Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Despre microscoape  (Citit de 18026 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Adi

 • Global Moderator
 • *****
 • Mesaje postate: 11301
 • Popularitate: +15/-7
  • Site personal Adrian Buzatu
Despre microscoape
« : Octombrie 27, 2008, 07:04:33 a.m. »
Cel mai puternic miscroscop din lume a fost inaugurat săptămâna trecută la universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, Canada. Microscopul a costat 15 milioane de dolari, a fost produs de o companie olandeză şi poate cu o precizie nemaiîntlnită să "identifice atomi, să măsoare starea lor chimică şi chiar să studieze electroni care leagă atomii împreună în molecule". Microscopul va permite Canadei să se menţină în elita mondială în cercetarea în fizica materialelor, care pot avea foarte multe aplicaţii practice.Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

panda

 • Vizitator
Re: Despre microscoape
« Răspuns #1 : Octombrie 27, 2008, 05:44:20 p.m. »
E o stire interesanta, Adi! Ar fi frumos ca si facultatile din Romania sa se puna la punct cu tehnologia..

Diana Basaca

 • Vizitator
Re: Despre microscoape
« Răspuns #2 : Octombrie 27, 2008, 06:24:26 p.m. »
Interesant articol. Ar trebui sa invete si ceilalti sa aprecieze munca.

Offline Adi

 • Global Moderator
 • *****
 • Mesaje postate: 11301
 • Popularitate: +15/-7
  • Site personal Adrian Buzatu
Re: Despre microscoape
« Răspuns #3 : Octombrie 27, 2008, 06:28:04 p.m. »
Multumesc mult pentru sustinerea voastra si in general, si la comentarii la articol pe site si pe forum. Am adus si eu lamuriri suplimentare la comentariu. Nu ar fi rau sa invat si care sunt tipurile de miscroscoape detaliate. Poate stie cineva aici de pe forum mai multe despre tipurile astea, cat sa ne tina o mini lectie in cateva paragrafe?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Sorin

 • Vizitator
Re: Despre microscoape
« Răspuns #4 : Noiembrie 06, 2008, 02:28:58 a.m. »
Despre microscopul electronic in citeva paragrafe...

Principial, microscopul electronic functioneaza la fel ca si un microcop optic, diferenta fiind ca in loc de fotoni se folosesc electroni ca sa iluminam proba de investigat, iar in loc de lentile de sticla se folosesc lentile electromagnetice si/sau electrostatice.
Microscopul electronic este constituit dintr-o sursa de lumina (tun de electroni) care ilumineaza proba, iar apoi "lumina" transmisa prin proba este proiectata cu ajutorul unui sistem optic pe un ecran fluorescent sau pe o camera CCD.
Desigur, acesta descriere este foarte simplista, pentru ca de fapt sistemul de iluminare este format din patru lentile electromagnetice si una electrostatica, sistemul de formare a imagini din una sau doua lentile, iar sistemul de proiectie si  marire a imaginii din trei sau patru lentile. Aceasta costructie complexa permite mariri ale imagini intr-un domeniu de la x100 pina la 80 de milioane, depinzind de modul particular in care este folosit microscopul.

Microscopul poate functiona in diverse moduri, care permit obtinerea a diverse tipuri de informatii si/sau imagini de la proba.
De exemplu, proba poate fi iluminata cu un fascicul larg de electroni si apoi imaginea formata de electronii transmisi, poate fi colectata. Aceasta este ceea ce numim Microscopie Electronica de Transmisie (TEM).
Pe de alta parte, se poate forma un fascicul foarte subtire de electroni, care poate sa fie pina la 0.5 Angstroms (1 la puterea -10 metri) si cu acest fascicul proba este baleiata, iar imaginea este formata cu ajutorul electronilor imprastiati la unghiuri mari. Acest mod se numeste Scanning TEM (STEM). Acest mod este potrivit pentru analiza chimica a probei, pentru ca fasciculul incident in urma interactiei cu proba, genereaza radiatii X si o suma de alte semnale care pot fi colectate si analizate. Pentru ca fascicolul de electroni este asa mic, in principiu se poate analiza un singur atom sau o singura coloana de atomi din materialul de analizat.

 
Principala problema a microscopelor electronice, este faptul ca toate lentile electromagnetice au aberatii care distorsioneaza imaginea. Cea mai importanta aberatie, este aberatia de sfericitate, care face ca razele care intra intr-o lentila prin centrul ei sau pe la periferie sa nu fie focalizate in acelasi punct. Ca sa aveti o idee despre cit de mari sunt aberatiile unei lentile electromagnetice, pot sa va spun ca este ca si cum ai incerca sa citesti privind prin fundul unei sticle de sampanie!
In optica conventionala aberatia de sfericitate este foarte usor de corectat cu lentile divergente (vezi cazul telescopului Huble). Din pacate pentru optica electromagnetica, nu exista lentile electromagnetice divergente. Prin anii `60, prof. Rose a propus un sistem de corectare a aberatiilor, care foloseste lentile care nu au simetrie circulara. De atunci si pina acum 4-5 ani, nu a fost posibila construirea acestui tip de corector de sfericitate din cauza cererilor foarte stricte care trebuiau indeplinite de partile mecanice si de electronica care controleaza corectorul. Incepind din 2003-2004, au inceput sa apara pe piata, microscoape care incorporeaza aceste corectoare.

