Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cat de multe stim despre apa?

Creat de Adi, Octombrie 23, 2008, 06:44:15 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Iata un documentar interesant despre apa. Nu se pot explica multe proprietati ale apei. Se incearca niste idei noi, inca neacceptate de stiinta, precum ideea ca apa ar avea memorie a substantelor cu care a intrat in contact. Am auzit de teoria asta cand eram in Franta in anul 2, in 2002. Era un mare biolog francez, Benveniste sau Bonaventure, ceva in gen, care cica era pe lista sa primeasca premiul Nobel pentru ce descoperise pana atunci. Dar apoi a inceput sa spuna ca crede ca apa are memorie, altii au incercat sa reproduca expermentele lui, nu au resit, el a continuat sa zica ca el crede. Ce a urmat a fost clar ... Nu doar ca nu a luat premiul Nobel, dar a si fost dat afara din cercetarea publica in Franta. Si-a facut un mic laborator cu altii apoi. Nu mai stiu continuarea. Nu stiu daca si povestea lui e in documentar, dar auzii mentionat la inceput "memoria apei". Pare tare interesant, dar trebuie ascultat cu mult specticism, veti auzi teorii inca neacceptate de stiinta.

http://video.google.com/videoplay?docid=-2933349021550318008&hl=en
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sceptic

Nu am reusit sa vad tot documentarul (din motive tehnice) asa ca s-ar putea sa repet unele lucruri.
Din cate stiu, apa cristalizeaza in mod diferit in diferite locuri de pe glob, si pana acum nu am auzit nici o explicatie stiintifica pentru acest fenomen. Apa are capacitate de autoepurare (locuitorii din zonele de munte spun ca daca un mistret, de exemplu, se balaceste in apa unui rau, iar apoi apa trece peste 7 pietre, redevine potabila). Daca nu ma-nsel, Henri Coanda spunea ca "suntem diferiti pentru ca apa pe care o bem este diferita".

Adi

Interesante observatii, sunt un punct de plecare, dar nu ma conving ca sunt adevarate, insa le respect ca si parari ale lui Coanda, ale localnicilor, etc.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sceptic

Modul in care cristalizeaza apa si capacitatea acesteia de autoepurare (in anumite conditii) pot fi verificate experimental. Eu nu am nici posibilitatea nici cunostintele necesare pentru a efectua astfel de experimente, dar poate cineva de pe forum stie ceva legat de asta. In legatura cu citatul din Coanda, sunt de acord, este o parere personala a lui, exprimata, daca imi aduc bine aminte, intr-o scrisoare catre un prieten.

userpsy

tehnologiile din filmul water le puteti testa daca aveti timp oricand .. pentru detalii intrati pe adresa www.torser.info - protect your mind! Update yourself -

Adi

Bine ai venit la noi pe forum! Doresti si sa participi cu traduceri sau articole scurte de stiinta la StiintaAzi.ro? Avem peste 1000 de cititori pe zi, plus ne preiau editiile online din ziarele nationale. Ce zici?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Wow! Apa cristalizeaza diferit? Eu ma indoiesc teribil. Apa cristalizeaza in sistemul hexagonal orice i-ai face, pentru ca molecula de apa nu isi schimba structura moleculei cum te plimbi de la polul sub la cel nord, e aceasi.

Cat despre puterea de epurare a apei, legat de povestea cu mistretul, e normal e un rau apa ce a intrat in contact cu lesul e la 10 km departare de el dupa 2 zile pentru ca (o mare virgula) curge!!

Si iti spun eu ca nu se eupreaza singura ca altfel toti hidrogeologii ce se ocupa de hazarde ar murii de foame si nu e cazul!

Adi

Filmul a fost si la noi la filmul zilei pe site intr-o zi. Eu nu am apucat sa il vad. Are cam o ora. Dar trebuie privit cu scepticism. Din cate inteleg eu, ei vorbesc de noi proprietati ale apei, altele decat cele cunoscute acum de stiinta. Daca sunt adevarate sau nu, ramane de demonstrat. Una dintre ele de care am auzit atunci cand eram in anul I sau II la facultate in Franta este despre "memoria apei". Ipoteza zicea ca daca dizolvi o substanta in apa si apoi diluezi apa foarte mult, pana intr-atat incat sa nu mai fie prezenta substanta (sau prezenta la o cocentratie foarte foarte mica), atunci apa mai are totusi o memorie despre substanta care a fost acolo, actionand ca si cum ar fi fost in cantitate mare (o idee similara cu cea a homeopatie). Domnul Bonaventure, parca asa il chema pe cercetator, era un biolog francez de prestigiu, propus si pentru premiul Nobel, dar pentru alte cercetari, mai ortodoxe. Cand a instistat asupra rezultatelor sale, a fost data afara din slujba la laboratorul de stat francez unde lucra si si-a facut un mic laborator unde cu ajutorul sponsorilor dorea sa continue cercetarile. Asta era asadar prin 2001-2002. Nu mai stiu noutati despre dumnealui de atunci. Dar mi se pare ca despre memoria apei se vorbeste putin si in acest film.

Voi ce parere aveti?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Mie mi se pare putin probabil. Dar hai sa zicem ca s-ar putea, cum ar putea o molecula de apa sa retina configuratia altei molecule si sa o imite? Eu nu am nici cea mai vaga idee, cine stie mai multa fizica poate vede mai multe posibilitati.

Adi

Tocmai asta e chestia, ca ar insemna ca s-ar descoperi un fenomen nou, neexplicat inca de stiinta asa cum o stim noi. Si atunci s-ar cauta explicatii, iar aceste noi explicatii ar putea duce spre o noua teorie, care ar putea avea noi predictii, care ar fi apoi descoperite si poate unele ar fi utile practic si asa mai departe. Aceasta este motivatia pentru a cauta detalii experimentale care contrazic teoria actuala. Totusi, sunt sceptic ca acest fenomen exista si sigur ca inca nu a fost demonstrat in mod convingator.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Da, cam multi "poate" in ceea ce ai zis tu mai sus. Eu oricum tind sa fiu de acord. Daca ceea ce se spune acolo este adevarat ar trebuii sa rescriem chimia.

Adi

Iata un nou asa zis "documentar" despre memoria apei. Sau e acelasi de mai sus?

http://cutiamedia.cnet.ro/documentar-despre-apa/
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Memoria apei a fost propusa si de unul sau mai multi cercetatori rusi. Nu stiu daca francezul a fost inaintea lor sau dupa.
Cred ca rusii au fost primii ca am auzit de asta inainte de 1990, cred.
Si nu numai memorie ci si alte proprieti "ciudate" ale apei.
La noi era prof Manzatu care facea apa vie si apa moarta.

Adi

Apa vie si apa moarta era practic apa facuta prin electroliza. Am baut si eu din astea cand eram mic. Una era mai acida si una mai bazica. Astea nu tin neaparat de proprietati speciale ale apei.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Anatol

#14
Daca tot se ajunge ca anume molecula H2O are proprietati de memorie, sa fie oare protonul,neuronu hidrogenului particole nu standarte,care se modifica dupa constructia particolelor ce formeaza aceste particole?
Deseori am parerea ca un proton dintr-un atom nu poate fi inlocuit cu alt proton din alt atom.