila in cadrul unei galaxii, caci aici este concentratie mare de masa ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sceptic

Scuze, am facut o confuzie: cand am scris "pulsari" ma refeream de fapt la cuasari (nuclee foarte active ale unor galaxii indepartate).

AlexandruLazar

Mă îndoiesc de această posibilitate; pulsația stelelor se face cu o viteză prea mică pentru a influența semnificativ deplasarea spectrului pentru obiectele atât de îndepărtate cum sunt cuasarii. De fapt, cuasarii nu sunt totuna cu pulsarii, iar în cazul lor nu prea cred că se pot detecta asemenea vibrații, nefiind chiar stele. La distanțe de ordinul sutelor de ani lumină (200 de ani lumină nu înseamnă nici 70 de parseci, deci vorbim de distanțe foarte mici la scară galactică), expansiunea nici nu se simte.

Există stele pentru care vibrația este puternic corelată cu spectrul, dar asta e doar ca o consecință a faptului că vibrația este în corelație strânsă cu proprietățile fizice. E vorba de anumite stele variabile, folosite ca şi candele standard în astrometrie, aşa cum sunt stelele de tip RR Lyrae. Totuşi, aici nu mai e vorba de preocupări din domeniul seismologiei stelare; deja aici variațiile sunt mari şi periodice.