Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Calatorii cu echipaj uman spre Marte?

Creat de Adi, Octombrie 24, 2008, 08:25:15 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Adi

Al doilea om care a păşit pe Lună, Buzz Aldrin, afirmă că primii oameni care vor merge pe Marte trebuie să accepte să meargă acolo ... pentru totdeauna, în acelaşi spirit în care emigranţii europeni veneau în America. Argumentele sale sunt faptul că îa un an jumătate pentru o călătorie dus-întors şi ar fi nevoie de consturi considerabile, ceea ce ar duce poate în cel mai bun caz la o vizită pe Marte şi apoi alte decenii de pauză. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Lunii, unde după şase misiuni Apollo pe Lună  ale NASA în anii 1969-1972, de mai bine de 35 de ani, nici un om nu a mai păşit pe Lună. Totodată, Marte oferă condiţii mult mai prielnice susţinerii vieţii decât oferă Luna.

Stire preluata si de Cotidianul, care a dezvoltat articolul mai mult si ne-a citat si pe noi ca sursa si a pus link spre articolul nostru.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#1
Problema radiaţiei cosmice a fost rezolvată şi deschide calea călătoriei spre Marte

Călătoria oamenilor spre Marte este unul din visele umanităţii. Acesta nu ar putea fi realizat fără un mecanism de protecţie împotriva radiaţiilor ce vin de la Soare sub forma vântului solar şi de care suntem protejaţi pe Pământ datorită câmpului magnetic al planetei. Călătoria spre Marte ar dura aproximativ un an şi jumătate, iar radiaţiile primite pe o durată aşa de lungă ar însemna moartă sigură pentru astronauţi. Iată însă că pentru prima dată s-a demonstrat că problema poate fi rezolvată, prin construirea unui câmp magnetic în jurul navei similar cu cel ce există în jurul Pământului. Zborul spre Marte devine aşadar tot mai realizabil. Progresul a fost publicat în revista Plasma Physics and Controlled Fusion.

Despre problema razelor cosmice
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

rudolf

  salut Adi,

  minunat articol ,
mi a facut placere sa o citesc ,la fel si materialele video.
   conditiile technice din cate se pare ne stau la dispozitie,problema ar fi  probabil finantarea.inginerul R Zubrin a propus un plan care reduce costuriiile calatoriei la o treime,adica in jurul sumei de 150 miliarde de dolari,dar proiectul se misca cam greoi.
  daca sunt bine informat ,cele mai optimiste planuri   contin data de 2036.in conditiile in care bugetul NASA continua sa fie redus (se pare ca va fi redus si de noua presedentie).probabil ar fi nevoie de un efort comun international.
    oricum sper sa vedem si asta.oricum e entuziasmant sa auzim ca lucruriile se misca :)


    Rudolf


   Rudolf

Adi

Multumesc pentru apreciere, Rudolf. Este un proiect pe care noi tinerii de 25 de ani il vom cunoaste poate la batranete, dar este un proiect realizabil.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

jean

  O calatorie cu echipaj uman spre planeta Marte? Cred ca cea mai dificila problema este de natura psihologica. Reactia psihica a membrilor unui asemenea echipaj in conditii de izolare pe o durata asa mare de timp. Starea de stres asociata misiuni respective. Probleme de comunicare intre membri echipajului.
  A studiat cineva cum va reactiona echipajul din acest punct de vedere? Daca ceva nu functioneaza, poate compromite misiunea si pune in pericol viata membrilor echipajului.

Adi

Ridici o intrebare buna. Da, NASA, ESA si Agentia Spatiala Rusa studiaza asta. Toate au studiat oameni inchisi pe perioade de cateva saptamani si toate recruteaza oameni pentru a simula o misiune de 6 luni pana la Marte. Chiar recent concursul pentru ESA s-a terminat. Poti cauta pe net informatii mai multe pe tema asta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