Cel mai performant microscop din lume, este la acest moment instalat la Berkeley Lab si are o rezolutie de 0.5 A. Diametrul  unui atom este intre 1A si 5A.

http://ncem.lbl.gov/frames/TEAM0.5.htm

Microscopul de la McMaster este aproape identic (diferentele sunt minore) cu cel de la Berkeley si are specificatiile de rezolutie, mai bune de 1 Angstrom, dar in practica s-a putut obtine o rezolutie de 0.65A in TEM si 0.79A in STEM. Microscopul are doua corectoare de aberatie de sfericitatete, unul pentru partea de iluminare (de formare a fasciculului) si un corector pentru partea de imagine. In afara de cele doua corectoare, are un monochromator pentru fascicolul de electroni, un spectrometru de electroni de inalta rezolutie, detector de raze X (EDX) si citeva camere CCD. Microscopul de la McMaster este cel mai performant microscop instalat intr-o universitate.

Sper ca acesta scurta introducere despre microscoapele electronice sa va fie de folos.

   

Offline Adi

 • Global Moderator
 • *****
 • Mesaje postate: 11301
 • Popularitate: +15/-7
  • Site personal Adrian Buzatu
Re: Despre microscoape
« Răspuns #5 : Noiembrie 06, 2008, 03:27:24 a.m. »
Wow, bine ai venit pe forum, Sorin! Multumim mult pentru raspunsul detaliat. Ne dai voie sa construim un articol de pus pe site pe baza acestui material? Sau vrei tu sa il scrii si sa te punem pe tine la autor?

Mersi mult,
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Offline Adi

 • Global Moderator
 • *****
 • Mesaje postate: 11301
 • Popularitate: +15/-7
  • Site personal Adrian Buzatu
Re: Despre microscoape
« Răspuns #6 : Noiembrie 06, 2008, 04:09:22 a.m. »
Salut, Sorin, uite mai gasii in Nature un articol foarte interesant despre cel mai nou tip de osciloscop, care poate capta impulsuri electrice scurte de numai o miime de miliardime se secunda.

http://www.nature.com/news/2008/081105/full/news.2008.1210.html

Ai dori sa scrii un articol pentru StiintaAzi.ro pe baza acestui articol?

Multumesc,
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Sorin

 • Vizitator
Re: Despre microscoape
« Răspuns #7 : Noiembrie 06, 2008, 04:26:54 p.m. »
Adi,

Bine v-am gasit. Nu am stiut de existenta acestui site pina ieri cind cineva mi-a semnalat articolul despre microscopul de la McMaster.
Felicitari pentru site si pentru forum! Este imbucurator ca inca sunt oameni dispusi sa investeasca energie si timp intr-o asa intreprindere.

Poti sa folositi informatia din materialul pe care l-am postat pentru alt articol.
Oricum cred ca ar fi mai simplu ca eu sa scriu articolul. In principiu am tot ce trebuie doar sa fac copy - paste din niste lucrari pe care le-am scris mai demult. As dori sa stiu: cit de mare sa fie articolul, la ce nivel stintific, cite imagini/ilustratii sunt permise, care este politica de copyright pe site-ul tau.

In legatura cu articolul despre osciloscop: este intr-adevar interesant dar nu stiu daca timpul o sa-mi permita sa scriu articolul.

Salutari,
Sorin
 

Offline Adi

 • Global Moderator
 • *****
 • Mesaje postate: 11301
 • Popularitate: +15/-7
  • Site personal Adrian Buzatu
Re: Despre microscoape
« Răspuns #8 : Noiembrie 06, 2008, 04:53:03 p.m. »
Salutari, Sorin! Ma bucur ca ne-ai descoperit. Intr-adevar, eu sunt doctorand in fizica particulelor tot in Canada, la McGill si am fondat acest site si portal de actualitae stiintifica. Mai sunt cativa doctoranzi in fizica activi pe forum (Ionut, HarapAlb), iar ca voluntari pe site avem si elevi si studenti din tara sau din afara.