jean

CitatDa, NASA, ESA si Agentia Spatiala Rusa studiaza asta
Sigur ca stiam despre astfel de studii, dar chiar tu ai spus ca acestia au fost inchisi pentru cateva saptamani. Pana la Marte este nevoie de ani, dus-intors. Stiu ca rusii au avut personal pe durate indelungate pe fosta statie spatiala Mir. Ei ar putea sti mai multe din acest punct de vedere.
Ce se va intimpla cu organismul omenesc, in lipsa gravitatiei pe timp indelungat? Daca un membru al echipajului se imbolnaveste de o bala imposibil de tratat pe nava? El nu va pute fi transportat urgent pe pamant pt. interventie. Dar daca boala este contagioasa? Daca zborul in spatiul cosmic poate avea efecte necunoscute asupra echipajului, efecte neprevazute inainte de misiune?
Acei oamenii vor pleca la moarte sigura si este posibil sa nici nu ajunga pe Marte nu cum se spune mai sus:
CitatBuzz Aldrin, afirmă că primii oameni care vor merge pe Marte trebuie să accepte să meargă acolo ... pentru totdeauna
Momentan, omenirea ar risca foarte mult prin trimiterea unui asemenea echipaj pe Marte. Sunt multe aspecte necunoscute acum pentru o asemenea calatorie. Nu cred ca se va intampla prea curand aceasta.
A-si bucoros sa aflu ca oamenii au ajuns pe Marte, este o incercare buna pt. noi oamenii

Adi

Da, primul echipaj uman ce va merge spre Marte isi va asuma multe riscuri. Totusi, nu merge catre moarte sigura. Adica nu vor pleca pana nu se asigura ca misiunea are sanse foarte mari sa reuseasca.

Boli contagioase nu au de unde sa apara, caci nu intra in contact cu noi germeni patogeni.

Se vor alege oameni sanatosi, iar riscul de imbolnavire va fi minim

Cele mai mari probleme tin de psihologie: oameni putini, in intimitate indelungata, probleme de rezolvat.

Apoi sunt cele tehnice, dar vor fi rezolvate inainte sa porneasca: reciclarea apei, producerea de aer, etc.

Da, omenirea nu este acum pregatita tehnologic pentru o calatorie pe Marte. Abia pe Luna va reveni prin 2020. Pe Marte poate spre 2030-2050. Sa vedem.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#8
Simulare de călătorie spre Marte: izolaţi într-o capsulă pentru 3 luni O călătorie dus întors Pământ-Marte ar dura aproximativ un an jumătate, dar pentru început cei şase bărbaţi voluntari vor fi izolaţi într-o capsulă cosmică lângă Moscova doar pentru 3 luni. Scopul este acela de a testa reacţia organismului la izolare prelungită. În partea a doua a anului, alţi voluntari vor simula întreaga perioadă.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#9
A luat sfarsit o simulare de 105 de zile a unui zbor spre Marte, in care oamenii au stat in conditii foarte dure, simuland o calatorie spatiala. Iata aici rezultatele, intru-un articol la HotNews.

Urmatorul test va fi de 500 de zile (un an jumate aproape) si va avea alti participanti, alesi inca si mai pe spranceana.

Ce parere aveti?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

#10
Barrack Obama doreste ca in 2030 sa trimita un zbor cu echipaj uman pe Marte: http://www.physorg.com/news190564316.html . Pana in 2025 spera ca designul unei navete capabile de acest lucru sa fie gata. Deja, dupa cum ati putut citi pe StiintaAzi, patru europeni vor simula un zbor de 18 luni catre Marte: http://www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/2922-mars500-520-de-zile-marte-video.html

Oare chiar va reusi omenirea sa ajunga pe Marte?
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Desigur ca va reusi. Intrebarea este cand. Daca va reusi acum cand isi propun americanii. Dar mi se pare OK sa mergem pe Marte si nu pe Luna. Si sa contruim tehnologii noi pentru Marte. Racheta ce o pregateau pentru Luna avea tehnologii din anii 1970 in ea ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Mishulanu

O misiune pe Marte in conditiile in care calatoria dus-intors ar dura mai mult de un an mi se pare o mare pierdere de vreme si de bani. Programul curent al NASA prevede imbunatatirea rachetelor care au dus oamenii pe luna, adica niste chestii mari, scumpe si de unica folosinta si nu au un inlocuitor eficient pentru Naveta Spatiala. In loc sa se arunce miliarde de dolari pe chestii inutile mai bine s-ar investi in tehnologii revolutionare ca Skylon sau VASIMR, care primesc bani cu picatura. Atata vreme cat programele spatiale vor depinde de birocratii din guverne, progresul va fi foarte lent.