Publicul tinta este publicul roman fara pregatire stiintifica neaeparat, este un portal de popularizare, care sa explice notiunile folosite, sa arate de ce sunt importante, sa ofere un context global al domeniului. Cum eu sunt fizica energiilor inalte si nu fizica materialelor, nu stapanesc aceste notiuni si nu am avut vederea de ansamblu despre microscoape, de aceea nu am mentionat care este tipul exact al microscopului. Poze oricat de multe, la fel filme youtube. Daca imi dai un document word, te rog sa imi dai si linkurile catre pozele de pe net sau sa atasezi si pozele daca nu sunt pe net. Ca si copyright, copyrightul ramane cu autorul (tu) si cu noi (adica altii nu li se va permite sa ia articol de la noi fara permisiunea noastra).

Multumim mult pentru articol si daca mai ai intrebari, vom raspunde cu drag si destul de prompt.

Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Skolon

 • Vizitator
Re: Despre microscoape
« Răspuns #9 : August 25, 2009, 09:43:08 a.m. »
Nu ştiu dacă aici e cel mai nimerit să postez informaţia de mai jos însă nu am găsit alt loc.

Întâmplător am decoperit un articol foarte interesant legat de microscopie dar mai ales despre principiul incertidudinii al lui Heisenberg.
Articolul încearcă să aducă argumente în favoarea ideii că principiul menţionat pare să fie invalidat experimental de noile rezoluţii optice ale miscroscoapelor şi de aceea este nevoie să fie exprimat într-o formă mai detaliată.

Articolul este publicat pe siteul Alpha Institute for Advanced Study (AIAS), un institut american independent pentru fizica teoretică.


L.E.: Studiind mai atent siteul AIAS cred că poate postarea mea ar trebui mutată în secţiunea "Critici ale paradigmei curente in stiinta". Las la latitudinea administratorilor această decizie.
« Ultima Modificare: August 25, 2009, 10:23:59 a.m. de Skolon »

HarapAlb

 • Vizitator
Re: Despre microscoape
« Răspuns #10 : August 26, 2009, 12:54:52 a.m. »
Întâmplător am decoperit un articol foarte interesant legat de microscopie dar mai ales despre principiul incertidudinii al lui Heisenberg.
Articolul încearcă să aducă argumente în favoarea ideii că principiul menţionat pare să fie invalidat experimental de noile rezoluţii optice ale miscroscoapelor şi de aceea este nevoie să fie exprimat într-o formă mai detaliată.
Nu trebuie mutat niciunde. E interesant rationamentul prezentat pentru ca se bazeaza pe imprastierea fotonului de catre un corp atat de mult folosita in "explicarea" cel putin la nivel didactic al principiului de incertitudine al lui Heisenberg. In concluzie autorii nu afirma (chiar daca titlul e pompos) ca principiul de incertitudine este gresit, ci ca trebuie analizat cu atentie in cazul microscoapelor de camp apropiat si ca, in aceast caz, metoda didactica nu e in concordanta cu experimentul.

 Principiul de incertitudine nu are cum sa fie incalcat, el sta la baza formalismului matematic al mecanicii cuantice (asa cum o cunoastem astazi). Daca se incalca principiul de incertitudine atunci va trebui revizuita din temelie mecanica cuantica.

S_Mirela

 • Vizitator
Re: Despre microscoape
« Răspuns #11 : Octombrie 23, 2009, 02:01:54 p.m. »
Dupa cum spunea "Panda" In Romania se prefera vanzarea de la facultate catre profesorul "X" care are o intreprindere si vrea echipamentul respectiv la un pret mult mai mic decat pe piata.
In rest alti profesori prefera sa tina echipamentele pentru ei,astfel studentii le vad doar cum arata,dar nu stiu cum functioneaza.

Offline Adi

 • Global Moderator
 • *****
 • Mesaje postate: 11301
 • Popularitate: +15/-7
  • Site personal Adrian Buzatu
Re: Despre microscoape
« Răspuns #12 : Octombrie 23, 2009, 04:14:13 p.m. »
Bine ai vneit pe forum, S_Mirela!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

soni

 • Vizitator
Re: Despre microscoape
« Răspuns #13 : Octombrie 23, 2009, 11:24:55 p.m. »
bine vam gasit(tocmai vam observat cautand ceva pe google, si mi so parut interesant si tentant sa intru ) , wow  :o, ce se discuta paici e mare pe linga ce am facut io pe la facultate( pacat ca siteul asat nu emite si diplome  :D ) ....

multa bafta

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8268
 • Popularitate: +240/-216
Re: Despre microscoape
« Răspuns #14 : Octombrie 23, 2009, 11:50:40 p.m. »
bine vam gasit(tocmai vam observat cautand ceva pe google, si mi so parut interesant si tentant sa intru ) , wow  :o, ce se discuta paici e mare pe linga ce am facut io pe la facultate( pacat ca siteul asat nu emite si diplome  :D ) ....

multa bafta
Bine ai venit. Esti rugat in mod formal sa ai grija la gramatica limbii romane, cel putin cand mai scrii pe forum.

e-
Don't believe everything you think.