Sieglind

#13
Până una alta, să urmărim (din curiozitate) ce face pe Marte roverul Curiosity.
Direct de la sursă: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html

Cât despre efectele (pe termen scurt şi de durată) asupra organismului uman, sunt şi modificări fiziologice:
http://www.racetomars.ca/mars/article_effects.jsp

Complicat zborul ăsta către Marte cu echipaj uman. M-ar interesa să ştiu ce concluzii au tras la Simpozionul din aprilie 2012 cu privire la experimentul Mars500. La doar câteva luni de la "revenirea" lor între oameni.
http://mars500.net/en/, şi anume: Ethical aspects of long-term international crewed space missions

Nu am dubii că întotdeauna se vor găsi oameni extraordinari, dispuşi la orice sacrificiu pentru ştiinţă. Însă...

Spre deosebire de cei 6 voluntari din "echipajul" lui Mars500, cei care se vor încumeta să plece pe Marte (one-way ticket) vor şti că nu se mai pot întoarce vreodată ACASĂ, pe Pământ. Sau dacă revin, nu cred că vor mai ieşi dintr-o cameră de sterilizare prea curând. Ce efecte poate avea acest gen de "izolare" asupra psihicului?

http://www.esa.int/esaMI/Mars500/SEM1XBKWZ0H_0.html

Şi, mai ales, noi suntem conştienţi ce înseamnă curajul lor? Ce riscuri îşi asumă?

ariel55

#14
Personal , imi permit sa am si eu o opinie in forum legata de calatorii "one way ticket".
1.Cel mai bun cosmodrom pentru calatorii "deep space", in acest moment si poate pentru o lunga perioada de timp, il reprezinta Luna (gravitatie de 6 ori mai mica ca a Pamantului-favorabila calatoriilor cu motoare clasice-energie "chimica")
C1-Deci logic, efortul ar trebui concentrat in directia explorarii in continuare a posibilitatilor de stabilire a unei baze lunare.De asemeni, pentru deep space communication, partea invizibil pe Pamant, a Lunii, este ideala pentru stabilirea unui centru de comunicatii,in releu cu Terra.Din punct de vedere astronomic, Luna este ideala pentru instalarea unor telescoape , atmosfera lipsind.Luna in mod cert are resurse minerale inca nedetectate in adancime.Pentru mine in concluzie,revenirea pe Luna ar trebui sa fie proiectul principal in cucerirea sistemului solar (cu riscuri minime) in care locuim si chiar mai departe.
2.Trimiterea unui echipaj de sacrificiu (in conditiile tehnologice actuale) pe Marte, ar fi o aberatie politica.Arderea etapelor tehnologice este un risc inutil si inuman.
C2.Acel echipaj, ar fi format din fiinte umane care ar cauta gloria postuma (umanitatea trebuie sa serbeze sute de ani aducerea aminte a celor ce s-au sacrificat pe altarul curajului, vointei si nu mai putin , curiozitatii stiintifice).Orice fiinta vie, cunoscut deja, are implementat in structura sa psihica "reactia de auto-aparare", care este independenta de vointa.Ce fel de oameni vor fi "alesii" de sacrificiu?Suntem la inceputurile cunoasterii.Ce sa faca o fiinta umana pe Marte IN ACEST MOMENT? Sa contempleze peisajul?Sa analizeze solul?Sa incerce sa cultive plante pentru a supravietui? Eu zic ca astfel de teste pot fi facute lejer cu ajutorul masinilor(roboti), fara a risca inutil vieti omenesti pentru un scop politic.In concluzie la acest punct, personal, evident nu de mine depinde, sunt pentru dezvoltarea sistemelor robotice in explorarea deep space.
Pana la gasirea unor sisteme de propulsie noi, trebuiesc gandite strategii, imbunatatite tehnologii noi.Sigur este frumos sa visam, dar si mai frumos este sa fim realisti (Captain America exista numai in benzi desenate si in mintile infierbantate de la Hollywood).
Ma distreaza teribil , cand vad ce chichite mai gasesc politicienii pentru emularea societatilor in care guverneaza...nu e rau de fapt, insa intre WE GO TO THE MOON si WE GO TO THE MARS e o mica deosebire de "putinta si avantaje".
Eu raman convins ca omenirea inca nu are o strategie de termen lung in acest domeniu, din pacate. O singura natiune , si ma refer la SUA, Rusia, China si ceilalti, nu este capabila sa sustina material vorbind, un proiect deep space serios.Impreuna insa se poate.
Poate gresesc prin scepticismul meu, sunt insa capabil sa sustin cu argumente. Astept si alte puncte de vedere.
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!